nv-1309

   Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

novosti

2013. – rujan


u ovom broju:

 16.09.13 – 29.09.13

- NetApp – produbljena integracija s Oracleovim softverom za rad u oblacima

- NetApp – strategija za upravljanje podacima u javnim i privatnim oblacima

- NetApp blog – Clustered Data ONTAP za upravljanje podacima u naftnim kompanijama

- NetApp blog - FlexPod, visoko dostupna infrastruktura za Oracle

- NetApp blog - OnCommand System Manager 3.0 za nove i proširene tijekove posla

- Fujitsu blog – dalje od tehnoloških detalja, bliže poslovnim rezultatima

- Fujitsu blog – kako ojačati informatiku how koristeći globalne servise i smanjiti troškove kroz cijeli životni ciklus

- Citrix – unifikacija i pojednostavljenje orkestriranog oblaka ubrzava put do informatike kao servisa

- Autonomy – proširenja za rad u oblacima za aplikacije i baze podataka

- Kofax – rješenja za vodeću britansku financijsku tvrtku olakšavaju proširenja i smanjuju troškove

- Kofax – dvije značajne banke iz azijsko-pacifičke regije investirale preko 550.000,00 USD u Kofaxova rješenja

- Microsoft Hrvatska predstavio smjernice razvoja

02.09.13 – 15.09.13

- Fujitsu – novi PRIMERGY server povećava konkurentnost poslovanja

- Fujitsu - ETERNUS DX S2 izuzetni omjer cijena/performansi za male i srednje korisnike

- FUJITSU – nova generacija radnih stanica CELSIUS s izvrsnim performansama za 3D grafiku

- Fujitsu – obitelj LIFEBOOK Ultrabook™ računala proširena mogućnostima koje povećavaju sigurnost i rade na dodir

- Veeam - nagrada za Backup & Replication v7

- VMware - izašao VMware Workstation™ 10

- VMware - virtualni SAN osigurava samo-podešavajuću pohranu za virtualne mašine

- Kofax – demonstracija naprednog mobilnog rješenja za hipotekarne kredite na konferenciji FinovateFall 2013

- Kofax – rješenja koja u SAD služe za obradu više od 1,1 molbi za hipotekarne kredite godišnje

- Kofax – platforma za Big Data integraciju od Kapow Softwarea osvojila nagradu KMWorld Trend Setting Product of 2013

- StorageNewsletter - konačno stiže SMR tehnologija za pisanje na diskove

- Microsoft Hrvatska - besplatni Office 365za neprofitne organizacije u Hrvatskoj

- Microsoft kupuje Nokijino poslovanje vezano uz uređaje i usluge, licence za Nokijine patente, te kartografske servise

19.08.13 – 01.09.13

- NetApp – softverski definirani data centri za VMware okoliše

- NetApp blog - neprekidani rad s Clustered Data ONTAP

- Citrix - NetScaler kontrolni centar za VMware

- Fujitsu blog - kako osigurati kontinuitet poslovanja pomoću infrastrukturnog rješenja Fujitsu SAP HANA otpornog na nesreće

- Veeam - izašao Backup & Replication v7

- VMware – slijedeća generacija proizvoda i usluga za softverski definirani Data Center

- Kofax - američka državna agencija odabrala Kofax za novi program za prihvat i obradu dokumenata

- Kofax - velika europska banka investirala više od 2 milijuna USD u Kofaxov softver

- Fujitsu – veliki uspjeh u Japanu – novi skener Fujitsu ScanSnap SV600 nadmašio sva očekivanja

- Fujitsu - Rack2-Filer Smart za Fujitsu skenere organizira digitalne dokumente u virtualnom ormariću za dokumente

- Fujitsu – prva homo-morfička enkripcija na svijetu, tehnologija za statističke kalkulacije i biometričku autentifikaciju


16.09.13 – 29.09.13


SUNNYVALE, Calif. — September 23, 201

NetApp – produbljena integracija s Oracleovim softverom za rad u oblacima

Proširene mogućnosti za Oracle Database 12c i Oracle Enterprise Manager 12c, korisnici mogu centralno upravljati i zadržati kontrolu nad podacima u privatnim, javnim i hibridnim oblacima

NetApp je objavio ažuriranja za svoje rješenje za rad s Oracle bazom podataka koje uključuje proširenja za Oracle Database 12c i Oracle Enterprise Manager 12c. NetAppovo rješenje za Oracle baze podataka je zbirka proizvoda, tehnologija, referentnih arhitektura i usluga koje su sakupljene i pripremljene za uporabu kod korisnika koji imaju Oracle baze podataka. Rješenje korisnicima omogućava uživanje u prednostima univerzalne podatkovne platforme izgrađene na patentiranoj NetApp Data ONTAP® tehnologiji za upravljanje i održavanje kontrole nad podacima u oblaku.


SUNNYVALE, Calif. — September 17, 2013

NetApp – strategija za upravljanje podacima u javnim i privatnim oblacima 

Nova rješenja i integracije od partnera, izgrađena na klaster Data ONTAP osiguravaju temelje za upravljanje podacima koja će omogućiti organizacijama da s pouzdanjem prijeđu na hibridne oblake

NetApp je proširio svoju strategiju i predanost da osigura glatko upravljanje u privatnim, javnim i mješovitim oblacima. NetAppova strategija je koristiti na svijetu najpopularniji operacijski sustav za pohranu podataka, Data ONTAP, kao univerzalnu podatkovnu platformu u svim cloud okolišima. Softver Data ONTAP omogućuje dinamičko prebacivanje podataka između svih oblaka i korisnicima osigurava širok izbor aplikacija, tehnologije i opcija koje su razvili razni cloud partneri. Već danas više od 175 pružatelja cloud usluga nudi cloud servise izgrađene na Data ONTAP.

NetAppova vizija o glatkom upravljanju podacima na bilo kojoj mješavini privatnih i javnih oblaka počiva na tri strateška stupa:

·   Univerzalna podatkovna platforma zasnovana na NetApp Data ONTAP softveru

·   Nova tehnologija za dinamičko prebacivanje podataka s jednog cloud resursa na drugi, bilo na vlastitoj lokaciji, bilo u oblaku

·   Rješenja koja osiguravaju potporu za širok izbor aplikacija po volji korisnika.


18-Sep-2013

NetApp blog – Clustered Data ONTAP za upravljanje podacima u naftnim kompanijama

Moderne aplikacije za seizmičke analize i vizualizaciju zahtijevaju najsuvremenije računalne resurse. Takve aplikacije danas rade i na Microsoft® Windows® platformama, kao i pod operacijskim sustavima zasnovanim na UNIXu, te znaju koristiti mogućnosti koje im oni pružaju, kao i obradnu snagu i velike količine memorije suvremenih radnih stanica.

Podaci za seizmičke analize i vizualizaciju zauzimaju značajne kapacitete za pohranu. Uz velike veličine datoteka i ulazno/izlazni promet koji se generira kod čitanja ili pisanja stotina datoteka preko mreže i uz veliki broj korisnika, stariji serveri lako dolaze u stanje zasićenja i vrijeme odziva pada.

Ti i ostali faktori predstavljaju uska grla u tokovima posla i ometaju korisnike koji žele raditi s 3D strukturnim modelima. Potrebne arhitektonske izmjene u mreži i sustavu za pohranu zahtijevaju mnogo vremena, zahtijevaju istraživanje i zahtijevaju velike investicije u hardver i prostor za data centar.

NetApp je najveći isporučitelj opreme za pohranu podataka za naftne kompanije. Operacijski sustav NetApp® clustered Data ONTAP® omogućava:

·   Performanse - Data ONTAP ima potporu za najbrže mreže i najbrže medije za pohranu, te najbrže inteligentne algoritme za keširanje.

·   Neprekidani rad – rad u klasteru daje sposobnost da se potpuno izbjegnu planirani zastoji. Nije potrebno prekidati rad kada se želi ažurirati softver ili firmver, niti kada se nadograđuje ili proširuje hardver.

·   Fleksibilnost na zahtjev – klaster Data ONTAP omogućava mijenjanje veličine klastera tako da se dodaju ili uklanjaju čvorovi ili police za pohranu, da se povećaju ili smanjuju kapaciteti volumena, te da se poslovi po potrebi sele da bi se poboljšale performanse ili smanjili troškovi. Zbog toga je moguće čuvati velike količine ulaznih seizmičkih podataka na jeftinim SATA, a podatke za vizualizaciju na bržim SAS ili SSD uređajima.

·   Efikasnost rada – učinkovitost se zasniva na efikasnosti primarne pohrane. Korisnik ima mogućnost skaliranja infrastrukture u skladu s poslovnim potrebama. De-duplikacija na razini blokova podataka sprječava razbacivanje kapaciteta. Prostor oslobođen de-duplikacijom se vraća u bazen resursa i koristi se za neke druge potrebe.

·   Snap Creator Framework za sigurnosno kopiranje i rekonstrukciju podataka, svjestan konteksta aplikacije koristi integrirane klaster Data ONTAP tehnologije, uključivši Snapshot™ kopije, te SnapMirror® i SnapVault® tehnologije.

·   Unificirani, više-protokolni i sveprisutni pristup – i za UNIX® (NFS) i za Windows (SMB) zajedničke datoteke, bez potrebe da se podaci spremaju dva puta. Sveprisutni ('ubiquitous') pristup omogućava da se podaci stave na raspolaganje svim korisnicima, no da se čuvaju samo na jednom mjestu, bez obzira da li se podaci nalaze na drugom kontroleru ili drugom podsustavu diskova. Pristup je omogućen i za UNIX i za Windows zajedničke podatke, pa i za SAN klijente, na primjer za baze podataka ili virtualizirane okoliše.

Upravljanje podacima i pohranom uz pomoć NeAppovog klaster Data ONTAPa omogućava naftnim kompanijama da smanje troškove za prekapacitirane, kompleksne i izolirane infrastrukture za pohranu.


20-Sep-2013

NetApp blog - FlexPod, visoko dostupna infrastruktura za Oracle

FlexPod je infrastrukturno rješenje provjerenog dizajna koje ubrzava uvođenje informatičke infrastrukture i aplikacija, te smanjuje troškove, složenosti rizike projekta.

Najnovija proširenja za operacijski sustav za pohranu Data ONTAP osiguravaju neprekidani sloj za pohranu za vodeće baze poslovnih podataka i aplikacije kao što su one od Oraclea. FlexPod s klaster Data ONTAP minimizira prekide u poslovanju jer može bez ometanja rada seliti volumene podataka s jednog fizičkog sustava na drugi. To znači da se može nešto raditi na sustavima za pohranu i sistemskim podacima bez prekidanja rada poslovnih baza podataka i aplikacija.

FlexPod je visoko dostupno infrastrukturno rješenje razvijeno za važne poslovne aplikacije:

·   Na serverskom sloju, FlexPod koristi Ciscov UCS Blade servere kod kojih se mogu brzo dodati dodatni blejdovi, bez ometanja ostalih komponenata sistema, a i sama šasija ima ugrađene mogućnosti za redundantnost i mogućnost konfiguriranja.

·   Cisco UCS Manager radi uz punu redundanciju i može se replicirati preko para Cisco UCS Fabric spojnika.

·   Ciscove komponente za unificiranu mrežu se instaliraju u parovima, s redundantnim kabelima, te osiguravaju redundantni pristup na Ethernet, SAN, i mreže za upravljanje.

·   NetApp FAS pohrana s klaster Data ONTAPom eliminira planirane zastoje i sprječava prekidanje posla na razini sloja za pohranu.


20-Sep-2013

NetApp blog - OnCommand System Manager 3.0 za nove i proširene tijekove posla

Kada se koristi System Manager 3.0, uspostava virtualne mašine za pohranu (SVM - storage virtual machine), poznate i pod nazivom Vserver, te konfiguriranje podatkovnih protokola na SVM-ovima je postalo jednostavnije za klaster Data ONTAP 8.2.

Na primjer, recimo da korisnik želi postaviti SVM, (ranije zvano Vserver), te omogućiti podatkovne protokole na volumenima u SVM. Tijek posla da se to obavi ide ovako:

·   Postavi se SVM

·   Konfiguriraju se podatkovni protokoli na SVM-u.

·   Otvori se administratorski korisnički račun na SVM-u.

System Manager 3.0 vam dozvoljava da kreirate SVM, konfiguriraju CIFS, NFS, iSCSI, FC, i FCoE podatkovni protokoli na SVMu, te delegira administracija SVM-a u pet jednostavnih koraka.

Izdanje System Manager 3.0 također sadrži postojeće tokove posla iz izdanja System Manager 2.2.


17.09.2013

Fujitsu blog – dalje od tehnoloških detalja, bliže poslovnim rezultatima

Kompanije žele čim manje baviti tehnološkim detaljima i poboljšati usklađenost njihove informatike s njihovim poslovnim potrebama.

Rezultat je da je fokus na uporabi informatike tako da omogući uvođenje inovativnih poslovnih modela. Prava strategija je učiniti relevantne podatke dostupnim u realnom vremenu, koristiti ih kao ulaze za odgovarajuće poslovne procese, te zatim donijeti prave odluke. Ako se tako postupa, prilike će se moći prepoznati čim se ukažu.

Sadašnji trend je koristiti in-memory real-time analitičke alate kao što je SAP HANA. SAP HANA uzima podatke iz postojećih SAP okoliša i pruža informacije na osnovu kojih se mogu poduzimati akcije. To radi ovako:

·   izbjegava uska grla izazvana ograničenim kapacitetima

·   osigurava da svi relevantni procesi imaju stalan dotok pravih podataka.

·   osigurava brzu primjenu novih procesa

Zahvaljujući in-memory računalnom radu, SAP HANA može:

·   konsolidirati podatke iz raznih različitih izvora kao što su skladišta poslovnih podataka ili ERP aplikacije

·   omogućava analizu u realnom vremenu, te

·   ubrzava donošenje odluka

Rezultat toga je da je SAP HANA izvrstan temelj za inovativne aplikacije i nove real-time poslovne modele.

Zasnovano na Fujitsuovim Appliances for SAP HANA, nudi se kompletno 'ključ u ruke' rješenje. Fujitsuovi Appliance proizvodi imaju certifikate od SAPa i oslanjaju se na pred-instalirana infrastrukturna rješenja zasnovana na Fujitsu PRIMERGY serverima i NetApp FAS sustavima za pohranu.


09.09.2013

Fujitsu blog – kako ojačati informatiku how koristeći globalne servise i smanjiti troškove kroz cijeli životni ciklus

Zahvaljujući poboljšanim performansama, efikasnosti i raspoloživosti informatičkih infrastruktura, današnji hardver učestvuje u ukupnim troškovima s otprilike 17 %. Najveći troškovi su za rad infrastrukture i uvođenje novih rješenja.

A to je konstantno i sve više kompleksni posao. U nastojanju da se prilagode stalno promjenjivom tržištu, mnoge tvrtke koriste nove tehnologije kao što su oblaci, Big Data i High Performance Computing. Međutim, uvođenje takvih informatičkih rješenja i upravljanje njima donose nove izazove i zahtijevaju duboko poznavanje tematike.

To je polje na kojem nastupa Fujitsu – sa svojim širokim portfeljem usluga i alata kojima se smanjuju troškovi kroz cijeli životni ciklus, skraćuju rokovi za projekte i povećava raspoloživost aplikacija i servisa.


SANTA CLARA, Calif.

Citrix – unifikacija i pojednostavljenje orkestriranog oblaka ubrzava put do informatike kao servisa

Najnovija izdanja Citrix CloudPlatforme i Citrix CloudPortal Business Managera povećavaju fleksibilnost, kontrolu i automatizaciju kroz jedinstveno, na aplikacije orijentirano rješenje za orkestraciju oblaka

Citrix je objavio Citrix CloudPlatform™ 4.2, jednog, unificiranog rješenja za orkestraciju oblaka koje pokreće Apache CloudStack, te Citrix CloudPortal™ Business Manager 2.1, web portal koji upravlja isporukom cloud servisa. Najnovije verzije tih rješenja za oblake omogućavaju efikasno korištenje i tradicionalnih korporacijskih i aplikacija razvijenih za oblake. Rješenje pojednostavljuje uvođenje informatike kao servisa (ITaaS - IT-as-a-Service).

Citrix CloudPlatform 4.2 pruža ravninu za kontroliranu orkestraciju koja je dovoljno fleksibilna da omogući rad bilo koje aplikacije – osigurava infrastrukturne resurse koji donose otpornost i mogućnost širenja i sigurnost u slučaju kvarova za aplikacije razvijene za oblake.

Citrix CloudPortal Business Manager 2.1 ubrzava uvođenje informatike kao servisa putem web portala koji se lako koristi i olakšava upravljanje.


PALO ALTO, Calif., Sept. 19, 2013

Autonomy – proširenja za rad u oblacima za aplikacije i baze podataka

Autonomy je proširio portfelj proizvoda za upravljanje informacijama i za strukturirane poslovne podatke otvorio put do oblaka

Autonomy je ažurirao svoj portfelj proizvoda za upravljanje informacijama i objavio Application Information Optimizer (AIO) 7.1, koji donosi na oblaku zasnovan pristup do podataka u starim strukturiranim oblicima, te sada nudi i dodatne načine spajanja na vodeće baze podataka, te bolje korištenje Autonomyevog stroja za obradu informacija IDOL (Intelligent Data Operating Layer).

Tipične organizacije imaju stotine i tisuće distribuiranih aplikacija i baza podataka, od kojih svaka sadržava mješavinu aktivnih, "živih" informacija i neaktivnih podataka koji se ne koriste. Trend u informatičkoj industriji je da se proizvođači koncentriraju na upravljanje nestrukturiranim informacijama u tzv. 'ljudskom' obliku. Međutim, ostvarivanje kontrole nad strukturiranim aplikacijama i bazama podataka je još uvijek jedan od najvažnijih izazova ali i prilika za organizacije svih veličine. Propust da se upozna i shvati ova poplava informacija obično rezultira nepotrebno velikim troškovima za pohranu podataka i održavanje baza podataka, povećanim rizikom nepoštivanja propisa o zaštiti, te gubitkom prilike da se postignu poboljšanja u poslovnim procesima.

Rješenje AIO pristupa, shvaća, klasificira i premješta zastarjele i neaktivne strukturiranim podacima koji se čuvaju u radnim bazama podataka i u starim aplikacijama, te takve informacije seli u jeftinije repozitorije za podatke, gdje se njima može upravljati, gdje se mogu koristiti, a kada više stvarno ne budu potrebni, može ih se izbrisati na propisani način.

AIO 7.1 može raditi i na bilo kojem serveru u oblaku, a ima potporu i za javne i privatne oblake.

AIO 7.1 također sadrži i nove mogućnosti za veće povezivanje i inteligentno razumijevanje i obradu informacija iz baza podataka i aplikacija:

·   IDOL pretraživanje je prošireno na hibridne okoliše - AIO koristi snagu Autonomy IDOLa koji korisnicima omogućava korporacijsko pretraživanje podataka u svim radnim i arhivskim bazama podataka u hibridnom okolišu.

·   Dodano je IBM DB2 arhiviranje. AIO sada može pretraživati i vaditi podatke iz IBM DB2 baza podataka.

Rješenje je ključna komponenta portfelja za upravljanje informacijama. Autonomy je ljetos objavio novo rješenje Legacy Data Cleanup, koje pomaže organizacijama da upravljaju i na propisani način unište zastarjele i nepotrebne nestrukturirane podatke. Autonomy Legacy Data Cleanup, u kombinaciji s AIO, nudi kompletno rješenje za upravljanje svim starim informacijama, bilo u nestrukturiranom, bilo u strukturiranom obliku.


Irvine, CA, September 25, 2013

Kofax – rješenja za vodeću britansku financijsku tvrtku olakšavaju proširenja i smanjuju troškove  

Očekuje se da će se vrijeme obrade dokumenata skratiti za 70 %

Kofax je objavio da je jedna od vodećih britanskih institucija koja se bavi pružanjem financijskih usluga investirala više od 550.000,00 USD u Kofaxov softver, pomoću kojeg će obraditi više od pet milijuna dokumenata godišnje. Očekuje se da će ovo rješenje nakon uvođenja bitno smanjiti troškove rada i skratiti vrijeme obrade za 70 %.

Korisnik je kupio Kofax Capture™, Kofax Virtual ReScan® (VRS) Elite, i Kofax Transformation Modules™, pomoću kojih će obaviti prihvat i obradu brojnih tipova financijskih dokumenata poput molbi za hipotekarne kredite, prateći dokumenti, bankovni izvodi, porezni obrasci, dokumentacija potrebna za propise o zaštiti informacija i dokumenata za identifikaciju klijenata. Kofaxov softver automatski klasificira dokumente i vadi njihove sadržaje potrebne za daljnju obradu poslovnih procesa.

Kofax Capture (KC) osigurava mogućnosti potrebne za proces od skeniranja do arhiviranja - skenira dokumente i obrasce, stvara njihove digitalne slike, vadi podatke potrebne za indeksiranje i naknadno pretraživanje, te zatim slike dokumenata i pridružene im podatke šalje u razne repozitorije za podatke i aplikacije. Takav način čuvanja može bitno smanjiti troškove kasnijeg pristupa do tih informacija i osigurava poštivanje propisa o zaštiti informacija. Kofax Capture je fleksibilan i skalabilan, pa korisnici mogu sami odrediti kada će se i gdje vršiti prihvat slika i indeksiranje sadržaja, t.j. da li će se to raditi u centralnom uredu, udaljenoj filijali ili u data centru.

Kofax VirtualReScan (VRS) Elite je softver za poboljšanje i usavršavanje slika. Kofax VRS Elite smanjuje vrijeme potrebno za ručnu pripremu dokumenata i povećava kvalitetu skeniranih slika, a kvaliteta skeniranih slika bitno utječe na sve daljnje obrade.

Kofax Transformation Modules (KTM) dodaje Kofax Captureu klasifikaciju dokumenata i obrazaca, odvajanje stranica, provjeru izvađenih podataka i mogućnosti raznih provjera potrebnih za robusne aplikacije koje pokrivaju postupke od skeniranja do obrade. Automatizacijom ručnih postupaka koji su zahtijevali mnogo vremena i bili osjetljivi na greške, Kofax Transformation Modules može bitno smanjiti troškove rada, poboljšati kvalitetu informacija i ubrzati poslovne procese.


Irvine, CA, Sept. 17, 2013

Kofax – dvije značajne banke iz azijsko-pacifičke regije investirale preko 550.000,00 USD u Kofaxova rješenja

Banke koriste Kofaxov softver da povećaju učinkovitost, poboljšaju usluge klijentima i smanje troškove rada

Kofax je objavio da su dvije značajne banke iz azijsko-pacifičke regije investirale preko 550.000,00 USD u Kofaxova rješenja pomoću kojih će obrađivati više od osam milijuna dokumenata godišnje.

Obje banke koriste Kofax Capture™ i Kofax Transformation Modules™ za efikasniju automatiziranu obradu kredita. Banke namjeravaju smanjiti troškove rada i poboljšati usluge klijentima jer će ubrzati proces odobravanja kredita s ranijih pet na svega jedan dan.

Kofax Capture osigurava mogućnosti potrebne za proces obrade od skeniranja do arhiviranja – skenira dokumente, kreira njihove digitalne slike, vadi podatke potrebne za indeksiranje te prosljeđuje te slike i pridružene podatke u razne repozitorije i aplikacije. Time se značajno smanjuju i troškovi pristupa do informacija i poboljšava poštivanje propisa o zaštiti informacija. Kofax Capture je fleksibilan i skalabilan, a korisnici sami odlučuju gdje i kako će se obavljati prihvat i indeksiranje dokumenata, bilo u centralnom uredu, udaljenim filijalama ili u data centru.

Kofax Transformation Modules dodaje Kofax Captureu mogućnosti za klasifikaciju dokumenata, odvajanje stranica, vađenje podataka i mogućnosti za provjeru. Automatizacijom ranije ručnim radom intenzivnih postupaka, koji su bili izloženi mogućnostima brojnih grešaka i koji su oduzimali mnogo vremena, Kofax Transformation Modules može znatno smanjiti troškove rada, poboljšati kvalitetu informacija i ubrzati poslovne procese.

Kofax Mobile Capture™ proširuje mogućnost rada sa slikama dokumenata i na pametne telefone i tablet računala. korisnici mogu koristiti kamere na tim uređajima za prihvat slika dokumenata, fotografija i podataka, te zatim poslati sadržaje u Kofax workflow rješenja koja će ih usmjeriti u korporacijske aplikacije i repozitorije.


ZAGREB, SAD —23. rujna 2013

Microsoft Hrvatska predstavio smjernice razvoja

Mobilnost, društvene mreže, poslovanje u oblaku i poslovna inteligencija četiri su osnovna trenda u IT poslovanju na kojima Microsoft gradi budućnost, ali i sadašnjost

Microsoft Hrvatska je na ovogodišnjem okupljanju nazvanom Discovery Day partnerima i korisnicima predstavio smjernice u kojima će se razvijati u ovoj fiskalnoj godini.

Microsoft će se koncentrirati na četiri velika trenda koja su već i sada najizraženija u IT poslovanju, a s vremenom će se iskristalizirati kao najbitniji: mobilnost, društvene mreže, poslovanju u oblaku i poslovna inteligencija/big data.

Zbog ova četiri trenda mijenjaju se i načini poslovanja, pa je tako mobilnost prvi preduvjet za kvalitetno poslovanje, jer novi uvjeti poslovanja traže cjelodnevnu dostupnost, kako zaposlenika tako i podataka kojima oni barataju. Na to se nastavlja i poslovanje u oblaku koje omogućuju dostupnost svih podataka, a upravo ta količina podataka, koja svakodnevno raste eksponencijalno, stvara novi trend – Big data. Društvene mreže, do sada često u poslovnom svijetu gledane kao smetnja koja odvodi ljude od stvarnog posla, dokazuje se kao izvrsna platforma upravo za nove poslovne kontakte i dogovore.

Ljudi žele na poslu koristiti iste uređaja koje koriste i doma, najviše zbog navike, jednostavnosti uporabe, ali i sigurnosti koje im ti uređaji pružaju. U najuspješnijim tvrtkama na svijetu, onima s liste 500 Fortune, čak 92 % zaposlenika radi na svojim uređajima. A kako nas većina ima doma računala bazirana na Windows operativnom sustavu, normalno je da je cilj svima omogućiti da i na poslu koriste Windows uređaje, a koji su u skladu sa sva četiri nabrojana trenda. Kako je sigurnost jedna od najbitnijih stavki svakog poslovanja, cilj nam je spriječiti da 'Bring your own device' postane 'Bring your own disaster'. Četiri područja na kojima Microsoft može u tome pomoći su: gadgeti koji koriste Windowse na koje su ljudi navikli, vrhunska sigurnost, vrhunska produktivnost s Office i serverskim alatima te razvoj zahtjevnih aplikacija na Azure serverima.

Osnovna greška koju rade tvrtke je nabavka tableta, pa onda razmišljanje što s njime. Bitan je scenarij. Osmišljavanje kako napraviti mobilni ured, pronaći aplikacije koje će u tome najbolje pomoći, odabir serverskih i rješenja u oblaku – sve to mora doći prije nabavke uređaja. Upravo zato je cjelokupni sustav, od Windows 8 OS-a, preko Office 365 do Azure servera koncipiran kao zasebna cjelina koja će osuvremeniti i mobilizirati svako poslovanje.

Stari način rada u kojem agenti na terenu ispunjavaju upitnik na papiru, zatim ga prepisuju u računalo kada se vrate u ured, a dok to ne naprave uprava ne zna rezultate stvar je prošlosti. Rješenje u oblaku, inteligentne aplikacije i mobilni uređaji budućnost su, ali već i sadašnjost, kakvu je vidi Microsoft.


02.09.13 – 15.09.13


Munich, September 10, 2013

Fujitsu – novi PRIMERGY server povećava konkurentnost poslovanja

Novi FUJITSU Server PRIMERGY sustavi za ekonomično korištenje napajanja i hlađenja u data centrima ; Značajna poboljšanja performansi čak i u usporedbi s prethodnom rekorderskom generacijom ; Dokazana poslovna kvaliteta PRIMERGY servera jamči pouzdani rad i povoljne troškove tijekom životnog vijeka

Fujitsu se brine da se troškovi rada u data centrima bitno smanjuju, za više od 80 %. To se postiže radnom infrastrukturom i uvođenjem novih rješenja. Poslovni korisnici mogu skratiti uvođenje projekata i povećati dostupnost aplikacija i usluga. Nova generacija FUJITSU Server PRIMERGY sustava je nastavak obitelji koja je postavila mnoge svjetske rekorde, a sada postavlja nove.

Postignuti su novi značajni rezultati po pitanju energetske učinkovitosti i uštede do 50 %, čak i u usporedbi s prethodnom rekorderskom generacijom.


Munich, September 03, 2013

Fujitsu - ETERNUS DX S2 izuzetni omjer cijena/performansi za male i srednje korisnike

Fujitsu je pokrenuo kampanju za optimizaciju investicija za male i srednje poslovne korisnike (SMB - small and mid-sized business) značajno snizivši ukupnu cijenu odabranih modela sistema za pohranu na disku ETERNUS DX. Investiranje u ETERNUS DX obitelj je sada zaštićeno, jer korisnici mogu prijeći na, ili proširiti ETERNUS pohranu na diskovima na unificirani način, te uživati prednosti transparentnog licenciranja softvera i glatke nadogradnje s jednog modela na drugi.

U okviru koncepta fleksibilnog sefa za podatke, sustavi za pohranu na disku ETERNUS DX S2 osiguravaju sigurnost i fleksibilnost pohrane podataka i omogućavaju ispunjenje sadašnjih i budućih poslovnih potreba. Upravljanje sustavom se unificirano provodi pomoću ETERNUS SF softvera koji upravlja cijelom ETERNUS DX obitelji, uz minimum truda i maksimalno učinkovit rad. Sustav jamči sigurnost podataka i kontinuitet poslovanja na korporacijskom nivou, no uz cijene koje si mogu priuštiti i manji poslovni korisnici.

Svi sustavi se mogu kupiti kroz lokalne prodajne kanale, a cijene ovise o konfiguracijama i regiji u kojoj se prodaju.


Munich, September 10, 2013

FUJITSU – nova generacija radnih stanica CELSIUS s izvrsnim performansama za 3D grafiku

Fujitsu je objavio novu generaciju modela radnih stanica CELSIUS koji se odlikuju izvrsnim performansama za računanja i grafiku. u dodatku na svoja standardna rješenja za grafiku i GPU-computing uvedena je inovativna kombinacija pasivnog i aktivnog hlađenja NVIDIA GRID kartica za virtualizaciju grafike i Intel Xeon Phi ko-procesora. Rezultat su nove rack-mounted radne stanice izvrsnih performansi, na koje se istovremeno može priključiti više korisnika, čak i kada ih koriste za obrade koje su zahtjevne kao 3D modeliranje.

Radne stanice CELSIUS R930, koje se montiraju u rackove, imaju i potporu za višestruke Intel Xeon Phi ko-procesore korisne kod aplikacija koje zahtijevaju visoke računalne performanse (HPC - High Performance Computing).


Munich, September 05, 2013

Fujitsu – obitelj LIFEBOOK Ultrabook™ računala proširena mogućnostima koje povećavaju sigurnost i rade na dodir

Fujitsu je objavio dva dodatka za modele LIFEBOOK U serije, uključivši novi vodeći touchscreen Ultrabook zasnovan na najnovijoj 4th Gen Intel® Core™ procesorskoj tehnologiji. S novim modelima, Fujitsu nudi do sada najširi izbor tankih, lako nosivih notebook računala, prikladnim za sigurni mobilni rad.

Oba nova modela iz LIFEBOOK U serije se odlikuju standardnim karakteristikama kao što su baterije koje omogućavaju cjelodnevni rad, priključivanje bilo kada i bilo gdje, te okoliš za izvođenje radnji prije bootanja (PXE - Preboot Execution Environment), za upravljanje na daljinu. Tu su i sigurnosne mogućnosti na korporacijskom nivou, kao što su napredna zaštita protiv krađe (ATP - Fujitsu Advanced Theft Protection), koja omogućava daljinsko blokiranje i brisanje podataka na izgubljenim ili ukradenim računalima. Opcionalni modul za platformu u koju se može imati povjerenje (TPM - Trusted Platform Module) kriptira i osigurava podatke od krađe.


BAAR, Switzerland, September 3, 2013

Veeam - nagrada za Backup & Replication v7

Veeamov glavni proizvod osvojio nagrade za najbolji proizvod za sigurnosne kopije i zaštitu podataka; deveta nagrada koju je Veeam osvojio u 2013

Veeam Software je objavio da je Veeam Backup & Replication v7 osvojio Virtualization Reviewovu nagradu "Best of Breed Award" za proizvode za sigurnosne kopije i zaštitu podataka.

Ovo je deveta tehnološka nagrada koju je Veeam osvojio u 2013. Ostale su:

·   Best of TechEd 2013

·   InfoWorld 2013 Technology of the Year

·   VirtualizationAdmin.com Readers Choice Awards

·   Channel Awards 2013: Best Software Vendor

·   Virtualization Review ReadersChoice Awards


PALO ALTO, Calif., Sept. 4, 2013

VMware - izašao VMware Workstation™ 10

VMware je objavio Workstation™ 10, najnoviju verziju virtualizacijskog softvera. Nova verzija donosi nove mogućnosti, potporu za razne operacijske sustave, bogato korisničko sučelje i visoke performanse. VMware Workstation 10 je projektiran imajući na umu profesionalce koji se uzdaju u virtualne mašine kada žele obaviti posao.

Ključne novosti u novom izdanju su:

·   Najnoviji operacijski sustavi – alat 'Easy Install' sada prepoznaje i Windows 8.1 te nove verzije Linuxa.

·   Najmodernije performanse - VMware Workstation 10 omogućava kreiranje virtualnih mašina s do 16 vCPU-a, 64 GB memorije, 8 TB diskova, bržim USB priključcima, novim vSATA kontrolerom i dvostruko više virtualnih mreža.

·   Virtualne mašine s ograničenim trajanjem - virtualne mašine kojima se moraju postaviti restrikcije se mogu podesiti da im vijek trajanja istekne na određeni datum, u određeno vrijeme. Virtualna mašina kojoj je istekao vijek trajanja se automatski suspendira i neće se ponovno pokrenuti bez intervencije administratora.

·   Senzori za tablete - VMware Workstation 10 sadrži potporu za akcelerometar, žiroskop, kompas i senzor za ambijentalnu rasvjetu, pa aplikacije koje rade u okviru virtualne mašine mogu reagirati na to kako korisnik barata svojim tabletom.

·   Oblak na vašem PC računalu - VMware Workstation 10 omogućava korisnicima da izgrade oblak na svojim PC računalima, koristeći popularne aplikacije od Pivotala, Puppet Labsa i Vagranta.

Kupci koji su u razdoblju od 01.08.2013 do 30.09.2013 kupili VMware Workstation 9 imaju pravo na elektroničku nadogradnju na verziju VMware Workstation 10.


StorageNewsletter.com on Mon, September 2nd, 2013

VMware - virtualni SAN osigurava samo-podešavajuću pohranu za virtualne mašine

Proširuje vSphere na bazene računalnih resursa i DAS.

VMware je objavio niz novih proizvoda i usluga koje trebaju ubrzati uvođenje arhitekture softverski definiranih data centara, te da se iskoriste prednosti virtualizacije na područjima kao što su umrežavanje, pohrana i dostupnost, te upravljanje i automatizacija.

Novosti su objavljene na godišnjoj konferenciji i izložbi VMworld u San Franciscu, gdje je više od 22.000 učesnika imalo priliku vidjeti demonstracije novih tehnologija, uključivši VMware NSX, VMware Virtual SAN, VMware vCloud Suite 5.5 i vSphere with Operations Management 5.5.

Šireći principe virtualizacije i apstrakcije, stvaranje bazena resursa i automatizacijom svih resursa i servisa u data centru, arhitektura softverski definiranih data centara može pojednostaviti i ubrzati dodjelu resursa za računanja, pohranu i umrežavanje, te upravljanje njima. Automatizacija se izvodi na osnovu unaprijed definiranih pravila.

Kao i kod virtualizacije servera, VMwareov pristup virtualizaciji mreža omogućava vlasnicima data centara da kreiraju vlastite fizičku mreže kao bazen resursa za transport, koji se zatim mogu koristiti i preraspodjeljivati po potrebi. Virtualne mreže se programski kreiraju, opskrbljuju resursima i upravljaju, koristeći temeljnu fizičku mrežu za jednostavne IP veze. NSX kombinira sve najbolje iz Nicira NVP i VMware vCloud Network and Securitya u jednu unificiranu platformu, te osigurava implementaciju cijelog modela za umrežavanje i zaštitu (Sloj 2 – Sloj 7) kroz softver. Povrh toga, NSX virtualne mreže omogućavaju uporabu postojećih aplikacija, bez ikakvih izmjena, na bilo kakvoj mrežnoj infrastrukturi.


Irvine, CA, September, 3, 2013

Kofax – demonstracija naprednog mobilnog rješenja za hipotekarne kredite na konferenciji FinovateFall 2013

Kofax je objavio da ga je grupa kompanija iz financijskog i tehnološkog sektora pozvala da na konferenciji FinovateFall 2013 demonstrira svoje napredno mobilno rješenje za hipotekarne kredite. Rješenje koje će biti prikazano koristi Kofax Mobile Capture™.

Kofax će pokazati kako korisnici mogu koristiti kamere u mobilnim uređajima da preuzmu dokumente i da ih proslijede u procese za obradu kredita, čime se ubrzava rad i izbjegavaju zastoji.

Kofax Mobile Capture proširuje Kofaxova rješenja za rad sa slikama dokumenata i na mobilne uređaje kao što su pametni telefoni i tablet računala.


Irvine, CA, Sept. 10, 2013

Kofax – rješenja koja u SAD služe za obradu više od 1,1 molbi za hipotekarne kredite godišnje

Sve veći broj ponuđača kredita koristi Kofax Mobile Capture da ubrza obradu i poveća zadovoljstvo klijenata

Kofax je objavio da se njegova rješenja u SAD koriste za prihvat i obradu više od 1,1 milijuna hipotekarnih kredita godišnje, odnosno oko 374 milijuna stranica.

Potražnja za rješenjem Kofax Mobile Capture™ raste. Dvije financijske institucije u SAD su nedavno investirale više od 1,5 milijuna USD u Kofaxova rješenja za prihvat i obradu preko 100 milijuna stranica dokumenata godišnje. Obje tvrtke koriste Kofax Mobile Capture kao dio sveobuhvatnog rješenja koje bitno poboljšava učinkovitost obrade kredita.

Kofax Mobile Capture omogućava uporabu Kofaxovih rješenja za obradu slika i preko pametnih telefona i tablet računala. Korisnici mogu koristiti kamere svojih prijenosnih uređaja i obaviti prihvat dokumenata, fotografija i podataka, te da ih zatim proslijede u Kofax workflow aplikacije koje ih zatim uključuju u korporacijske aplikacije i repozitorije.


Palo Alto, CA, September 5, 2013

Kofax – platforma za Big Data integraciju od Kapow Softwarea osvojila nagradu KMWorld Trend Setting Product of 2013

Kofaxova tvrtka Kapow Software, koja se bavi softverom za big data integraciju, je objavila da je časopis KMWorld odabrao Kapow Enterprise 9.2 kao Trend Setting Product za godinu 2013. Za nagradu se je razmatralo više od 700 proizvoda, a o njoj su odlučivali KMWorldovi urednici, industrijski analitičari, sistem integratori i odabrana grupa korisnika. Posebna pažnja je posvećena tehnološkim inovacijama i proizvodima koji rješavaju probleme kritične za uspjeh poslovanja.

Kapow Enterprise 9.2 omogućava tvrtkama da integriraju bilo kakav izvor podataka, bilo iz oblaka, bilo na vlastitoj lokaciji, koristeći patentirane tijekove posla i sintetička sučelja koje je razvio Kapow Software. Kada se jednom pronađu i izdvoje kritični podaci, Kapow Enterprise 9.2 može krajnjim korisnicima na vrijeme pružiti informacije, u formi koja se lako koristi, zvanoj Kapow Kapplets™ i kroz korporacijsku biblioteku aplikacija nazvanu Kapow KappZone™. KappZone se lako označuju i distribuiraju zaposlenicima, koji će ih moći koristiti na bilo kojem računalnom uređaju kojeg izaberu.


Wed, September 11th, 2013

StorageNewsletter - konačno stiže SMR tehnologija za pisanje na diskove

Seagate je već isporučio preko milijun disk jedinica koje koriste SMR (Shingled Magnetic Recording) tehnologiju pisanja.

SMR je iduća generacija tehnologije za magnetske zapise i kritična je za daljnji napredak na polju površinske gustoće (t.j. količine podataka koji se mogu spremiti na jedan disk) koji je potreban zbog global rasta cloud i mobilne uporabe. Očekuje se da će SMR generacija tehnologije za pohranu omogućiti povećanje snage za do 25 %.

Zadnji prijelaz na novu tehnologiju je bio kada je uvedeno okomito zapisivanje, a kapacitet je povećan tako da su magnetski zapisi bili u okomitom, a ne vodoravnom smjeru. Time je smanjena širina staza i glava za čitanje/pisanje. Zbog fizičkih ograničenja, dimenzije glava za čitanje/pisanje se ne mogu dalje smanjivati. Ako se želi povećati kapacitet, jedino što je preostalo je poboljšati površinsku gustoću, a na to se može utjecati tako da se promjeni način na koji se podaci upisuju na disk jedinicu.

Tu nastupa SMR tehnologija, koja smješta podatke na medij tako da se koriste staze koje se preklapaju, slično kako se na krovu preklapaju crijepovi, odnosno pločice šindre (engl. ''shingle'). Time se povećava gustoća staza i poboljšava površinska gustoća zapisa. Time se povećava i kapacitet staza, disk ploče i cijele jedinice.

SMR tehnologija je takva da je za isti kapacitet potrebno manje glava i diskova, čime se povećava i pouzdanost uređaja.

Neki od ključnih događaja u razvoju tehnologije magnetskih diskova su bili:

Godina

Tehnologija

1956

Prvi HDD magnetski disk (IBM 305 Ramac)

1973

Winchester tehnologija

1990

MR (Magneto-Resistance) i PRML

1997

GMR (Giant Magneto-Resistance)

2004

PMR (Perpendicular Magnetic Recording)

2005

TMR (Tunneling Magneto-Resistive)

2013

SMR Shingled Magnetic Recording


Redmond, SAD, 10. rujna 2013.

Microsoft Hrvatska - besplatni Office 365za neprofitne organizacije u Hrvatskoj

Microsoft Hrvatska je objavio vijest o donaciji Office 365 za neprofitne udruge u Hrvatskoj. Donacijom Office 365, uredskih alata u oblaku, Microsoft olakšava neprofitnim organizacijama poslovanje, smanjujući troškove i pružajući pristup najnovijem softveru i uslugama. Hrvatska je jedna od četrdeset i jedne države u kojima je od danas dostupan Office 365 kao donacija za neprofitne organizacije. Do kraja srpnja iduće godine donacije će se proširiti na ukupno devedeset država u svijetu.

Glavne prednosti poslovanja u oblaku su lakša IT administracija (79%), smanjenje troškova (62%), poboljšana komunikacija (61%) i sigurnost podataka (54%). Prednost Office 365 je pristup svim podacima neovisno o mjestu na kojem se korisnik nalazi, kao i uređaju s kojeg pristupa – PC, laptop, pametni telefon ili tablet. Uz to, razmjena i zajedničko korištenje kalendara, dokumenata, e-mailova te video konferencija stvaraju još bolje povezanost svih u organizaciji. Možda i najveća korist, kada su u pitanju organizacije s vrlo limitiranim budžetom, je smanjena potreba za IT stručnjacima uz softver velike stabilnosti koji uvijek uključuje i najnoviju nadogradnju.

Donacija Office 365 dio je konstantnog programa donacija koje Microsoft provodi već trideset godina. Samo u 2013. fiskalnoj godini donirano je 795 milijuna dolara u gotovini, softveru i servisima na adresu 70 826 neprofitnih organizacija u više od 115 država širom svijeta.

Sve organizacije koje se žele prijaviti za donaciju Office 365 mogu to učiniti preko sljedećeg linka at www.microsoft.com/office365nonprofits. Sve informacije mogu se pronaći ovdje http://fasttrack.office.com.


REDMOND, Washington and ESPOO, Finland – Sept. 3, 2013

Microsoft kupuje Nokijino poslovanje vezano uz uređaje i usluge, licence za Nokijine patente, te kartografske servise

Microsoft i Nokia su objavili da su direktori obiju kompanija odlučili potpisati ugovor po kojemu će Microsoft kupiti praktički cijelo Nokijino poslovanje i usluge vezane za uređaje, licence za Nokijine patente te licence i uporabu Nokijinih kartografskih servisa.

Prema odredbama ugovora, Microsoft će platiti 3,79 milijardi EURa za poslovanje vezano za uređaje i usluge, te 1,65 milijardi EURa za licence i patente, ukupno 5,44 milijardi EURa, u gotovom. Očekuje se da će se posao finalizirati tijekom prvog kvartala 2014, jer su potrebna odobrenja od Nokijinih dioničara i raznih državnih tijela koje se brinu za legalitet takvih akvizicija.

Kad ugovor stupi na snagu očekuje se da će otprilike 32.000 ljudi prijeći u Microsoft, u što je ubrojeno 4.700 ljudi u Finskoj i 18.300 zaposlenika koji se bave proizvodnjom, sklapanjem i pakiranjem proizvoda širom svijeta. Poslovanje koje se prenosi u Microsoft je tijekom godine 2012 donijelo prihod od 14,9 milijardi EURa, odnosno skoro 50 % od Nokijinih neto prihoda.

Microsoft kupuje Nokijinu poslovnu jedinicu Nokia Smart Devices, što uključuje Lumia marku i proizvode.


19.08.13 – 01.09.13


SUNNYVALE, Calif. — August 26, 2013

NetApp – softverski definirani data centri za VMware okoliše

Nove integracije između paketa VMware vCloud® Suite i NetApp Clustered Data ONTAP čine informatiku agilnijom i povećavaju vrijeme odziva servisa

Softverski definirani data centar (SDDC - software-defined data center) osigurava infrastrukturu koja radi bez prekidanja putem zajedničkog korištenja i apstrahiranja hardverskih resursa, koji se mogu programski definirati pomoću softvera.

NetApp je objavio nove integracije VMwareovih rješenja i NetApp® clustered Data ONTAP® softvera koje omogućavaju neprekidanu migraciju podataka za stotine virtualnih mašina istovremeno. Ovo proširenje, skupa s NetApp integracijama za VMware vSphere®, VMware Horizon Suite™, VMware vCenter™ Server, VMware vCloud Automation Center™, i VMware vCenter™ Log Insight™ pojednostavljuje i ubrzava uvođenje softverski definirane pohrane (SDS - software-defined storage) u softverski definiranom data centru (SDDC - software-defined data center).

Ova nova integrirana rješenja omogućavaju korisnicima da brzo i ekonomično uvedu nove servise koji će osigurati maksimalnu dostupnost aplikacija i neprekidano poslovanje.

Činjenice o novostima:

·   NetApp nastavlja donositi rješenja za softverski definiranu pohranu koja korisnicima pomažu bržu prilagodbu promjenjivim poslovnim potrebama.

·   NetApp je objavio Virtual Storage Console 5.0 (VSC 5.0), novo izdanje softvera za upravljanje pohranom za VMware okoliše, koji uključuje integriranu potporu za VMware vCenter Server 5.5.

·   NetApp je objavio i početak isporuka Flash Accel™ 1.2 server cachea, koji osigurava integraciju s vSphere 5.0 i vSphere 5.1 za upravljanje cacheom na nivou servera.

·   Kroz više od 10 godina, NetApp i VMware su usklađivali njihove tehnologije za pohrani i virtualizaciju, kako bi pomogli korisnicima da lakše prihvate rad u oblacima. NetApp nudi kompletnu integraciju, novi dizajn i najbolju praksu uz najnovije verzije VMware rješenja, uključivši vCloud® Suite 5.5, vCloud Automation Center i VMware Horizon View™.

·   Na konferenciji i izložbi VMworld u San Franciscu, koncem kolovoza, će biti demonstrirani Clustered Data ONTAP 8.2, Flash Accel 1.2, VSC, i najave drugih novih rješenja.


last modified by Tech OnTap Editor on 21-Aug-2013 16:07

NetApp blog - neprekidani rad s Clustered Data ONTAP

Charlotte Brooks, Technical Marketing Engineer

Prijelaz na zajednički korištene infrastrukture znači da je skoro nemoguće naći termin kada se stroj može zaustaviti zbog redovnog održavanja. Servisa, korisnika i aplikacija je obično mnogo i pronalaženje vremena kada se sustav može ugasiti zbog održavanja je vrlo težak posao, a u najboljem slučaju, napravi se kompromis s kojim nitko nije zadovoljan. Slični problemi se dešavaju i kada treba instalirati proširenja i nadogradnje.

Clustered NetApp® Data ONTAP® je projektiran s ciljem da se eliminira planirano zaustavljanje sustava zbog održavanja i proširenja, a to vrijedi i za zastoje zbog kvarova hardvera i softvera. NetAppov cilj je da vaša infrastruktura za pohranu bude potpuno dostupna i otporna u bilo koje vrijeme i da radi bez zastoja.

Prednosti od neprekidanog rada su značajne i često direktno utječu na profitabilnost poslovanja:

·   Brže se uvodi novi hardver i/ili nadograđuje softver. Da li su vam poznate situacije kada se isporuči novi hardver, pa onda mjesecima još zapakiran stoji po hodnicima i čeka priliku da ga se instalira? Takve stvari se ne mogu desiti kada imate sustav za neprekidani rad.

·   Bolje iskorištenje. Pošto nove kapacitete možete dodavati kad vam zatrebaju, bez čekanja na termin kada ćete moći zaustaviti sustav, vaš sustav možete gurati da radi do granica kapaciteta, što znači da ćete ono što imate iskoristiti do kraja. Više ne morate imati veliku zaštitnu mrežu u vidu instaliranih, ali neiskorištenih kapaciteta za pohranu.

·   Jednostavniji rad. Planirani zastoj obično traži značajno vrijeme potrebno da se zaustave aplikacije. nakon obavljenog održavanja/proširenje morate potrošiti još vremena da te aplikacije ponovno pokrenete, te vremena da provjerite radi li sve kako treba. Neprekidani rad vam omogućava da se koncentrirate na poslove samog održavanja, jer aplikacije ne treba ni zaustavljati, ni ponovno pokretati i testirati. NetAppovi alati za neprekidani rad se koriste jednostavno i lako, jer su predviđene za to.

Clustered Data ONTAP omogućava neprekidani rad jer je otporan na kvarove i zato što vam omogućava da mijenjate infrastrukturu za pohranu bez ometanja redovnih poslova. To je moguće jer, umjesto da direktno pristupa fizičkim resursima, u okviru Clustered Data ONTAPa sav pristup podacima se vrši kroz logički sklop koji se zove virtualna mašina za pohranu (SVM - Storage Virtual Machine). Rezultat toga je da se fizički resursi koje SVM koristi mogu mijenjati bez ikakvih prekida na strani klijenta ili hosta.

To omogućavaju tri standardna alata:

·   DataMotion™ for Volumes (vol move). Omogućava selidbu volumena podataka s jednog agregata na drugi, na isto ili nekom drugom čvoru u klasteru.

·   LIF migrate. Logička sučelja (LIF - Logical interface) virtualiziraju fizička sučelja u Clustered Data ONTAP. LIF migrate omogućava selidbu LIF-ova s jednog porta na mreži na drugi, na istom ili nekom drugom čvoru u klasteru.

·   Aggregate relocate (ARL). Omogućava vam da prenesete čitave agregate s jednog kontrolera u HA paru na drugi, bez selidbe podataka.

Korišteni pojedinačno ili u kombinacijama, ovi alati vam daju sposobnost da bez prekidanja rada sustava obavite cijeli niz poslova, od npr. seljenje volumena s bržeg na sporiji disk, pa sve do potpunog ažuriranja kontrolera i tehnologije za pohranu.

Clustered Data ONTAP predstavlja novu razinu neprekinutog rada. Jednostavni alati - vol move, LIF migrate, i ARL - omogućavaju brzo i lako obavljanje poslova oko održavanja koje je ranije bilo nemoguće obaviti bez zaustavljanja sustava, što je bilo skoro nemoguće organizirati. Mogućnost da se poslovi obave kada to zatreba, a ne da se mora čekati na termin za zaustavljanje sustava, znači da će vaš okoliš za pohranu biti optimiziran, a rizici će biti znatno manji.


SAN FRANCISCO, Aug. 26th 2013

Citrix - NetScaler kontrolni centar za VMware

Citrix i VMware su se udružili da bi integrirali NetScaler i VMware NSX™, virtualizacija mreže za softverski definirani data centar

Citrix je objavio Citrix® NetScaler® Control Center za VMware. Citrix automatizira uvođenje i konfiguriranje NetScaler funkcija u okviru mreža koje koriste novu platformu za virtualizaciju mreže VMware NSX™ i ostale VMwareove tehnologije za virtualizaciju. Koristeći istu Citrix Triscale™ tehnologiju koja pokreće najveće oblake na svijetu, NetScaler Control Center omogućava cloud administratorima da programski ubace najbolje NetScaler servise u softverski definirane data centre sagrađene na VMwareovim tehnologijama za virtualizaciju.

Integracija NetScaler Control Centra s VMware NSX-om apstrahira tradicionalnu složenost vezanu za topologiju fizičkih mreža, pa korisnici mogu programskim putem uvesti NetScaler servise za nekoliko sekundi. Koristeći infrastrukture koje se koriste za integraciju NetScalera s Citrix CloudPlatform™ koju pokreće Apache CloudStack, NetScaler Control Center automatizira uvođenje, konfiguriranje i upravljanje NetScaler servisima u virtualiziranim mrežama, tradicionalnim fizičkim mrežama, ili u mješovitim fizičkim i virtualnim mrežnim okolišima. U kombinaciji s NetScaler SDXom, NetScaler Control Center je još jedna ključna komponenta Citrixove vizije o aplikacijski definiranim mrežama u oblaku.


02.07.2013 Service, Storage

Fujitsu blog - kako osigurati kontinuitet poslovanja pomoću infrastrukturnog rješenja Fujitsu SAP HANA otpornog na nesreće

Andrea Voigt, Senior Product Marketing Manager

Kao jedan od inicijalnih SAP HANA partnera, Fujitsu je od samog početka bio uključen u uvođenje i vođenje SAP HANA projekata zasnovanih na provjerenim infrastrukturama sveobuhvatnom portfelju usluga. Tijekom tog perioda smo uočili da su SAPovi i ne-SAPovi korisnici uzbuđeni zbog inventivne tehnologije rada u memoriji, baš kao što smo to bili i mi sami. Međutim, uvođenje nove tehnologije sadrži i izvjesne rizike. Posljedica toga je bila da je većina korisnika počela s projektima malog opsega i za slučajeve koji, premda su pomagali da se poboljša poslovanje, ipak nisu rješavali stvarno poslovno kritične probleme.

U nekoliko zadnjih mjeseci se situacija bitno izmijenila. Ohrabreni pozitivnim rezultatima postignutih pomoću SAP HANA u vlastitim ili drugim organizacijama, poduzeća su počela planirati i investirati u produktivnu uporabu SAP HANA na poslovno-kritičnim područjima, gdje je potrebna visoka dostupnost i otpornost i u slučajevima katastrofa. Zbog toga je Fujitsu u svoj portfelj dodao na nesreće otporno SAP rješenje, koje je prethodno temeljito istestirano i koje je nedavno dobilo certifikat od SAPa. Fujitsu PRIMERGY serveri u kombinaciji s NetApp Fabric MetroCluster FAS3250 i NFS V3 Synchronous Replication Protocolom su glavne komponente rješenja otpornog na katastrofe. Rješenje osigurava sinkrono zrcaljenje (mirroring) i tako osigurava kontinuiranu dostupnost uz nulte gubitke podataka. U slučaju katastrofe, informatički stručnjak treba ocijeniti situaciju i pokrenuti oporavak, ako je to potrebno. Vođeni proces oporavka smanjuje rizik ljudske greške, smanjuje administrativna opterećenja i osigurava brz povratak na normalni režim rada. Sekundarna lokacija može biti opremljena s dodatnom NetApp FAS3250 jedinicom za pohranu, koja se tijekom normalnog rada može aktivno koristiti kao sustav za razvoj i testiranje aplikacija.


BAAR, Switzerland, August 20, 2013

Veeam - izašao Backup & Replication v7

Sadrži 'WAN Acceleration' i 'Backup from Storage Snapshots'

Veeam Software je objavio početak isporuka Veeam Backup & Replication™ v7. Novo izdanje donosi dvije značajne inovacije ugrađene 'WAN Acceleration' i 'Backup from Storage Snapshots' koji bitno doprinose zaštiti podataka.

Ugrađeni modul za ubrzanje prometa na mreži, 'WAN Acceleration' je razvijen i optimiziran za Veeam sigurnosne kopije i kopira podatke na udaljene lokacije i to do 50 puta brže od uobičajenog kopiranja datoteka. Ujedno eliminira potrebu da se kupuje i uvodi opće-namjenski uređaj za ubrzavanje WAN prometa ili da se povećava propusna moć mreže za spremanje sigurnosnih kopija na udaljene lokacije.

Modul za sigurnosne kopije putem uzimanja snimaka pohranjenih podataka, 'Backup from Storage Snapshots' značajno ubrzava oporavak i bitno smanjuje opterećenje za virtualnu infrastrukturu. Rezultat toga je da administratori mogu uzimati sigurnosne kopije koliko god često žele, čak i za virtualne mašine s velikim ulazno/izlaznim prometom. Rješenje radi u sprezi s HP StoreVirtual VSA, HP StoreVirtual (LeftHand, P4000) i HP StoreServ (3PAR) rješenjima.

Veeam Backup & Replication v7 donosi i 7 dodatnih značajnih i više od 75 ostalih novih mogućnosti/proširenja, uključivši 'Veeam Explorer for Microsoft SharePoint', 'VMware vCloud Director Integration', 'Self-Service Recovery of VMs and Guest Files', te 'Native Tape Support'.

Veeam Backup & Replication je sada dostupan u izdanjima: Free, Standard, Enterprise, i Enterprise Plus Edition koje uključuje ugrađene 'WAN Acceleration' i 'Backup from Storage Snapshots'.


SAN FRANCISCO, Aug. 26, 2013

VMware – slijedeća generacija proizvoda i usluga za softverski definirani Data Center

Virtualizacijska platforma VMware NSX™ Network donosi novi model rada koji poboljšava agilnost i ekonomičnost rada data centra. VMware Virtual SAN donosi novi pristup za pohranu, osigurava jednostavnu, samo-podesivu pohranu virtualnih mašina za nove verzije paketa VMware vCloud® Suite i VMware vSphere® s Operations Management™. Povećane mogućnosti za upravljanje i automatizaciju pojačavaju temelje za arhitekturu softverski definiranih data centara. VMware vSphere® 5.5 proširuje potporu za poslovno-kritične aplikacije i nove poslove

VMware je na konferenciji i izložbi VMworld® 2013 objavio niz novih proizvoda i usluga koje će pomoći i ubrzati uvođenje arhitektura za softverski definirani data centar i iskoristiti prednosti napredne virtualizacije na području umrežavanja, zaštita, pohrana, dostupnost, upravljanje i automatizacija. Demonstrirane su nove tehnologije, uključivši VMware NSX, VMware Virtual SAN, VMware vCloud® Suite 5.5 i VMware vSphere® s Operations Management™ 5.5.

VMware je objavio četiri proizvoda za virtualiziranje infrastrukture i njeno nuđenje kao servisa, za rad u privatnim, hibridnim i javnim oblacima:

·   VMware NSX – platforma za virtualizaciju mreža, koja softverski definira kompletni model za umrežavanje i zaštitu, nevezano za mrežni hardver.
Kao i za virtualizaciju servera, VMwareov model za virtualizaciju mreže omogućava da se fizička mreža tretira kao zajednički korišteni kapacitet za transport, koji se može trošiti i prenamijeniti na zahtjev. Virtualne mreže se programski kreiraju, opskrbljuju i upravljaju, koristeći temeljnu fizičku mrežu za jednostavna IP spajanja. VMware NSX na jednoj unificiranoj platformi donosi najbolju kombinaciju mogućnosti iz Nicira NVP™ i VMware vCloud Network and Security™. Povrh toga, VMware NSX virtualne mreže osiguravaju potporu za postojeće aplikacije, bez ikakvih izmjena, na bilo kakvoj infrastrukturi fizičke mreže.

·   VMware Virtual SAN – jednostavna i dinamička pohrana za virtualne mašine. To je tehnologija koja proširuje VMware vSphere na zajedničko korištenje resursa i direktno-priključenu pohranu. VMware Virtual SAN osigurava virtualnu razinu za podatke u okviru koje se stvaraju klasteri serverskih diskova i flash memorija i kreiraju brzi i otporni sustavi za pohranu, dizajnirani za virtualne mašine.
VMware Virtual SAN osigurava kontrolnu razinu zasnovanu na pravilima koja automatizira iskorištavanje resursa za pohranu i upravljanje njima.

·   VMware vCloud Suite 5.5 – novo izdanje paketa za cloud infrastrukture i upravljanje njima. Paket će korisnicima omogućiti izgradnju i rad u vSphere privatnom oblaku, koristeći arhitekturu za softverski definirane data centre.
Uz VMware vSphere Big Data Extensions, korisnici mogu sada na VMware vSphere 5.5 uz ostale aplikacije koristiti Apache Hadoop i Big Data, te tako ostvariti bolje iskorištenje resursa, pouzdanost i agilnost. Pored toga, VMware vSphere 5.5 sada ima i potporu za nove procesore Intel ® Xeon® E5 v2 i Intel® Atom™ C2000.

·   VMware vSphere with Operations Management 5.5 – optimizira kapacitete virtualne platforme


Irvine, CA, Aug. 27, 2013

Kofax - američka državna agencija odabrala Kofax za novi program za prihvat i obradu dokumenata

Agencija investirala rekordnih 7,6 milijuna USD

Kofax je objavio da je jedna američka državna agencija odabrala Kofaxov softver za prihvat i vađenje podataka iz stotina milijuna stranica dokumenata godišnje. Ugovor pokriva 4,1 milijuna USD za softverske licence i 3,5 milijuna USD za četiri godine unaprijed plaćenog održavanja, ukupno 7,6 milijuna USD, što je najveća ugovorna vrijednost u povijesti tvrtke.

Agencija koristi Kofax Capture™ i Kofax Transformation Modules™ za prihvat i vađenje podataka u okviru aplikacija za obradu socijalne pomoći građanima i prateće dokumentacije. Rezultati se prosljeđuju u sustav za upravljanje zapisima.

Kofax Capture pokriva procese od skeniranja do arhiviranja. Dokumenti se skeniraju o kreiraju se njihove digitalne slike, vade se podaci za indeksiranje na osnovu kojih će se kasnije pristupati tim slikama, a slike i indeks podaci se prosljeđuju u razne repozitorije i aplikacije. Time se značajno smanjuju troškovi kasnijeg pristupa informacijama, a poboljšava se i poštivanje propisa o zaštiti informacija. Kofax Capture je fleksibilan i skalabilan, a korisnici mogu sami odlučivati da li će se izvorni dokumenti skenirati u centralnom uredu, u udaljenim filijalama ili u korporacijskom data centru.

Kofax Transformation Modules dodaje Kofax Captureu mogućnost klasifikacije dokumenata, odvajanja stranica, vađenje podataka i njihove provjere. Automatiziranjem zadataka koji su ranije zahtijevali mnogo ručnog rada i bili podložni brojnim greškama, Kofax Transformation Modules mogu bitno smanjiti troškove rada, poboljšati kvalitetu informacija i ubrzati odvijanje poslovnih procesa.


Irvine, CA, Aug. 22, 2013

Kofax - velika europska banka investirala više od 2 milijuna USD u Kofaxov softver

Kofax Mobile Capture ubrzava i pojednostavljuje prihvat depozita na udaljenim lokacijama

Kofax je objavio da je jedna velika svjetska banka sa sjedištem u Europi investirala dodatnih 2,3 milijuna USD u Kofaxov softver koji će obrađivati više od 350 milijuna dokumenata godišnje. Ovo proširenje će dramatično smanjiti količinu papira koji se obrađuje u banci.

Dodane investicije uključuju Kofax Capture™, Kofax Transformation Modules™ i Kofax Mobile Capture™ koji će se koristiti za obradu obrazaca, dokumenata, pratećih dokumenata i čekova. Kofaxov softver omogućava banci da automatizira proces prihvata u točki nastajanja informacija u poslovnicama, na šalterima za poslovanje s klijentima, umjesto da se papiri šalju na skeniranje u centralu. Time se poboljšava brzina i učinkovitost obrade, pa će djelatnici banke imati više vremena za pružane usluga klijentima i ostale kritične poslove. Banka će koristiti i Kofax Mobile Capture za daljinski prihvat dokumenata svih vrsti.

Kofax Capture pokriva cijeli proces od skeniranja do arhiviranja, a radi tako da skenira dokumente, stvara njihove digitalne slike, iz njih vadi podatke potrebne za indeksiranje, te zatim te slike i indekse prosljeđuje u razne repozitorije i aplikacije. To može znatno smanjiti troškove pristupa podacima, a pomaži i pri poštivanju propisa o zaštiti informacija. Kofax Capture je fleksibilan i skalabilan, omogućava korisnicima da sami odluče gdje i kako će se vršiti prihvat i indeksiranje slika, bilo u centralnom uredu, bilo u udaljenoj filijali ili u data centru.

Kofax Transformation Modules standardnim mogućnostima iz Kofax Capture dodaje klasifikaciju dokumenata, odvajanje stranica, vađenje podataka i provjeru podataka i vezu s aplikacijama za procese od prihvata do obrade. Automatizirajući poslove koji su zahtijevali mnogo ručnog rada i koji su bili podložni greškama, Kofax Transformation Modules mogu znatno smanjiti troškove rada, poboljšati kvalitetu informacija i ubrzati poslovne procese.


27.08.13

Fujitsu – veliki uspjeh u Japanu – novi skener Fujitsu ScanSnap SV600 nadmašio sva očekivanja

ScanSnap SV600 – novi pogled na skeniranje

Fujitsu je objavio novi ScanSnap SV600 skener koji može skenirati bez kontakta. Skener je postigao ogroman uspjeh kod kupaca u Japanu, a uskoro počinje i prodaja u Europi, Srednjem istoku i Africi.

Skener se odlikuje trenutačnim i intuitivnim rukovanjem. Dokumenti se jednostavno postave na stol i pritisne se gumb 'Start'. Mogućnosti za intuitivno rukovanje čine rad vrlo lakim: kada se obrađuju uvezani dokumenti, SV600 će automatski nastaviti digitalizirati iduću stranicu čim se okrene list papira.


London, August 28, 2013

Fujitsu - Rack2-Filer Smart za Fujitsu skenere organizira digitalne dokumente u virtualnom ormariću za dokumente

Upravljanje i spremanje digitalnih dokumenata u oblaku ili na lokalnim mrežama ; Inteligentna obrada i spremanje dokumenata može poslužiti više od pet milijuna digitalnih stranica ; Hrptovi virtualnih mapa su vidljivi i čitljivi – stranice se listaju klikanjem miša ; Digitalnim dokumentima se može pristupiti bilo kada, bilo gdje, u privatnoj mreži ili u oblaku ; Rack2-Filer Smart aplikacije za iOS i Android znače da je digitalni ormarić za dokumente mobilan ; Pridruženi Magic Desktop sakuplja sadržaje s PC-a, iOS-a, Androida i servisa za društvene mreže (SNS - Social Network Services)

Fujitsu PFU je objavio softver Rack2-Filer Smart, pomoću kojeg korisnici Fujitsu ScanSnap skenera mogu pohranjivati i arhivirati njihove digitalne dokumente u virtualnom ormariću za dokumente koji radi baš kao što radi pravi takvi ormarić. Digitalne mape se mogu spremiti na lokalnoj mreži, ili u cloud servisima kao što su Dropbox, SkyDrive ili SugarSync, i može im se pristupiti bilo kada, bilo gdje. Za mobilne korisnike postoje besplatne Rack2-Filer Smart aplikacije za iOS i Android operacijske sustave za pametne telefone. Rack2-Filer Smart je prikladan za upravljanje poslovnim dokumentima i u većim uredima i kod kuće.

Korisnici opremljeni s Fujitsu ScanSnap skenerima i Rack2-Filer Smart softverom trebaju samo pritisnuti gumb da bi skenirali objekte veličine od posjetnice do dokumenta veličine A3 papira, direktno u neku otvorenu elektroničku mapu. Time se smanjuje prostor i vrijeme potrebno za održavanje klasičnih papirnatih arhiva: svaki od šest redova može sadržavati do 42 digitalne mape, a svaka od njih je dovoljna za spremanje 500 stranica. Ukupno se može koristiti 20 arhivskih ormarića, ukupnog kapaciteta većeg od pet milijuna digitalnih stranica kojima se daleko lakše upravlja nego se papirnatim ekvivalentima.

Rack2-Filer Smart imitira klasične police/kabinete za arhiviranje, tako da s njime mogu lako raditi ii korisnici koji nisu naviknuti na rad s digitalnim dokumentima. Grafičko sučelje omogućava korisnicima da poslažu elektroničke mape kao što bi poslagali kartonske registratore ili plastične mape, a mogu čitati i natpise na hrptovima mapa. Podaci se mogu razmjenjivati s ostalim korisnicima na lokalnoj mreži ili putem cloud servisa, a postoje i alati kao što su indeksi i memorijske funkcije koje pomažu da se pohranjeni podaci organiziraju po nekoj metodi. Softver osigurava i pretraživanje putem ključnih riječi, pa je lako pronaći pojedine dokumente u mapi.

Aplikacija za pametne telefone, Rack2-Filer Smart omogućava korisnicima da rade sa svojim digitalnim mapama i putem njihovih iPhone, iPad ili na Androidu zasnovanih mobilnih uređaja. Preko Wi-Fi mreže je moguće je prenijeti cijelu policu s knjigama na mobilni uređaj, gdje se sadržaji zatim mogu prikazati, pretraživati, uređivati i dodavati im komentare. Rack2-Filer Smart aplikacije su besplatne i mogu se preuzeti na Google Play i iTunes.

Sve Deluxe verzije ScanSnap skenera se isporučuju s Rack2-Filer Smart i Magic Desktop softverom. Aplikacija Magic Desktop omogućava korisnicima da prikupe podatke iz raznih izvora, kao fotografija snimljenih pomoću iPad/iPhone ili nekog Android uređaja, ili komunikacija s društvenih medija kao što je Facebook, te da te sadržaje spreme na virtualni desktop gdje oh mogu kategorizirati, organizirati ih u urediti ih. Objekti sakupljeni na Magic Desktopu se mogu spremiti u Rack2-Filer Smart mape.


Kawasaki, Japan, August 28, 2013

Fujitsu – prva homo-morfička enkripcija na svijetu, tehnologija za statističke kalkulacije i biometričku autentifikaciju

Potiče razmjenu informacija između kompanija, kod čega je ranije bilo problema oko privatnosti

Fujitsu Laboratories je objavio da je prvi na svijetu razvio tehnologiju za homomorfičku enkripciju koja omogućuje statističke kalkulacije i biometričku autentifikaciju pomoću kriptiranih podataka, bez potrebe da se podaci dekriptiraju, te uz punu brzinu.

Od kada se najčešće koriste podaci u oblacima, zaštita podataka je postala kritičnom, a homomorfička enkripcija, koja omogućava da nad podacima u kriptiranom stanju provedu matematički procesi, je postala predmet pažnje. Međutim, postojeće metode za homomorfičku enkripciju koriste enkripciju bit-po-bit, što usporava obradu i otežava rad u praksi.

Fujitsu Laboratories je razvio posebni način redanja nizova podataka, a nakon toga kriptiranje grupe podataka, tako da se proračun kontrolnih veličina za nizove bitova, potrebne za statističke kalkulacije ili druge obrade mogu obaviti na nivou grupe, s tim da podaci ostanu u kriptiranom stanju.

Ova tehnologija omogućava da se podaci iz oblaka koriste na razne načine, uz poštivanje privatnosti. Na primjer, kada se tehnologija primjeni za biometričku autentifikaciju, kao što je analiza otisaka prstiju ili uzorka vena u dlanovima, moguće je sigurno upariti kriptirane podatke bez potrebe da se prije toga dekriptiraju. Korištenje povjerljivih informacija kao što su medicinski ili biološki podaci za analizu podataka, do sad je bilo problematično s gledišta privatnosti. Fujitsu će omogućiti kombiniranje informacija koje u okviru nekog jedinstvenog cloud servisa koristi više kompanija u sprezi s ovom novom tehnologijom za enkripciju.

Napomena:
Homomorfička enkripcija je metoda za enkripciju koja omogućava da se matematičke operacije, kao što su zbrajanje i množenje, obave na kriptiranim podacima. Pošto su i rezultati također kriptirani, do rezultata mog doći samo oni koji imaju ključ za kriptiranje.


 

For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018