nv-1302

   Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

novosti

2013. – veljača

u ovom broju:

04.02.13 – 17.02.13

- NetApp - poslovni uspjesi i dobri rezultati za treći kvartal financijske godine 2013

- NetApp i SAP - prošireno strateško partnerstvo za integraciju pohrane sa slijedećom generacijom baze podataka, analitikom i aplikacijama

- Veeam - Backup Cloud Edition, rješenje za uzimanje sigurnosnih kopija virtualnih mašina je sada spremno i za oblak

- VMware - predstavljen VMware vSphere with Operations Management i VMware vSphere Data Protection Advanced

- Fujitsu PFU na svjetskoj konferenciji za mobilna rješenja

- Kofax - odobren američki patent za ustanovljavanje važenja podataka

- Microsoft - kako neke organizacije koriste Big Data da bi promijenile način svog poslovanja

- Microsoft - indeks sigurnosti računalstva pokazuje da korisnici usprkos rizicima slabo mijenjaju on-line navike

- Symantec - istraživanje pokazalo da djelatnici kradu korporacijske podatke i da u tome ne vide ništa lošega

21.01.13 – 03.02.13

- NetApp - svrstan kao vodeći prema IDC MarketScape izvještaju o isporučiteljima opreme za pohranu za 2012

- NetApp pohrana i zaštita podataka za američki Super Bowl

- Cisco i NetApp - proširenje partnerstva da bi se pomoću FlexPod arhitekture unificirala rješenja za podružnice, data centre i javne oblake

- Cisco - novi proizvodi za unificirani pristup kombiniraju žičane i bežične elemente za jednostavne, sigurne i otvorene mreže

- Syncsort - rješenja koja pomažu da veliki podaci ostanu svježi

- Fujitsu - novi Smart Zero klijenti visokih mogućnosti za vizualizaciju

- Autonomy - eDiscovery rješenje s novim mogućnostima za upravljanje Informacijama

- Kofax - poboljšanja za digitalnu pisarnicu i nove mogućnosti za analizu procesa

- Kofax - rješenja za prihvat podataka i upravljanje poslovnim procesima

- Najveći slučajevi gubitaka podataka u Ujedinjenom Kraljevstvu godine 2012


04.02.13 – 17.02.13


Sunnyvale, Calif. — February 13, 2013

NetApp - poslovni uspjesi i dobri rezultati za treći kvartal financijske godine 2013

Prihodi od 1,630 milijardi USD

NetApp je objavio rezultate za rezultati za treći kvartal financijske godine 2013, koji je završio 25 siječnja 2013. Prihodi za treći kvartal su bili 1,630 milijardi USD, što je bilo u skladu s prethodnim najavama. Prihodi za isti kvartal prošle godine su bili 1,566 milijardi. Prihod po dionici je bio 0,43 USD (lani 0,32).

Prihodi za prvih devet mjeseci financijske godine 2013 su bili 4,616 milijardi USD (lani 4,531 milijardi, a prihod po dionici 0,90 USD (lani 1,10 USD).

Izgledi za četvrti kvartal su:

·   NetApp predviđa da će prihodi za četvrti kvartal biti u rasponu od 1,700 do 1,800 milijardi USD.

·   Očekuju se prihodi po dionici od oko 0,43 do 0,48 USD.

·   NetApp očekuje da će broj dionica za četvrti kvartal porasti na otprilike 372 milijuna dionica.

Tijekom trećeg kvartala 2013, NetApp je učvrstio svoje vodstvo u proizvodima i tehnologiji, pojačao svoja strateška partnerstva, te u brojnim anketama proglašavan kao dobro ili najbolje mjesto zaposlenja. Što se tiče proizvoda, NetApp je objavio proširenja za svoje FAS3000 sustave za pohranu podataka i svoju E-Series platformu. NetApp je produbio partnerstvo s Ciscom i Citrixom, te objavio novu integraciju s Amazon Web Services (AWS). Osim toga, NetApp je bio službeni isporučitelj sustava za pohranu podataka za finale prvenstva američkog nogometa ('Superbowl').


WALLDORF, Germany and SUNNYVALE, Calif., February 07, 2013

NetApp i SAP - prošireno strateško partnerstvo za integraciju pohrane sa slijedećom generacijom baze podataka, analitikom i aplikacijama

Kroz proširenje suradnje, SAP i NetApp pomažu korisnicima da brže uvedu i isporuče agilne podatkovne infrastrukture za SAP aplikacije

NetApp i SAP su u okviru napora da se ubrza uvođenje i puštanje u rad baza podataka, analitičkih programa i aplikacija) i objavili da produbljuju suradnju s namjerom da osiguraju potporu za rješenja iduće generacije, uključivši SAP HANA platforme i SAP NetWeaver Landscape Virtualization Management softver. nadopunjavajući inovativna rješenja za baze podataka od SAP-a s NetAppovim rješenjima za pohranu i upravljanje podacima, tvrtke korisnicima nude agilne podatkovne infrastrukture za SAP aplikacije.

Poslovne potrebe i zahtjevi se često mijenjaju s vrlo malo prethodnog upozorenja, pa informatičke službe moraju postati dovoljno fleksibilne da proširuju ili suzuje informatičke i aplikacijske servise u vrlo kratkom roku. Često se dešava da male aplikacije moraju brzo porasti, dok se neke druge moraju smanjiti. Ipak, u tom neizvjesnom informatičkom okolišu, neke stvari ostaju konstantne. Poslovni imperativ je uvijek bio i ostao smanjiti ukupne troškove vlasništva (TCO - total cost of ownership) i ubrzati pojavljivanje na tržištu. Zbog toga kompanije moraju imati fleksibilni i učinkoviti okoliš za informatičke sustave.

Uz eksplozivni rast količina svih tipova podataka, SAP HANA omogućava korisnicima da analiziraju velike količine podataka ('big data') i donose odluke u stvarnom vremenu. Pomaže povećati produktivnost i nove inovacije, uključivši Cisco UCS s NetAppovim rješenjem za pohranu za SAP HANA (NetApp Storage solution for SAP HANA), koji kombinira Cisco Unified Computing System (Cisco UCS®) i NetAppove sustav za unificiranu pohranu. Ovo rješenje olakšava upravljanje, neograničenu skalabilnost i izuzetno visoku dostupnost sustava.

Fujitsu i NetApp su surađivali više od desetljeća i ta suradnja je rezultirala vrhunskim uređajima za SAP HANA, i rješenjima za konvergentnu infrastrukturu kao što je FlexFrame Orchestrator for SAP HANA, kao i za tradicionalne SAP poslove. Rješenja osiguravaju više razine pruženih usluga i veću fleksibilnost, uz manje troškove.

S tim tehnologijama, NetApp je sastavni dio rješenja za korisnike koji koriste klasična SAP rješenja, kao i za one koji koriste SAP HANA. Arhitektura u vidu kockica za izgradnju ima potporu za logički neograničenu skalabilnost, a nudi i visoku dostupnost potrebnu za neprekidni rad.

NetAppova rješenja za pohranu i upravljanje podacima, uključivši FlexPod kojeg su razvili Cisco i NetApp, nadopunjavaju SAP NetWeaver Landscape Virtualization Management jer automatiziraju rutinske administrativne poslove; smanjuju troškove, potrebne kapacitete i snagu hardverskih resursa; te pojednostavljuju upravljanje SAP rješenjima.

NetAppova rješenja za SAP aplikacije omogućavaju brži poslovni uspjeh koristeći agilnu podatkovnu infrastrukturu. Korisnici mogu brže ostvariti rezultate, osigurati neprekidani rad i skaliranje njihovih rješenja bez ograničenja i bez kompleksnosti.

SAP i NetApp planiraju i dalje širiti svoju suradnju na korist njihovih korisnika. Područja budućeg zajedničkog razvoja mogu uključivati rješenja za SAP baze podataka, daljnju integraciju oko SAP NetWeaver Landscape Virtualization Managementa i automatizaciju sustava zasnovanih na oblacima, optimizaciju performansi rješenja za upravljanje podacima SAP HANA.


BAAR, Switzerland, Feb. 11, 2013

Veeam - Backup Cloud Edition, rješenje za uzimanje sigurnosnih kopija virtualnih mašina je sada spremno i za oblak

Malim i srednje velikom poslovnim korisnicima osigurava ekonomičnu alternativu za sigurnosne kopije na vrpcama ili na nekoj drugoj lokaciji. Automatski kopira VMware ili Hyper-V kopije virtualnih mašina na bilo koji oblak za pohranu podataka.

Veeam Software je objavio da su počele isporuke proizvoda Veeam Backup Cloud Edition, rješenja za pohranu sigurnosnih kopija virtualnih mašina u oblaku.

Veeam Backup Cloud Edition omogućava da bilo koji javni oblak postane repozitorij za podatke i sigurnosne kopije te tako pruži snažnu i ekonomičnu alternativu za tradicionalne metode spremanja kopija na druge lokacije.

Veeam Backup Cloud Edition ima potporu za popularne javne oblake, uključivši Windows Azure, Amazon S3, Amazon Glacier, Rackspace i HP Cloud (kao i za oblake sagrađene na OpenStacku).

Ključne prednosti su:

·   Snažno automatizirano kopiranje lokalnih sigurnosnih kopija u oblak, prema unaprijed definiranom rasporedu. Kopije su sigurne, komprimirane, de-duplicirane i zaštićene s do AES 256-bitnom enkripcijom. Izvještaji koji se šalju e-poštom obavještavaju informatičare o sigurnosnim kopijama u oblaku. Troškovi postavljanja  se daju po oblaku uz poznatu cijenu za jedinicu kapaciteta. Propusna moć se može kontrolirati i jamčiti da će biti dovoljno velika tijekom radnog vremena.

·   Sustav je jednostavan i lako se postavlja. Ne treba učiti o sučeljima za rad u oblacima, u Cloud Edition je dovoljno samo upisati podatke o oblaku. Rad je neprekidan, ne ometaju se i ne prekidaju se aktivnosti lokalnog sigurnosnog kopiranja ili rekonstrukcije podataka.

·   Primijenjen je sustav godišnjih pretplatničkih licenci. Nema kapitalnih investicija. Rješenje je čisto softversko, ne treba dodatni hardver.


PALO ALTO, Calif., Feb. 12, 2013

VMware - predstavljen VMware vSphere with Operations Management i VMware vSphere Data Protection Advanced

VMware je objavio dva proizvoda koja će korisnicima pomoći da bolje iskoriste ono što su investirali u VMware vSphere - "VMware vSphere with Operations Management" i "VMware vSphere Data Protection Advanced".

Novi proizvodi predstavljaju kombinaciju vodeće virtualizacijske platforme i nagrađivanog paketa VMware vCenter Operations Management Suite. Osim toga, VMware je predstavio i novo izdanje proizvoda VMware vSphere Data Protection, rješenja za uzimanje sigurnosnih kopija i rekonstrukciju podataka, koji je prvi puta predstavljen u kolovozu 2012 kao dio VMware vSphere 5.1.

Uz novo-ponuđene proizvode, korisnici mogu:

·   Smanjiti troškove kapitalnih investicija za do 30 %;

·   Optimizirati kapacitete, poboljšati iskorištenje za do 40 % i konsolidacijske omjere za 37 %;

·   Poboljšati dostupnost aplikacija i performanse, smanjujući vrijeme ispada sustava za više od trećine i smanjiti vrijeme potrebno za identifikaciju i rješavanje problema za do 26 %; te,

·   Smanjiti kapacitet potreban za čuvanje sigurnosnih kopija za do 95 % te uzimanje sigurnosnih kopija preko mreže za do 99 %.

Novi proizvodi poboljšavaju mogućnosti za upravljanje i sigurnosne kopije za VMware vSphere

·   VMware vSphere with Operations Management
ujedinjuje vodeću virtualizacijsku platformu za sve aplikacije s patentiranim analitičkim mogućnostima i pruža uvid u performanse, zdravlje i učinkovitost virtualiziranih okoliša. Osigurava jednostavan, jasan i sveobuhvatni pogled na cijeli okoliš i omogućava korisnicima da aktivno prate i održavaju performanse, poboljšaju dostupnost i optimiziraju virtualni okoliš kroz ugrađeno planiranje kapaciteta.

·   VMware vSphere Data Protection Advanced
dokazano, učinkovito i jednostavno rješenje za sigurnosna kopiranja za VMware vSphere, razvijeno za srednje velike VMware vSphere okoliše. VMware vSphere Data Protection Advanced donosi povećanu skalabilnost i nove mogućnosti za sigurnosne kopije i rekonstrukciju podataka za poslovno kritične aplikacije, napose za Microsoft Exchange i Microsoft SQL Server. Zasnovan na EMC Avamaru, VMware vSphere Data Protection osigurava najučinkovitije uzimanje sigurnosnih kopija i de-duplikaciju, te punu potporu za praćenje izmijenjenih blokova (Changed Block Tracking) i restauraciju pojedinih koraka. Tijesna integracija s VMware vSphere omogućava administratorima da upravljaju njihovom virtualnom infrastrukturom, putem jedne jedine konzole.


London, February 11, 2013

Fujitsu PFU na svjetskoj konferenciji za mobilna rješenja

Fujitsu PFU na konferenciji i izložbi Mobile World Congress izlaže portfelj mobilnih rješenja. Glavni fokus rješenja za skeniranje-na-mobilnom i skeniranje-u-oblak. PFU-ova rješenja za potrebe mobilnih radnika.

Fujitsuova kompanija PFU Imaging Solutions, vodeći Europski isporučitelj profesionalnih skenera za dokumente učestvuje na konferenciji i izložbi Mobile World Congress u Barceloni. PFU izlaže svoja rješenja za prihvat dokumenata za mobilne korisnike.

Fokus će biti na nedavno objavljenom skeneru ScanSnap iX500 koji dokumente skenira na tablet računala i pametne telefone s Android ili iOS operacijskim sustavima. Prijenos se obavlja bilo putem Wi-Fi veze na skeneru ili preko PC ili Mac računala. Skeneri iz Fujitsu ScanSnap obitelji imaju potporu za Scan-to-Cloud za brojne popularne cloud aplikacije kao što su Evernote, Dropbox, Google Docs, Salesforce i SugarSync. Novi ScanSnap iX500 može čak i integrirati softver trećih stranaka.


Irvine, CA February 5, 2013

Kofax - odobren američki patent za ustanovljavanje važenja podataka

Tehnologija unatrag uspoređuje podatke izvađene iz dokumenata s podacima zapisanim u sustavu, time se osigurava točnost i valjanost

Kofax je objavio da mu je američki ured za patente i zaštitne znakove odobrio patent pod brojem 8.345.98. Patent pokriva tehnologiju koja određuje valjanost podataka izvađenih iz dokumenata provjeravajući ih unazad s informacijama koje se nalaze u organizacijskim sistemskim zapisima, kao što su knjigovodstveni sustavi, te nakon te usporedbe ispravlja izvađene podatke s greškama i one koji su sumnjivi, čime se osigurava njihova točnost. Sve to se obavlja potpuno automatizirano, pa se izbjegava ručni rad i ubrzava obrada. Tehnologija je izumljena da bi se riješili problemi u greškama sklonom procesu i kašnjenja. Na taj način se mogu provjeravati volumenozne transakcije kao što su kupovne narudžbe, ulazne fakture i ulazne informacije.

Tehnologija pokrivena ovim patentom se trenutno koristi u okviru paketa Kofax Transformation Modules, zbog njene sposobnosti da otkrije uparene stavke u fakturama i rješenjima za automatizaciju salda kontija dobavljača. Predviđa se mogućnost i drugih primjena, kao na primjer obrada obrazaca s objašnjenjima molbi za socijalnu pomoć.

Kofax ima 18 američkih i 13 stranih patenata koji se odnose na kvalitetu digitalnih slika, mogućnosti za prihvat podataka, te tehnologije za poslovne procese. Kofax također čeka odobrenje daljnjih 37 patenata širom svijeta.


REDMOND, Wash. — Feb. 12, 2012

Microsoft - kako neke organizacije koriste Big Data da bi promijenile način svog poslovanja

Microsoft je objavio više primjera kako organizacije koriste Big data - Velike podatke kako bi promijenile način svog poslovanja. Microsoft vjeruje da velike količine podataka imaju moć da pokrenu praktične i teoretske uvide koji do sada nisu bili očiti. U prošlosti, visoki troškovi i tehnološka ograničenja su ograničavala pristup do infrastrukture za pohranu podataka i do alata potrebnih da se upravlja infrastrukturom za pohranu podataka i do alata za upravljanje i analizu velikih količina podataka. No to se je konačno promijenilo, i rad s velikim količinama podataka je postao moguć i praktičan.

Sve veći broj organizacija počinje koristiti svijet velikih podataka. Evo kako nekoliko njih koristi prednosti novih tehnologija.

·   Bank New Zealand. BNZ je uvela self-service alat za analizu podataka koji može obraditi upite u vezi s podacima i do 60 puta brže nego ranije rješenje.

·   CROSSMARK. Pružatelj prodajnih i marketinških usluga, CROSSMARK je nedavno pokrenuo novi self-service podatkovni portal kojeg pokreću Microsoft SQL Server Parallel Data Warehouse (PDW) i alati za poslovno-obavještajne obrade za Microsoft SQL Server 2012. Tvrtka koristi portal da bi osigurala uvid u poslovanje njihovih klijenata iz proizvodne i maloprodajne industrijske grane. U godini 2012, CROSSMARK je osiguravao potporu za 26 milijuna maloprodajnih transakcija njihovih klijenata, pri čemu je generirana ogromna količina podataka iz POS (point-of-sale) sustava. Sada se ti podaci mogu lako i brzo analizirati i klijentima omogućiti maksimiziranje prihoda.

·   Department of Veterans Affairs. Koristeći Microsoftove tehnologije zdravstvena služba za američke veterane (koja je najveći medicinski sustav u SAD)  je konsolidirala cijelu analitičku infrastrukturu i uspostavila najsuvremeniji sustav za skladištenje podataka (data warehousing) i okoliš za obradu velikih količina podataka  (big data) pomoću kojih će sintetizirati svoju ogromnu bazu zdravstvenih podataka.

·   Great Western Bank. Koristeći nova rješenja za skladištenje podataka i poslovno-obavještajne analize, banka može olakšati svojim ne-tehničkim zaposlenicima da dođu do baš onih informacija koje su im potrebne, kao popisi vlasnika računa po kategorijama, što je potrebno za ciljane marketinške kampanje

·   National Health Index. NHI osigurava Internet pristup do sveobuhvatnog rezervoara zdravstvenih podataka, na nivou poštanskih brojeva pojedinih naselja. Organizacija je nedavno objavila rješenje razvijeno uz pomoć Microsofta, zvano Nacionalna mreža za kliničke pretrage (NCTN - National Clinical Trial Network), koja zainteresiranima osigurava sveobuhvatnu bazu podataka. NCTN će također biti i skladište podataka koje će zamijeniti izolirane repozitorije za podatke integriranom, pretraživom saveznom arhivom, koja će omogućiti brzu identifikaciju reprezentativnih uzoraka ugroženih populacija kojima bi mogla pomoći neka predložena terapija.

·   Super 8 Hotels (Kina) Co., Ltd. Kroz jedinstveni sustav, tvrtka dobiva analizu podataka, integraciju podataka, te izvještaje o podacima, tako da rukovodstvo može analizirati poslovanje iz raznih perspektiva. Trenutno se sustav koristi za 450 hotela, a u roku od tri godine se planira obuhvatiti 1.000 hotela.

·   Stein Mart. Uvođenjem Microsoftovih rješenja za skladišta podataka (data warehouse) i poslovno-obavještajne (BI - business intelligence) analize, tvrtka učinkovitije upravlja informacijama, a vrijeme za pripremu izvještaja je skratila sa sati na minute.

·   University of Washington. Sveučilište u Vašingtonu je jedno od vodećih svjetskih istraživačkih sveučilišta i priznati centar za tehnološke inovacije. Razni odjeli sveučilišta svakodnevno generiraju ogromne količine podataka. Da bi iskoristilo te podatke, sveučilište je svoja rješenja za izvještavanje na osnovu tih podataka preselilo na Windows Azure cloud platformu. Sada i ne-tehničko osoblje može lako doći do uvida u stotine milijuna stupaca podataka.


REDMOND, Wash. — Feb. 4, 2013

Microsoft - indeks sigurnosti računalstva pokazuje da korisnici usprkos rizicima slabo mijenjaju on-line navike

Globalni indeks pokazuje da je potrebno više truda oko zaštite osobnih podataka na kućnim i mobilnim uređajima.

Microsoft je objavio rezultate godišnjeg istraživanja o sigurnosti, pod nazivom "Microsoft Computing Safety Indeks" (MCSI). Istraživanje je pokazalo da se više od polovice (55 %) ispitanika širom svijeta izlaže brojnim rizicima, a njih samo 16 % kaže da poduzima više aktivnih mjera za zaštitu. Ove godine je MCSI pratio i ponašanje korisnika mobilnih uređaja, l pokazalo je, da premda njih manje od polovice (42 %) ažurira softver na svojim osobnim računalima, njih samo 28 % redovno ažurira svoje mobilne uređaje.

Istraživanje MCSI je pokrilo više od 10.000 korisnika PC računala, pametnih telefona i tableta, u 20 zemalja i regija. Ispitanici su govorili kako pristupaju problemu sigurnosti. Njihovi odgovori su ocjenjivani, po skali od 0 do 100 bodova. Svjetski prosjek je bio 34 za on-line sigurnost na PC računalima i 40 za mobilne uređaje.

Neki od značajnijih nalaza iz studije su:

·   47 % ispitanika se brine da će im netko ukrasti lozinku, 33 % njih kaže da koriste sigurne web stranice, a njih 28 % kaže da izbjegavaju na svojim mobilnim uređajima koristiti otvorene Wi-Fi točke.

·   48 % ispitanika se brine o računalnim virusima, s tim da njih 44 % uključuje firewallove, dok anti-virus softver instalira njih 53 %.

·   45 % ispitanika se boji krađe identiteta, no samo 34 % ih koristi PIN za otključavanje njihovih mobilnih uređaja, a samo njih 38 % se nastoji informirati o najnovijim mjerama za zaštitu od krađe identiteta.

Microsoft nudi cijeli niz alata i resursa za on-line zaštitu na stranici http://www.microsoft.com/security , uključivši i slijedeće praktične savjete za bolju sigurnost:

·   Svoje računalo i račune zaštitite jakim lozinkama, a vaše mobilne uređaje četveroznamenkastim PIN-om.

·   Nikada ne plaćajte račune, ne bankarite, ne kupujte, niti raditi ostale osjetljive poslove na javnim računalima, ili na vašem prijenosnom računalu ili mobilnom uređaju preko“posuđene” ili javne Wi-Fi mreže (kao što su vruće točke, odnosno hot-spotovi).

·   Pazite na špijune. Imajte na umu da vas iz prikrajka mogu promatrati ljudi koji love lozinke, PIN-ove, imena korisnika i ostale slične podatke. Oni mogu promatrati pokrete vaših prstiju ili čitati vaš ekran dok unosite takve podatke.

·   Sa sumnjivim porukama postupajte pažljivo. Izbjegavajte ponude koje su predobre da bi mogle biti istinite i čuvajte se njihovih pošiljatelja, čak ako izgleda da poruka dolazi iz pouzdanih izvora.

·   Potražite znakove da su Web stranice sigurne i legitimne. Prije nego upišete osjetljive podatke, provjerite dokaze o kriptiranju (npr. Web adrese s“http-ovima” i slikom zaključanog lokota pored njih ili u donjem desnom uglu prozora).

·   Smanjite količinu spama u vašem ulaznom pretincu. Svoju glavnu e-mail adresu i ime za instant messaging podijelite samo s osobama koje poznate, ili s organizacijama dobre reputacije. Izbjegavajte ih koristiti na stranicama društvenih mreža, u Internet imenicima (kao što su bijele stranice) ili na stranicama za zapošljavanje.

Zemlje u kojima je obavljeno istraživanje su bile Australija, Belgija, Brazil, Kanada, Kina, Egipat, Francuska, Indija, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Meksiko, Njemačka, Rusija, Singapur, Španjolska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.


MOUNTAIN VIEW, Calif. - February 6, 2013

Symantec - istraživanje pokazalo da djelatnici kradu korporacijske podatke i da u tome ne vide ništa lošega

Tvrtke ne posvećuju dovoljno pažnje da svoje djelatnike učine svjesnim intelektualnog vlasništva

Symantec je proveo globalno istraživanje koje je pokazalo da je polovica djelatnika koji su u zadnjih 12 mjeseci napustili poslodavca zadržalo povjerljive korporacijske podatke, a 40 % te podatke namjerava koristiti na svom novom poslu. Istraživanje je pokazalo da se stavovi djelatnika po pitanju intelektualne svojine bitno razlikuju od većine pravila za intelektualno vlasništvo.

Djelatnici ne samo da misle da je prihvatljivo da uzmu i koriste intelektualnu svojinu kada napuste tvrtku, oni čak vjeruju da tvrtki nije do toga stalo. Njih svega 47 % je izjavilo da organizacije poduzimaju akcije kada djelatnici uzmu osjetljive informacije premda je to protiv važećih pravila, a 68 % ih kaže da njihove organizacije ne poduzimaju nikakve korake da bi osigurale da njihovi djelatnici ne koriste povjerljive informacije od trećih strana.

Istraživanje je pokazalo da:

·   Djelatnici svuda raznose intelektualnu svojinu i nikada ju ne pospremaju. 62 % kaže da je prihvatljivo prebaciti dokumente s posla na osobna računala, tablete, pametne telefone ili u aplikacije za on-line razmjenu datoteka. Većina nikada ne izbriše podatke koje su tako kopirali, jer ne smatraju da time što ih čuvaju čine neku štetu.

·   Većina zaposlenika misli da nije krivo koristiti konkurentske podatke uzete od prethodnog poslodavca. 56 % zaposlenika misli da nije kriminalni čin koristiti konkurentske tajne informacije; čime sadašnjeg poslodavca izlažu riziku da bude optužen kao primatelj ukradene intelektualne svojine.

·   Zaposlenici vlasništvo nad intelektualnom svojinom pripisuju osobi koja ju je kreirala. 44 % ispitanika vjeruje da programer koji za kompaniju razvija izvorni kod ima neku vrstu vlasništva nad svojim radom i izumima, a 42 % ne misli da je zločin iskoristiti izvorni kod, bez traženja odobrenja, u projektima drugih kompanija.

·   Organizacije ne uspijevaju stvoriti sigurnosnu kulturu. Samo 38 % zaposlenika je izjavilo da njihov rukovoditelj zaštitu podataka smatra poslovnim prioritetom, a njih 51 % misli da je prihvatljivo uzeti korporacijske podatke, jer tvrtka ionako ne provodi pravila o zaštiti.

Preporuke

·   Izobrazba zaposlenika: Organizacije se trebaju potruditi da njihovi zaposlenici nauče da je uzimanje povjerljivih podataka krivi postupak. Zaštita od krađe intelektualne svojine treba biti sastavni dio izobrazbe o sigurnosti i zaštiti.

·   Primjenjivati sporazume o ne-odavanju informacija. U skoro pola slučajeva djelatnika koji su ulovljeni u krađi intelektualne svojine se pokazalo da je djelatnik morao potpisati sporazum o čuvanju intelektualne svojine, no da se pravila nisu primjenjivala. Kod raskida radnog odnosa s djelatnikom treba porazgovarati i upozoriti ga da je dužan i dalje čuvati i poštivati intelektualnu svojinu i povjerljive informacije. Djelatnik koji odlazi treba vratiti sve tvrtkine informacije, bilo gdje da su pohranjene. Potrudite se objasniti odlazećem djelatniku da se namjeravate pobrinuti da vaše informacije ostanu zaštićene i da bi mogao imati neugodnosti kod novog poslodavca ako to ne bude poštovao.

·   Primijeniti tehnologiju za praćenje: Uvedite pravila za zaštitu podataka koja će pratiti pokušaje neodgovarajućeg pristupanja podacima i uporabe intelektualne svojine. Djelatnika treba odmah obavijestiti da je počinio povredu tih pravila. Time se povećava svijest o sigurnosti i zaštiti i obeshrabruju krađe.

Symantecovo istraživanje pod naslovom "Što je tvoje, moje je: kako zaposlenici izlažu vašu intelektualnu svojinu rizicima" je proveo institut Ponemon u listopadu 2012, a pokrilo je 3.317 ispitanika iz SAD, UK, Francuske, Brazila, Kine i Koreje.


21.01.13 – 03.02.13


SUNNYVALE, Calif., January 22, 2013

NetApp - svrstan kao vodeći prema IDC MarketScape izvještaju o isporučiteljima opreme za pohranu za 2012

Data ONTAP u klasteru prepoznat zbog vizionarstva i mogućnosti

NetApp je objavio da je u IDC-ovom izvještaju "IDC MarketScape: Worldwide Scale-Out File-Based Storage 2012 Vendor Analysis" od prosinca 2012 proglašen vodećim isporučiteljom. IDC-ov izvještaj ocjenjuje važne dobavljače na tržištu pohrane podataka i analizira njihovu sposobnost da ponudi pohranu zasnovanu na uređajima i sposobnosti proširenja. Prema IDC-u, arhitekture s mogućnosti proširivanja omogućavaju poslovnim korisnicima da linearno povećavaju kapacitete i performanse, neovisno jedno od drugoga, a da se ne komplicira upravljanje i uz čim niže troškove.

NetAppov položaj vodećeg isporučitelja je rezultat vizije i mogućnosti klasterirane Data ONTAP® arhitekture, koja je prilagodljiva i može biti stalno u pogonu. Klasterirani Data ONTAP omogućava da visoko dostupne platforme za pohranu rade kao bazeni resursa koji se zajednički koriste, nude veliku skalabilnost i performanse, jednostavnije upravljanje, te mogućnost transparentne migracije aplikacijskih podataka.

S verzijom 8.1.1 ONTAP-a, NetApp je još više poboljšao mogućnost rada u klasterima i dodao nove mogućnosti kao što su višerazinska virtualna pohrana (virtual storage tiering), transparentna migracija podataka, besprekidni rad, ugrađeno ubrzanje pomoću flash memorija, te potporu za vrlo velike spremnike za sadržaje i skalirane klastere.

IDC model za analizu isporučitelja, MarketScape, je osmišljen da pruži pregled konkurentskih sposobnosti informatičkih isporučitelja na zadanom tržištu. Metodologija koristi rigorozni sustav ocjenjivanja zasnovan i na kvalitativnim i na kvantitativnim kriterijima. Rezultat je jedinstvena grafička ilustracija položaja svakog od dobavljača na tržištu.


 SUNNYVALE, Calif. and NEW ORLEANS, La., January 25, 2013

NetApp pohrana i zaštita podataka za američki Super Bowl

NetAppovo rješenje SnapMirror osigurava brzu i učinkovitu dostupnost podataka i brži oporavak u slučaju katastrofe

NetApp je objavio da je službeni isporučitelj sustava za pohranu podataka za Super Bowl, finale prvenstva u američkom nogometu. To je najgledaniji događaj u godini. Za američku Nacionalnu nogometnu ligu (NFL) je izuzetno važno da može pristupiti, zaštititi i razmjenjivati sve podatke koji nastaju tijekom održavanja finale.

NFL će koristiti sustave za pohranu NetApp FAS2220 i FAS2240.

Ovogodišnje finale se održava 3. veljače u areni Mercedes-Benz Superdome u New Orleansu. U gradu domaćinu pripreme obično traju 30 dana, a NFL-ov informatički tim otvara višestruke dana centre. Po prvi puta u povijesti Super Bowla, NFL-ovi informatičari će uvesti zajedničku infrastrukturu za pohranu podataka, čime će se poboljšati agilnost i pouzdanost podataka vezanih za finale.

NetApp FAS2220 će biti temelj NFL-ove infrastrukture za podatke u sva tri data centra u New Orleansu, u hotelu u kojem će biti sjedište NFL-a, u Super Bowl Media centru i u centru za TV i radio kuće.


SAN JOSE and SUNNYVALE, Calif., January 24, 2013

Cisco i NetApp - proširenje partnerstva da bi se pomoću FlexPod arhitekture unificirala rješenja za podružnice, data centre i javne oblake

Proširena FlexPod arhitektura i produbljena integracija tehnologije omogućava razvoj širih rješenja

NetApp i Cisco  su objavili proširenje partnerstva kako bi mogli ponuditi novu konvergentnu infrastrukturu koja će ujediniti infrastrukture za podružnice, data centre i javne oblake u okviru FlexPod arhitekture. Partnerstvo uključuje integraciju tehnologije, razvoj rješenja i pripremu zajedničkih proizvoda za tržište.

Dublja integracija koja pokriva računalstvo, umrežavanje, pohranu i orkestraciju komponenti FlexPoda, bitno će pojednostaviti primjenu u data centrima i olakšati upravljanje, smanjiti troškove i rizike te povećati agilnost poslovnih sustava.

Cisco i NetApp nastavljaju svoje dugoročno i uspješno partnerstvo i nude slijedeće inovacije:

·   Dublja integracija FlexPod arhitekture: dublja integracija Cisco Unified Data Center rješenja, NetApp FAS Storage sustava i FlexPod tehnologije da stvore zajedničku podlogu za data centre i pružatelje usluga, koja će pokriti sve potrebe, od podružnica do oblaka. FlexPod arhitektura će omogućiti upravljanje s do 10.000 servera.

·   FlexPod za pružatelje cloud servisa: razvijaju se masivno skalabilna FlexPod rješenja koja mogu pokriti rješenja za rad u više data centara.

·   Rješenje za podružnice: proširuju se mogućnosti ExpressPoda da bi se ispunile potrebe koje podružnice imaju po pitanju obrada, mreža i pohrane. ExpressPod koristi slični pristup infrastrukturi kao FlexPod i vrlo je prikladan za podružnice i ostale manje urede velikih korporacija, a po potrebi se može i pregraditi u puni FlexPod.

·   Provjerene FlexPod aplikacije: Cisco i NetApp zajednički traže i ispituju rješenja za kritične aplikacije u data centrima i  privatnim oblacima. Neke od tih poslovno kritičnih rješenja su Oracle baze podataka i aplikacije, SAP® BusinessObjects business intelligence i SAP HANA platforma, a među rješenjima za privatne oblake su i Microsoft private cloud i Citrix CloudPlatform.


London – January 29, 2013

Cisco - novi proizvodi za unificirani pristup kombiniraju žičane i bežične elemente za jednostavne, sigurne i otvorene mreže

Novi Catalyst svičevi i WLAN kontroleri zasnovani na Ciscovoj Unified Access arhitekturi pojednostavljuju BYOD, obaveznu primjenu korisničkih pravila i administriranje mreže, uz skalabilne bežične performanse

Cisco je objavio nova rješenja u okviru svoje Cisco Unified Access arhitekture, koja će pojednostaviti projektiranje mreža jer vode do konvergencije žičanih i bežičnih mreža. Novi Unified Access proizvodi donose konzistentnu jednostavnost i inteligenciju preko čitave mreže i tako omogućava korisnicima da se koncentriraju na svoje poslovne potrebe, umjesto da troše previše vremena i energije na upravljanje radom mreža. Cisco Unified Access također sadrži mogućnosti kao što su otvorena sučelja za softverski definirano umrežavanje (SDN - software-defined networking), koja će olakšati uvođenje novih mogućnosti u budućnosti.

Ranije su bežične mreže građene kao dodatni slojevi preko žičanih mreža, što je značilo da su postojale dvije logičke mreže kojima je trebalo upravljati, koje su imale različite mogućnosti i osiguravale različite usluge, što je povećavalo složenost.

Ciscov Unified Access je strategija za ujedinjenje ožičenih, bežičnih i privatnih virtualnih mreža (VPN - virtual private network), u jedinstvenu, sigurnu mrežnu infrastrukturu zasnovane na jedinstvenim pravilima i na istom rješenju za upravljanje.

Ciscova Unified Access mrežna arhitectura je zasnovana na novoj Cisco Unified Access Data Plane (UADP ASIC).

Cisco je objavio dva nova Unified Access mrežna proizvoda zasnovana na UADP ASIC-u:

·   Cisco Catalyst® 3850 Unified Access Switch s ugrađenim bežičnim LAN (WLAN) kontrolerom

·   Cisco® 5760 Unified Access WLAN Controller uređaj s na IOS-u zasnovanom softveru koji omogućava brzine do 60 Gb/sekundi


WOODCLIFF LAKE, N.J. – January 21, 2013

Syncsort - rješenja koja pomažu da veliki podaci ostanu svježi

Vodeći pružatelj zdravstvenih usluga će pokazati kako mu je DMExpress pomogao da smanji troškove vezane za integraciju podataka i složenost rada te da upravlja rastućim količinama podataka.

Syncsort je objavio da će na konferenciji MicroStrategy World 2013 u Las Vegasu iznijeti detalje o svom DMExpress softveru. Syncsort će demonstrirati kako DMExpress može korisnicima pomoći da dođu do najnovijih, točnih podataka raspoloživih za poslovne analize, uz istovremeno smanjenje troškova i složenosti obrade sve većih količina podataka.

Osim toga, jedan od vodećih pružatelja zdravstvenih usluga će izložiti kako mu je DMExpress pomogao da smanji troškove, ispuni uvjete za pružanje nivoa usluga i upravlja milijunima transakcija vezanih za podatke o pacijentima.

MicroStrategy je vodeća kuća na polju poslovno obavještajnih analiza, a MicroStrategy World 2013 je njena najveća godišnja manifestacija za korisnike.


Munich, January 31, 2013

Fujitsu - novi Smart Zero klijenti visokih mogućnosti za vizualizaciju

Fujitsu je predstavio novu FUTRO L seriju. Radi se o 'pametnim nul-klijentima' (smart zero clients) koji organizacijama i njihovim podružnicama pružaju klijentski uređaj visokih performansi, vrlo jednostavan za administriranje za virtualne desktop infrastrukture (VDI - Virtual Desktop Infrastructures) zasnovane na VMwareu. Ili, alternativno, jednostavnim dodavanjem host kartice u CELSIUS radnu stanicu, novi FUTRO L420 i L620 predstavljaju pouzdanu i sigurnu daljinsku vezu na resurse za radne stanice koji rade u njihovom vlastitom data centru.

Fujitsuovi smart zero klijenti su učinkovit način da se iskoriste prednosti desktop virtualizacije – povećana sigurnost, fleksibilnost u upravljanju radnim stanicama, te manji troškovi vlasništva.

Tehničke karakteristike Smart Zero klijenata iz Fujitsu FUTRO L serije:

·   Performanse za rad sa slikama 50 Mpps za VDI ili do 300 Mpps u kombinaciji s radnom stanicom

·   Frekvencija video signala od 25 do 165 MHz

·   Memorija 512 MB DDR3

·   Komunikacije Host-Portal kriptirane s 128-bit AES / 256-bit AES

·   Opcionalna Fujitsu CELSIUS kartica za daljinski pristup, dvostruka/četverostruka

Fujitsu FUTRO L420 će se širom svijeta isporučivati od veljače, a FUTRO L620 od ožujka 2013.


NEW YORK - Jan. 29, 2013

Autonomy - eDiscovery rješenje s novim mogućnostima za upravljanje Informacijama

Količina podataka koji se koriste pomoću Autonomyevog eDiscovery klijenta u proteklih 12 mjeseci porasla za više od 80 %

Autonomy je objavio nekoliko značajnih proširenja za svoj eDiscovery rješenje, koja pomažu organizacijama da automatiziraju i pojednostave obradu velikih, raznorodnih skupova podataka.

Autonomyevo rješenje je dio platforme koja povezuje arhiviranje, zaštitu podataka, upravljanje korporacijskim sadržajima, eDiscovery, upravljanje informacijama i analitiku zasnovanu na smislu. Rješenje omogućuje smanjenje troškova obrade, ubrzava obrade i bolje pravne rezultate.

Modul za ranu ocjenu slučajeva (ECA - Early Case Assessment) je kritična faza eDiscovery procesa. Na samom početku preuzimanja slučaja, pravni timovi moraju na brzinu razmotriti velike količine podataka kako bi čim prije ocijenili rizike, identificirali ključne probleme, te ustanovili koje informacije bi mogle zahtijevati punu reviziju i obradu. Autonomy je u svom ECA modulu proširio kod zasnovan na smislu (MBC - Meaning Based Coding), čime je još produbio mogućnosti za eDiscovery analize.

Autonomyeve MBC mogućnosti omogućavaju organizacijama da automatiziraju analize zasnovane na Autonomievom IDOL-u (Intelligent Data Operating Layer), koji brzo kategorizira podatke prema konceptima, idejama i uzorcima u informacijama. Za razliku od klasičnog koda koji radi s prognozama, MBC klasifikacije se provode u fazi revizije i obrade, bez potrebe za dodatnom obradom i indeksiranjem. Rezultata je da Autonomy ECA analizu podataka obavi brže, točnije i uz manje troškove.

Tijekom eDiscovery postupka, pravnički timovi moraju pristupati i analizirati sve vrste podataka relevantnih za slučaj. To uključuje nestrukturirane podatke u formi e-mail poruka, telefonskih razgovora, govornih poruka, razgovora na društvenim medijima i web sadržaje, kao i za poslovanje kritične strukturirane podatke kao što su podaci iz poslovnih transakcija, interakcija s kupcima i podacima iz korporacijskih knjigovodstvenih sustava.

Autonomyeva eDiscovery platforma je sastavni dio Autonomyevog paketa za pravne poslove i poštivanje propisa o zaštiti informacija (Legal and Compliance Performance Suite).


Irvine, CA January 22, 2013

Kofax - poboljšanja za digitalnu pisarnicu i nove mogućnosti za analizu procesa

Novo Kofaxovo rješenje za automatizaciju urudžbenog zapisnika

Kofax je objavio proizvod nazvan Kofax Mailroom Automation. To je prvo rješenje za digitalizirani urudžbeni zapisnik koji osigurava potpunu vidljivost svih ulaznih dokumenata i informacija, putem analize procesa i komandnih ploča (dashboards) za vizualizaciju koji omogućavaju organizacijama da prate, revidiraju i modificiraju informacije u bilo kojoj točki poslovnog procesa. Sada je moguće detaljno pratiti kritične aplikacije, imati nad njima bolju kontrolu, što rezultira bržim obradama, boljim odzivom i boljim uslugama kupcima.

Automatizirane digitalne pisarnice se koriste u mnogim granama djelatnosti, kao što su bankarstvo, osiguranje, organi uprave i outsourcing poslovnih procesa. Prvo se vrši prihvat dokumenata na papiru ili u elektroničkom obliku, zatim se digitalno klasificiraju i odvajaju, nakon toga se u skladu s poslovnim pravilima iz njih vade podaci. Izvađene informacije se tada provjeravaju, da se osigura njihova točnost i valjanost, a nakon toga se prosljeđuju u odgovarajuće tokove poslova i procese.

Na primjer, osigurani vozač može pokrenuti odštetni zahtjev za slupani automobil, tako da svom osiguravatelju preda zahtjev i prateću dokumentaciju. Taj zahtjev i dokumentaciju može primiti i pružatelj usluga outsourcinga poslovnih procesa, koji za osiguravajuće zavode obavlja poslove oko zaprimanja odštetnih zahtjeva. Nakon toga se obavi prihvat i obrada dokumentacije. Ako se pokaže da nedostaje neki od dokumenata ili informacija, Kofax Mailroom Automation automatski upozorava osiguranika da treba predati te tražene informacije, bilo na papiru, ili putem faksa, e-pošte, ili paketa Kofax Web Capture ili Kofax Mobile Capture. Upozorenje o nedostajućim informacijama dobije i službenik zadužen za obradu poslovnih procesa oko odštetnih zahtjeva. Te mogućnosti daju i jasan uvid u stanje procesa obrade odštetnog zahtjeva, od trenutka kada je zahtjev predan na točki nastanka (Point of Origination) kroz postupak odobrenja, do konačne isplate.


Irvine, CA January 29, 2013

Kofax - rješenja za prihvat podataka i upravljanje poslovnim procesima

Softver optimizira obrade, smanjuje troškove i poboljšava usluge kupcima

Kofax je objavio da su tri kupca investirala više od 1 milijun USD u rješenja za prihvat podataka i upravljanje poslovnim procesima, da bi optimizirali obrade, smanjili troškove i poboljšali usluge svojim kupcima.

·   Jedan od najbrže rastućih osiguravatelja automobila i uvodi Kofax TotalAgility, Kofax Capture i Kofax Transformation Modules za rješenje koje će automatizirati sustav za salda konti dobavljača (AP - accounts payable). Rješenje će automatski prihvaćati i usavršavati informacije s više od 120.000 papirnatih i elektroničkih faktura godišnje, te informacije proslijediti u korporacijski knjigovodstveni sustav, te tako zamijeniti ručni unos i procese.

·   Značajni globalni izdavatelj korporacijskih kreditnih kartica će koristiti Kofax TotalAgility, Kofax Capture, Kofax Transformation Modules i Kofax e-Transactions da olakša poslove oko preuzimanje novih klijenata, koji je ranije trajao tri do šest mjeseci, a sada će trajati svega 8 do 12 dana.

·   Vodeća tvrtka koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom naftnih polja će koristiti Kofax TotalAgility, Kofax Capture i Kofax Transformation Modules za automatizaciju ručnih procesa, te optimizaciju upravljanja novčanim sredstvima pomoću rješenja Kofaxovog rješenja za salda konti dobavljača.

Kofax TotalAgility osigurava platformu za upravljanje poslovnim procesima i dinamičko upravljanje slučajevima koja omogućava veću organizacijsku agilnost i unaprjeđenje organizacije kroz bolje upravljanje procesima. Učinkovitiji, fleksibilniji i bolje odrađeni poslovni procesi znače manje troškove i veći i raniji povrat investicija. TotalAgility osigurava mogućnosti za dizajn procesa, za njihovu automatizaciju, za kontrolu tijeka posla i ljudskih zadataka. To je alat za integraciju i povezivanje poslovnih aplikacija (upravljanje kompanijskim sadržajima, upravljanje odnosima s kupcima, e-pošta) s procesima i poslovnim pravilima.

Kofax Capture (KC) osigurava mogućnosti potrebne za proces od skeniranja do arhiviranja - skenira dokumente i obrasce, stvara njihove digitalne slike, vadi podatke potrebne za indeksiranje i naknadno pretraživanje, te zatim slike dokumenata i pridružene im podatke šalje u razne repozitorije za podatke i aplikacije. Takav način čuvanja može bitno smanjiti troškove kasnijeg pristupa do tih informacija i osigurava poštivanje propisa o zaštiti informacija. Kofax Capture je fleksibilan i skalabilan, pa korisnici mogu sami odrediti kada će se i gdje vršiti prihvat slika i indeksiranje sadržaja, t.j. da li će se to raditi u centralnom uredu, udaljenoj filijali ili u data centru.

Kofax Transformation Modules (KTM) dodaje Kofax Captureu klasifikaciju dokumenata i obrazaca, odvajanje stranica, provjeru izvađenih podataka i mogućnosti raznih provjera potrebnih za robusne aplikacije koje pokrivaju postupke od skeniranja do obrade. Automatizacijom ručnih postupaka koji su zahtijevali mnogo vremena i bili osjetljivi na greške, Kofax Transformation Modules može bitno smanjiti troškove rada, poboljšati kvalitetu informacija i ubrzati poslovne procese.


Mon, January 21st, 2013

Najveći slučajevi gubitaka podataka u Ujedinjenom Kraljevstvu godine 2012

Storage Newsletter, elektronička publikacija, je objavio zanimljivi članak o najgorim slučajevima gubitka podataka protekle godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. S porastom uporabe osobnih uređaja za obavljanje posla, nije iznenađujuće da je gubljenje podataka poraslo u godini 2012. U stvari, u zadnjih pet godina je gubljenje podataka poraslo za čak 1000 %!

Neki od najvećih slučajeva gubitaka podataka protekle godine u UK su bili:

NHS (državna zdravstvena organizacija) pogubio osobne podatke za 600 rodilja i njihove bebe

U najmanje dva odvojena slučaja tijekom 2012, NHS je morao priznati gubljenje dva ne-kriptirana USB sticka koji su sadržavali vrlo osjetljive osobne podatke o pacijentima. U prvom slučaju, izgubljeni su podaci o oko 600 rodilja i njihovim bebama. Drugi izgubljeni USB stick je sadržavao imena i datume rođenja 30 djece i pune audiološke izvještaje o još troje djece.

Slučajevi gubitka podataka koji su nekoliko gradskih uprava koštali 1,9 milijuna funti

Niz grešaka koje je napravilo nekoliko vijeća (uprava) u raznim gradovima u Britaniji je rezultiralo visokim globama zbog teških povreda sigurnosti podataka , među ostalim i odavanje osjetljivih osobnih informacija. Total tako plaćenih globa je dosegao zapanjujućih 1,9 milijuna funti. Među napravljenim greškama je bilo slanje podataka krivim ljudima, a desio se i slučaj da je jedan službenik ostavio papirnate kopije vrlo povjerljivih dokumenata na sjedalu vlaka.

Tvrtka Shopacheck izgubila podatke o 1,4 milijuna kupaca

Po pitanju broja kupaca koje je pogodio jedan jedini incident gubitka podataka rekord za godinu 2012 drži tvrtka Shopacheck. Tvrtka se bavi davanjem zajmova, a incident se sastojao u tome da su izgubljene dvije vrpce sa sigurnosnim kopijama na kojima su bile osjetljive financijske informacije koje se tiču 1,4 milijuna kupaca. Na vrpcama su bili vrlo povjerljive informacije, uključivši imena kupaca, njihove adrese, datume rođenja, telefonske brojeve i e-mail adrese.

Policijska uprava platila globu od 120.000 funti zbog povrede podataka

Policijska uprava za šire područje Manchestera je morala platiti globu od 120.000 funti nakon što je iz stana jednog njihovog djelatnika ukraden memorijski stick, koji nije bio zaštićen nikakvom lozinkom. Time je nastala ozbiljna povreda sigurnosti podataka, tim više što su se na uređaju nalazile informacije o osobama koje su tijekom istraga davale izjave vezane za borbu protiv droge. Na uređaju su bili i detalji o raznim policijskim operacijama, popisi osoba koje bi mogle biti uhapšene te imena policajaca koji su vodili razne slučajeve.

Službenik ureda za regulaciju nuklearnih postrojenja izgubio USB stick s planovima nuklearne centrale

Tijekom službenog puta u Indiju, jedan službenik ureda za regulaciju nuklearnih postrojenja (ONR - Office for Nuclear Regulation) je izgubio ne-kriptirani USB memorijski stick koji je sadržavao podatke o jednoj od nuklearnih elektrana u Hartlepoolu, UK. To se desilo usprkos pravilu ONR-a da se ne-kriptirani USB stickovi ne smiju koristiti za pohranu dokumenata koji imaju sigurnosnu klasifikaciju.

Navedeni primjeri pokazuju da se gubitak podataka može najčešće pripisati ljudskim greškama te neefikasnom radu sa sigurnosnim kopijama i neadekvatnim rješenjima za zaštitu. Vrlo je važno da se stvarno primjene pravila za učinkovitu zaštitu podataka.


 

For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018