Radomir Vukina, dipl. ing., 01.04.1995.

Sloboda izbora — ICL-ova nova generacija servera

ICL spada među vodeće europske kompjuterske proizvođače i član je Fujitsu grupacije, druge po veličini informatičke grupacije na svijetu. ICL-ov proizvodni program obuhvaća široku paletu proizvoda, od osobnih računala do mainframe sustava, a jedna su od udarnih linija t.zv. serveri — strojevi srednje veličine, namijenjeni obradama na razini radnih grupa, u client/server okolišu.

Na tom području ICL nudi dvije serije proizvoda: teamserver i superserver. Razlike su uglavnom kvantitativne, po broju korisnika koji se mogu priključiti. Teamserveri podržavaju desetke a superserveri stotine korisnika. Strojevi iz obiju serija potpuno su kompatibilni i mogu raditi kao skladna cjelina — u manje organizacijske jedinice instaliraju se teamserveri, a u veće superserveri.

Treća komplementarna serija je ICL-ov Goldrush MegaSERVER, masovno paralelni procesorski sustav, čija je osnovna namjena da posluži kao server za vrlo velike baze podataka.

ICL je uočio trendove na informatičkom tržištu, po kojima kompjutori postaju sve više burzovna roba. Korisnike više ne zanimaju posebnosti i privatna rješenja; trebaju im strojevi koji će obrađivati njihove aplikacije razvijene za neke od de-facto standardnih okoliša. Kod konkretnih modela, (osim cijene), prvenstveno ih zanima podržavaju li okoliš potreban njihovoj aplikaciji, a zatim pouzdanost, usklađenost svih komponenata sustava i mogućnost fleksibilnog rasta.

Izbor

ICL je svoje nove serije razvijao imajući na umu upravo takve potrebe. Ponudio je seriju platformi koje podržavaju standardne obradne okoliše, koje su sazdane od industrijski standardnih elemenata, te koje daju skalabilne (t.j. po potrebi velike) performanse. Ono po čemu se ICL-ovi proizvodi razlikuju od konkurentskih, nisu više samo specifična rješenja, nego posebna pažnja koja je posvećena izba-lansiranosti sustava, njegovoj pouzdanosti, te naravno omjeru cijena i performansi. Jedna stvar kod koje je ICL ipak zadržao originalnost jest stil i izgled uređaja — to nisu dosadne sive kutije, koje je najbolje sakriti u kut, nego atraktivna oprema koja će uljepšati svaki uredski prostor u koji se instalira.

Izbor je ključna značajka ICL-ovih server linija. Korisnici mogu birati između:

        dvije vrste procesorskih tehnologija: Intel ('486/DX2 i Pentium) i SPARC RISC (SuperSPARC),

        nekoliko operacijskih sustava: UNIX (SVR4, SCO), Windows, NT, Nowell Netware, OS/2,

        najpopularnijih baza podataka n.pr.: Oracle, lnformix, Ingres, Adabas, Sybase...,

        potrebne razine pouzdanosti — može odabrati modele s Power Array i hot-pull diskovima, te sustave s High Availability Managerom koji daje vrlo visoki stupanj pouzdanosti, uz cijene koje odgovaraju normalnim komponentama,

        korisnik može birati čak i boje — oprema se isporučuje u pet raznih boja.

Imajući ovako širok izbor za elemente u sve tri ključne tehnologije — procesorima, operacijskim sustavima i bazama podataka, korisnici se mogu posvetiti svom poslovanju i aplikacijama, umjesto da brinu o izboru tehnologija.

Pouzdanost

Teamserveri i superserveri nude i na serverskom tržištu pouzdanost koja se do sada očekivala samo na mainframe sustavima. Svi modeli kao opciju imaju sofisticiranu dijagnostiku, daljinsko servisiranje i neprekinute izvore napajanja. Dodatna pouzdanost dobiva se s pomoću PowerARRAY disk-podsustava i Hot-Pull diskova (mogu se mijenjati dok stroj radi). Sve to, uz High Availability Manager software, daje jeftinu alternativu za inače skupe fault-tolerant sustave.

Dizajn

Novi serveri imaju skandinavski stil i ergonomiju koju su do sada imale samo ICL-ove serije osobnih računala. Korisnik može birati između pet boja - svijetloplave ili tamnoplave, te crvene, žute ili zelene.

Jednostavnost i lakoća

Ova generacija servera projektiran; je tako da se imalo na umu lakoći konfiguriranja i instalacije. Easypack daje sav operativni software na jednom CD-ROM-u i software koji instalaciju čini lakom i jednostavnom. Super serveri sadrže i pano na kojem se jednim pogledom može vidjeti aktivnost status kritičnih uređaja.

Namjena

Razlika između team i super server, je u količini posla koji mogu obaviti, i ne u procesorskoj tehnologiji ili operacijskom sustavu. Teamserveri su namijenjeni manjim ili srednjim radnim grupama (tipična veličina — do 50 korisnika), kod kojih je ključni faktor om jer cijena/performanse. Superserver su namijenjeni većim grupama (tipične do 250 korisnika), kod kojih je osim performansi bitna i pouzdanost, a cijena nije jedini kriterij.

Tehnički podaci

Nova generacija servera sastoji se iz dvije serije: teamservera i superservera. Sastavni dio kompleta je i GOLDRUSH MegaSERVER serija masivno--paralelnih strojeva, objavljena potkraj 1993.

Serije sadrže ukupno tridesetak modela. U pojedinim modelima koriste se Intel ili SPARC RISC procesori.

Oprema se pakira u tri vrste kabineta, koji dopuštaju jedno-, dvo-, tro- ili četvero-procesorske sustave. Kod teamservera se mogu koristiti jedno-procesorska ili dvo-procesorska a kod superservera jedno-, dvo-, tro- ili četvero-procesorska rješenja.

Visoke performanse i izvrsni TPC, AIM i SPEC pokazatelji rezultat su ICL-ova i Fujitsuova pionirskog rada na tom području: visoko performantni disk podsustavi, mala latentnost memorije, sabirnica koja rastavlja izvršava transakcije dio po dio, optimizirani I/O interface. Akcelerator za pretraživanje osigurava visoke performanse u radu s relacijskim bazama podataka, što je inače kritično grlo u suvremenim poslovnim obradama.