sm-0702

   Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

novosti

 


2007. – veljača


u ovom broju: 

26.02.2007. – 04.03.2007.

-  Meridio – proglašen za poželjnog dobavljača za federalne ustanove SAD

-  Fujitsu Siemens Computers – x10sure; vrhunska tehnologija za poslužitelje i pohranu podataka sada dostupna i manjim i srednjim korisnicima

-  Plasmon – nova UDO2 tehnologija za arhivsko pohranjivanje na izložbi CeBIT 2007

-  Microsoft – Office SharePoint Server sustav u klinici upravlja poslovima i smanjuje troškove

-  Microsoft – model i alati za razvoj zdravstvenih aplikacija

-  Microsoft – savez za razvoj rješenja za upravljanje poslovnim procesima

-  Microsoft – pomoć američkim korisnicima za novi datum prelaska na ljetno radno vrijeme (upozorenje hrvatskim administratorima)

-  SourceCode (K2.net®) – među prvim članovima Microsoftovog saveza za poslovne procese

-  Fujitsu – BPM rješenje pomaže Western Unionu u slanju novca

-  Fujitsu - PalmSecure™ uređaj za biometričku identifikaciju u zdravstvenim ustanovama

-  Fujitsu – novo pojačalo za mobilni WiMAX

19.02.2007. – 25.02.2007.

Meridio – vodeća konzultantska kuća ocijenila Meridio kao robusnu aplikaciju za upravljanje zapisima

Fujitsu Siemens Computers – novi FibreCAT SX40 podsustav za pohranu podataka na PRIMERGY serverima

Microsoft – konačne verzije besplatnih alata za prijelaz na Windows Vista

Microsoft – izašao Service Pack 2 za SQL Server 2005

Allied Telesis – nova serija višenamjenskih rezidencijalnih gateway uređaja

GFI - GFI FAXmaker ReportPack za izvještaje o korištenju faks i SMS poruka

12.02.2007. – 18.02.2007.

SAŽECI PREZENTACIJA – SharePoint konferencija, Berlin, 12. - 14.02.2007.

Meridio – od Gartnera ocjena "Pozitivno"

Fujitsu – integracija najnovije verzije Kofax VirtualReScan (VRS) tehnologije s vrhunskim skenerima za radne grupe

Fujitsu i Fujitsu Siemens Computers na sajmu u Barceloni notebook računala s potporom za UMTS HSUPA standard za brži pristup na Internet i novi WiMAX uređaji i rješenja

Microsoft – početak isporuka .NET Micro Frameworka

Microsoft - Microsoft Dynamics CRM Analytics Foundation za poslovno obavještajne informacije

Microsoft – nova tehnologija za digitalne sadržaje

Microsoft – stručni certifikati za Office 2007 i Windows Vista

Microsoft – izjava o idućoj verziji Windowsa

Oracle – novi TPC-C rekord, na Fujitsu PRIMEQUEST 540 serveru

Orale – početak isporuka novih verzija Oracle® WebCenter Suite i Oracle® Advanced Procurementa

GFI – beta verzija GFI LANguard Network Security Scanner 8

05.02.2007. – 11.02.2007.

SAŽECI PREZENTACIJA - Document management konferencija, 30. - 31.01.2007.

Fujitsu Siemens Computers – paket za PRIMERGY: dobije se više za manje

Fujitsu – novo ultra prijenosno notebook računalo

Microsoft - Windows Mobile 6 – nova verzija softvera za mobilnu telefoniju

Microsoft – novi stručni ispit za Microsoft-certificirane profesionalce

Juniper Networks i vodeći partneri za sigurnosna rješenja – kombinirana zajednička rješenja za probleme vezane uz sigurnost i rizike

Symantec – istraživanje o informatičkim rizicima, u što je sada uključeno i poštivanje propisa

Oracle – novo izdanje Oracle® Secure Enterprise Search 10g

Oracle – početak isporuka Oracle® Data Integratora

Fujitsu – ručni brisač magnetskih  medija, moguća uporaba i na terenu

Fujitsu Siemens Computers – notebook računala s Sony baterijama


26.02.2007. – 04.03.2007.


28.02.2007

Meridio – proglašen za poželjnog dobavljača za federalne ustanove SAD

Meridio, tvrtka koja je isporučila softver za Bijelu kuću i Pentagon, postala je prva na svijetu ne-američka tvrtka koja je odabrana za američki savezni program nabave, SmartBUY. Program omogućava tijelima američke državne uprave nabavu proizvoda od provjerenih i izabranih pouzdanih dobavljača, po najpovoljnije ugovorenim cijenama, a isporučiteljima otvara veliko tržište.


Munich, Feb 27, 2007

Fujitsu Siemens Computers – x10sure; vrhunska tehnologija za poslužitelje i pohranu podataka sada dostupna i manjim i srednjim korisnicima

Fujitsu Siemens Computers je objavio novo rješenje za povećanje dostupnosti sustava, x10sure, koje daje jednostavnije i jeftiniju dostupnost od one koju daje virtualizacija ili klastering. x10sure daje poboljšano praćenje i zaštitu za standardne poslužitelje i sustave za pohranu podataka na disku, zasnovane na Microsoft Windows Server 2003. S x10sure, potreban je samo jedan rezervni poslužitelj u nizu radnih servera, a u slučaju kvara, sustav se vraća u rad za nekoliko minuta. x10sure osigurava centraliziranu pohranu podataka i praćenje servera bez agenata i automatsko rješavanje problema, uključivo i zatvaranje servera i reboot, te jednostavnu i automatsku zaštitu podataka. ?zamrznute' aplikacije se vraćaju u rad za par minuta, bez ikakve intervencije korisnika.

x10sure je namijenjen prvenstveno organizacijama koje imaju između 5 i 50 Windows servera .


Cambridge, UK, 28th February 2007

Plasmon – nova UDO2 tehnologija za arhivsko pohranjivanje na izložbi CeBIT 2007

Plasmon je najavio demonstraciju svojeg uređaja UDO Archive Appliance i arhivskih rješenja iz G-Serije, s novom UDO2 tehnologijom na izložbi CeBIT 07.

UDO2 nudi dvostruko veći kapacitet i 50 % bolje performanse u odnosu na tehnologiju UDO1, koja je bila zasnovana na plavim laserima. S tehnologijom UDO2, Plasmon nudi rješenja za arhiviranje kapaciteta od 1 TB do preko 76 TB. Uređaj UDO Archive Appliance se lako uvodi, njime se lako upravlja, vrlo je pouzdan i omogućava brz pristup arhivskim podacima, te omogućava osiguranje poštivanja pravnih propisa o čuvanju informacija.


REDMOND, Wash. — Feb. 26, 2007

Microsoft – Office SharePoint Server sustav u klinici upravlja poslovima i smanjuje troškove

Uvedena centralizirana banka dokumenata kojima se pristupa preko weba, uvedeno integrirano upravljanje obrascima i tijekom posla

Microsoft je objavio podatke o tome kako je vodeća psihijatrijska bolnica u Houstonu, Klinika Menninger, koristeći odabrane Microsoft® tehnologije za razvoj centraliziranog kliničkog informacijskog sustava, koji je omogućio čuvanje kliničkih zapisa, osigurao poštivanje zakonskih odredbi, te smanjio sveukupne troškove rada bolnice.

Klinika Menninger je bolnica sa 135 kreveta u kojima su smješteni pacijenti koji tamo najčešće ostaju šest tjedana do četiri mjeseca, te prolaze kroz više faza liječenja, od kojih svaka zahtijeva jedan ili više papirnatih obrazaca. Raniji softver za mentalno zdravlje koji se koristi u klinici nije ispunjavao potrebe za interdisciplinarno liječenje i čuvanje zapisa, jer je stvarao veliku količinu papirnatih dokumenata i odnosio sate i sate rada zdravstvenih djelatnika.

Menninger je stupio u vezu s jednim od Microsoftovih Gold Certified Partnera, koji je uspio konsolidirati šest aplikacija za rad s pacijentima u jedan sustav na bazi Microsoft Office SharePoint® Servera 2007 (MOSS) i Microsoft Office InfoPatha® 2007.

Od kada je uveden Microsoft SharePoint Server 2007, klinika Menninger je smanjila papirnati posao za 25 %, osigurala bolji interni nadzor nad informacijama i postigla veću usklađenost s propisima zdravstvenih vlasti.


NEW ORLEANS — Feb. 26, 2007

Microsoft – model i alati za razvoj zdravstvenih aplikacija

Microsoft je objavio široku dostupnost arhitektonskog modela "Connected Health Framework Architecture and Design Blueprint". To je model za razvoj servisno orijentiranih rješenja (SOA - service-oriented architecture) za razvoj sustava za zdravstvo. Uz Blueprint, Microsoft je na raspolaganje stavio i "Health Connection Engine", skup servisa, zasnovanih na normama, pomoću kojih će zdravstvene organizacije brže uvoditi rješenja koja će omogućavati zajednički rad i razmjenu zdravstvenih podataka.

Blueprint se može skinuti s Web stranica Microsoft Developer Network (MSDN®) Healthcare Industry Centra, na:

http://msdn.microsoft.com/healthcare


SAN DIEGO — Feb. 26, 2007

Microsoft – savez za razvoj rješenja za upravljanje poslovnim procesima

Microsoft je objavio osnivanje Microsoft Business Process Alliance (BPA), koji proširuje koristi od upravljanja poslovnim procesima (BPM - business process management). Business Process Alliance je savez 10 vodećih proizvođača softvera koji se bave BPM rješenjima na Microsoft platformama.


REDMOND, Wash., March 1, 2007

Microsoft – pomoć američkim korisnicima za novi datum prelaska na ljetno radno vrijeme (upozorenje hrvatskim administratorima)

Upozorenje IT administratorima: Ove godine stupa na snagu novi američki zakon o početku i svršetku perioda ljetnog radnog vremena – ljetno radno vrijeme počinje tri tjedna ranije, a završava tjedan dana kasnije.Microsoft, a vjerojatno i drugi pisci softvera su izdali patcheve koji će se automatski instalirati i automatski pobrinuti da se ljetno vrijeme na američkim računalima promijeni po novom zakonu. Problem u Hrvatskoj može biti na nekim računalima na kojima su korisnici ostavili default zemlju, t.j. USA, te opciju da se softver automatski ažurira. Na takvim računalima će se vrijeme promijeniti po novom američkom zakonu.

Microsoft se odlučio aktivno uključiti u kampanju da američke korisnike upozna i upozori na novi zakon o ljetnom radnom vremenu, koji stupa na snagu ove godine. Zbog većih ušteda, ljetno radno vrijeme u SAD od će od ove godine počinjati druge nedjelje u ožujku (umjesto prve nedjelje u travnju), a završavati prve nedjelje u studenom, umjesto zadnje nedjelje u listopadu. Problem je u tome što su mnogi uređaji programirani prije donošenje novog zakona, što znači da su programirani da ove godine prijeđu na ljetno radno vrijeme 01.04.2007, umjesto kako novi zakon nalaže 11.03.2007.

Microsoftov stav je da je kao prvo, problem je sasvim različit od čuvenog problema s godinom 2000. Što se informatičke tehnologije tiče, bit Y2K problema je bila da se radilo o potencijalnim katastrofama koje su se možda mogle desiti, dok se ovdje u najgorem slučaju radi o dosadnoj smetnji, no koja će se sasvim izvjesno desiti. U vezi s Y2K je ipak bilo slučajeva da su aplikacije potpuno zakazale, dok se ovdje u najgorem slučaju radi o tome da će sve kasniti za jedan sat.

Osim što je otvorio Web stranice na kojima se razmatra problematika, Microsoft je izdao i ažuriranja za softverske proizvode, koji će se pobrinuti da kompjuterske satove pomakne po novom zakonu. Korisnici koji imaju uključeno automatsko ažuriranje microsoft softvera su potrebne patcheve dobili od 13.02.07 na dalje. Postoje i upute što trebaju učiniti i korisnici Outlooka koji koriste kalendare za planiranje sastanaka, i.t.d.

Automatska promjena sata će se izvršiti samo na računalima koja su postavljana kao da se nalaze u SAD, što europskim korisnicima (za koje ne vrijedi novi američki zakon o ljetnom radnom vremenu) ne bi trebalo predstavljati nikakve probleme, no pošto je USA default zemlja, nije isključeno da će se i kod nas naći korisnici kod kojih će računalni sat najednom "podivljati".

Zbog toga upozoravamo čitatelje Novosti koji su za takve stvari zaduženi u svojim organizacijama, da će im se mogu javiti korisnici čija računala će najednom ići jedan sat naprijed.

Na kraju, još jedna poslastica – američki Kongres namjerava za dvije godine razmotriti da li su novim početkom/krajem ljetnog radnog vremena postignute očekivani efekti ili ne, pa se može desiti čak i to da ukinu zakon i vrate se na staro!


REDMOND, WA - February 26, 2007

SourceCode (K2.net®) – među prvim članovima Microsoftovog saveza za poslovne procese

SourceCode Technology Holdings, tvrtka koja razvija K2.net®, je pozvana da postane jedan od prvih članova Microsoftovog saveza Business Process Alliance (BPA), izabrane grupe kuća loje razvijaju softverske aplikacije na Microsoftovim platformama za upravljanje poslovnim procesima (BPM - business process management).

SourceCodova platforma iduće generacije, K2.net "BlackPearl", izlazi tijekom 2007 i ponuditi će proširene mogućnosti za BPM aplikacije, koristeći Microsoftov BizTalk Server 2006 za proširena SOA mogućnosti i orkestraciju procesa. Sagrađena je na.NET Framework 3.0 i Windows Workflow Foundation, a nudi dalekosežnu integraciju s Microsoft Office SharePoint Server 2007, Microsoft Forms Server 2007, i Microsoft Office Visio 2007.


SAN DIEGO, CA, 02/27/07

Fujitsu – BPM rješenje pomaže Western Unionu u slanju novca

Fujitsu Computer Systems Corporation je objavio kako je Western Union, svjetska tvrtka koja se bavi slanjem novca, iskoristila Fujitsuova rješenje Interstage® BPM da bi unaprijedila učinkovitost i točnost svojih postupaka oko slanja novca. S novim rješenjem, Western Union će moći integrirati tokove posla širom tvrtkine globalne mreže ureda, tako da će službenici koji rade s korisnicima imati bolje mogućnosti za upravljanje i praćenje novčanih pošiljki.


Sunnyvale, CA, February 26, 2007

Tokyo, February 27, 2007

Fujitsu - PalmSecure™ uređaj za biometričku identifikaciju u zdravstvenim ustanovama

PalmSecure senzor pomaže u procesima upravljanja zdravstvenim institucijama i štiti od neovlaštenog pristupa do zaštićenih zdravstvenih podataka.

Fujitsu je objavio da je zdravstvene organizacije u SAD i Japanu koriste Fujitsuov uređaj za biometričku autentifikaciju. PalmSecure identificira osobe na osnovu toplinske slike vena u dlanu. Posebna prednost tog uređaja za primjene u zdravstvu je da se skeniranje vrši bez fizičkog dodira ruke sa senzorom, tako da se lakše održavaju visoki higijenski uvjeti potrebni u zdravstvenim institucijama. Prednost uređaja je i u tome da su vene ispod kože, pa bi bilo vrlo teško falsificirati njihovu toplinsku sliku (što nije slučaj s optičkom identifikacijom otisaka prstiju).

Američki zdravstveni centar City of Angels u Los Angelesu koristi PalmSecure za identifikaciju djelatnika za sve potrebe njihovog informatičkog sustava i zaštiti zdravstvene podatke pacijenata od neovlaštenog pristupa. Raniji sustav, zasnovan na lozinkama se pokazao neprikladnim, jer ih je bilo teško redovno održavati, a i korisnici su imali probleme pamtiti lozinke koje su se zbog sigurnosti morale dosta često mijenjati. Kod toga je poseban problem bio u tome da je medicinsko osoblje koje radi 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, znalo svoje lozinke zaboravljati i van radnog vremena informatičkih administratora koji su morali resetirati zaboravljene lozinke. Sigurna identifikacija pomoću slike žila u dlanu daje izvjesnost da se stvarno radi o ovlaštenoj osobi, a ne samo o osobi koja zna lozinku ovlaštene osobe, što je bio glavni razlog zbog kojeg je trebalo često mijenjati lozinke.

Japanska bolnica za terapiju zračenjem pri Nacionalnom institutu za radiološke znanosti (NIRS - National Institute of Radiological Sciences) također koristi PalmSecure za identifikaciju potrebnu za pristup medicinskim zapisima. Korisnici prvo moraju u čitač staviti smart karticu sa svojim podacima, koji uključuju i elektroničku sliku vena na dlanu, a zatim staviti ruku iznad senzora za dlan, da potvrde da su to stvarno oni.


Tokyo, March 2, 2007

Fujitsu – novo pojačalo za mobilni WiMAX

Fujitsu je objavio da je zajedno s korporacijom KDDI razvio vrlo učinkovito pojačalo za mobilne WiMAX (IEEE 802.16e-2005) uređaje. WiMAX je iduća generacija protokola za bežične širokopojasne komunikacije. Pojačalo koristi a galij nitridske materijale(GaN) za tranzistore s visokom pokretljivošću elektrona (HEMT - high electron-mobility transistor) i povećava učinkovitost za oko 30%. Na izlazu daje snagu od 25 W za frekventni pojas od 2,5 GHz.

Očekuje se da će pojačala smanjiti veličinu i snagu napajanja baznih stanica na otprilike pola one potrebne za dosadašnju tehnologiju.


19.02.2007. – 25.02.2007.


Waltham MA, February 22, 2007

Meridio – vodeća konzultantska kuća ocijenila Meridio kao robusnu aplikaciju za upravljanje zapisima

Meridio je objavio da je američka konzultantska kuća Kahn Consulting, Inc (KCI), specijalizirana za pravne aspekte informatike objavila ocjenu usklađenosti Meridia s propisima o upravljanju informacijama.

KCI je ocjenjivao prikladnost Meridia kao aplikacije za upravljanje elektroničkim zapisima za poslovne i pravne svrhe. Kod ocjenjivanja KCI je ocjenjivao sposobnosti Meridia u odnosu na kriterije iz zakona i propisa, te onih iz najbolje prakse za upravljanje elektroničkim informacijama i zapisima.

KCI je zaključio: "Pružajući intuitivni i precizni proces za klasifikaciju zapisa; strukturne mogućnosti Fileplana; mogućnosti za upravljanje e-poštom; funkcijama za administraciju i reviziju; usklađenost sa standardima industrije; funkcijama za upravljanje životnim ciklusom informacija; kontrolama za sigurnost informacija; potporu za sakupljanje i prezentiranje dokaza iz e-pošte; te funkcija za osiguranje kontinuiteta poslovanja, aplikacija Meridio ispunjava temeljne zahtjeve za upravljanje informacijama. Po tom pitanju, aplikacija Meridio može pomoći organizacijama da postignu usklađenost sa zahtjevima iz zakona i propisa".


Munich, Feb 20, 2007

Fujitsu Siemens Computers – novi FibreCAT SX40 podsustav za pohranu podataka na PRIMERGY serverima

Fujitsu Siemens Computers je objavio FibreCAT SX40, novi podsustav za pohranu podataka koji se direktno priključuje na PRIMERGY servere. Uređaj je vrlo prikladan za manja i srednja poduzeća, jer im daje pouzdanost i stalnu dostupnost, ali uz ograničena sredstva da to ostvare. Novo DAS (Direct Attached Storage) rješenje nudi sigurnu platformu za pohranu baza podataka, aplikacija za e-trgovinu, ili servere za e-poštu. FibreCAT SX40 može priključiti 12 SAS (Serial Attached SCSI) diska i ima maksimalni kapacitet od 3,6 terabajta.

FibreCAT SX40 dolazi kao 19-inčna jedinica za montažu na police, a ima visinu 2U. Korisnici mogu spojiti do tri jedinice u kaskadu, što daje ukupni kapacitet od 10,8 terabajta na vanjskim diskovima.


REDMOND, Wash. — Feb. 20, 2007

Microsoft – konačne verzije besplatnih alata za prijelaz na Windows Vista

Microsoft je objavio šest novih alata za uvođenje koji će poslovnim korisnicima ubrzati migraciju na Windows Vista™. To su: Microsoft® Solution Accelerator for Business Desktop Deployment (BDD) 2007; Microsoft Application Compatibility Toolkit (ACT) 5.0; Windows Vista Hardware Assessment 1.0; Volume Activation Management Tool; Key Management Service for Windows Server® 2003; te Virtual PC 2007.

Alati pokrivaju sve faze u migraciji na Windows Vista, od ocjene stanja, planiranja i testiranja, sve do samog uvođenja. Mnogi korisnici su već koristili pred-verzije tih alata, a sada mogu koristiti i pune verzije.

·  Solution Accelerator for Business Desktop Deployment 2007:
BDD 2007 je skup smjernica i alata za pomoć kod uvođenja Windows Viste i sustava 2007 Office na osobna računala korisnika. BDD 2007 uključuje mogućnost stvaranja slike instaliranog softvera i primjenu te slike na računala, alate za migraciju podataka o stanju korisnika, alate za uvođenje na daljinu i za integraciju s ostalim ključnim proizvodima za uvođenje, kao što su Systems Management Server 2003, ACT 5.0, Windows Vista Hardware Assessment te Volume Activation 2.0.

·  Application Compatibility Toolkit 5.0:
ACT 5.0 je alat koji smanjuje troškove i vrijeme potrebno da se razriješe potencijalne neusklađenosti raznih aplikacija koje se mogu javiti prilikom migracije na Windows Vistu. ACT 5.0 sadrži alate pomoću kojih se može ispitati da li su aplikacije kompatibilne s Windows Vista, te ukazuju na najbolji način rješavanja eventualnih konflikata.

·  Windows Vista Hardware Assessment 1.0.
Ovo je rješenje za ocjenu prikladnosti hardvera za rad s Windows Vista. Alat će pokazati koja računala ima smisla nadograđivati na Windows Vista te potrebne resurse da se kompletira proces pregradnje. Alat radi preko mreže i napravi inventuru svih računala spojenih na mrežu, bez da se na njih instalira ikakvi klijentski/agentski softver. Na kraju se dobije izvještaj o stanju svakog računala u mreži, s preporukama za potrebna proširenja. 

·  Microsoft Volume Activation 2.0 tools.
Ovo je alat kroz koji je Microsoft osigurao nekoliko načina da poslovni korisnici mogu koristiti tehnologije za aktivaciju Windows Vista licenci na većem broju klijentskih računala:

Volume Activation Management Tool
(VAMT) omogućava automatsko centralizirano aktiviranje Volume licenci, pomoću višestrukih ključeva za aktivaciju (MAK - Multiple Activation Key). MAK aktivacija zahtijeva jednokratnu komunikacija s Microsoftovim centrom, bilo nezavisno sa svakog klijentskog računala, bilo preko proksi servera koji će u jednom koraku obaviti tu komunikaciju za više klijenata odjednom.

Key Management Service
(KMS) za Windows Server 2003 omogućava korisnicima da na svom serveru imaju softver za aktiviranje licenci i da sami kontroliraju cijeli proces. osim pune kontrole u okviru vlastitog sustava, dodatna prednost ovakvog rješenja je da se mogu izdavati i licence koje se automatski obnavljaju kada su klijentska računala uključena na internu mrežu. Ako se ne obnove, licence će važiti neko određeno vrijeme, a onda će računalo početi raditi sa smanjenim mogućnostima. Time se olakšava briga o tome kako ukinuti licence za ukradene notebooke, otpisana računala, ili i slično.

·  Virtual PC 2007.
Virtual PC 2007 je optimiziran za Windows Vistu, a daje mogućnost da se na jednom te istom računalu simultano koristi više operacijskih sustava. To olakšava korisnicima drugih operacijskih sustava prijelaz na Windows Vistu, jer im omogućava da u prijelaznom periodu svoje stare aplikacije obrađuju na virtualnom računalu, dok u isto vrijeme mogu za nove poslove koristiti sve prednosti Windows Viste, u što su uključene poboljšane performanse, virtualizacija hardvera, okoliš koji se izvršava prije 'bootanja' sustava, (PXE - preboot execution environment), te potpora za 64-bitnu verziju Windows Vista. Korisnici koji koriste Microsoftov Software Assurance za Windows Vista Enterprise Edition mogu koristiti Virtual PC 2007 i kreirati virtualne strojeve za četiri dodatne licence za Windows na svakom stroju. Virtual PC 2007 također osigurava okoliš za razvoj softvera, testiranja u scenarijima s više operacijskih sustava, što je vrlo korisno za help deskove, službe pomoći i obuku osoblja.


REDMOND, Wash. — Feb. 19, 2007

Microsoft – izašao Service Pack 2 za SQL Server 2005

Puna kompatibilnost s Windows Vista i 2007 Microsoft Office sustavima

Microsoft je objavio ažuriranje za Microsoft® SQL Server™ 2005, SP2. Korisnici će ga sada moći koristiti uz sva proširenja koja su donijeli Windows Vista™ i 2007 Microsoft Office. Povrh toga, Microsoft je objavio da je proširio prava korištenja virtualizacija, pa je sada dozvoljen neograničeni broj virtualnih pojava na serverima koji su do kraja licencirani za SQL Server 2005 Enterprise Edition.

Ključna proširenja u SQL Server SP2 sadrže slijedeće:

·  Dodaci za Data Mining za sustav 2007 Microsoft Office, koriste se iz Excel® 2007 i Visio® 2007.

·  Servisi za izvještavanje sa SQL Servera (SSRS) kompatibilnost s Microsoft Office SharePoint® Server 2007 omogućava integraciju s Report Centrom iz SharePointa

·  Servisi za analizu za SQL Server poboljšavaju performanse i funkcije dostupne iz Excel 2007 i Excel Services.

·  Kompresija podataka (varDecimal) za manje zauzeće prostora na diskovima za pohranu decimalnih brojeva, a ujedno ubrzava rad cijelog sustava

·  Proširenja za upravljanje, za administratore baza podataka – alati za bolje planiranje održavanja, prošireni izvještaji o stanju baze, novi wizard t+za kopiranje baze.

·  Izvještaji za upravljane za SQL Server Express Edition.

·  poboljšanje mogućnosti za uzajamni rad, uključivši potporu za Oracle u Report Builderu, što omogućava korištenje novih funkcija povrh izvora Oracle podataka. Korisnici imaju na raspolaganju SQL Server Reporting servise koji rade povrh Hyperionovih Essbase 'kocki'.

korisnici mogu skinuti SQL Server 2005 Service Pack 2 s web stranica:
                    http://www.microsoft.com/sql/sp2.mspx


Chiasso, Switzerland. 19.02.2007

Allied Telesis – nova serija višenamjenskih rezidencijalnih gateway uređaja

Allied Telesis je objavio AT-iMG616, novu seriju inteligentnih više-namjenskih gateway uređaja (iMG - intelligent Multiservice Gateways). Novi uređaji su predviđeni za zamjenu za AT-RG613 seriju rezidencijalnih gateway uređaja, koje koriste pružatelji mrežnih usluga širom svijeta. Najvažnije mogućnosti novog AT-iMG616 su šest 10/100 TX portova, (umjesto tri dosadašnja), što omogućava priključak većeg broja uređaja kao što su računala ili TV dekodera na Internet; konfiguriranje i upravljanje na daljinu, te vrhunsku zaštitu korisnika.

Korisnici mogu izabrati nekoliko tipova priključaka za optičke veze, a imaju i priključak za telefonske i fax aparate, što ih čini vrlo prikladnim za uporabu u kućanstvima.


London, UK, 22 February, 2007

GFI - GFI FAXmaker ReportPack za izvještaje o korištenju faks i SMS poruka

GFI Software je objavio novi softver za izvještavanje u okviru svog poznatog mrežnog faks servera za Exchange/SMTP - GFI FAXmaker 12.

GFI FAXmaker ReportPack je prateći paket za izvještaje, koji radi u sprezi s GFI FAXmakerom. Pomaže administratorima sustava i rukovoditeljima da ustanove količine faks i SMS poruka koje šalju i primaju pojedini korisnici tijekom određenog vremenskog razdoblja, te o uštedama koje se postižu korištenjem GFI FAXmakera, umjesto da djelatnici fakseve šalju ručno.

GFI FAXmaker ReportPack daje izvještaje o tome koliko koji korisnik koristi faks; procjenu o ostvarenim uštedama; korištenju linija za faks; te korištenje SMS poruka po korisnicima, odnosno za određena vremenska razdoblja


12.02.2007. – 18.02.2007.


12. veljače 2007. god.

SAŽECI PREZENTACIJA – SharePoint konferencija, Berlin, 12. - 14.02.2007.

Donosimo sažetke nekih od prezentacija za koje vjerujemo da će vas posebno zanimati.

·  Mark Greatorex, Generalni direktor, Meridio:
Meridio 5 – iskoristiti Office 2007 da organizacijama omogućite usklađenost s propisima i poboljšanje poslovanja

Meridio je tvrtka koju su godine 2001 formirala Product divizija softverske kuće Kainos i Fujitsuova Teamware Grupacija. Sjedišta tvrtke su u Belfastu UK i Bostonu, USA. Tvrtka ima 15o stalnih djelatnika i bavi se eDRM (enterprise Documents and Record Management) rješenjima za Microsoft .NET platforme. Glavni proizvod je meridio, po kojem je i tvrtka dobila ime.

Meridio se najčešće koristi u organima uprave, financijskim institucijama, proizvodnim organizacijama i organizacijama koje pružaju profesionalne usluge. Korisnici su rasuti širom svijeta.

Glavni poslovni razlozi zbog kojih organizacije uvode sustave za elektroničko upravljanje dokumentima i zapisima su pravni razlozi, t.j. propisi koji obvezuju organizacije da čuvaju određene poslovne informacije kao i one koje bi mogle zatrebati kod eventualnih sudskih sporova; zatim razlozi vezani uz optimizaciju poslovnih procesa; sve veća očekivanja kupaca; te potreba mogućnosti brzog prilagođavanja novonastalim zahtjevima.

Postoje i tehnološki razlozi zbog kojih su potrebni eDRM sustavi – eksplozivni rast nestrukturiranih informacija, ograničeni resursi koji zahtijevaju da se s čim manje sredstava učini čim više, potreba za globalnom dostupnosti informacija, lakoća korištenja, te uvođenje uz minimalno ometanje redovnog posla.

Meridio je robusni alat za upravljanje podacima koji u organizacijama pretvara sirove sadržaje u znanje, osigurava poštivanje zakonskih propisa, osigurava praktičnu skalabilnost i po pitanju količine podataka i geografskoj raspršenosti korisnika. Meridio se vrlo dobro uklapa u okoliš Microsoft Office 2007, okoliš dobro poznat korisnicima.

Meridio se oslanja na Microsoftove proizvode i proširuje njihovu funkcionalnost na eDRM polju. Meridio omogućava klasifikaciju informacija, tako da svaki zapis dobije svoje mjesto za čuvanje i korištenje. Meridio omogućava brzo pronalaženje zapisa i njihovo korištenje u razne svrhe. Meridio se brine i za upravljanje porukama elektroničke pošte.

Ako je to potrebno, Meridio osigurava replikaciju informacija na raznim lokacijama.

Meridio tijesno surađuje sa SharePointom i brine se za kompletni životni ciklus informacija pohranjenih u sustavu, od upisivanja i pronalaženja, do planiranog brisanja kad više ne budu potrebne.

·  Fleming Sørensen, Statoil:
Collaboration @Statoil

Statoil je vodeća skandinavska naftna kompanija koja eksploatira nalazišta nafte i plina, te distribuira plin i prodaje naftne prerađevina – najveća maloprodajna mreža u Skandinaviji. Tvrtka ima posluje u 34 zemlje širom svijeta, ima 25,6 tisuća zaposlenika i godišnji promet od oko 53 milijarde €.

Tvrtka je trebala nova rješenja koja će omogućiti suradnju među korisnicima, prihvat informacija, konverziju sadržaja, upravljanje pravima pristupa do informacija, alatima za pretraživanje i arhiviranje, uključivo i upravljanje vijekom važenja dokumenata.

Stari sustav je bio zasnovan na Statusu i Notesu je omogućio dugogodišnje iskustvo u zajedničkom korištenju informacija unutar projektnih timova. Postojala su mnoga parcijalna rješenja razvijena u tvrtki, no nije bilo unificiranih meta podataka, a bilo je i nekoliko paralelnih arhiva. Problem je bio i upravljanje pravima pristupa, te nemogućnost globalnog pretraživanja.

Novi sustav je razvijen uz korištenje Microsoft Office i SharePoint komponenti, te Meridia i vlastito razvijenih aplikacija i komponenti koje su bile integrirane u novo rješenje.

Lekcije koje su naučene su bile:

  1. Uvođenje novih rješenja traje duuugo vremena
  2. Korisnici baš I nisu bili tako vješti kao što se u početku mislilo
  3. Primjeri ’Najbolje prakse’ su se pokazali daleko ambicioznijim od onoga što se stvarno redovno koristilo u praksi, koji puta su se pokazali čak I nerealnima.
  4. Globalna infrastruktura s centraliziranim instalacijama je bila veliki izazov
  5. Potrebni su različiti režimi za sigurnost informacija
  6. Pažnju treba posvetiti onom što se želi postići, u konkurenciji s mnogim željama za razna poboljšanja
  7. Fokus mora biti na suradnji I upravljanju informacijama, a ne u pojedinostima specifičnima za određene poslove
  8. Potrebno je postići entuzijazam za nove stvarčice i novu funkcionalnost, te upravljanje ključnim informacijama iz dosadašnjih aplikacija
  9. Moguće je donekle planirati ono što želimo da se desi, no uvijek će biti iznenađenja, izuzetaka i zamki.

Uočeno je da s vremenom ljudi usvoje nove alate; da je način na koji korisnici korite sustav različit od onog idealnog; novi zahtjevi se često koncentriraju na nove mogućnosti koje osiguravaju novi alati, umjesto da se popune rupe uočene u prethodnim rješenjima; poslovne jedinice uoče mogućnosti novih alata i počnu pomoću njih razvijati nove poslovne aplikacije. Sada se već može reći da su se stvari počele vraćati u normalu.


Waltham MA, February 13, 2007

Meridio – od Gartnera ocjena "Pozitivno"

Meridio je objavio da je analitičarska kuća Gartner dala 'Pozitivnu' ocjenu u kategoriji “MarketScope for Records Management, 2007” Meridio® eDRM rješenje.

Gartner savjetuje kupcima da tvrtke koje dobiju ocjenu 'Pozitivno' zaslužuju ući u uži izbor kada se razmatra nabava rješenja.


Sunnyvale, CA, February 15, 2007

Fujitsu – integracija najnovije verzije Kofax VirtualReScan (VRS) tehnologije s vrhunskim skenerima za radne grupe

Fujitsu Computer Products of America je objavio integraciju najnovije verzije of Kofax® VirtualReScan® (VRS) tehnologije u Fujitsu fi-5120C i fi-5220C dvostrane kolor skenere za radne grupe. VRS 4.1 Professional donosi poboljšanu kvalitetu slike čak i za dokumente za koje se do sada smatralo da se ne daju skenirati.

VRS osigurava visoku točnost prepoznavanja podataka iz skeniranih dokumenata, i značajno smanjuje potrebu da se ručno ispravljaju dokumenti prepoznati pomoću inteligentnog prepoznavanja znakova (ICR - intelligent character recognition) i optičkog prepoznavanja znakova (OCR - optical character recognition). Dok dokumenti prolaze kroz skener, VRS u više točaka vrši inspekciju svake slike i odmah ispravlja uočene nekonzistentnosti, tako da se dobiju slike dobre kvalitete, koje se lako mogu dalje obrađivati.

Nove mogućnosti uključene u VRS 4.1 Professional su: automatsko orijentiranje slike, pr čemu se podešavaju i iskošene stranice i slike skenirane s glavom prema dolje ; uklanjaju se prazne stranice ; napredno prepoznavanje boja – čuva boje elemenata kao što su logo, kolor fotografije, a eliminira boju obojenog papira ; uklanjanje šuma iz slike. Sve te mogućnosti će biti naročito od koristima organizacijama koje moraju skenirati izgužvane dokumente, dokumente sa pozadinom s uzorcima i slične dokumente koji se inače teško skeniraju.

Fujitsu fi-5120C i fi-5220C su kolor, duplex skeneri koji sadrže mogućnosti koje se inače ne nalaze na skenerima namijenjenima za radne grupe. To su n.pr. ultrazvučni detektori koji otkrivaju istovremeno povlačenje dva lista papira kroz skener, mogućnosti skeniranja dokumenata s izbočenom grafikom (n.pr. kreditnih kartica) uz automatsko uvlačenje kartica u skener. Skeneri rade brzinom od 24 stranica u minuti (ppm) / 45 slika u minuti (ipm) kod gustoće od 300 dpi monokromno i u sivoj skali, te 24 ppm / 24 ipm kod 300 dpi u punoj boji, što omogućava brzo kreiranje PDF dokumenata koji se mogu i pretraživati. pored toga, skeneri imaju i mogućnosti za ispravljanje 'iskošenih' stranica; hardversku JPEG kompresiju; dva Ultra SCSI i Hi-Speed USB sučelja; automatsku detekciju orijentacije stranice, skeniranje dugih dokumenata (do 34 inča), te kapacitet od do 2.000 stranica na dan


Barcelona, Feb 14, 2007

Fujitsu i Fujitsu Siemens Computers na sajmu u Barceloni
notebook računala s potporom za UMTS HSUPA standard za brži pristup na Internet
i novi WiMAX uređaji i rješenja

Fujitsu Siemens Computers na sajmu 3GSM u Barceloni izlaže prvo notebook računala koje ima potporu za novi UMTS standard HSUPA - High Speed Upload Package Access. Novi standard omogućava Internet downloading brzine od do 7,2 MBit/sek., a upload brzinu od 1,4 MBit/sek.

Fujitsu Microelectronics Europe izlaže nove WiMAX uređaje, demonstrira svoja WiMAX rješenja i objavljuje svoje planove razvoja za WiMAX SoC.


Nuremberg, Germany — Feb. 13, 2007

Microsoft – početak isporuka .NET Micro Frameworka

Microsoft je objavio početak isporuka skupa alata za razvoj softvera SDK (software development kit) za Microsoft® .NET Micro Framework, koji radi u potpunoj sprezi s Visual Studio®. .NET Micro Framework će se prvenstveno koristiti za manje uređaje kod kojih postoje ograničenja za resurse koje mogu koristiti.


REDMOND, Wash. — Feb. 12, 2007

Microsoft - Microsoft Dynamics CRM Analytics Foundation za poslovno obavještajne informacije

Microsoft je objavio početak isporuka Microsoft Dynamics™ CRM Analytics Foundation, skupa novih alata za poslovno obavještajne informacije (business intelligence). Ti alati omogućavaju analize i upravljanje poslovnim procesima za odnose s kupcima, ad-hoc analize podataka o kupcima sakupljenih iz raznih izvora, prognoziranje, proširene mogućnosti za izvještavanje i još mnogo toga. Alati se uklapaju u Microsoft Dynamics CRM.


BARCELONA, Spain — Feb. 12, 2007

Microsoft – nova tehnologija za digitalne sadržaje

Microsoft je objavio Microsoft® PlayReady™, novu tehnologiju za pristup multimedijskim sadržajima, optimiziranu za potrebe operatera mobilnih mreža i proizvođače ručnih uređaja za digitalno trgovanje i digitalnu zabavu. Microsoft PlayReady osigurava potporu za više tipova sadržaja, poput glazbe, igri, videa, ring tonova i slika, te operaterima mobilnih mreža omogućava nuđenje niza novih usluga.


REDMOND, Wash., Feb. 15, 2007

Microsoft – stručni certifikati za Office 2007 i Windows Vista

Microsoft Learning je razvio novi program certifikacije stručnih djelatnika za 2007 Microsoft Office sustav.

Po prvi puta će za uredski sustav postojati dvije serije certifikata: "Microsoft Certified Application Specialist" i "Microsoft Certified Application Professional".

Microsoft Certified Application Specialist vrijedi za pojedine aplikacije uredskog sustava, t.j. za Microsoft Office 2007 Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Access, te za Windows Vista.

Microsoft Certified Application Professional je certifikat višeg stupnja, a njime se mjeri sposobnost kandidata da koristi više proizvoda iz Office sustava, za kategorije: upravljanje proračunima (budžetima), upravljanje prezentacijama, upravljanje timskom suradnjom i pružanje potpore organizacijama.

Za nove certifikate postoje on-line pred-testovi (da kandidat provjeri svoj trenutno postojeći nivo znanja), te cijeli niz tečajeva – od slušanja predavanja u učionicama Microsoftovih registriranih partnera za obuku, do materijala za samostalno učenje.


REDMOND, Wash., Feb. 13, 2007

Microsoft – izjava o idućoj verziji Windowsa

Microsoft je dao službenu izjavu povodom više nedavno objavljenih spekulacija o idućoj verziji operacijskog sustava Microsoft Windows.

Ukratko, Windows Vista je tek izašao, i svi bi se trebali koncentrirati na to kako to iskoristiti. Što se tiče buduće verzije Windowsa, za sada se može reći samo da se radi na novoj verziji, no javnost će biti o tome obaviještena kad za to dođe vrijeme.


REDWOOD SHORES, Calif., 14-FEB-2007

Oracle – novi TPC-C rekord, na Fujitsu PRIMEQUEST 540 serveru

Oracle je objavio rekordni rezultat testa TPC-C na Itanium platformama. rekord je postignut koristeći Oracle® Database 10g na Fujitsu PRIMEQUEST(R) 540 server računalu, pod operacijskim sustavom Linux. Test je postigao i rekord za 16-procesorske Linux sustave.

Obradom na Fujitsu PRIMEQUEST 540 serveru sa 16 Intel® Itanium® 2 1.6 GHz procesora, Oracle Database 10g Enterprise Edition na operacijskom sustavu Oracle Enterprise Linuxu 4, postignut je rezultat od 1.238.579 tpmC (transakcija u minuti), uz omjer cijena/performansi od 3,94$/tpmC.

Oracle Database 10g je baza projektirana za grid computing i napravljena je da se lako uvodi na širokom rasponu računala – od malih blade servera do najvećih SMP servera i klastera svih veličina.

PRIMEQUEST 500 server serija je najnoviji proizvod iz Fujitsuove mainframe klase proizvoda, koji predstavlja optimalnu platformu za aplikacije kritične za uspješnost poslovanja, kao što su Oracle baze podataka koje zahtijevaju visoke performanse i veliku skalabilnost.

TPC-C is je test za on-line obrade transakcija (OLTP - online transaction processing), kojeg je razvio Vijeće za performanse obrada transakcija (TPC - Transaction Processing Performance Council). Test TPC-C mjeri performanse sustava po strogo određenom postupku, te računa omjer cijene i performansi.


Redwood Shores, Calif., 12-FEB-2007

Orale – početak isporuka novih verzija Oracle® WebCenter Suite i Oracle® Advanced Procurementa

Oracle je objavio početak isporuka Oracle® WebCenter Suite, nove komponente za Oracle Fusion Middleware, koja integrira najnovije Web 2.0 tehnologije s poslovnim procesima i izvorima podataka.

Oracle je objavio i početak isporuka Oracle® Advanced Procurement Release 12, integriranog paketa za obradu poslova oko nabave.


RALEIGH, N.C., 15 February, 2007

GFI – beta verzija GFI LANguard Network Security Scanner 8

GFI Software je objavio beta izdanje proizvoda GFI LANguard Network Security Scanner (N.S.S.) 8, najnovije verzije rješenja za zaštitne preglede, upravljanje s izmjenama u softveru i za reviziju događaja u mreži. Nova verzija donosi značajna poboljšanja u sve tri kategorije.


05.02.2007. – 11.02.2007.


30. siječnja 2007. god.

SAŽECI PREZENTACIJA - Document management konferencija, 30. - 31.01.2007.

Donosimo sažetke nekih od prezentacija za koje vjerujemo da će vas posebno zanimati.

·  Marc Fresco, Cornwell: MoReq2- European Testing Framework for ERM systems

Cornwell Management Consultants je nezavisna konzultantska kuća iz Velike Britanije, posluje širom Europe, a specijalnost su joj konzultacije na polju upravljanja dokumentima i zapisima. To je tvrtka koja je napisala originalni MoReq.

Izlaganje se odnosi na ERM (Electronic Records Management) sustave, napose na žive zapise. Dokumentom se smatra skup informacija koje se mogu tretirati kao logička cjelina. Međutim ZAPIS je informacija koja se kreira, distribuira i čuva i kao dokaz i kao informacija potrebna za obavljanje pravnih poslova ili redovnog poslovanja. Zapisi su fiksni, ne smiju se samo tako brisati, čuvaju se unutar nekog konteksta i predmet su pažljive kontrole. Primjeri zapisa su baze podataka o plaćama  djelatnika, o proizvodnim ili prodajnim transakcijama, razni dokumenti koji se čuvaju u raznim formatima – od papira do elektroničkih dokumenata, glasovnih poruka, video materijala i.t.d.

ERM sustav je u okviru koje se zapisi kreiraju, prihvaćaju, pohranjuju, kontroliraju, čuvaju koliko treba i na kraju uništavaju. To sve vrijedi i za zapise u elektroničkom (u najrazličitijim formatima) i u papirnatom obliku.

Većina zapisa u nekoj organizaciji danas nastaje elektronički. I takvim zapisima treba upravljati. To je počelo tijekom prvog Zaljevskog rata – pokazalo se da su zapisi američke vojske bili potpuno neorganizirani, a posebni problemi su nastali kada su se kasnije počeli javljati veterani s raznim tegobama … Nakon toga je američko Ministarstvo obrane 1997 donijelo standard DOD 5015.2, koji je ažuriran 2002. To je bila prva prava norma za ERM, a slijedili su mnogi drugi dokumenti, među njima i MoReq.

Originalni MoReq je nastao 2001, pokriva sve sektore djelatnosti, to je Europski dokument, no koristi se širom svijeta, preveden na više jezika, među ostalima i hrvatski. (MoReq - model zahtjeva za upravljanje elektroničkim zapisima: specifikacija MoReq; prijevod s engleskog jezika Tomislav Čepulić, J. Ivanović; Hrvatski državni arhiv, 2003; ISBN 953-6005-58-1).

Pokazalo se da originalni MoReq treba ažurirati, ali i proširiti – n.pr. prilikom razmišljanja o novoj verziji specifikacija, ustanovilo se da mora sadržavati i odredbe o tome kako će se sustavi ispitivati da se ustanovi da li su usklađeni sa zahtjevima ili ne.

Projekt za novu verziju, MoReq2 je počeo 2007, a nova verzija specifikacija bi trebala biti gotova do kraja godine. Posao oko pisanja je povjeren Cornwellu, a u njemu surađuju mnogi predstavnici informatičke industrije (uključivši i BCC Services!), predstavnici više nacionalnih arhiva i drugih korisnika, predstavnici EU-a i mnogi drugi.

MoReq2 je evolucija MoReq-a, ne revolucija. Najveća novost u odnosu na originalnu verziju će biti odredbe o načinima dokazivanja usklađenosti s ovom budućom normom.

Oblik će mu biti jezgra osnovnih zahtijeva, te skup opcija koje se primjenjuju po potrebi korisnika, a pokrivaju stvari poput posebnih sigurnosnih zahtjeva, upravljanje dokumentima, upravljanje slučajevima i.t.d. Predviđaju se i mogućnosti koje će olakšati lokalizaciju za potrebe pojedinih zemalja, odnosno za usklađivanje s već usvojenim lokalnim propisima, uvođenje ne-hijerarhijskih klasifikacijskih shema dokumenata, definicija odnosa između raznih razina sustava za pohranu, uvođenje definicija uloga korisnika, koje će olakšati upravljanje i poboljšati sigurnost, poboljšana definicija mogućnosti za osiguravanje autentičnosti dokumenata, za bolju definiciju koliko zapise i dokumente treba čuvati i kada ih se mora uništiti, za sustav praćenja svih događaja vezanih uz životni vijek zapisa …

Nova norma će pokrivati i indeksiranje zapisa, skeniranje papirnatih dokumenata, faks poruka i hvatanje elektroničke pošte, izvještaje potrebne administratorima sustava, upravljanje poslovnim procesima, elektroničke potpise i mnoge druge srodne stvari.

·  Davor Jardas, G2R:
Integracija upravljanja dokumentima i sadržajima s ERP aplikacijskim okruženjem

Izazovi današnjeg vremena su u tome da je dinamika poslovanja veća nego je ikad bila, uz trend daljnjeg povećanja, što skraćuje poslovne cikluse i povećava njihovu složenost. Treba sve brže raditi i odlučivati.

Dok se izvorima složenosti izazvanim kretanjima na tržištu i zakonskim propisima ne može upravljati, ima i dosta onih na koje možemo utjecati – možemo djelovati na interakcije među ljudima, procesima i sustavima, a možemo djelovati i na to naši rezultati čim više doprinose našim vrjednotama.

U svakoj organizaciji postoji velika količina znanja, no problem je u tome kako organizirati ta znanja da ih se može pronaći i da budu svima dostupna. Za one informacije koje su strukturirane i za koje postoje klasične informatičke aplikacije je to lakše postići, no mnoge vrijedne informacije su informatički slabo ili nikako organizirane i strukturirane. Istraživanja su pokazala da je  oko 80% informacija u obliku informatički neobrađenih dokumenata u slobodnom formatu. Slično je i s poslovnim procesima – relativno mali postotak ih je automatiziran ili barem definiran do te mjere da se njime može automatizirano upravljati.

Klasični informatički sustavi dobro upravljaju informacijama i poslovnim procesima koji su strogo strukturirani odnosno definirani. Da bi se pokrila ona područja u kojima se koriste raznorodne nestrukturirane informacije, koje se čuvaju u mnogim i nepovezanim oblicima i gdje je potrebno osigurati ne samo suradnju, nego i prilagodljive načine suradnje među djelatnicima, potrebna su nova informatička rješenja, koja spadaju u kategoriju upravljanja sadržajima i poslovnim procesima. Pri tome treba voditi računa da sve mora biti povezano i s klasičnim informatičkim aplikacijama – prava vrijednost se dobije kada se postigne povezanost svih vrsta informacija.

Primjer za takvo rješenje je aplikacija za obradu ulaznih računa, napravljeno za INU. Sustav sada radi tako da se svi papirnati dokumenti odmah kod ulaza u tvrtku skeniraju i pohranjuju u repozitorij napravljen pomoću softvera za upravljanje dokumentima i zapisima tvrtke Meridio. Podaci koji se obrađuju u klasičnom SAP knjigovodstvenom sustavu se umjesto s papira unose iz slika originalnih dokumenata, pohranjenih u Meridio sustavu. U sve je uključen i SAP Workflow, koji upravlja poslovnim procesom.

Osim osnovnog SAP i Meridio softvera, korišten je i Kofax Ascent Capture i Meridio ArchiveLink for SAP, a u izradi tog rješenja su sudjelovali stručnjaci INE, BCC Servicesa i G2R-a.

·  Vladislav Pintar, BCC Services: Strategijsko značenje uvođenja Meridio eDRM sustava

Meridio je korporacijski skalabilni eDRM / ECM sustav, u potpunosti integriran u Microsoft okruženje i usklađen sa međunarodnim standardima. Razvila ga je tvrtka Meridio, koja je vodeći svjetski isporučitelj eDRM rješenja za Microsoft .NET platformu.

Sustav se može detaljno prilagođavati potrebama zahtjevnih korisnika, no njegove mogućnosti koje se isporučuju 'iz kutije' mogu i bez dodatnog prilagođavanja zadovoljiti vrlo široke potrebe velikog broja korisnika. Meridio je  softver koji omogućava upravljanje životnim ciklusom informacija sadržanim u dokumentima. Pored svih oblika pisanog teksta to mogu biti audio i video zapisi, slike, crteži, itd..  Pristup bazi podataka i samim dokumentima smještenim na diskovima server računala, omogućen je brz i jednostavan način preko različitih sučelja i klijentskih aplikacija: Microsoft Office-a, SharePointa, ili web sučelja aplikacija koje su u potpunosti prilagođene zahtjevu korisnika.

Meridio omogućava upravljanje dokumentima i zapisima sukladno definiranoj klasifikacijskoj shemi koja je ne samo za elektroničku poštu nego i sve ostale dokumente, ugrađena u sustav Microsoft Outlook mapa. Upravljanje dokumentima, također, omogućeno je direktno i iz Microsoft Word-a, Excel-a i ostalih uredskih aplikacija.

Meridio je značajna nadopuna i SharePoint Serveru kroz dodatnu funkcionalnost potrebnu za usklađenost sa zakonskim propisima o čuvanju i upravljanju zapisima.

BCC Services je dugogodišnji partner tvrtke Meridio (još iz dana dok su obje bile tvrtke iz ICL, odn. grupacije). Hrvatski korisnici Meridio softvera su Vrhovni sud Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, INA Industrija nafte d.d., HRT - Hrvatska radiotelevizija, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Uskok. Meridio se koristi za namjene kao što je obrada zahtjeva i izdavanje vodoprivrednih suglasnosti, objava sudske prakse Vrhovnog suda RH, praćenje slučajeva dodjele državne potpore, prihvat, čuvanje i praćenje dokumenata potrebnih za istrage, pronalaženje video materijala u video arhivima HRT-a, obrada ulaznih faktura (skeniranih), upravljanje poslovanjem (odluke, pravilnici …), tehničku dokumentaciju, znanstvene radove, integraciju s knjigovodstvenim aplikacijama, informatizaciju uredskog poslovanja.

Ako strategiju definiramo kao "Planiranje aktivnosti kako bi se u očekivanom vremenu dodijelili ograničeni resursi radi postizanja unaprijed definiranih ciljeva", lako je dokazati da eDRM ima strateško značenje.

Meridio je strateški alat, jer čak i osnovni softver osigurava rješenja i infrastrukturu s kojom se mogu riješiti mnogi problemi vezani uz upravljanje dokumentima i zapisima, na brz i jednostavan način, bez velikih inicijalnih zahtjeva za stručnim informatičkim resursima.


Munich, Feb 05, 2007

Fujitsu Siemens Computers – paket za PRIMERGY: dobije se više za manje

Fujitsu Siemens Computers – izlazi novi atraktivni paket za PRIMERGY RX300 S3 rack server. Uz svaki kupljeni server kupac će besplatno dobiti i drugu disk jedinicu i dodatnu jedinicu za napajanje. Takva redundancija je bitna za sigurnost i dostupnost informatičke infrastrukture; u slučaju prekida rada, komponente potrebne da se sustav održi u radu će već biti na mjestu. Ponuda će važiti do kraja travnja 2007, za detalje ponude kontaktirajte prodajnu službu.

Fujitsu Siemens Computers je nedavno lansirao RX300 S3 rack server koji radi s najnovijim Intel Quad-Core Intel® Xeon® procesorima. koji omogućavaju skoro dvostruko veće performanse po Watu utrošene energije nego prošla generacija Intel Dual-Core procesora. Tehnologija za virtualizaciju ugrađena u Intel Xeon procesore daje optimiziranu potporu za virtualne mašine kao što je VMware i Xen, što PRIMERGY servere čini idealnim izborom za konsolidaciju data centara.


SUNNYVALE, Calif., Feburary 06, 2007

Fujitsu – novo ultra prijenosno notebook računalo

Fujitsu Computer Systems je objavio novo računalo, LifeBook® P7230, ultra-prijenosni notebook, koji elegantno spaja pokretljivost s punom funkcionalnošću. Računalo je teško oko 1,5 kg, može se birati 'kožnato' crna ili 'kožnato bijela' izvedba, debljina mu je oko 2.5 cm i ima ekran širokog formata, veličine od 10,6 inča. Pretinac za module može primiti Dual-Layer Multi-Format DVD Writer ili drugu bateriju, koja osigurava i do preko 9 sati rada. Procesor je Intel® Core™ Solo U1400 Ultra Low Voltage Processor, a računalo se isporučuje s pred-instaliranim Microsoft® Windows Vista™ Home Basic, Windows Vista™ Business ili Windows® XP Professional operacijskim sustavom. Računalo ima Crystal View XGA TFT ekran, i ugrađene mikrofone i stereo zvučnike, te opcionalno i ugrađenu web kameru koja snima fotografije ili video snimke.

Za zaštitu podataka, LifeBook P7230 je opremljen senzorom za otiske prstiju, mikročipom za lozinke i razne ključeve, te bravom za fizičku zaštitu, te uređajem koji automatski povlači glave diska u slučaju pada.

Za komuniciranje služe ugrađeni Intel® PRO/Wireless 3945b/g Network Connection ili Atheros Super AG® Wireless LAN, modem, Gigabit Ethernet, i opcionalno Bluetooth wireless priključak. LifeBook P7230 ima i dva USB 2.0 porta, jedan IEEE 1394 port, video port, modem, LAN te audio ulaze i izlaze. Za brže priključivanje u uredu služi port replikator.


BARCELONA, Spain — Feb. 12, 2007

Microsoft - Windows Mobile 6 – nova verzija softvera za mobilnu telefoniju

Microsoft je objavio Windows Mobile® 6, najnoviju verziju platforme softvera za mobilne telefone. U novom izdanju su dodane razne mogućnosti koje su prije bile dostupne samo na računalima.

Windows Mobile 6 omogućava pregled e-pošte u HTML formatu, s živim linkovima na Web i SharePoint® stranice. Uključen je i Windows Live for Windows Mobile, koji daje pristup do mogućnosti koje pružaju Windows Live servisi, n.pr. chatanje s više od jedne osobe istovremeno, uporabu animiranih likova, brzo slanje datoteka i glasovnih poruka.

Uključene su i mobilne verzije aplikacija iz Microsoft Office sustava – mobilni Outlook, Word, Excel i PowerPoint.

Uključena je i Direct Push tehnologija koja osigurava automatsku sinkronizaciju Outlook kalendara,zadataka i kontakata, preko Microsoft Exchange Servera. Windows Mobile 6 nudi i mogućnosti za sigurnost, zaštitu i upravljanje, čak i mogućnost da se na daljinu izbrišu svi podaci s mobitela, ako ga izgubite ili vam ga ukradu.


REDMOND, Wash. — Feb. 6, 2007

Microsoft – novi stručni ispit za Microsoft-certificirane profesionalce

Microsoft je objavio prvi ispit za certificirane stručnjake u okviru svog MCP (Microsoft® Certified Professional) programa. ispit je stručnjake za informatiku i hosting koji će dobiti diplomu "Microsoft Certified Technology Specialist in Configuring and Managing Windows Server® 2003 Hosted Environments". Ispit koji će kandidati trebati položiti je “70-501 TS: Microsoft Windows Server 2003 Hosted Environments, Configuring and Managing”.


SAN FRANCISCO - February 6, 2007

Juniper Networks i vodeći partneri za sigurnosna rješenja – kombinirana zajednička rješenja za probleme vezane uz sigurnost i rizike

Juniper Networks je objavio da njegovo rješenje Juniper Unified Access Control 2.0 (UAC 2.0) sada radi s cijelim nizom drugih rješenja za sigurnost, koje su razvili Junieprovi poslovni partneri. To su rješenja za upravljanje slabim točkama i posredovanje, koja pomažu protiv i klasičnih prijetnji i protiv opasnosti od nepoštivanja propisa.


CUPERTINO, Calif. – Feb. 5, 2007

Symantec – istraživanje o informatičkim rizicima, u što je sada uključeno i poštivanje propisa

Symantec je objavio izvještaj pod nazivom "Symantec IT Risk Management Report", u kojem je sudjelovalo preko 500 ispitanika širom svijeta. Njih 60 % je izjavilo da godišnje imaju ili očekuju najmanje jedan značajni IT incident ili prekid usluga za neki važni dio poslovanja, a njih 66 % je izjavilo da se boje da će u idućih 5 godina pretrpjeti barem jedan incident vezan uz pravne propise vezane za informacije i njihovo čuvanje, dok ih 58 % očekuje da će problemi ipak biti klasične prirode – gubitak podataka i usluge zbog kvarova i sl.


REDWOOD SHORES, Calif. 05-FEB-2007

Oracle – novo izdanje Oracle® Secure Enterprise Search 10g

Oracle je objavio početak isporuka novog izdanja Oracle® Secure Enterprise Search 10g Release 10.1.8. Radi se o značajnom proširenju za Oracle-ovu samostalnu mašinu za pretraživanje, koja osim mogućnosti za upita sada uključuje i mnogo mogućnosti značajnih za sigurnost i zaštitu, te integraciju sa Oracle i srodnim aplikacijama raznih drugih proizvođača.


REDWOOD SHORES, Calif.,   05-FEB-2007

Oracle – početak isporuka Oracle® Data Integratora

Oracle je objavio početak isporuka Oracle® Data Integratora, rješenja za integraciju podataka raspršenih po raznim lokacijama i različitim informatičkim okolišima. Oracle Data Integrator je nova komponenta u okviru obitelji Oracle Fusion Middleware proizvoda, te omogućava uporabu u kontekstu Business Intelligence i Data Warehousinga; Master Data Managementa; Service-Oriented arhitekture i Business Activity Monitoringa te za migraciju i konsolidaciju aplikacija.


Sunnyvale, CA, February 5, 2007

Fujitsu – ručni brisač magnetskih  medija, moguća uporaba i na terenu

Fujitsu Computer Products of America je objavio novi Mag EraSURE® P3M degauser. radi se o najnovijem članu iz obitelji uređaja za potpuno brisanje magnetskih medija. Uređaj se može montirati na police ili stajati na stolu, a pošto radi sa snažnim permanentnim magnetima, može se koristiti i u okolini bez električnog napajanja. Kompletni čvrsti disk ili kazetu magnetske vrpce se može izbrisati za desetak sekunde, jednim prolazom kroz uređaj.


Munich/Germany, Feb 05, 2007

Fujitsu Siemens Computers – notebook računala s Sony baterijama

Fujitsu Siemens Computers nudi zamjenu baterija za neke tipove notebook računala

Fujitsu Siemens Computers je, kao što je bilo ranije najavljeno, ponudio dobrovoljni program zamjene jedne grupe Sonijevih baterija ugrađene u neke modele Fujitsu Siemens Computers notebook računala. Zamjena je objavljena prošlog listopada, no mnogo pojedinačnih korisnika koji imaju računala iz pogođenih grupa, nisu se ni do sada prijavili za zamjenu. Fujitsu Siemens Computers još jednom poziva korisnike da provjere da li njihova računala spadaju u tu grupu, te da se jave zbog zamjene baterija. Potkraj prošle godine je prijavljen jedan incident za kojeg se pokazalo da je vezan uz baterije u pitanju, no bez ozbiljnih posljedica. Pokazalo se i da je vjerojatnost daljnjih incidenata mala, no korisnici se ipak pozivaju da za svaki slučaj zamijene potencijalno problematične baterije.

Takve baterije su ugrađivanje samo u slijedeće modele:

• LIFEBOOK C1320
• LIFEBOOK P1510
• LIFEBOOK P7120
• LIFEBOOK Q2010
• LIFEBOOK S7020 / S7020D
• LIFEBOOK S7010
• LIFEBOOK T4210
• AMILO Pro V8010
• AMILO Si 1520


For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018