sm-0502

   Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

novosti

 


2005. – veljača

sadržaj:


21.02.2005. – 27.02.2005.

February 25, 2005

Fujitsu Wins Most Prestigious Award at Nano Tech 2005

Fujitsu - nagrada za dostignuća u nano-tehnologiji

Tokijo, -Fujitsu Limited je objavio da je osvojio nagradu Nano Tech Award na izložbi Nano Tech 2005 International Nanotechnology Exhibition and Conference, održane ovih dana u Tokiju. Ova najprestižnija nagrada izložbe je uručena Fujitsuu zbog razvoja tehnologije za simulaciju, koja igra značajnu ulogu u istraživanjima i razvoju vezanim uz nanotehnologiju, te za Fujitsuovu buduću generaciju LSI (large-scale integrated circuit) poluvodiča u kojima se koriste ugljične nanocijevi.

February 23, 2005

Fujitsu® Ships Interstage® Application Server™ Version 7

Fujitsu Software Corp. - nova verzija Interstage Application Servera

Sunnyvale, CA - Fujitsu Software Corporation je objavio Interstage Application Server Version 7 (v7), iz obitelji proizvoda za aplikacijsku infrastrukturu Interstage® Suite.

Application Server v7 se uvodi u okviru Fujitsuove TRIOLE infrastrukture, kao middleware platforma. Application server olakšava jedinstveno upravljanje cijelim serverskim farmama, dodavanje novih servera kad to zatreba, balansiranje poslova, potporu za J2SE Java™ platforme, potpora za mobilne protokole.

FEBRUARY 22, 2005

New PRIMERGY TX300 S2 smashes Exchange Server 2003 world record

Fujitsu Siemens Computers - s PRIMERGY TX300 S2 oboren vlastiti svjetski rekord za Exchange 2003

Minhen, - Fujitsu Siemens Computers je objavio novi server PRIMERGY TX300 S2 s dvojnim procesorom u tower kućištu. S novim serverom je oboren vlastiti svjetski rekord prema testu za Microsoft Exchange Server 2003. Server koristi novi pojačani 64-bit Intel Xeon procesor sa second level "L2" cache memory rezervarom, kojeg je Intel objavio prošli tjedan. TX300 S2 na testu obavljenom 03.02.05 postigao rezultat od 8.208 MMB3*, čime je nadmašio svoj vlastiti rekord iz prosinca 2004., i to za oko 9%. TX300 S2 je dio novo objavljene S2 serije dvojnih procesora, u kojoj su i TX200 S2, RX200 S2, RX300 S2 te PRIMERGY Blade Server BX620 S2. Na CeBITu će biti prikazana cijela obitelj tih servera.

Ovo nije bio jedini rekord kojeg je oborio PRIMERGY TX300 S2 s novim procesorima. Postigao je i najbolji rezultat u testu SPECweb99, kojim se ocjenjuje posao koji mogu obaviti Web serveri. test je razvila grupa Standard Performance Evaluation Corporation’s (SPEC) Open Systems Group, a mjeri performanse web servera pomoću standardiziranog opterećenja statičkim i dinamičkim upitima. TX300 S2 je omogućio 9.540 SPECweb99 priključaka, odn. poboljšanje od 16% u odnosu na ranije rezultate.

Pojačane performanse dvojnog PRIMERGY S2

Pet PRIMERGY S2 servera s dvojnim procesorima je dobilo certifikate za rad s novim Intel Xeon EM64T procesorima spremnim za rad s 64-bita: TX200 S2 i TX300 S2 u tower kućištu, RX200 S2 i RX300 S2 modeli za montažu u ormaru, te PRIMERGY Blade Server BX620 S2. Oni rade i s 32-bitnim i sa 64-bitnim aplikacijama, istovremeno osiguravajući potporu za već investirano, ali i spremajući se za 64-bitnu budućnost. U PRIMERGY S2 seriji je primijenjena nova Fujitsu Siemens Computers “cool-safe” koncepcija hlađenja protokom zraka, koja povećava pouzdanost i produžuje vrijeme života servera, čak i u gusto naseljenim ormarima. Svi PRIMERGY serveri se isporučuju s kompletom alata za upravljanje, ServerView Suite, u koji su uključene i funkcije za upravljanje udaljenim jedinicama.

*) MMB3, ili MAPI Messaging Benchmark 3, je standard za testiranje za mjerenje performansi i skalabilnosti servera na kojima radi Exchange Server 2003. čim je viši rezultat MMB3 testa, može se poslužiti veći broj korisnika.

February 22, 2005

Fujitsu Unveils Affordable Desktop Scanner Perfect for Decentralized Scanning Applications

Fujitsu - novi kompaktni skener za radne grupe

San Jose, CA, - Fujitsu Computer Products of America, Inc., je objavio Fujitsu fi-5110C, mali kompaktni stolni skener, idealan za decentralizirane aplikacije za skeniranje u okviru potreba radne grupe. Fujitsu fi-5110C može skenirat sve od posjetnice do dokumenta formata "legal" dugih i do 34 inča. Priključak je preko USB 2.0 , ima automatski uvlakač papira od 50 stranica, brzine mu idu do 15 str./min. (jednostrano) odn. 30 str./min. (dvostrano). Optička rezolucija ide do 600 dpi, u boji ili monokromatski.

February 21, 2005

Fujitsu Wins Contract to Upgrade World's Longest Intercontinental Submarine Cable System with Next Generation FLASHWAVE Solution

Fujitsu proširuje kapacitet mreže podmorskih kabela

Tokijo, - Fujitsu Limited je objavio da je dobio ugovor za proširenje sustava mreže podmorskih kabela koji povezuju europu, Aziju i Srednji istok. Fujitsu će za konzorcij Sea-Me-We 3 ugraditi svoju opremu za podmorski prijenos, FLASHWAVE S650, nakon čega će kapacitet mreže porasti na 10 Gbita/sek, bez mijenjanja opreme pod morem.

Sea-Me-We 3 sustav podmorskih kabela je najduža mreža podmorskih kabela na svijetu. Proteže se na 38.000 km, što je otprilike dovoljno za opasati svijet, a sastoji se od 10 segmenata koji spajaju 39 stanice na kopnu širom sjeverne Europe, Azije i Australije. Fujitsu će ugraditi proširenja za 14 od 20 kopnenih stanica u Portugalu, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Cipru, Egiptu, Šri Lanki, Tajlandu, Maleziji i Singapuru. a proširiti će i dvije stanice u Indiji i Kini.

21 February 2005

Digital-Rights Management A Key Theme At RSA Conference

Meridio - Digital Rights Management, nova ključna tema
(upravljanje pristupom digitalnim informacijama)

Kompanije traže bolje načine osiguranja on-line dokumenata i e-pošte, da bi zaštitile osjetljive podatke, ali i ispunile zahtjeve novih propisa koje uvode vlade. Sve češće se okreću prema novoj klasi sigurnosnog softvera, koji postaje poznat pod nazivom DRM - Digital Rights Management - softver za upravljanje pristupom digitalnim dokumentima.

DRM softver omogućava organizacijama da provedu sigurnosna pravila za dokumente, koja će n.pr. odrediti tko smije čitati, tko uređivati, štampati i elektronički slati osjetljive informacije. Pri tome se često koristi i enkripcija. Rješenja moraju biti takva da sigurnosne postavke putuju zajedno s informacijama, t.j. da povjerljivi dokument kojeg smo poslali (ovlaštenom) primatelju, ostane označen i zaštićen kao povjerljiv i na njegovom kompjuteru.

Microsoft je najavio Service Pack 1 za svoj DRM softver, Windows Rights Management Services for Windows Server 2003, za isporuku sredinom ove godine. Service pack će pored ostalih proširenja omogućiti korisnicima da centralno upravljaju pravima pristupa.

Meridio je za svoje arhive i repozitorije podataka iskoristio integrirane RMS mogućnosti iz in Microsoft Exchangea i SharePoint Portal Servera.

Feb 25, 2005

British Government Launches Cyberalert System

Britanska vlada objavila ITsafe, inicijativu za zaštitu kućnih korisnika

Britanska vlada objavila ITsafe, inicijativu za zaštitu kućnih i malih poslovnih korisnika kompjutera od virusa i ostalih on-line prijetnji. Otvoren je Web site koji daje besplatne savjete i upozorenja o virusima. Pri tome se koriste informacije koje osigurava NISCC (National Infrastructure Security Co-ordination Center) - vladin centar za kibernetičku obranu. Korisnici se mogu prijaviti na site i pretplatiti se na upozorenja, koja po volji mogu dobiti i kao tekstovne poruke preko mobilnog telefona. Osim upozorenja će biti dane i jasne upute kako se obraniti od pojedinih virusa, te kako se osiguravaju računala i podaci.

February 22, 2005

CA CLEVERPATH AION r10 ENHANCES QUALITY OF BUSINESS PROCESSES
AND IMPROVES COMPLIANCE

CA - CleverPath Aion r10, rješenje za upravljanje poslovnim procesima

Islandia, N.Y., - Computer Associates International je objavio CleverPath Aion r10, rješenje za upravljanje poslovnim procesima, koje omogućava i tehničkim, ali i ne-tehničkim korisnicima da definiraju, uvedu, prate i optimiziraju pravila poslovanja i poslovne procese. U to su uključene i interakcije osoba-osoba, sistem-osoba i sistem-sistem.

CleverPath Aion r10 se sastoji od dva komplementarna rješenja:

  • CleverPath Aion Business Process Manager (CleverPath Aion BPM), rješenje za upravljanje poslovnim procesima i pravilima, te praćenje poslovnih linija
  • CleverPath Aion Business Rules Expert (CleverPath Aion BRE), za integrirana poslovna pravila za rad na višestrukim platformama.

CleverPath Aion BPM sadrži i stroj za upravljanje tijekom posla i orkestraciju poslovnih procesa, uključivši pozivanje web usluga, integraciju s novim i postojećim aplikacijama, te alatima za praćenje i izvještavanje. CleverPath Aion BRE može podupirati tisuće ulančanih pravila o kompleksne ovisnosti, funkcije za upravljanje promjenama koje sprečavaju da pokušaji izmjene pravila zaustave poslovni proces.

Feb. 24, 2005

Microsoft Announces Expanded SQL Server 2005 Product Line to Meet Customers' Growing Demands

Microsoft - nova izdanja SQL Servera 2005

Redmond, Wash. - Microsoft je objavio detalje o novoj liniji proizvoda za Microsoft® SQL Server ™ 2005, idućoj verziji proizvoda za baze podataka i analize. Obitelj proizvoda SQL Server 2005 je redizajnirana da bi bolje ispunila potrebe korisnika u raznim segmentima. Četiri nova izdanja nude cijeli raspon mogućnosti, od visoke dostupnosti i robusne skalabilnosti do naprednih alata za analiziranje poslovnih podataka.

SQL Server 2005 obitelj proizvoda će se sastojati od slijedećeg:

  • SQL Server 2005 Enterprise Edition , za velike poslovne aplikacije, kritične za uspješnost poslovanja korporacija.
  • SQL Server 2005 Standard Edition , kompletna platforma za podatke i analize, za srednje velika poduzeća.
  • SQL Server 2005 Workgroup Edition , priuštivo rješenje za bazu podataka za male i srednje organizacije.
  • SQL Server 2005 Express Edition , verzija SQL Servera 2005 za jednostavne aplikacije, bez posebnih troškova

Novim izdanjima se priključio i sustav fleksibilnog licenciranja - licence će se moći plaćati po procesoru, posebna licenca za svaki procesor u serveru na kojem je SQL Server ili server plus CALovi za uređaje, posebna licenca za svaki server na kojem radi SQL Server, plus CAlovi (Client Access License) za svaki klijentski uređaj ili server plus CALovi za korisnike, posebna licenca za svaki server na kojem radi SQL Server, plus CAlovi za svakog klijenta koji pristupa serveru.

Feb. 23, 2005

Microsoft Scientists Search for Breakthroughs in HIV Vaccine Design

Microsoftovi znanstvenici istražuju vakcinu za HIV virus

Boston - Microsoft Research otvara nove načine borbe protiv virusa koji izaziva AIDS - pomoću softvera koji se obično koristi za analiziranje velikih kompjuterskih baza podataka, složenih digitalnih slika ili da odvoji neželjene reklamne poruke od pravih e-mail poruka.

Na konferenciji o retrovirusima i oportunističkim infekcijama Microsoft Research će pokazati kako medicinski istraživači mogu strojeve koji uče, rudarenje podataka i ostale softverske tehnike da bi pročešljali milijune ogranaka virusa HIV, da bi našli genetske uzorke potrebne da bi se pacijentov imunološki sustav istrenirao za borbu protiv virusa. Prve od tako proizvedenih vakcina trenutno prolaze kroz fazu laboratorijskih ispitivanja.

Microsoftovi istraživači su koristili algoritme slične onima o Microsoftovoj korporacijskoj bazi podataka i u anti-spam softveru, da bi otkrili skrivene uzorke u genetskim mutacijama virusa i imunološkog sustava kod pacijenta. Istraživači, u suradnji s liječnicima i znanstvenicima Sveučilišta države Washington iz Seattlea i bolnice Royal Perth Hospital u Australiji, planiraju iskoristiti te uzorke da bi napravili poboljšanu vakcinu u kojoj bi bilo više genetskih markera koji pomažu u borbi protiv virusa HIV.

Osim na dizajnu vakcine za HIV, Microsoftovi istraživači rade i s kolegama na raznim drugim poljima znanosti. Osim HIVa se istražuju i druga područja biologije - istraživanje mehanizama za cijepanje gena viših organizama, da bi se dobio poboljšani model evolucije i analizirale veze između bolesti i genetskih varijacija kod ljudi. Vode se i istraživanja za razvoj jezika za opisivanje, a možda i programiranje bioloških računalnih sustava. Microsoft Research sudjeluje u pripremi obrazovnog Web sitea koji će profesionalnim i amaterskim astronomima omogućiti besplatni pristup do slika više od 80 milijuna zvijezda i galaksija, kao i u kreiranju baze podataka s besplatnim kartama i zračnim fotografijama teritorija SAD.

Microsoft Research je osnovan 1991 s ciljem i temeljnih i primijenjenih istraživanja na području računalnih znanosti i razvoju softvera. Ciljevi su otkriti kako smanjiti troškove pisanja i održavanja softvera, te izmisliti nove računalne tehnologije. Istražuju se područja poput grafike, prepoznavanja govora, korisničkih sučelja, obrade prirodnih jezika, alati i metodologije za programiranje, operacijski sustavi i mreže, te matematičke znanosti. U Microsoft Researchu radi više od 700 ljudi, u šest laboratorija u Redmondu u državi Washington; u San Franciscu; u Silicon Valleyu, Calif.; u Cambridgeu u Engleskoj; Pekingu i Bangaloreu u Indiji.

Feb. 22, 2005

Alcatel and Microsoft Create an Industry-Leading Solution for IP Television

Microsoft i Alcatel - suradnja na razvoju IPTV (TV preko Interneta) usluga

Redmond, Wash. i Pariz, - Microsoft i Alcatel su objavili globalni sporazum o suradnji kojim će se ubrzati razvoj usluga televizije putem Interneta (IPTV - Internet Protocol Television) Prema ovom ugovoru, Alcatel i Microsoft će razviti integrirano rješenje za isporuku IPTVa. Rješenje se oslanja na Alcatelovom iskustvu u širokopojasnim IP mrežama te razvoju i integraciji kompletnih multimedijskih i video rješenja, te Microsoftovim rješenjima za TV softver i iskustvima s umreženim uređajima za zabavu.

Alcatel i Microsoft vjeruju da će korisnici širom svijeta uživati koristi jedinstvene, personalizirane usluge za razne uređaje, uključivši video na zahtjev, interaktivnu televiziju, razmjenu fotografija, glazbe i kućnih videa, i on-line igranje.

21-FEB-2005

Oracle Strengthens Security Leadership with Additional Common Criteria Evaluations; Extends Commitment to Independent Evaluations Beyond Oracle® Database

Oracle - više proizvoda dobilo sigurnosni certifikat

San Francisco, - Oracle je na konferenciji RSA Security objavio da je proširio svoj program za ocjenu sigurnosti. Trenutno broj sigurnosnih certifikata koje posjeduje Oracle prelazi 22 i pokriva ne samo Oracle bazu podataka nego i Oracle Identity Management i Oracle proizvode za Linux.

S ovim je Oracle uspješno kompletirao Common Criteria Evaluations na nivou EAL4 - najvišoj razini za komercijalno dostupni softver za slijedeće proizvode: Oracle Internet Directory, (komponentu Oracle Identity Managementa); Oracle9i Database Release 2; i Oracle9i Label Security Release 2. Time korisnici ovih proizvoda zadovoljavaju i nove sigurnosne propise za dobavljače, prema direktiva američkog ministarstva obrane.

February 22, 2005

SAP Unveils Road Map to Next-generation, Services-oriented Utilities Solutions

SAP na konferenciji za komunalna i uslužna poduzeća u Beču

SAP svojim nastupom na konferenciji Fifth SAP International Utilities Conference 2005 u Beču iznosi svoju viziju slijedeće generacije rješenja za komunalna i uslužna poduzeća. Za njih SAP priprema novu generaciju rješenja, zasnovanih na Enterprise Services Arhitekturi. Rješenja će pokrivati i nove potrebe koje će nastati nakon primjene novih propisa o deregulaciji komunalnih usluga.

Feb. 23, 2005

StorageTek Rules Industry With Top Spot On Fortune's 2005 List Of America's Most Admired Companies

StorageTek po četvrti puta FORTUNE Br.1 u uređajima za skladištenje podataka

Louisville, Colo., - StorageTek je potvrdio da ga je časopis FORTUNE već četvrtu godinu za redom proglasio Kompanijom Br.1 za rješenja za skladištenje podataka, u kategoriji kompjuterskih perifernih uređaja. Časopis FORTUNE je poznat po svojim godišnjim popisima najvećih i najboljih kompanija u SAD. StorageTek® je opet izabran za najboljeg zbog svojih rješenja za upravljanje životnim ciklusom kompanijskih informacija, zbog inovacija, kvalitete proizvoda i usluga, solidnog financijskog stanja, talentiranih zaposlenika, dobrog iskorištenja kompanijskih sredstava, odgovornog stava i kvalitete rukovođenja. .

February 23, 2005

Sun Boosts System Performance to Optimize Data Center Workloads

Sun - novi UltraSPARC IV 1.35 GHz procesor daje dvostruku propusnu moć i 34% poboljšane cijene/performanse

Santa Clara, Calif., - Sun Microsystems je potvrdio svoju predanost SPARC platformama, operacijskom sustavu Solaris i optimiziranju svojih sistema za obrade, pojačavši performanse cijele serije servera zasnovanih na UltraSPARC IV procesorima. Novi UltraSPARC IV 1.35 GHz procesor se već isporučuje, a korisnicima daje preko dva puta bolju propusnu moć i 34% bolji omjer cijene/performanse u odnosu na najbrže UltraSPARC III sisteme. Novi sistemi se mogu miješati s ranijim UltraSPARC III i UltraSPARC IV procesorima. Time korisnici dobivaju novu snagu za nove potrebe, a da ne moraju baciti ono u što su investirali i što još dobro služi za stare potrebe.

14.02.2005. – 20.02.2005.

FEBRUARY 15, 2005

Fujitsu Siemens Computers achieves world record with PRIMERGY Server Blade BX660 in the Exchange MMB3 Benchmark

Fujitsu Siemens Computersov PRIMERGY BX660 blade server osvojio svjetski Exchange MMB3 rekord.

Minhen, Njemačka, - Fujitsu Siemens Computers, je demonstrirao snagu svog PRIMERGY BX660 server bladea, postavivši novi rekord za MAPI Messaging Benchmark (MMB3). Postignut je izuzetni rezultat od 9.500 MMB3 korisnika u kategoriji jednog servera i osvojivši najbolju ocjenu za sve četverostruke servere, za Exchange Server 2003 MMB3. kao rezultat, PRIMERGY BX660 je uspio postići 200 MMB3 korisnika više, a k tome i uz 50% bolje vrijeme odziva nego konkurentni sustavi s istim brojem CPUa i memorijom.

Mjerena konfiguracija se sastojala od PRIMERGY BX600 blade serverskog sistema s PRIMERGY BX660 četverostrukim server bladeom koji je pokretao Exchange Server i Active Directory. PRIMERGY BX660 je bio opremljen s četiri Intel® Xeon™ 3.0 GHz procesora s cacheom trećeg nivoa od 4 MB, 4 GB radne memorije i dva diska od 18-GB za operacijski sustav i Active Directory. Za podsustav za skladištenje Exchange podataka su korištena Tri FibreCAT CX500 s ukupno 270 36-GB na diskovima.

BCC Services - rekordni PRIMERGY server u uredu u Zagrebu

BCC Services ima u svom uredu izložen Fujitsu Siemens Computers PRIMERGY BX600 blade server skoro identične konfiguracije na kojoj su dobiveni rekordni rezultati. To je jedini takav server ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji.

Serverski sustav u BCC Services uredu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu služi za demonstracije i testiranje informatičkih hardversko/softverskih rješenja. Svoj prvi nastup pred hrvatskom javnošću server je imao na prošloj konferenciji Oracle korisnika.

FEBRUARY 17, 2005

Fujitsu Siemens Computers to Showcase its Latest Portfolio at CeBIT 2005

Fujitsu Siemens Computers na sajmu CeBIT 2005

Minhen, Njemačka, - Fujitsu Siemens Computers je najavio detalje svog nastup na sajmu CeBIT (10.16.03.2005, Hanover, Njemačka). Na svom štandu od 2000 m3 (Hala 1, štand 5E2), kompanija izlaže proizvode i rješenja pod grupnim nazivima Dynamic Data Center i Mobile Workforce, a u hali 26, na štandu C32, svoj Digital Home, viziju informatike za kućnu uporabu.

Dynamic Data Center

U dinamičkom centru za podatke su sakupljeni svi hardverski resursi za obade i skladištenje podataka, spremni za uporabu na zahtjev. Resursi se dodjeljuju automatski, na osnovu unaprijed definiranih pravila. Kad se u sustavu promijeni nešto u vezi s korisnicima, kapacitetom ili potrebama, automatski se aktiviraju akcije koje će dinamički dodijeliti potrebne resurse. Kompletni dinamički dana centar je još uvijek samo vizija, no Fujitsu Siemens Computers je jedina kompanija koja već ima instalirana prva takva rješenja u radu kod korisnika. Pod plaštem TRIOLE™, Fujitsuove strategije za optimaliziranu informatiku, Fujitsu Siemens Computers je, skupa sa svojim partnerima razvio prve proizvode i rješenja koja služe kao građevinski blokovi za izgradnju dinamičkog dana centra. Kombinirajući virtualizaciju i automatizaciju na tehnologijama za Solaris, Linux, Windows i BS2000 servere, kao i za na tržištu vodeće sustave za skladištenje podataka, mogu se postići značajna poboljšanja učinkovitosti, fleksibilnosti i pouzdanosti.

Na štandu 5E2 u hali 1 će biti izloženi:

FlexFrame™ – dinamička IT infrastruktura za mySAP zasnovan na Linuxu i Solarisu. Rješenje koje se već danas može vidjeti kako radi kod korisnika.

easyXchange - konsolidacija mail serverskih infrastruktura, koristi Exchange Server 2003

• Automatski rad i održavanje velikih farmi Citrix terminal servera

CentricStor – infrastruktura virtualiziranih vrpci, za konsolidaciju okoliša za sigurnosne kopije

Adaptive Services Control Center (ASCC™) - automatizirani rad serverskih okoliša pod Linuxom, Windowsima i VMware-om.

Fujitsu Siemens Computers će na CeBITu objaviti slijedeće nove proizvode iz raspona za Dynamic Data Center:

• Novi 4-struki PRIMERGY Rack i Tower Serveri RX600 S2 i TX600 S2. Oba koriste najnovije Intel® Xeon® procesore s EM64T. To su prvi 4-struki serveri s Intel procesorima koji podupiru 32 i 64 bitne aplikacije. Prvenstvena namjena im je konsolidacija poslova koji se obavljaju na većem broju malih servera na manji broj, ali jačih servera, koristeći pri tome najnovije tehnike za virtualizaciju od VMware-a ili Microsofta. PRIMERGY RX600 S2 i TX600 S2 će se početi isporučivati u prvoj polovici 2005.

PRIMECENTER LC (liquid cooling rack) ormare. Ovaj sustav omogućava hlađenje servera pomoću zatvorenog kruga za hlađenje vodom. Glavna prednost ovakvog rješenja je znatno bolje iskorištenje prostora, bolji uvjeti rada zbog smanjenog nivoa buke (manje od 55 dB na udaljenosti od 1 metra) i bolja otpornost na prašinu, vlagu i vrućinu.

• Novi SX150 Business Serveri, zasnovani na najnovijoj SPARC64™ tehnologiji. Pošto ovi sustavi podržavaju paralelni rad pod operacijskim sistemima BS2000/OSD i Solarisom, često se koriste za konsolidaciju informatičke infrastrukture.

• Nova iSCSI SAN rješenja, nova tehnologija LTO-3-tape pogona za cijelu seriju Nearline-Storage proizvoda, te novija verzija Virtual Tape Appliance CentricStora , koja omogućava zrcaljenje cacheova.

Mobile Workforce

Bilo kada, bilo gdje: pokretna informatika čini poslovanje fleksibilnijim i dovodi ga bliže kupcu. To znači spretne, lake ali snažne uređaje, bežični i inteligentni pristup do informatičke infrastrukture kompanije, bez obzira na mjesto na kom se nalazite ("bilo gdje"). Fujitsu Siemens Computers će prikazati izuzetne proizvode i rješenja, u sprezi s alatima i tehnologijama. Posjetitelji će moći vidjeti novosti u upravljanju mobilnih resursa, te najnovija dostignuća na polju sigurnosti i zaštite. Rješenja će biti prezentirana praktičnim primjerima, prema nekoliko scenarija tipične uporabe u svakodnevnom poslovnom životu.

Fujitsu Siemens Computers najavljuje slijedeće novosti:

CELSIUS H230 - pune performanse potpuno opremljene radne stanice u izvrsnom notebook računalu. Najnovija generacija mobilne grafike, ATI Mobility FireGL V5000 s 256 MB, PCI-Express, daje grafičke performanse i karakteristike koje korisnici zahtijevaju od radnih stanica za 3D obrade.

LIFEBOOK E8020 - već objavljen početkom ove godine, a kao i sva računala iz LIFEBOOK serije koja će biti prikazana na CeBITu, imati će Intel 915GM/PM Chipset.

AMILO Pro V8010 - novi korporacijski notebook koji spada u AMILO Pro seriju profesionalnih notebookova, s najnovijom Intel 915GM chipset tehnologijom. AMILO Pro V8010, 15.1-inčni notebook je u skladu s trendom potpuno opremljenih notebook računala.

Tablet PC STYLISTIC ST5022 , opremljen sa senzorom za otiske prstiju i ekranima za uporabu na otvorenom ili u zatvorenim prostorima. Do sada su postojala tablet PC računala za uporabu na otvorenom ili zatvorenom, ali ne kombinirana u jedan sistem. Stylistic je lagan, tanak i robustan. Njegov blistavi ekran omogućava rad stojećke, hodajući po otvorenom ili u zatvorenom prostoru, uz vrlo velike mogućnosti povezivanja – WLAN, IrDA, Bluetooth.

Pocket LOOX 718 , profesionalni uređaj za upravljanje osobnim informacijama i platforma za mobilni pristup poslovnim aplikacijama. VGA ekran na Pocket LOOX 720 ima rezoluciju od 640 x 480 točkica i kristalno jasni prikaz u 'landscape' formatu. Zbog toga, korisnici Pocket LOOXa sada mogu koristiti mnogo standardnih aplikacija za koje su prije trebali notebook ili PC računalo.

Proizvodi za široku potrošnju

(Hala 1, 4h4; hala 26, C32 i otvoreni prostor, B09 - između hale 22 i 26)

Rješenja za Digital i Smart Home će biti prikazana u zajednici sa Siemens, na njihovom štandu u hali 26. posjetitelji će imati priliku vidjeti MYRICA LCD TV prijemnike, SCALEO C Media Center PC namijenjen za uporabu u dnevnoj sobi, ACTIVY Media Center i AMILO M notebook računala sa 17-inčnim širokim ekranima.

Biti će izložen i Fujitsu Siemens Computers SCENIC C620 Green PC, izrađen od materijala koji se u velikom postotku mogu potpuno reciklirati i biološki razgraditi.

FEBRUARY 18, 2005

Fujitsu Siemens Computers PRIMERGY Econel servers offer SMEs economical yet innovative platforms

Fujitsu Siemens Computers - novi, tihi PRIMERGY Econel serveri

Minhen, - Fujitsu Siemens Computers je predstavio dva nova početna servera zasnovana na Intel procesorima i namijenjena SME (Small & Medium Enterprise) tržištu. PRIMERGY Econel 50 dolazi s najnovijim Intel Pentium 4 ili Celeron procesorima, sa Serial Advanced Technology Attachment (SATA) diskovima, a zahvaljujući novoj koncepciji hlađenja drastično je smanjen nivo buke. PRIMERGY Econel 200 je prvi Fujitsu Siemens Computers server početne veličine koji kombinira dva Intel Xeon procesora s diskovima po SATA tehnologiji. Oba nova modela će biti prikazana na CeBITu.

Mnogi mali i srednji korisnici u konfiguracijama malih servera koriste obična PC računala. Problem kod takvog rješenja je da PCovi nemaju sigurnosna rješenja koja imaju prave serverske platforme, čime se znatno ograničava sigurnost podataka. Zbog toga je Fujitsu Siemens Computers razvio PRIMERGY Econel generaciju servera ekonomične klase, koji su certificirani za serverski rad i pružaju viši stupanj sigurnosti. PRIMERGY Econel server ima zaštitu ECC memorije i integrirane zrcalne RAID diskove.

PRIMERGY Econel 50 – tih i fleksibilan:

• Intel Pentium 4 ili Celeron procesor

• 4 GB ECC PC2-4300 DDR2-533 SDRAM memorije

• Praktički potpuno tih (nivo zvuka od 24 dB u praznom hodu, najniža klasa buke (klasa 0), zbog novog načina hlađenja

• SATA tehnologija za diskove (kroz nekoliko godina će zamijeniti ATA/IDE) s do četiri lako zamjenjiva SATA diska (160 GB svaki).

• Dva slobodna pretinca za jedinice dostupne izvana.

• Visoka I/O-propusnost za kartice za proširenje, 7 PCI utora (2 x PCI-E:1x1; 1x8 i 5 x PCI 32-bit/33 MHz)

• Certificiran za Windows 2000/2003 Server i Linux (SUSE i Red Hat).

• Upravljanje pomoću standardnog PRIMERGY ServerView Suite (ServerStart/ServerView).

PRIMERGY Econel 200 – snažan i lak za uporabu:

• Najnoviji dvojni Xeon procesor i SATA diskovi

• Može rasti do 4 GB DDR1 SDRAM PC2700 memorije, PCI / PCI-X / PCI- Express I/O

• Sigurnost podataka i visoka dostupnost iz memorije na disk, s ECC-om i ugrađenim RAID 0 i 1 za dva čvrsta diska i opcionalnim RAID kontrolorom za RAID 0, 1, 10 za do 4 diska

• Standardni PRIMERGY ServerView Suite.

FEBRUARY 17, 2005

CELSIUS H230: the powerful portable workstation for complex applications

Fujitsu Siemens Computers - CELSIUS H230 prijenosna grafička stanica

Minhen, Njemačka, - Fujitsu Siemens Computers će na sajmu CeBIT u Hanoveru objaviti svoj novi CELSIUS H230. To je profesionalna mobilna radna stanica namijenjena prvenstveno za profesionalne grafičke aplikacije kao što su CAD i vizualizacija, no isto su tako idealne i za kreiranje digitalnih sadržaja (Digital Content Creation - DCC). Novi CELSIUS ima Intel® 915PM Express chipset s najnovijim Intel Pentium® M procesorom i koristi Intel Centrino™ Mobile tehnologiju.

CELSIUS H230 ima vrlo visoke performanse, naročito grafičke, s 256 MB grafičke memorije, zahvaljujući novom OpenGL grafičkom podsustavu i ATI Mobility™ FireGL™ V5000 3D grafičkom akceleratoru, koji koristi novu tehnologiju PCI Express. Blistavi 15-inčni IPS LCD ekran je ugodan za oko, a dvije baterije omogućavaju samostalni rad do šest sati.

IPS ekran daje visoku UXGA rezoluciju (1,600 x 1,200 pixela). Nova IPS (in-plane switching) tehnologija daje bolji sjaj i oštrinu nego konvencionalni modeli i oštru sliku čak i kad se gleda sa strane, pod kutom od 170 stupnjeva.

CELSIUS H230 ima sigurnosni pano i lozinke za BIOS, bootanje i pristup čvrstom disku, te SmartCard čitač kao opciju. Za povezivanje služe Gigabit LAN port, V.92 modem i opcijski priključak za bežični LAN, četiri USB 2.0 porta, jedno IEEE-1394 FireWire sučelje i opcijski BlueTooth modul. Na to se može povezati širok raspon vanjskih uređaja, poput tipkovnice, miša, kamere, pisača, skenera, vanjskih diskova i mobilnih telefona. Postoji i pretinac za modularne uređaje - optičke diskove, dodatni tvrde diskove i dodatne baterije, te utori za PC kartice, ExpressCards, te SD i MMC kartice. Na VGA port na sistemu ili na DVI priključak na port replikatoru se mogu priključiti vanjski analogni ili digitalni monitori.

CELSIUS H230 ima certifikate za sve poznate aplikacije za CAD, DCC, vizualizaciju, te za poznate financijske aplikacije.

FEBRUARY 17, 2005

Fujitsu Siemens Computers launching powerful new BS2000/OSD mainframe

Fujitsu Siemens Computers - novi poslovni server SX150

Minhen, Njemačka, - na sajmu CeBIT u Hanoveru Fujitsu Siemens Computers će izložiti novi poslovni server SX150, model za otprilike 40% jači od svojih prethodnika. Sistem je zasnovan na SPARC64 V procesorskoj tehnologiji, radi pod raznim operacijskim sustavima i podupire razne aplikacije, koje rade paralelno pod BS2000/OSD i Solarisom, u odvojenim hardverskim particijama, što olakšava paralelno korištenje starih i novih aplikacija.

Uz jednoprocesorske performanse od 105 RPF 1 i skalabilnosti sistema do 430 RPF, SX150 je najjače mainframe računalo u seriji SX. Nove dinamičke mogućnosti za re-konfiguriranje hardvera smanjuju zastoje na minimum, a omogućavaju i dinamičko dodavanje i optimalizaciju resursa ovisno o trenutnom opterećenju.

Značajni su i načini na koji SX150 radi s algoritmima za enkripciju, FibreChannel portovi za povezivanje suvremenih mreža za skladištenje podataka (Storage Area Network - SAN), koji su standardni na svim BS2000/OSD modelima, te Gigabit Ethernet LAN tehnologija.

SX150 server podržava operacijski sistem OSD/XC v2.0, koji ima iste mogućnosti kao najnoviji BS2000/OSD v6.0 operacijski sustav, uz binarnu kompatibilnost.

February 14, 2005

Fujitsu and Software Architects to Provide Data Security with New Write-Once Technology

Fujitsu Computer Products of America - nova linija optičkih diskova

San Jose, CA, - Fujitsu Computer Products of America je predstavio novu liniju rewritable 3.5" Magneto-Optical (MO) DynaMO® jedinica koje rade s novim Write-Once Read Many (WORM) formatom prikladnim za arhiviranje važnih podataka i trajnih zapisa, uključivši i puno povijest verzija zapisa (što za neke kategorije zapisa, kao n.pr. medicinski zapisi o pacijentima, postaje obveza po novim američkim propisima).

Uz instalirani Storage Architects Disk Drive TuneUp!™ for Windows verzija 4.5, korisnici jednostavno formatiraju standardne rewritable 3.5" Fujitsu MO diskove prema opcionalnom formatu "archive". Tada se sve datoteke trajno upisuju na disk, t.j. nisu moguća brisanja zabunom, kao ni izmjena podataka. Disk Drive TuneUp! for Windows također sadrži i alat za praćenje povijesti svih promjena za sve podatke spremljene na optičkim diskovima.

Kompletna linija Fujitsuovih 3.5" MO izmjenjivih optičkih diskova sadrži high-performance 2.3 GB Fujitsu DynaMO 2300U2 i ultra-prenosivi 1.3 GB DynaMO 1300 Pocket. Uz troškove skladištenja od centa po megabajtu, Fujitsu MO diskovi su spremljeni u kazetu veličine diskete od 3.5 inča koja štiti podatke od udaraca, vibracija, vlage, prašine i magnetskih polja. Procijenjeno vrijeme čuvanja arhive na ovim optičkim diskovima je 50 godina.

February 15, 2005

Fujitsu Expands its Linux Offerings with the PRIMERGY TX150 Server and PRIMERGY BX600 Blade Server

Fujitsu - novi PRIMERGY® TX150 S3 tower i PRIMERGY BX620 S2 blade server

Sunnyvale, Calif. - Fujitsu Computers Systems je objavio novi PRIMERGY® TX150 S3 tower server, višenamjenski jedno-procesorski server velike skalabilnosti i s velikom mogućnosti proširenja. Fujitsu je objavio i početak isporuke 2-strukog PRIMERGY BX620 S2 blade servera - najkompaktnijeg dvostrukog SCSI blade servera. kao i svi ostali Fujitsu PRIMERGY serveri i ova dva su testirana za Linux i imaju punu certifikaciju za Red Hat i SUSE.

February 14, 2005

Fujitsu and Software Architects to Provide Data Security with New Write-Once Technology

Fujitsu Computer Products of America - nova linija optičkih diskova

San Jose, CA, - Fujitsu Computer Products of America je predstavio novu liniju rewritable 3.5" Magneto-Optical (MO) DynaMO® jedinica koje rade s novim Write-Once Read Many (WORM) formatom prikladnim za arhiviranje važnih podataka i trajnih zapisa, uključivši i puno povijest verzija zapisa (što za neke kategorije zapisa, kao n.pr. medicinski zapisi o pacijentima, postaje obveza po novim američkim propisima).

Uz instalirani Storage Architects Disk Drive TuneUp!™ for Windows verzija 4.5, korisnici jednostavno formatiraju standardne rewritable 3.5" Fujitsu MO diskove prema opcionalnom formatu "archive". Tada se sve datoteke trajno upisuju na disk, t.j. nisu moguća brisanja zabunom, kao ni izmjena podataka. Disk Drive TuneUp! for Windows također sadrži i alat za praćenje povijesti svih promjena za sve podatke spremljene na optičkim diskovima.

Kompletna linija Fujitsuovih 3.5" MO izmjenjivih optičkih diskova sadrži high-performance 2.3 GB Fujitsu DynaMO 2300U2 i ultra-prenosivi 1.3 GB DynaMO 1300 Pocket. Uz troškove skladištenja od centa po megabajtu, Fujitsu MO diskovi su spremljeni u kazetu veličine diskete od 3.5 inča koja štiti podatke od udaraca, vibracija, vlage, prašine i magnetskih polja. Procijenjeno vrijeme čuvanja arhive na ovim optičkim diskovima je 50 godina.

02/13/2005

Fujitsu Self-checkout Offers Self-service to Shoppers in Japan

Fujitsu - puštena u pogon prva trgovina sa samo-naplatom i samoposluživanjem

Washington , D.C. - Fujitsu je na izložbi 2005 Marketechnics Show održanoj u Washingtonu objavio da je puštena u rad prva trgovina ne samo sa samo-posluživanjem, nego i sa samo-naplatom. To je supermarket "MESA OKUWA" u trgovačkom centru Garden Park WAKAYAMA u Wakayama City, Japan, blizu Osake.

Novi sustav za samo-naplatu znatno skraćuje kupčevo čekanje. OKUWini kupci mogu birati žele li koristiti izlaz kroz tradicionalnu blagajnu s blagajnicom ili sistem za samo-naplatu. Sistem za samo-naplatu im omogućava da sami provjere cijene, skeniraju i izdaju robu, te da plate u gotovini ili karticom.

Fujitsu nudi cijelu seriju sistema za samo-naplatu - od kiosk sistema prikladnih za jednu košaricu, do linija s dvije transportne trake, prikladnih za velike narudžbe, jer liniju mogu istovremeno koristiti dva kupca u raznim fazama procesa izdavanja i naplate robe. Sistem se potpuno uklapa u postojeće POS sustave.

02/13/2005

Fujitsu Introduces U-Scan Shopper

Fujitsu - dućanska kolica s bežičnim kompjuterom

Washington , D.C., - Fujitsu Transaction Solutions Inc. i Klever Marketing, su na izložbi 2005 Marketechnics Show održanoj u Washingtonu prikazali Fujitsu U-Scan Shopper, bežični kompjuter montiran na kolica za samoposluživanje, koji kupcima omogućava da odmah skeniraju odabrane proizvode i spremaju informacije za računu.

Za kupca sustav s računalom na kolicima znači:

  • Vlastoručno skeniranje artikala i samostalna ispostava računa
  • Personalizirana ponuda vezana za trgovčev program nagrađivanja lojalnosti
  • reklamiranje i promotivne aktivnosti u dućanu, ovisno o mjestu u dućanu na kojem se kolica trenutno nalaze
  • Provjera cijena artikala, pronalaženje polica s traženim artiklom
  • Download popisa za kupnju, sastavljenog prilikom posjeta trgovčevom Webu i njegova uporaba u dućanu
  • Naručivanje artikala poput farmaceutskih preparata ili delikatesa s nekog udaljenog mjesta u dućanu, da budu spremni kad se dođe po njih

U-Scan Shopper rješava kupcima probleme oko čekanja na blagajnama, traženja pojedinih artikala po policama, provjeravanja cijena i sličnim stvarima koje zagorčavaju život.

Kad postoji U-Scan Shopper, kupac može kod kuće posjetiti prodavačev Web, odabrati artikle i pripremiti popis za kupnju, koji onda mogu učitati u računalo na kolicima. Kolica će tada upozoravati kupca o cijenama, mjestu gdje se artikli nalaze, te o tekućim promotivnim ponudama, i to u trenutku kada kupac prolazi pored artikla koji se nudi uz popust.

02/13/2005

Fujitsu Introduces Wireless Mobile Attendant for U-Scan Self-checkout

Fujitsu - iPAD Mobile Attendant, bežična stanica za sve potrebe trgovaca

Washington , D.C. - Fujitsu Transaction Solutions Inc. na izložbi 2005 Marketechnics Show održanoj u Washingtonu prikazuje prvo rješenje za bežičnog trgovca, zasnovano na Microsoft Windows sistemu za samo-ispostavu računa. iPAD Mobile Attendant omogućava jednom djelatniku u trgovini da daje potporu za do šest U-Scan samo-naplatna, dok u isto vrijeme poslužuje kupce.

Fujitsu također objavljuje i integriranu stanicu za obitelj U-Scan uređaja za samo-naplatu. Nove mogućnosti U-Scana su bankomat za primanje novčanica kojim se upravlja daljinski, integracija Fujitsu TeamPoS komponenti (ladica za novac, SmartPoS LCD ekran, TeamPOS 2000 M) s novim Fujitsuovim bankomatom za izdavanje novčanica, ali i kupona, marki, ulaznica, darovnih bonova i ostalih sličnih medija.

U-Scan Mobile Attendant koristi Fujitsuov perolaku ručnu iPAD jedinicu koja kombinira uređaje koji se koriste po cijeloj trgovini - skener, čitač magnetskih kartica, a ima čak i mogućnost telefoniranja. Rezultat je jedan kompaktni, bežični uređaj za sve potrebe trgovca u samoposluživanju. Osim za bežičnu trgovačku stanicu, iPAD se može koristiti i za inventuru, provjeru cijena, pokretni POS terminal i za sve ostale pokretne aplikacije u maloprodaji.

U-Scan obitelj sistema za samo-naplatu omogućava kupcima da sami skeniraju, izdaju i plate za kupljenu robu uz minimalnu ili nikakvu pomoć trgovačkog osoblja.

BCC Services na retail tržištu

BCC Services, u ono vrijeme pod imenom ICL je bio jedan od pionira na tržištu informatičke potpore za maloprodaju. Nastupima na mnogim seminarima i izložbama smo učinili mnogo na upoznavanju domaće informatičke javnosti o primjeni informatike za maloprodaju, a početkom 1980. godina smo uveli prve POS sustave na području tadašnje Jugoslavije. Od onda smo uveli mnoga kompletna rješenja za trgovačke organizacije i za samo mjesto prodaje i za back office, koja rade i danas. Drago nam je da ponovno imamo priliku objaviti značajna nova rješenja kao što su prvi sustavi za samoposluživanja sa samo-naplatom, tim više što se te novosti podudaraju s našim planovima za ponovno intenziviranje naših aktivnosti na retail području.

February 17, 2005

CA’s eTRUST SOLUTIONS RECEIVE SC MAGAZINE GLOBAL AWARDS

CA - osvojene nagrade za eTrust IAM i eTrust Network Forensics, finalisti u pet ostalih kategorija

Islandia, N.Y., - Computer Associates International je objavio da su njegova eTrust Identity and Access Management (IAM) Suite i Network Forensics rješenja osvojila nagrade SC Magazina. CA je također bio finalist i u pet drugih kategorija.

eTrust IAM, komplet integriranih, modularnih IAM rješenja je dobio nagradu "US Excellence Award for Best Security Solution for Healthcare".

eTrust Network Forensics, koji hvata sirove podatke s mreže i koristi ih za napredne forenzičke analize o iskorištenju mreže, unutrašnjim krađama podataka i povredama sigurnosnih mjera, dobio je nagradu "Reader’s Choice Award for Best Communications Security".

CA-ov eTrust je bio finalist i u slijedećim kategorijama:

  • Best Access Control Solution: eTrust Access Control
  • Best Antivirus Solution: eTrust Antivirus
  • Best Computer Forensics Solution: eTrust Network Forensics
  • Best SOHO Security: eTrust PestPatrol Anti-Spyware
  • Best Security Company: Computer Associates

February 14, 2005

CA EXTENDS LEADERSHIP IN IDENTITY AND ACCESS MANAGEMENT WITH eTRUST IAM SUITE r8

CA - etrust za upravljanje identitetima i pravima pristupa

Islandia, NY, - Computer Associates International je objavio eTrust Identity and Access Management r8 Suite, komplet integriranih, modularnih rješenja za upravljanje identitetima i pravima pristupa (IAM - Identity and Access Management).

IAM je postao vrlo važno pitanje u informatičkim organizacijama koje moraju upravljati pravima za pristup do sve većeg broja raznih podataka za sve veći broj korisnika. Danas je potrebno osigurati mogućnost kontroliranog pristupa ne samo vlastitim djelatnicima, nego i ovlaštenim poslovnim partnerima, dobavljačima i kupcima, i to pristup sve širem rasponu resursa - od starih knjigovodstvenih aplikacija, distribuiranih aplikacija, baza podataka, web servisa, i internih i eksternih Web stranica. S jedne strane je izuzetna važnost i poslovna vrijednost takvih podataka, a s druge strane su sve veće prijetnje od kibernetičkih napadača i novi propisi. Zbog svega toga je vrlo važno da se IAM poslovi obavljanju besprijekornom preciznošću.

eTrust IAM omogućava postavljanje kompleta zajedničkih pravila i automatiziranih poslovnih postupaka koji se primjenjuju za sve aspekte upravljanja identitetima i kontrole pristupa.

February 14, 2005

CA EXPANDS FEDERATION OFFERING BY ADDING SAML 2.0 SUPPORT TO eTRUST SITEMINDER

CA - potpora za SAML 2.0 za etrust SiteMinder

Islandia, NY, - Computer Associates International je objavio da svom eTrust SiteMinderu, rješenju za upravljanje pristupima webu, dodaje potporu za SAML (Security Assertions Markup Language) 2.0 . Ta potpora će omogućiti da korisnici eTrust SiteMindera surađuju u provjeri identiteta u preko granica raznih sigurnosnih domena i organizacija i tako si olakšaju posao i smanje troškove. eTrust SiteMinder podupire SAML još otkako je ratificiran kao OASIS standard godine 2002.

February 14, 2005

CA’s ROADMAP FOR eTRUST IDENTITY AND ACCESS MANAGEMENT EXTENDS GLOBAL MARKET LEADERSHIP

CA - plan razvoja arhitekture za IAM rješenja

Islandia, NY, - Computer Associates International je objavio strateški plan razvoja kompletne, integrirane i otvorene arhitekture za upravljanje identitetom i pristupima (IAM - Identity and Access Management). Plan predviđa agresivne rokove za inovacije u federaciji, poštivanju i upravljanju načelima, kao i daljnji razvoj tehnologija stečenih kupnjom Netegritya i integraciju Netegrity proizvoda u CAov eTrust IAM Suite. Ključna točka plana je integracija Netegrity proizvoda u eTrust IAM Suite, izdanje 9, počevši od ljeta. eTrust IAM suite r9 će sadržavati nova izdanja eTrust SiteMindera, eTrust TransactionMindera i eTrust IdentityMinder—Web Editiona, eTrust IdentityMinder—eProvisiona, te eTrust Admina, a predviđena je i integracija raznih funkcija raznih modula.

Feb. 16, 2005

Microsoft BizTalk Server 2004 Receives InfoWorld's Technology of the Year Award

Microsoft - BizTalk® Server 2004 dobio nagradu za tehnologiju godine

Redmond, Wash., - Microsoft je objavio da je BizTalk® Server 2004 dobio nagradu magazina InfoWorld za tehnologiju godine u kategorijama korporacijskih aplikacija i integracije. Nagrada se dodjeljuje proizvodima koji imaju veliki utjecaj i u osnovi mijenjaju način na koji se koristi informatika.

BizTalk Server 2004 pomaže korisnicima da automatiziraju i upravljaju složenim poslovnim procesima unutar i preko granica organizacije, da povezuju aplikacije, da povezuju poslovne partnere, vlastite djelatnike, pa čak i stare informatičke sustave.

Feb. 15, 2005

Microsoft Delivers Enterprise-Class Firewall With Release of ISA Server 2004 Enterprise Edition

Microsoft - novo izdanje ISA Server 2004 Enterprise Edition

San Francisco, - Microsoft je objavio da će isporuke Microsoft® Internet Security and Acceleration (ISA) Server 2004 Enterprise Edition, početi u ožujku 2005. ISA Server 2004 Enterprise Edition daje bolju zaštitu daljinskog pristupa Microsoft Exchange serverima kroz Outlook® Web Access i Microsoft Office Outlook 2003 RPC preko r HTTP-a, bolje mogućnosti upravljanja, povećanu skalabilnost i dostupnost, poboljšanu autentifikaciju, dodatne opcije za filtriranje na nivou aplikacije i pojačano kriptiranje podataka koji se šalju preko Interneta.

ISA Server 2004 omogućava:

  • Djelatnicima tvrtke daljinski pristup do njihovog e-maila
  • Daljinski pristup do internih aplikacija
  • Za partnere daljinski pristup do podataka na korporacijskoj mreži
  • Spoj područnih ureda na centralni ured
  • Bolju kontrolu nad pristupom do Interneta i zaštitu od zlonamjernog prometa na Internetu
  • Za djelatnike brži pristup do često korištenih Internet sadržaja.
  • Centralizirano upravljanje cijelom korporacijskom mrežom iz jednog mjesta
  • Provedba jedinstvenih i konzistentnih firewall postavki
  • Povećana brzina i dostupnost web sadržajima, kroz Cache Array Routing Protocol
  • Balansiranje mrežnih resursa, pomoću integriranog Network Load Balancing (NLB)
  • Centralizirano praćenje i skladištenje
  • Skalabilnost kroz neograničeni SMP i NLB omogućavaju raspored opterećenja na servere u cijeloj mreži.

February 16, 2005

Network Appliance Announces that Sun Microsystems Now Supports Its Network File System Protocol

Network Appliance - Sun od sada podržava i Netappov NFS protokol

Sunnyvale, Calif., - Network Appliance je objavio da Sun Java System Messaging Server sada ima potporu za NetApp® implementaciju NFS (Network File System) protokola za čime se povećavaju mogućnosti upravljanja podacima u Sun Java System Messaging Server i NFS server okolišima. Korisnicima Sun Java System Messaging Servera sada stoji na raspolaganju Data ONTAP™ 7G softver za korporacijsko skladištenje podataka, s prvim na svijetu dinamičkim strojem za virtualizaciju, koji korisnicima pomaže da savladaju složenost skladištenja poruka, brzo uzimaju sigurnosne kopije (i brzo restauriraju ako zatreba) i smanje troškove arhiviranja i skladištenja poruka.

17-FEB-2005

Oracle Advanced Procurement is first and only integrated procurement suite certified by EU as eSender  

Oracle - prvi isporučitelj koji ponude za EU natječaje može slati elektronički

Brisel, - Oracle je prvi isporučitelj poslovnog softvera za poduzeća koji je dobio certifikat od Ureda za publikacije Europske unije da može slati elektroničke poruke u vezi s procesima EU-ovih natječaja za nabavke. Najnovije izdanje Oracle Sourcinga, koji je dio Oracle Advanced Procurement paketa, je prvi i jedini softver koji organizacijama omogućava da u potpunosti ispune zahtjeve procesa za EU natječaje, prema EU Direktivama 92/50, 93/36, 93/37 i 97/52. Sukladno tome, Oracleov Advanced Procurement je dobio eSender identifikacijski broj ID001.

Oracleov certifikat slijedi akcijski plan EUa, objavljen prošlog mjeseca, po kojem bi vlade trebale preći na elektroničke natječaje za nabavke prije 1. siječnja 2006. Plan savjetuje vladama da papirnatu dokumentaciju zamijene elektroničkom, čime bi se postupak ne samo ubrzao nego bi se vladama ostvarile uštede do pet posto na troškovima, a 50 do 80 posto na troškovima koje za transakcije imaju kupci i dobavljači.

Oracle Advanced Procurement je već počeo nalaziti spremne kupce i u javnom i u privatnom sektoru. Nabavu prema procesu određenom EU direktivama su već sada dužni slijediti svi državni organi zemalja članica, ali i neke privatne industrije, poput pružatelja komunalnih usluga, transporta i telekomunikacija.

Oracle Advanced Procurement pokriva kompletni proces, od natječaja i ponuda, do fakturiranja, plaćanja, pa i dalje. Čuva i historijat svih nabava i ispunjenja ugovora. Moguća je i kumulacija potražnje od pojedinih grupa unutar jedne organizacije, no i preko više raznih organizacija, pa se službi nabave olakšava posao oko dobivanja količinskih popusta. On-line suradnja i pregovaranje ubrzavaju i olakšavaju razmjenu informacija među učesnicima iz raznih organizacija, sastavljanje natječajnih dokumenata i ponuda i praćenje izvršenja obveza iz ugovora.

15-FEB-2005

Oracle(r) Products Available for Red Hat Enterprise Linux 4

Oracle - verzije proizvoda za Red Hat Enterprise Linux 4

Linuxworld, Boston, - Oracle i Red Hat su objavili da su svi glavni Oracle proizvodi dobili i certifikat za Red Hat Enterprise Linux 4 operacijski sustav. Spomenimo najvažnije - Oracle Database, Oracle Application Server, Oracle Collaboration Suite i Oracle E-Business Suite. Time se nastavlja Oracleova potpora za linux.

2/18/05

Sun starts selling Fujitsu servers

Sun počinje prodavati Fujitsuove servere, javlja IDG News Service

IDG News Service, San Francisco Bureau je objavio da je Sun Microsystems Inc. počeo potiho prodavati Fujtsuovu seriju PrimePower Unix servera, kao prvi korak da se do 2006. unificiraju Sunove i Fujitsuove proizvodne linija zasnovane na Sparc procesorima.

Dvije kompanije su surađivale na razvoju Sparc arhitekture od 1980-ih su prošle godine objavile plan da razviju novu liniju Sparc sustava, koja će se zvati Advanced Product Line (APL), i zamijeniti Sun Fire i PrimePower strojeve koje danas prodaju Sun i Fujitsu. Dio sporazuma je bilo obećanje da će jedan početi prodavati proizvode drugoga, što je sada i učinjeno. Ovaj aranžman daje Sunu priliku da se nudeći najveće PrimePower servere pojavi i na tržištu do kojeg bi inače teže došao. Sun nudi sedam modela PrimePower servera, od dvo-procesorskog PrimePower 250 do 128-chip PrimePower 2500. Fujitsuovi serveri se, prema izjavi Sunovog glasnogovornika, nude na "odabranim geografskim područjima".

Fujitsu na svom japanskom Web siteu nudi širok raspon Sun Fire servera.

Integrirani APL, koji nosi šifru Olympus, će se početi prodavati 2006. Biti će zasnovan na verziji VI Sparc64 procesora kojeg Fujitsu koristi u PrimePoweru, no kompletne sustave će svaka kompanija raditi posebno.

Feb. 16, 2005

Sun Microsystems Announces Lower Pricing Model, New Features For Sun Ray Ultra-Thin Client Environment For Education And Research Market

Sun - Sun Ray Server Software 3 i Sun Ray 170 ultra-tanki klijent

San Francisco, Calif., - Sun Microsystems je objavio planove za novi, jeftiniji i poboljšani Sun Ray Server Software 3, te Sun Ray 170 ultra-tanki klijent za obrazovne i istraživačke institucije.

The Sun Ray Server Software sada daje više-platformsku potporu i za Solaris i za Linux operacijske sustave, tako da će korisnici koji žele Linux na stolnim računalima moći koristiti Sun Ray ultra-tanke klijente. serverski i klijentski softver će podupirati Sun Java Desktop System, release 2, Red Hat Advanced Server 3 (32-bit) i SuSe SLES 8 (32-bit). Proizvod je namijenjen sigurnijem radu, jer se po volji može uključiti i kriptiranje za razmjenu podataka između servera i klijenta.

Sun Ray 170 Ultra-tanki klijent daje korisnicima rješenje koje smanjuje probleme održavanja, proširenja i troškova koji se obično vežu uz tradicionalne "debele" PC klijente. Klijent ima čitač smart kartica koji pomaže kod prijavljivanja na mrežu i odobrenja pristupa.

February 16, 2005

Sun Microsystems' Thin Client Desktop Solutions Transform the Office Environment and Empower Worker Mobility

Sun - tanki klijenti mijenjaju urede i omogućavaju mobilnu radnu snagu

San Francisco, - Sun Microsystems je objavio alternativu za tradicionalno rješenje s PCovima i radnim stanicama za korporacijske stolne klijente - Sun Ray ultra-tanke klijente i uredske kontrolere koji se lako uvode, bilo kao male samostojeće ili velike, umrežene konfiguracije.

Sun i partner Tarantella nude softver koji omogućava optimalno korištenje resursa u decentraliziranim organizacijama. Tarantella Secure Global Desktop Enterprise Edition 4 daje trenutni pristup, kroz standardni web browser do korporacijskih aplikacija koje rade pod Linuxom, UNIXom®, Microsoft Windowsima, i na raznim mainframe sustavima, bez potrebe za preradom aplikacija. Secure Global Desktop ima jedinstvenu troslojnu arhitekturu za koju ne treba instalirati nikakvi softver niti na serveru za aplikaciju, niti na klijentu, a osigurava pristup preko javnog i/ili privatnog interneta, uz enkripciju i ostalu zaštitu. takvim pristupom se znatno smanjuju problemi i troškovi oko održavanja informatičke infrastrukture, a daje i dodatne prednosti - korisnici mogu n.pr. raditi i iz svoje kuće.

Bilo tko, bilo gdje i na bilo kojoj platformi. Sun Secure Network Access Platform rješenje omogućava djelatnicima da rade kao integrirana jedinica preko cijelog niza korporacijskih aplikacija, kao i uporabu ultra tankih klijenata.

February 14, 2005

Sun Expands x64 Network Computing Options

Sun - daljnja poboljšanja za Sun Fire servere

Boston, MA, - Sun Microsystems je objavio poboljšanja i proširenja za svoje sisteme zasnovane na AMD Opteron procesoru, koji su nedavno osvojili sedam svjetskih rekorda. Često spominjani kao x64 sistemi, Sun Fire V20z i Sun Fire V40z serveri su nadjačali 2- i 4-struke servere od IBMa, HPa i Della u standardnim industrijskim usporednim testovima. Vijest dolazi u sprezi s AMDovom objavom najnovijih proširenja za AMD Opteron procesor – modeli 252 i 852, i nastavlja tradiciju optimaliziranih sustava koji rade sa Solarisom 10, uobičajenim verzijama Linuxa ili Windowsima. Korisnici mogu očekivati poboljšanja i do 25% za Sun Fire V20z, te do 29% za Sun Fire V40z server.

02/14/2005

Sun Previews StarOffice 8 Software And Sun Java Desktop System, Release 3 At Linuxworld 2005

Sun - StarOffice 8 Beta i Sun Java Desktop System, Release 3 Beta

Boston, MA, izložba LinuxWorld, - Sun Microsystems će izložiti najnoviju beta verziju StarOffice 8 softvera i Sun Java Desktop System, Release 3.

Novo izdanje uredskog softvera koji radi pod Linuxom, StarOffice 8 Beta, se odlikuje povećanom mogućnošću razmjene s Microsoft Office softverom i poboljšani "look and feel." The Sun Java Desktop System, Release 3 je prvi kompletni korporacijski Linux desktop okoliš.

Od 17.02.2005, StarOffice 8 Beta će se moći učitati sa Sunovog Weba (http://www.sun.com/staroffice). Sun poziva develpere i korisnike da iskušaju beta verziju. Puno izdanje se očekuje sredinom 2005.

February 14, 2005

Sun Boosts Performance on Solaris OS for UltraSPARC® processor-Based 4-Way Carrier Grade Server

Sun - Netra 440 Serveri za iduću generaciju telekom servisa

Cannes, Francuska, Svjetski 3GSM kongres, - Sun Microsystems je objavio poboljšanje performansi od 1.6GHz za Netra 440, verziju Solarisa za UltraSPARC® procesorski 4-struki server za nosače telekomunikacijskih sustava. Ovo poboljšanje može dati i do 36% bolji omjer cijena/performansi. Novi Netra 440 server će omogućiti iduću generaciju infrastrukture za telekom operatere, za visoku široko-pojasnost i bežične i broadband servise treće generacije.

February 14, 2005

Sun Microsystems Announces Significant Security Enhancements to Sun Java System Communications Suite

Sun - sigurnosna proširenja za Sun Java System Communications Suite

San Francisco, - Sun Microsystems, je objavio sigurnosna proširenja za Sun Java System Communications Suite. Komplet sadrži Sun Java(TM) System Messaging Server, Sun Java(TM) System Calendar Server, i Sun Java(TM) System Instant Messaging, koji zajednički čine platformu za e-mail, kalendare i ostale servise za suradnju. Osim povećane sigurnosti, nova proširenja osiguravaju i poštivanje novih američkih propisa o čuvanju i zaštiti podataka.

21.02.2005. – 27.02.2005.

February 25, 2005

Fujitsu Wins Most Prestigious Award at Nano Tech 2005

Fujitsu - nagrada za dostignuća u nano-tehnologiji

Tokijo, -Fujitsu Limited je objavio da je osvojio nagradu Nano Tech Award na izložbi Nano Tech 2005 International Nanotechnology Exhibition and Conference, održane ovih dana u Tokiju. Ova najprestižnija nagrada izložbe je uručena Fujitsuu zbog razvoja tehnologije za simulaciju, koja igra značajnu ulogu u istraživanjima i razvoju vezanim uz nanotehnologiju, te za Fujitsuovu buduću generaciju LSI (large-scale integrated circuit) poluvodiča u kojima se koriste ugljične nanocijevi.

February 23, 2005

Fujitsu® Ships Interstage® Application Server™ Version 7

Fujitsu Software Corp. - nova verzija Interstage Application Servera

Sunnyvale, CA - Fujitsu Software Corporation je objavio Interstage Application Server Version 7 (v7), iz obitelji proizvoda za aplikacijsku infrastrukturu Interstage® Suite.

Application Server v7 se uvodi u okviru Fujitsuove TRIOLE infrastrukture, kao middleware platforma. Application server olakšava jedinstveno upravljanje cijelim serverskim farmama, dodavanje novih servera kad to zatreba, balansiranje poslova, potporu za J2SE Java™ platforme, potpora za mobilne protokole.

FEBRUARY 22, 2005

New PRIMERGY TX300 S2 smashes Exchange Server 2003 world record

Fujitsu Siemens Computers - s PRIMERGY TX300 S2 oboren vlastiti svjetski rekord za Exchange 2003

Minhen, - Fujitsu Siemens Computers je objavio novi server PRIMERGY TX300 S2 s dvojnim procesorom u tower kućištu. S novim serverom je oboren vlastiti svjetski rekord prema testu za Microsoft Exchange Server 2003. Server koristi novi pojačani 64-bit Intel Xeon procesor sa second level "L2" cache memory rezervarom, kojeg je Intel objavio prošli tjedan. TX300 S2 na testu obavljenom 03.02.05 postigao rezultat od 8.208 MMB3*, čime je nadmašio svoj vlastiti rekord iz prosinca 2004., i to za oko 9%. TX300 S2 je dio novo objavljene S2 serije dvojnih procesora, u kojoj su i TX200 S2, RX200 S2, RX300 S2 te PRIMERGY Blade Server BX620 S2. Na CeBITu će biti prikazana cijela obitelj tih servera.

Ovo nije bio jedini rekord kojeg je oborio PRIMERGY TX300 S2 s novim procesorima. Postigao je i najbolji rezultat u testu SPECweb99, kojim se ocjenjuje posao koji mogu obaviti Web serveri. test je razvila grupa Standard Performance Evaluation Corporation’s (SPEC) Open Systems Group, a mjeri performanse web servera pomoću standardiziranog opterećenja statičkim i dinamičkim upitima. TX300 S2 je omogućio 9.540 SPECweb99 priključaka, odn. poboljšanje od 16% u odnosu na ranije rezultate.

Pojačane performanse dvojnog PRIMERGY S2

Pet PRIMERGY S2 servera s dvojnim procesorima je dobilo certifikate za rad s novim Intel Xeon EM64T procesorima spremnim za rad s 64-bita: TX200 S2 i TX300 S2 u tower kućištu, RX200 S2 i RX300 S2 modeli za montažu u ormaru, te PRIMERGY Blade Server BX620 S2. Oni rade i s 32-bitnim i sa 64-bitnim aplikacijama, istovremeno osiguravajući potporu za već investirano, ali i spremajući se za 64-bitnu budućnost. U PRIMERGY S2 seriji je primijenjena nova Fujitsu Siemens Computers “cool-safe” koncepcija hlađenja protokom zraka, koja povećava pouzdanost i produžuje vrijeme života servera, čak i u gusto naseljenim ormarima. Svi PRIMERGY serveri se isporučuju s kompletom alata za upravljanje, ServerView Suite, u koji su uključene i funkcije za upravljanje udaljenim jedinicama.

*) MMB3, ili MAPI Messaging Benchmark 3, je standard za testiranje za mjerenje performansi i skalabilnosti servera na kojima radi Exchange Server 2003. čim je viši rezultat MMB3 testa, može se poslužiti veći broj korisnika.

February 22, 2005

Fujitsu Unveils Affordable Desktop Scanner Perfect for Decentralized Scanning Applications

Fujitsu - novi kompaktni skener za radne grupe

San Jose, CA, - Fujitsu Computer Products of America, Inc., je objavio Fujitsu fi-5110C, mali kompaktni stolni skener, idealan za decentralizirane aplikacije za skeniranje u okviru potreba radne grupe. Fujitsu fi-5110C može skenirat sve od posjetnice do dokumenta formata "legal" dugih i do 34 inča. Priključak je preko USB 2.0 , ima automatski uvlakač papira od 50 stranica, brzine mu idu do 15 str./min. (jednostrano) odn. 30 str./min. (dvostrano). Optička rezolucija ide do 600 dpi, u boji ili monokromatski.

February 21, 2005

Fujitsu Wins Contract to Upgrade World's Longest Intercontinental Submarine Cable System with Next Generation FLASHWAVE Solution

Fujitsu proširuje kapacitet mreže podmorskih kabela

Tokijo, - Fujitsu Limited je objavio da je dobio ugovor za proširenje sustava mreže podmorskih kabela koji povezuju europu, Aziju i Srednji istok. Fujitsu će za konzorcij Sea-Me-We 3 ugraditi svoju opremu za podmorski prijenos, FLASHWAVE S650, nakon čega će kapacitet mreže porasti na 10 Gbita/sek, bez mijenjanja opreme pod morem.

Sea-Me-We 3 sustav podmorskih kabela je najduža mreža podmorskih kabela na svijetu. Proteže se na 38.000 km, što je otprilike dovoljno za opasati svijet, a sastoji se od 10 segmenata koji spajaju 39 stanice na kopnu širom sjeverne Europe, Azije i Australije. Fujitsu će ugraditi proširenja za 14 od 20 kopnenih stanica u Portugalu, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Cipru, Egiptu, Šri Lanki, Tajlandu, Maleziji i Singapuru. a proširiti će i dvije stanice u Indiji i Kini.

21 February 2005

Digital-Rights Management A Key Theme At RSA Conference

Meridio - Digital Rights Management, nova ključna tema
(upravljanje pristupom digitalnim informacijama)

Kompanije traže bolje načine osiguranja on-line dokumenata i e-pošte, da bi zaštitile osjetljive podatke, ali i ispunile zahtjeve novih propisa koje uvode vlade. Sve češće se okreću prema novoj klasi sigurnosnog softvera, koji postaje poznat pod nazivom DRM - Digital Rights Management - softver za upravljanje pristupom digitalnim dokumentima.

DRM softver omogućava organizacijama da provedu sigurnosna pravila za dokumente, koja će n.pr. odrediti tko smije čitati, tko uređivati, štampati i elektronički slati osjetljive informacije. Pri tome se često koristi i enkripcija. Rješenja moraju biti takva da sigurnosne postavke putuju zajedno s informacijama, t.j. da povjerljivi dokument kojeg smo poslali (ovlaštenom) primatelju, ostane označen i zaštićen kao povjerljiv i na njegovom kompjuteru.

Microsoft je najavio Service Pack 1 za svoj DRM softver, Windows Rights Management Services for Windows Server 2003, za isporuku sredinom ove godine. Service pack će pored ostalih proširenja omogućiti korisnicima da centralno upravljaju pravima pristupa.

Meridio je za svoje arhive i repozitorije podataka iskoristio integrirane RMS mogućnosti iz in Microsoft Exchangea i SharePoint Portal Servera.

Feb 25, 2005

British Government Launches Cyberalert System

Britanska vlada objavila ITsafe, inicijativu za zaštitu kućnih korisnika

Britanska vlada objavila ITsafe, inicijativu za zaštitu kućnih i malih poslovnih korisnika kompjutera od virusa i ostalih on-line prijetnji. Otvoren je Web site koji daje besplatne savjete i upozorenja o virusima. Pri tome se koriste informacije koje osigurava NISCC (National Infrastructure Security Co-ordination Center) - vladin centar za kibernetičku obranu. Korisnici se mogu prijaviti na site i pretplatiti se na upozorenja, koja po volji mogu dobiti i kao tekstovne poruke preko mobilnog telefona. Osim upozorenja će biti dane i jasne upute kako se obraniti od pojedinih virusa, te kako se osiguravaju računala i podaci.

February 22, 2005

CA CLEVERPATH AION r10 ENHANCES QUALITY OF BUSINESS PROCESSES
AND IMPROVES COMPLIANCE

CA - CleverPath Aion r10, rješenje za upravljanje poslovnim procesima

Islandia, N.Y., - Computer Associates International je objavio CleverPath Aion r10, rješenje za upravljanje poslovnim procesima, koje omogućava i tehničkim, ali i ne-tehničkim korisnicima da definiraju, uvedu, prate i optimiziraju pravila poslovanja i poslovne procese. U to su uključene i interakcije osoba-osoba, sistem-osoba i sistem-sistem.

CleverPath Aion r10 se sastoji od dva komplementarna rješenja:

  • CleverPath Aion Business Process Manager (CleverPath Aion BPM), rješenje za upravljanje poslovnim procesima i pravilima, te praćenje poslovnih linija
  • CleverPath Aion Business Rules Expert (CleverPath Aion BRE), za integrirana poslovna pravila za rad na višestrukim platformama.

CleverPath Aion BPM sadrži i stroj za upravljanje tijekom posla i orkestraciju poslovnih procesa, uključivši pozivanje web usluga, integraciju s novim i postojećim aplikacijama, te alatima za praćenje i izvještavanje. CleverPath Aion BRE može podupirati tisuće ulančanih pravila o kompleksne ovisnosti, funkcije za upravljanje promjenama koje sprečavaju da pokušaji izmjene pravila zaustave poslovni proces.

Feb. 24, 2005

Microsoft Announces Expanded SQL Server 2005 Product Line to Meet Customers' Growing Demands

Microsoft - nova izdanja SQL Servera 2005

Redmond, Wash. - Microsoft je objavio detalje o novoj liniji proizvoda za Microsoft® SQL Server ™ 2005, idućoj verziji proizvoda za baze podataka i analize. Obitelj proizvoda SQL Server 2005 je redizajnirana da bi bolje ispunila potrebe korisnika u raznim segmentima. Četiri nova izdanja nude cijeli raspon mogućnosti, od visoke dostupnosti i robusne skalabilnosti do naprednih alata za analiziranje poslovnih podataka.

SQL Server 2005 obitelj proizvoda će se sastojati od slijedećeg:

  • SQL Server 2005 Enterprise Edition , za velike poslovne aplikacije, kritične za uspješnost poslovanja korporacija.
  • SQL Server 2005 Standard Edition , kompletna platforma za podatke i analize, za srednje velika poduzeća.
  • SQL Server 2005 Workgroup Edition , priuštivo rješenje za bazu podataka za male i srednje organizacije.
  • SQL Server 2005 Express Edition , verzija SQL Servera 2005 za jednostavne aplikacije, bez posebnih troškova

Novim izdanjima se priključio i sustav fleksibilnog licenciranja - licence će se moći plaćati po procesoru, posebna licenca za svaki procesor u serveru na kojem je SQL Server ili server plus CALovi za uređaje, posebna licenca za svaki server na kojem radi SQL Server, plus CAlovi (Client Access License) za svaki klijentski uređaj ili server plus CALovi za korisnike, posebna licenca za svaki server na kojem radi SQL Server, plus CAlovi za svakog klijenta koji pristupa serveru.

Feb. 23, 2005

Microsoft Scientists Search for Breakthroughs in HIV Vaccine Design

Microsoftovi znanstvenici istražuju vakcinu za HIV virus

Boston - Microsoft Research otvara nove načine borbe protiv virusa koji izaziva AIDS - pomoću softvera koji se obično koristi za analiziranje velikih kompjuterskih baza podataka, složenih digitalnih slika ili da odvoji neželjene reklamne poruke od pravih e-mail poruka.

Na konferenciji o retrovirusima i oportunističkim infekcijama Microsoft Research će pokazati kako medicinski istraživači mogu strojeve koji uče, rudarenje podataka i ostale softverske tehnike da bi pročešljali milijune ogranaka virusa HIV, da bi našli genetske uzorke potrebne da bi se pacijentov imunološki sustav istrenirao za borbu protiv virusa. Prve od tako proizvedenih vakcina trenutno prolaze kroz fazu laboratorijskih ispitivanja.

Microsoftovi istraživači su koristili algoritme slične onima o Microsoftovoj korporacijskoj bazi podataka i u anti-spam softveru, da bi otkrili skrivene uzorke u genetskim mutacijama virusa i imunološkog sustava kod pacijenta. Istraživači, u suradnji s liječnicima i znanstvenicima Sveučilišta države Washington iz Seattlea i bolnice Royal Perth Hospital u Australiji, planiraju iskoristiti te uzorke da bi napravili poboljšanu vakcinu u kojoj bi bilo više genetskih markera koji pomažu u borbi protiv virusa HIV.

Osim na dizajnu vakcine za HIV, Microsoftovi istraživači rade i s kolegama na raznim drugim poljima znanosti. Osim HIVa se istražuju i druga područja biologije - istraživanje mehanizama za cijepanje gena viših organizama, da bi se dobio poboljšani model evolucije i analizirale veze između bolesti i genetskih varijacija kod ljudi. Vode se i istraživanja za razvoj jezika za opisivanje, a možda i programiranje bioloških računalnih sustava. Microsoft Research sudjeluje u pripremi obrazovnog Web sitea koji će profesionalnim i amaterskim astronomima omogućiti besplatni pristup do slika više od 80 milijuna zvijezda i galaksija, kao i u kreiranju baze podataka s besplatnim kartama i zračnim fotografijama teritorija SAD.

Microsoft Research je osnovan 1991 s ciljem i temeljnih i primijenjenih istraživanja na području računalnih znanosti i razvoju softvera. Ciljevi su otkriti kako smanjiti troškove pisanja i održavanja softvera, te izmisliti nove računalne tehnologije. Istražuju se područja poput grafike, prepoznavanja govora, korisničkih sučelja, obrade prirodnih jezika, alati i metodologije za programiranje, operacijski sustavi i mreže, te matematičke znanosti. U Microsoft Researchu radi više od 700 ljudi, u šest laboratorija u Redmondu u državi Washington; u San Franciscu; u Silicon Valleyu, Calif.; u Cambridgeu u Engleskoj; Pekingu i Bangaloreu u Indiji.

Feb. 22, 2005

Alcatel and Microsoft Create an Industry-Leading Solution for IP Television

Microsoft i Alcatel - suradnja na razvoju IPTV (TV preko Interneta) usluga

Redmond, Wash. i Pariz, - Microsoft i Alcatel su objavili globalni sporazum o suradnji kojim će se ubrzati razvoj usluga televizije putem Interneta (IPTV - Internet Protocol Television) Prema ovom ugovoru, Alcatel i Microsoft će razviti integrirano rješenje za isporuku IPTVa. Rješenje se oslanja na Alcatelovom iskustvu u širokopojasnim IP mrežama te razvoju i integraciji kompletnih multimedijskih i video rješenja, te Microsoftovim rješenjima za TV softver i iskustvima s umreženim uređajima za zabavu.

Alcatel i Microsoft vjeruju da će korisnici širom svijeta uživati koristi jedinstvene, personalizirane usluge za razne uređaje, uključivši video na zahtjev, interaktivnu televiziju, razmjenu fotografija, glazbe i kućnih videa, i on-line igranje.

21-FEB-2005

Oracle Strengthens Security Leadership with Additional Common Criteria Evaluations; Extends Commitment to Independent Evaluations Beyond Oracle® Database

Oracle - više proizvoda dobilo sigurnosni certifikat

San Francisco, - Oracle je na konferenciji RSA Security objavio da je proširio svoj program za ocjenu sigurnosti. Trenutno broj sigurnosnih certifikata koje posjeduje Oracle prelazi 22 i pokriva ne samo Oracle bazu podataka nego i Oracle Identity Management i Oracle proizvode za Linux.

S ovim je Oracle uspješno kompletirao Common Criteria Evaluations na nivou EAL4 - najvišoj razini za komercijalno dostupni softver za slijedeće proizvode: Oracle Internet Directory, (komponentu Oracle Identity Managementa); Oracle9i Database Release 2; i Oracle9i Label Security Release 2. Time korisnici ovih proizvoda zadovoljavaju i nove sigurnosne propise za dobavljače, prema direktiva američkog ministarstva obrane.

February 22, 2005

SAP Unveils Road Map to Next-generation, Services-oriented Utilities Solutions

SAP na konferenciji za komunalna i uslužna poduzeća u Beču

SAP svojim nastupom na konferenciji Fifth SAP International Utilities Conference 2005 u Beču iznosi svoju viziju slijedeće generacije rješenja za komunalna i uslužna poduzeća. Za njih SAP priprema novu generaciju rješenja, zasnovanih na Enterprise Services Arhitekturi. Rješenja će pokrivati i nove potrebe koje će nastati nakon primjene novih propisa o deregulaciji komunalnih usluga.

Feb. 23, 2005

StorageTek Rules Industry With Top Spot On Fortune's 2005 List Of America's Most Admired Companies

StorageTek po četvrti puta FORTUNE Br.1 u uređajima za skladištenje podataka

Louisville, Colo., - StorageTek je potvrdio da ga je časopis FORTUNE već četvrtu godinu za redom proglasio Kompanijom Br.1 za rješenja za skladištenje podataka, u kategoriji kompjuterskih perifernih uređaja. Časopis FORTUNE je poznat po svojim godišnjim popisima najvećih i najboljih kompanija u SAD. StorageTek® je opet izabran za najboljeg zbog svojih rješenja za upravljanje životnim ciklusom kompanijskih informacija, zbog inovacija, kvalitete proizvoda i usluga, solidnog financijskog stanja, talentiranih zaposlenika, dobrog iskorištenja kompanijskih sredstava, odgovornog stava i kvalitete rukovođenja. .

February 23, 2005

Sun Boosts System Performance to Optimize Data Center Workloads

Sun - novi UltraSPARC IV 1.35 GHz procesor daje dvostruku propusnu moć i 34% poboljšane cijene/performanse

Santa Clara, Calif., - Sun Microsystems je potvrdio svoju predanost SPARC platformama, operacijskom sustavu Solaris i optimiziranju svojih sistema za obrade, pojačavši performanse cijele serije servera zasnovanih na UltraSPARC IV procesorima. Novi UltraSPARC IV 1.35 GHz procesor se već isporučuje, a korisnicima daje preko dva puta bolju propusnu moć i 34% bolji omjer cijene/performanse u odnosu na najbrže UltraSPARC III sisteme. Novi sistemi se mogu miješati s ranijim UltraSPARC III i UltraSPARC IV procesorima. Time korisnici dobivaju novu snagu za nove potrebe, a da ne moraju baciti ono u što su investirali i što još dobro služi za stare potrebe.


For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018