nv-1012

   Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

novosti

2010. – prosinac


u ovom broju:

20.12.10. – 03.01.11.

Infrastrukturna rješenja

- Fujitsu – softver koji otkriva kvarove na mreži i u cloud okolišu

Upravljanje životnim ciklusom informacija

- Fujitsu – skeneri već jedanaestu godinu za redom osvojili nagradu 'Urednikov izbor' časopisa a "Better Buys for Business", u kategoriji 'Skeniranje u datoteku'

Razno

- ICL – kako ga opisuje Wikipedija

- Oracle – objavljen Oracle VM VirtualBox 4.0

20.12.10. – 26.12.10.

13.12.10. – 19.12.10.

Prije svega

- BCC Services – obljetnice dugog i uspješnog rada

Infrastrukturna rješenja

- Fujitsu – objavljena VAAI potpora za ETERNUS sustave pohrane na disku za VMware vSphere™ 4.1

- Symantec - Backup Exec pojednostavljuje upravljanje sigurnosnim kopijama u VMware okolišima

- Symantec - Data Insight for Storage, alat za rad s nestrukturiranim podacima

- Oracle – početak isporuka MySQL 5.5

Upravljanje životnim ciklusom informacija

- Autonomy – prema časopisu Bloomberg Businessweek među 50 naj-vrućih tehnoloških tvrtki

- K2 – sustav za upravljanje za tvrtku koja se bavi distribucijom i logistikom

06.12.10. – 12.12.10.

Infrastrukturna rješenja

- VMware - VMware View™ 4.5 osvojio nagradu eWEEK 2010 za proizvod godine

- Oracle – prošireni i optimizirani Sun Blade sustavi za cloud i visoko virtualizirane okoliše

- Microsoft – američko ministarstvo poljoprivrede prelazi na Microsoft cloud servise

Upravljanje životnim ciklusom informacija

- Autonomy – vodeća nizozemska pravnička tvrtka odbrala Autonomy iManage workflow manager

- Autonomy – rješenja za zdravstvenu skrb osvojila nagradu za 'najveći tržišni potencijal'

- Kofax – rješenja za prihvat podataka za kemijskog proizvođača

Razno

- Fujitsu – hibridni uređaj za sakupljanje energije koji generira elektricitet iz topline i svijetla

- Symantec – predviđanja za godinu 2011


20.12.10. – 03.01.11.


Infrastrukturna rješenja


Tokyo, December 20, 2010

Fujitsu – softver koji otkriva kvarove na mreži i u cloud okolišu

Analizira odziv kod mrežnih komunikacija i količine podataka, osigurava potporu za izgradnju i rad visoko-kvalitetnih cloud okoliša

Fujitsu je objavio softverski paket za upravljanje i praćenje mrežnih servisa. Za sada se softver može koristiti samo u Japanu.

Proactnes II SM V01 prati i analizira odziv kod mrežnih komunikacija i količine prenesenih podataka (broj paketa) u velikim data centrima koji pružaju cloud usluge, kao i Internet preko kojeg se korisnici povezuju na cloud servise. Softver otkriva prve simptome kvarova, jer locira mjesta u oblaku na kojima nastaju problemi.

Novi softver sprečava pojavu problema u privatnim, javnim i mješovitim oblacima, te u klasičnim informatičkim sustavima. Softver poboljšava učinkovitost rada, a u slučaju da dođe do kvara, osigurava brži oporavak sustava.


Upravljanje životnim ciklusom informacija


Sunnyvale, CA, December 22, 2010

Fujitsu – skeneri već jedanaestu godinu za redom osvojili nagradu 'Urednikov izbor' časopisa a "Better Buys for Business", u kategoriji 'Skeniranje u datoteku'

Renomirani vodič za nabavu uredske opreme nagradio devet Fujitsu skenera, čime je tvrtku pohvalio u skoro svakoj kategoriji proizvoda.

Fujitsu je objavio da je devet Fujitsu skenera odabrano za nagradu 'Urednikov izbor' časopisa a "Better Buys for Business", u kategoriji 'Skeniranje u datoteku'. Nagrade su dobili Fujitsuovi skeneri  ScanSnap S1500 i S1500M, ScanSnap fi-6010N iScanner, fi-6130 & fi-6230, fi-6670 & fi-6770, fi-6800, i fi-5950, koji su pobijedili u pet od ukupno šest kategorija proizvoda – višenamjenski, umreženi, za male količine dokumenata, za srednje velike količine dokumenata, te u kategoriji skenera za najveće potrebe. Povrh toga, model fi-6800 je dobio i nagradu za inovativni proizvod godine 2010. U kategoriji 'skeniranje u datoteku'. Ovo je već jedanaesta uzastopna godina da Fujitsu dobiva nagradu 'Urednikov izbor'.


Razno


International Computers Limited

ICL – kako ga opisuje Wikipedija

Kao što znate, BCC Services je direktni slijednik hrvatskih/jugoslavenskih podružnica nekadašnje britanske informatičke tvrtke ICL, koja je danas dio Fujitsu grupacije i posluje pod imenom Fujitsu Services. Ovo je ukratko što o ICL-u, njegovim proizvodima i njegovoj povijesti piše u Wikipediji.

ICL, ili International Computers Ltd, je bila velika britanska kompanija koja se bavila kompjuterskom hardverom, softverom i uslugama. Tvrtka je pod imenom ICL radila od 1968 do 2002 kada je promijenila ime u Fujitsu Services Limited, po Fujitsu grupaciji, čiji je sastavni dio. Tvrtkina najuspješnija proizvodna linija je bila serija mainframe računala, ICL Serija 2900.

Kasnije je ICL širio svoj program ponude, no osnovica pooslovanja je uvjek bila i ostala baza korisnika mainframe računala. U novoj ponudi su bila snažna mainframe računala (IBM kompatibilna) koje je proizvodio Fujitsu, razna mini i osobna računala, te serija uspješne opreme za trgovine - point-of-sale opreme i softvera za pozadinske obrade.

ICL je uspješno poslovao na međunarodnom tržištu, a u velikoj Britaniji je iao mnoge korisnike iz javnog sektora i godspodarstva.

Kako je nastao ICL

International Computers Ltd je osnovan 1968, kao posljedica zakona o širenju industrije, kojeg je donijela Wilsonova laburistička vlada. ICL je osnovan na inicijativu tadašnjeg ministra tehnologije, da se stvori britanska kompjuterska industrija koja bi mogla konkurirati svjetskim prouizvođačima poput IBMa. ICL nastao kao zadnji korak u nizu integracija koje su se odvijale u britanskoj kompjuterskoj industriji od pedesetih godina nadalje.

Glavni djelovi od kojih je nastao ICL su bili International Computers and Tabulators (ICT) koji se integrirao s English Electric Computersom. I te dvije tvrtke su nastale kroz niz integracija u kojima je objedinjena praktitčki kompletna britanska kompjuterska industrija.

"New Range" računala

U početku je ICL nastavio prodavati proizvode tvrtki od kojih je nastao, napose Seriju 1900 od bivšeg ICT-a i Sistem 4 od EEC-a, no pokazalo se da je potrebno razviti novi jedinstveni program proizvoda koji će omogućiti nastavak korištenja aplikacija razvijenih za ranije proizvodne linije, no i u konačnici zamijeniti stare linije. Nova računala su razvijana pod imenom "New Range" (Nova linija) a prva računala su objavljena 9.10.1974, pod imenom Serija 2900.

Serija 2900 je radila pod operaciskim sustavom VMR, koji je imao mogućnost emulacije ranijih arhitektura, Serije 1900 i Sistema 4, i to bilo u samostalnom radu (DME, Direct Machine Environment) ili istovremeno s prirodnim, VME, načinom rada (CME, Concurrent Machine Environment). Početkom tisuću devetsto osamdesetih, ICL je sklopio ugovor za korištenje poluvodičke tehnologije s Fujitsuom, tada jedinom tvrtkom na svijetu koja je mogla napraviti poluvodičke sklopove koji su trebali ICL-u. S godinama se suradnja širila, a Fujitsu je pomalo kupovao udjel u ICL-u, dok nije postao 100 % vlasnik. Godine 2002 je tvrtka bitno reorganizirana i uklopljena u poislovanje Fujitsu grupacije, a promijenila je i ime, u Fujitsu Services.

Nakon Serije 2900 je došla Serija 39, koja je slijedila originalnu arhitekturu Serije 2900, no koristila je bitno noviju i napredniju hardversku tehnologiju. To je bila prva serija komercijalnih mainframe računala koja je koristila interne i vanjske veze preko optičkih kabela i koja je mogla koristiti višestruke procesorske čvorove na načinmoji je bio potpuno transpatrentan za aplikacije.

Softver

Operacisjki sustav za "new range" računala se s vremenom unificirao pod imenom VME 2900, koji je kasnije nazvan jednostavno samo VME. Razvoj je nastavljen, pa je sustav postao Open VME, a koristi se još i danas.

Osim operacijskog sustava, korisnici su koristili relacijsku baz podataka IDMS(X), okoliš za obradu transakcija TPMS(X), riječnik podataka DDS (X), paket za razvoj aplikacija QuickBuild, alat za postavljanje interaktivnih upita Querymaster, Application Master (AM) alat za razvoj aplikacija, kopajlere za COBOL i razne druge programske jezike.

Serije manjih računala

U prijelaznom razdoblju, ali i kasnije, kao nadopunu za mainframe sustave, ICL je nudio i više serija mini, mikro i osobnih računala.

Spomenimo seriju 2903/2904 koja je radila kao emulacija Serije 1900, mogla je raditi u normalnim uredkim uvjetima (nije bila potrebna klima), a odlikovala se ugrađenim sustavom za unos podataka putem video terminala, t.zv. DDE – Direct Data Entry.

Seriju 2903 je početkom osamdesetih zamijenila serija ME29 računala koja je koristila tada najnoviju hardversku tehnologiju i operacijski sustav TME

Za potrebe odjela većih tvrtki, ICL je razvio seriju odjelsk+ih računala, nazvanu 'DRS' (Distributed Resource System). Postojalo je više linija DRS sustava, od sustava koji su radili pod operacisjkim sustavom CDOS (koji je kasnije zamijenjen Windows sustavima) i pod raznim varijantama UNIX sustava. Razvijeno je i nekoliko serija osobnih računala, koja su s vremonm zamijenjena standardiziranim PC strojevima pod Windowsima.

Treba spomenuti i Sytem Ten, koji je u proizvodni program ušao nakon što je ICL kupio Singer Business Machines, te System 25, koji ga je zamijenio nakon nekoliko godina, te Sistem 1500, prijenosno računalo s karakteristikama PC-a, kojih tada još nije bilo, koje je kasnije zamijenjeno PC računalima, naročito nakon što je ICL kupio Nokia Datu, podružnicu poznate ktvrtke, koja međutim nije proizvodila moboitele nego osobna računala.

ICL i Fujitsu

Ranije smo spomenuli da je suradnja ICL-a i Fujitsua počela zbog tehnologije za proizvodnju poluvodičkih sklopova, koju je u to vrijeme imao samo Fujitsu. Tehnička suradnja se širila, a počela je i poslovna, tako da je Fujitsu s vremenom postao 100% vlasnik ICL-a. Godine 1999 Fujitsu je zajedno sa Siemensom osnovao novu tvrtku Fujitsu Siemens Computers u kojoj su objedinjeni europski proizvodni kapaciteti za osobna i serverska računala obiju tvrtki, uključivši i ICL-ove proizvodne kapacitete. U okviru ICL-a je ostala proizvodnja mainframe sustava, te prodaja i pružanje pratećih usluga na EMEA tržištu. Nakon nekoliko godina, ICL je promijenio ime u Fujitsu Services. Tvrtka Fujitsu Siemens Computers je živila do 2009, kada je Fujitsu otkupio Siemensov udjel i ponovno postao kompletni vlasnik.

BCC Services i ICL – Fujitsu

ICL je u Hrvatskoj, odnosno tada još u Jugosdlaviji, posdlovao od 1970, prvo kroz zastupstvo iz Beograda (uredi u Beogradu i Zagrebu), a kasnije kroz zastupstvo u Mladosti iz Zagreba (uredi u Zagrebu i Beogradu). Kada su godine 1990 propisi dozvolili otvaranje direktnih podružnica stranih firmi, ICL je otvorio lokalne tvrtke u Zagrebu i Beogradu, kasnije i u Ljubljani i Skopju. Slijedeći matićnu kuću, i lokalne tvrtke su promijenile ime iz ICL u Fujitsu Services. Nakon što je lokalni Fujitsu Services management-buy outom promijenio vlasnika, tvrtka je promijenila ime u BCC Services, no održan je kontinuitet poslovanja i ekspertize koji je započeo zastupstvom iz 1970 godine. 


Redwood Shores, Calif. – December 22, 2010

Oracle – objavljen Oracle VM VirtualBox 4.0

Novo izdanje više-platformskog Open Source softvera za virtualizaciju donosi poboljšanu uporabljivost, performanse i skalabilnost

Oracle je objavio početak isporuka Oracle VM VirtualBox 4.0., više-platformskog Open Source softvera za virtualizaciju.

Oracle VM VirtualBox omogućava da stolna ili prijenosna računala istovremeno udome više gostujućih operacijskih sustava, među ostalim Windows, Mac OS X, najpopularnijih verzija Linuxa (uklučivši i Oracle Linux), te Oracle Solaris.

Oracle VM VirtualBox 4.0 donosi povećanje kapaciteta i propusne moći, poboljšanu uporabljivost, performanse i skalabilnost. Osigurana je i potpora za najnovija dostignuća na polju virtualnog hardvera, uključivši čip-setove koji imaju potporu za PCI Express.

Oracle VM VirtualBox 4.0 se može preuzeti s Oracleovih Web stranica.


20.12.10. – 26.12.10.


Poštovani čitatelji, pošto u ovo vrijeme praznika vlada uobičajena nestašica materijala, u ovom broju Novosti ćemo vam samo poželjeti lijepe praznike, te sve najljepše i najbolje i mnogo uspjeha u idućoj godini.

Sve uobičajene novosti koje se dese, spremiti ćemo i objaviti u idućem, redovnom broju 'Novosti' koji će izaći nakon Nove Godine.

Čestitke i pozdravi od redakcije!

P.S. – snijeg na čestitki je od prošle zime, ali je pravi.


13.12.10. – 19.12.10.


Prije svega


Zagreb, 19.12.2010

BCC Services – obljetnice dugog i uspješnog rada

BCC Services ovih dana ima razloga slaviti nekoliko obljetnica, koje su povezane i s poviješću IT industrije u Hrvatskoj, odnosno ranije i u bivšoj Jugoslaviji. Riječ je o 20 godina izravnog poslovanja u Hrvatskoj od 1990. godine – tada u britanskom vlasništvu pod nazivom ICL d.o.o. te jedno vrijeme i kao Fujitsu Services, te punih četrdeset godina rada i kontinuiranog poslovanja kao zastupstvo ICL-a, koje je počelo radom krajem 1969. godine. BCC Services – danas u lokalnom privatnom vlasništvu  koji posluje pod tim nazivom od 2004. godine - je direktni slijednik svojih prethodnika, a ima i djelatnika koji su u njoj počeli raditi još u zastupstvima u sedamdesetim/osamdesetim godinama.

ICL je bio najveća britanska informatička tvrtka, koja je u jednom trenutku sebi objedinila skoro sve britanske informatičke proizvodne resurse. Tvrtka je bila poznata po svojim mainframe sustavima i mnogim značajnim tehnološkim dostignućima. Zastupstva ICL-a (prvo Interexport iz Beograda, zatim Mladost iz Zagreba) su godinama bila u samom vrhu informatičkih zbivanja u tadašnjoj Jugoslaviji. Osim što su prodavala, isporučivala održavala i podupirala sofisticiranu opremu svojeg principala, zadužila su i domaću informatičku industriju školujući velik broj izvrsnih informatičkih profesionalaca, što iz redova svojih vlastitih djelatnika, što osoblja svojih korisnika. Zanimljivo je podsjetiti da je u tim godinama  ICL instalirao prvi terminal za upite instaliran na šalteru za rad sa strankama, uveo prvi POS sustav u nekoj robnoj kući u državi, obavio prvi redovni telekomunikacijski prijenos podataka platnog prometa, pa čak i organizirao prvu isporuku mainframe sustava s optičkim čitačem dokumenata, teškim 800 kg, i to – helikopterom!

Čim su propisi to potkraj godine 1990 omogućili, ICL je postao prvi od svjetskih isporučitelja informatičke opreme koji se odlučio otvoriti svoj direktni ured (t.j. bez zastupnika) u tadašnjoj Jugoslaviji. Otvoreni su uredi u Zagrebu (prodaja, pomoć i održavanje) i Beogradu (pomoć i održavanje), u kojima je nastavila raditi većina osoblja koje je radilo kod ranijih zastupnika. Kasnije su otvoreni i uredi u Ljubljani i Skopju.

I kada je poslovao direktno, ICL je nastavio s promicanjem informatike i naprednim rješenjima. Na primjer, još godine 1993 je ICL nudio kompletni uredski sustav i to na hrvatskom jeziku. To je bio ICL OfficePower, koji je na UNIX platformi nudio sve mogućnosti uredskih sustava na koje smo i danas naučeni – e-poštu, Word processing, spreadsheetove, grupne kalendare, alate za kolaboraciju  i.t.d. ICL je bio i prva informatička tvrtka u Hrvatskoj koja je certificirana za sustav kvalitete ISO 9001 još 1995. godine, kojeg BCC Services kontinuirano obnavlja i unaprjeđuje do danas. Poznata japanska tvrtka Fujitsu, ICL-ov dugogodišnji tehnološki partner je s vremenom postala prvo manjinski, zatim većinski, a na kraju i potpuni vlasnik ICL-a, pa je godine 2002 izvršena reorganizacija, pa je i hrvatski ICL, baš kao i matična tvrtka u Britaniji, postao Fujitsu Services - Hrvatska. Od godine 2003 tvrtkom je počeo upravljati isključivo hrvatski tim.

Tvrtka je prešla u potpuno hrvatsko vlasništvo 2003. godine a zatim je promijenila ime u BCC Services. Tvrtka i dalje koristi korporativnu tradiciju, metodologije, resurse i poslovna znanja svojih prethodnika, nudeći na tržištu kompletna rješenja za upravljanje životnim ciklusom informacija. Tako BCC Services razvija i uvodi rješenja za upravljanje dokumentima i zapisima za najveće naše kompanije, INU industriju nafte i Hrvatsku radioteleviziju, među inima i sustav za upravljanje i pretraživanje video arhiva, a uspjehe bilježi i u natječajima financiranim od EU, primjerice za objavu sudske prakse Vrhovnog suda RH na Internetu – SuPra.

Tvrtka i kao BCC Services nastavlja s inovativnim radom – identificirajući vlastiti uspjeh s uspjehom korisnika - (BCC dolazi od 'Business Critical Computing'). Nekadašnju ekspertizu i iskustva u radu s mainframe sustavima je iskorištava na polju složene informatičke infrastrukture za data centre – korisnicima se nude i uvode rješenja za inteligentnu masovnu pohranu podataka, konsolidacija informatičke infrastrukture putem virtualizacijske tehnologije, osiguravanje poslovno kritičnih funkcija sustavima visoke dostupnosti, vodeći računa o ekonomičnosti rješenja i transparentnosti investicija u ova gospodarski izazovna vremena.

BCC Services ove obljetnice dočekuje ne samo s dobrim stručnim, nego i s poslovnim rezultatima. Godinu zaključuje s nekoliko novih uspješno sklopljenih poslova i korisnika, s kompanijama poput Agrokora, Konzuma, Pharmasa, zatim Ministarstvom pravosuđa i drugim državnim tijelima.

Dragi korisnici, dragi poslovni partneri, želimo vam se zahvaliti na dobroj dosadašnjoj suradnji, i pozivamo vas da tu suradnju nastavimo i još ju proširimo na obostranu korist.

Želimo vam sve najljepše želje povodom Božićnih blagdana i mnogo uspjeha u Novoj i godinama koje dolaze.


Infrastrukturna rješenja


Tokyo, December 15, 2010

Fujitsu – objavljena VAAI potpora za ETERNUS sustave pohrane na disku za VMware vSphere™ 4.1

Fujitsu i VMware vSphere 4.1 donose daljnja poboljšanja na polju performansi i skalabilnosti za okoliše s virtualnim serverima

Fujitsu je objavio početak isporuka vStorage aplikacijskih sučelja za integraciju (VAAI - vStorage APIs for Array Integration) za sustave za pohranu na diskovima iz ETERNUS DX400/DX8000 serije, koja donose nove nivoe performansi i optimiziraju učinkovitost pohrane u VMware okolišima. Kombinirana rješenja za ETERNUS DX400/DX8000, naročito u sprezi s Fujitsu PRIMERGY serverima, daju idealnu platformu za virtualizaciju datacentara kojima trebaju viske performanse i pouzdanost.

Potpora omogućava da se poslovi oko pohrane, za koje su ranije bili potrebni serverski resursi, prebace na ETERNUS DX400/DX8000 koji daju više performanse, te na taj način postići integraciju VMware s funkcijama za pohranu na diskovima, čime se smanjuje opterećenje servera i što ih čini idealnim platformama za virtualizaciju i konsolidaciju velikih data centara.


MOUNTAIN VIEW, Calif. – December 13, 2010

Symantec - Backup Exec pojednostavljuje upravljanje sigurnosnim kopijama u VMware okolišima

Plug-In Backup Exec Management osigurava tijesno integrirano praćenje kroz VMware vCenter Server ili kroz VMware vSphere, čime se smanjuju rizici kompleksnog rada i ostvaruje bolja zaštita u virtualiziranim VMware okolišima

Symantec je objavio novi plug-in za upravljanje za VMware vCenter™ Server, kojeg će moći upotrijebiti korisnici Backup Execa 2010. Novi alat će smanjiti složenost upravljanja sigurnosnim kopijama u okviru virtualiziranih VMware okoliša. Novi alat za VMware vCenter Server izlazi početkom iduće godine i donosi sveobuhvatni pogled na virtualne mašine i otkriva i sitne detalje uzimanja sigurnosnih kopija virtualnih mašina. Sve se radi u okviru VMware vCenter Server konzole ili kroz VMware vSphere™ klijenta.

Backup Exec Management Plug-in za VMware vCenter Server koristi osnovne virtualizacijske mogućnosti Backup Execa i daje uvid u status svih virtualnih mašina u okviru VMware vCenter Servera ili VMware vSphere klijenta. Korisnici mogu gledati:

·   Kako je prošlo zadnje uzimanje sigurnosnih kopija i detalje o slijedećem uzimanju kopija koje je na rasporedu

·   Tip sigurnosnih kopija (puna kopija, inkrementalna, diferencijalan) i pravila za uzimanje sigurnosnih kopija

·   Informacije iz dnevnika poslova uzimanja sigurnosnih kopija

·   Potencijalno rizična pravila, kao što su nezaštićene virtualne mašine


MOUNTAIN VIEW, Calif. – December 15, 2010

Symantec - Data Insight for Storage, alat za rad s nestrukturiranim podacima

Novi alati osiguravaju vidljivost i upravljanje potrebno da se bolje iskoriste pohranjeni podaci

Symantec je objavio alat Symantec Data Insight for Storage koji će organizacijama pomoći da bolje shvate i da bolje upravljaju brzo rastućim mnoštvom nestrukturiranih podataka, uključivši i datoteke koje sadrže dokumente, tablične kalkulacije i e-poštu. Data Insight for Storage osigurava novi način za uvid i kontrolu vlasništva i uporabe nestrukturiranih podataka.

Rješenje je razvijeno koristeći ranije objavljenu Data Insight tehnologiju i integrirano je u Symantecov portfelj proizvoda za sigurnost i pohranu. Data Insight for Storage pomaže da se sazna tko troši koliko kapaciteta za pohranu i omogućava novi proces da se ti kapaciteti zaračunaju korisnicima. Data Insight for Storage sadrži i alate pomoću kojih se bolje oslobađa prostor na kojem su bili pohranjeni podaci koji su izbrisani zbog zastarjelosti, te poboljšava arhiviranje i upravljanje životnim ciklusom informacija.


Redwood Shores, Calif. – December 15, 2010

Oracle – početak isporuka MySQL 5.5

Poboljšane performanse i skalabilnost, potvrda da Oracle stalno investira u MySQL

Oracle je objavio početak isporuka svog MySQL 5.5. MySQL 5.5 donosi značajna proširenja po pitanju performansi i skalabilnosti za web aplikacije koje rade pod različitim operacijskim sustavima, uključivši Windows, Linux, Oracle Solaris i Mac OS X.

U ovo izdanje su ugrađene primjedbe i sugestije brojnih korisnika koji su testirali probne verzije proizvoda.


Upravljanje životnim ciklusom informacija


Cambridge, UK and SAN FRANCISCO - December 16, 2010

Autonomy – prema časopisu Bloomberg Businessweek među 50 naj-vrućih tehnoloških tvrtki

Autonomy prepoznat kao jedna od najboljih tehnoloških tvrtki u godini 2010.

Autonomy je objavio da je uvršten na popis Hot Tech 50 časopisa Bloomberg Businessweek. Ovaj popis ocjenjuje tehnološke tvrtke, a zasniva se na ponderiranim ocjenama po različitim kriterijima, među ostalim rast prodaje, rast broja djelatnika, povrat uloženog kapitala i slično.

Autonomy je na popis došao zbog svoje tehnologije koja automatski razumije smisao podataka i da na osnovu toga reagira u stvarnom vremenu.


POSTED DATE: 13.12.2010 23:00:00 (GMT+1)

K2 – sustav za upravljanje za tvrtku koja se bavi distribucijom i logistikom

Integracija pokriva CRM, ERP i radne sustave, K2-ovo rješenje poboljšava učinkovitost i kvalitetu podataka

K2 je objavio da tvrtka IFCO SYSTEMS koja se bavi distribucijom i logistikom koristila K2 blackpearl da sagradi unificirani sustav kojim se upravlja informacijama o korisnicima i dobavljačima, te osigurava kontrola i tragovi za naknadne revizije postupaka za kreiranja novih konta.

Rješenje – modul za upravljanje kontima je dio šireg tvrtkinog sustava za upravljanje poslovanjem i obradom narudžbi, zvanim IFCOLogix — a zamjena je za komplet manualnih procesa, koji su već postali zastarjelima i zahtijevali previše radnog vremena. Rješenje integrira poslovne sustave i osigurava jedinstvenu ulaznu točku za upravljanje podacima i informacijama, čime se povećava efikasnost, smanjuje mogućnost grešaka i eliminira dupliciranje suvišnog posla.

Osjetljiva faza rada je bilo otvaranje konta za novog kupca usluga ili dobavljača. Kada se javio novi kupac ili dobavljač, informacije o njima su tipično slane djelatniku zaduženom za nove poslovne partnere, putem faksa ili e-pošte. Taj djelatnik je zatim provjeravao te informacije i po potrebi ih ispravljao i nadopunjavao. Kada je sve bilo provjereno i odobreno, informacije su upisane u tvrtkin CRM sustav, u financijski sustav i u sustav za upravljanje narudžbama, te u sustave za praćenje rada.

Višestruko ručno upisivanje podataka je zahtijevalo mnogo vremena, a često je došlo i do greški neusklađenosti podataka od sustava do sustava. Ponekad je bilo i teško pronaći željene informacije, jer su koji puta različiti sustavi čuvali različite informacije o istom kupcu/dobavljaču.  

Po novom rješenju, informacije o novim partnerima se unose svega jednom putem InfoPath obrasca (koji se skida sa SharePointa), a zatim se podaci automatski koriste u svim ostalim obradama.

Sustav automatski prosljeđuje dokumente i obrasce odgovarajućim osobama na odobrenje, a nakon što se završi cijeli tok posla, K2 se brine za ažuriranje podataka u svim ostalim sustavima obrada.


06.12.10. – 12.12.10.


Infrastrukturna rješenja


PALO ALTO, Calif, Dec. 6, 2010

VMware - VMware View™ 4.5 osvojio nagradu eWEEK 2010 za proizvod godine

VMware View osvojio priznanje jer nudi sigurno i upravljivo rješenje za virtualne desktopove na korporacijskom nivou

VMware je objavio da je VMware View™ 4.5 osvojio eWEEK 2010 nagradu za proizvod godine.

Svake godine, žiri kojeg je imenovao eWEEK Labs izabire izuzetne proizvode koji su u laboratoriju testirani u proteklih 12 mjeseci. Žiri odabire proizvode koji su imali najveći utjecaj u svojem segmentu tržišta, te koji su, po mišljenju ocjenjivača, učinili najviše za napredak korporacijske tehnologije. Prema eWEEKovom izvještaju, "VMware View 4.5 je pokazao da je moguće raditi na sigurnoj, dobro upravljanoj i skalabilnoj virtualnoj desktop infrastrukturi". Nagrade eWEEK 2010 proizvod godine je dobilo svega devet od svih proizvoda koji su tijekom godine 20101 ispitivani u eWEEK Laboratorijima.

VMware View 4.5 uspostavlja korisnički orijentirano upravljanje desktopovima i osigurava arhitekturu koja modernizira desktop. VMware View 4.5 omogućava korporacijama da poboljšaju sigurnost i poštivanje propisa o zaštiti podataka, da smanje troškove rada, te pojednostave administriranje desktopova.


ORACLE OPENWORLD LATIN AMERICA, Brazil, Sao Paolo – December 8, 2010

Oracle – prošireni i optimizirani Sun Blade sustavi za cloud i visoko virtualizirane okoliše

Tijesno integrirani sustavi daju snažne performanse, uz pojednostavljeno upravljanje

Oracle je, s namjerom da korisnicima osigura optimizirane i integrirane sustave za cloud i visoko-virtualizirane okoliše, objavio proširenje svog Sun Blade sistemskog portfelja novim SPARC i x86 blade proizvodima, te pripadajućim integriranim rješenjima.

Prošireni portfelj donosi SPARC T3-1B blade server i a dual-node Sun Blade X6275 M2 serverski modul, te Oracle VM blade referentnu klaster konfiguraciju i Oracleovo optimizirano rješenje za paket Oracle WebLogic Suite.

Prošireni sustav povećava gustoću računalnih resursa, smanjuje potrošnju energije, daje veće performanse, jednostavnije upravljanje i najveću pouzdanost, dostupnost i mogućnost servisiranja.

Novi Oracleovi Sun Blade sustavi imaju potporu za Oracle Solaris, Oracle Linux i Oracle VM i osiguravaju kompletni virtualizirani okoliš.


WASHINGTON — Dec. 8, 2010

Microsoft – američko ministarstvo poljoprivrede prelazi na Microsoft cloud servise

Prva američka agencija na razini ministarstva koristi cloud servise da poveća suradnju, komuniciranje i produktivnost.

Microsoft je objavio da će američko ministarstvo poljoprivrede (United States Department of Agriculture - USDA) ubrzo prijeći na komercijalni cloud servis koji će osigurati obradu za njihov Enterprise Messaging Servis (EMS), u što je uključena e-pošta, web-konferencije, suradnja na sastavljanju dokumenata i instant messaging. USDA će biti prva agencija na razini ministarstva koja će preseliti svoje aplikacije za e-mail i suradnju u oblak.

USDA će novim rješenjem konsolidirati svojih 120.000 korisnika, koji su do sada koristili čak 21 sustav za e-mail.

Softver koji će se koristiti kao uslugu uključuje Microsoft Exchange Online za poruke i kalendare, Microsoft Office SharePoint Online za suradnju na izradi dokumenata, Microsoft Office Communications Online za instant messaging i Microsoft Office Live Meeting za web konferencije.


Upravljanje životnim ciklusom informacija


Cambridge, UK and SAN FRANCISCO - December 7, 2010

Autonomy – vodeća nizozemska pravnička tvrtka odbrala Autonomy iManage workflow manager

Houthoff Buruma usvojili Autonomy iManage Workflow Manager kako bi optimizirali proces preuzimanja novih klijenata i poštivali relevantne pravne propise

Autonomy je objavio da je Houthoff Buruma, jedna od najvećih pravničkih tvrtki u Nizozemskoj, s uredima u pet europskih gradova, odabrala Autonomyev iManage Workflow Manager kao alat pomoću kojeg će automatizirati svoj proces preuzimanja novih klijenata. Autonomy iManage Workflow Manager je sagrađen na Autonomyevoj jedinstvenoj tehnologiji zasnovanoj na smislu informacija, IDOL (Intelligent Data Operating Layer), a Houthoff Burumi će omogućiti da automatizira ovaj inače nespretan ali važan posao, uz poštivanje nizozemskih zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma.

Zakon zahtijeva da sve institucije kao što su pravnici, banke, osiguravajuće kuće i burzovni mešetari izvrše provjeru novih klijenata, da nisu u prošlosti bili uključeni u aktivnosti sumnjive po tom zakonu.

Houthoff Buruma su već ranije uveli Autonomyevu platformu za rad pravničkih tvrtki, iManage WorkSite.


Cambridge, UK and SAN FRANCISCO – December 6, 2010

Autonomy – rješenja za zdravstvenu skrb osvojila nagradu za 'najveći tržišni potencijal'

Autonomy je objavio da je paket za zdravstvenu skrb, zasnovan na smislu, Autonomy Meaning Based Healthcare (MBH) osvojio nagradu za "Rješenje s najvećim tržišnim potencijalom". Nagradu su dodijelili učesnici skupa 2010 Healthcare IT Summit, u kojem su učestvovale vodeće američke organizacije koje se bave pružanjem zdravstvene skrbi i pružatelji zdravstvenog osiguranja.

Autonomyeva Meaning Based Healthcare platforma je sveobuhvatni paket tehnologija za kliničku dijagnostiku i upravljanje zdravstvenim informacijama. Paket se oslanja na Autonomyevo dokazano iskustvo na području pružanja zdravstvene skrbi i sposobnosti da shvati i obradi nestrukturirane informacije.


IRVINE, CA, DECEMBER 7, 2010

Kofax – rješenja za prihvat podataka za kemijskog proizvođača

Kofaxov softver će godišnje obrađivati preko milijun stranica faktura i drugih financijskih dokumenata

Kofax je objavio da je tvrtka Rohm & Haas, vodeći svjetski proizvođač kemijskih proizvoda i materijala, izabrala Kofaxov softver za svoju korporacijsku platformu za prihvat podataka.

Rohm & Haas će uvesti Kofax Capture, Kofax VirtualReScan (VRS) i Kofax Monitor i godišnje će na svojih 50 lokacija skenirati otprilike milijun stranica faktura i ostalih financijskih dokumenata. Slike će se indeksirati u zajedničkom uslužnom centru, te zatim proslijediti u repozitorij, zbog lakšeg pristupa. Kofaxovo rješenje će tvrtki omogućiti da automatizira i standardizira proces prihvata dokumenata kroz cijelu organizaciju, osigurati pouzdanu platformu za oporavak u slučaju katastrofa i osigurati visoku dostupnost, smanjiti količinu ručnog posla, poboljšati kvalitetu podataka i smanjiti troškove.


Razno


Kawasaki, Japan, December 9, 2010

Fujitsu – hibridni uređaj za sakupljanje energije koji generira elektricitet iz topline i svijetla

Utire put prema široko proširenom sakupljanju energije, generiranju samo-dovoljnog napajanja iz okoliša

Fujitsu Laboratories je objavio da je razvio novi hibridni uređaj koji sakuplja energiju – generira elektricitet iz topline ili svijetla. Pomoću tog jednog uređaja je moguće sakupiti energiju iz dva različita izvora, što je prije bilo moguće tek u kombinaciji dva odvojena uređaja. Nadalje, pošto je cijena hibridnog uređaja ekonomična, ova tehnologija utire put širokoj uporabi uređaja za prikupljanje energije. Ova nova tehnologija ima veliki potencijal u t.zv. 'žetvi energije', procesu u kojem se energija iz okoliša konvertira u elektricitet. Pošto nije potrebno nikakvo posebno ožičenje, niti zamjena baterija, ovo dostignuće omogućava uporabu senzora na do sada neiskorištavanim područjima primjene. Postoji i veliki potencijal za napajanje putem senzorskih mreža i za medicinske tehnologije.

Električna snaga koja se može generirati 'žetvom energije' iz okolnog svijetla, vibracija, topline, radio valova i.t.d je malena u usporedbi sa snagom koja se dobiva iz elektrana ili baterija. Zbog toga, ako želimo informatičku opremu pogoniti prikupljenom energijom, biti će potrebni uređaji koji će prikupljati energiju iz više izvora. Na primjer, u okolišu nisu uvijek dostupni svijetlo i vibracije. Zbog toga su potrebni uređaji koji će moći generirati energiju u bilo koje vrijeme, tako da će se uređaji koje će pokretati moći koristiti kad god to poželimo.

Novi uređaj razvijen u Fujitsuovim laboratorijima istovremeno hvata energiju iz izvora svjetlosti i izvora topline, pošto su ta dva izvora ambijentalne energije praktički uvijek dostupna.

Fujitsu očekuje da će prvi komercijalni proizvodi koji će koristiti ovu tehnologiju biti dostupni 2015 godine.


MOUNTAIN VIEW, Calif. – December 9, 2010

Symantec – predviđanja za godinu 2011

Oblaci, virtualizacija, sigurnost i zaštita za mobilne uređaje su fokus predviđanja za događanja u novoj godini

Symantec je objavio predviđanja svojih stručnjaka za sigurnost i pohranu podataka, za godinu 2011.

Uporaba mobilnih uređaja raste izuzetno brzo, a s tim i problemi sigurnosti i zaštite podataka. Cyber kriminalci nisu do sada pokazali interes za mobilne uređaje, no nije vjerojatno da će tako i ostati. Treba uzeti u obzir i društvene mreže, kako ih na siguran i organiziran način uklopiti u sustav. Sličan izazov predstavlja i sve šire usvajanje virtualizacije, koja smanjuje troškove za infrastrukturu, ali ujedno povećava složenost upravljanja takvim sustavima.

I količina podataka raste eksponencijalno, a s tim i problemi oko upravljanja tim podacima, sigurnosnim kopijama i oporavkom nakon katastrofa.  U godini 2011, administratori koji se brinu za pohranu podataka će se morati potruditi da ponovno steknu kontrolu nad informacijama.

Očekuje se da će se tijekom godine 2011 sve više koristiti cloud computing, hosted servisi i uređaji. Organizacije će koristiti javne i privatne oblake koji će u dolazećoj godini postati vrlo dostupni. Pojaviti će se i alati kojima će se svime time upravljati i koji će omogućiti da se u potpunosti iskoriste prednosti novih tehnologija.


For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018