nv-1408

   Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 
    

novosti

2014. – kolovoz


u ovom broju:

11.08.14 – 24.08.14

- NetApp - poslovni rezultati za prvi kvartal financijske godine 2015

- Fujitsu - hibridni sistem ETERNUS bolji od mnogih korporacijskih Array i po mjeri izrađenih All-flash alternativa, prema novim SPC-1 testovima

- Fujitsu - prošireno rješenje za analitiku 'velikih podataka' ubrzava donošenje poslovnih odluka

- HP - brzo prihvaćanje i uvođenje pohrane za softverski definirani data centar

- HP Autonomy - ažuriran paket za upravljanje korporacijskim sadržajima - nove mogućnosti za mobilnost, oblak, analitiku

- Kofax - softver za obradu životnog osiguranja kod Sjeverno Američkog osiguravatelja

- Syncsortov blog - Big Data: pomodarstvo, glumatanje ili uvid u teške uvjete rada? Četiri velike tvrtke odgovaraju na to pitanje.

- Microsoft  - Steve Ballmer odlazi u mirovinu

28.07.14 – 10.08.14

- NetApp  - nagrada "Best of Show" za flash inovacije

- HP Autonomy - modernizacija zaštite i pohrane podataka za sudove savezne države Missouri

- Kofax - softver za banku iz Australije

- Kofax - automatizacija salda kontija dobavljača za globalnu građevinsku tvrtku

- Oracle - Oracle Database 12c, za priključivanje na oblake

- Syncsort blog - Koliko možete uštediti prebacivanjem poslova s mainframe sustava na Hadoop?

- Syncsort blog - 50 godina mainframe sistema - kuda ide informatika?

- HP - istraživanje pokazalo da je 70 % Internet of Things uređaja osjetljivo na napade

 


11.08.14 – 24.08.14


Sunnyvale, Calif.—August 13, 2014

NetApp - poslovni rezultati za prvi kvartal financijske godine 2015

Neto prihod 1,49 milijardi USD ; rast od 13% u odnosu na isto razdoblje prošle godine ; Kompletno osvježena linija FAS proizvoda line i predstavljeni novi čisti-flash proizvodi ; Isporuka klaster Data ONTAP® čvorova povećana na 177 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine ; Isporučeni kapacitet flash proizvoda više nego podvostručen u odnosu na isto razdoblje prošle godine

NetApp je objavio poslovne rezultate za prvi kvartal financijske godine 2015, koji je završio 25.07.2014.

Neto prihod za prvi kvartal financijske godine 2015 je bio 1,49 milijardi USD. Neto dobit za prvi kvartal financijske godine 2015 je bila 88 milijuna USD, u usporedbi s neto dobiti od 82 milijuna za isto razdoblje prošle godine.

U drugom kvartalu financijske godine 2015 se očekuje neto prihod u rasponu 1,49 - 1,59 milijardi USD

Novi NetAppovi proizvodi:

·   NetApp® FAS8080 EX. Unificirani FAS8080 EX array je projektiran imajući na umu najzahtjevnije poslovno-kritične aplikacije s naprednim mogućnostima za kvalitetu usluge koje mogu jamčiti predvidljive performanse.

·   NetApp FAS2500. FAS2500 predstavlja optimalni omjer cijene/performansi za sisteme na početku raspona cijena, a i pojednostavljuje upravljanje pohranom.

·   All-flash FAS proizvodi. Novi NetAppovi samo-flash FAS proizvodi kombiniraju visoke performanse i nisku latentnost flash tehnologije s korporacijskom pouzdanošću i širokim upravljanjem podacima koje osigurava NetApp Data ONTAP® softver.

·   Ažurirani OnCommand® portfelj. OnCommand omogućava korisnicima da bolje kontroliraju klastere Data ONTAP i sustave za pohranu od raznih proizvođača, čime se smanjuju troškovi pohrane, poboljšava pružena usluga kroz otvorenu integraciju, te se maksimizira učinak investicija kroz fleksibilno izvještavanje i analiziranje troškova.

NetApp je ojačao partnerstva:

·   Isporučen NetApp Private Storage (NPS) za Microsoft Azure.

·   Produbljeno partnerstvo za Equinix Hybrid Cloud. Equinix Cloud Exchange može dinamički povezati korisnike NetApp Private Storagea na više javnih oblaka.

·   Ostvareno 3 milijardi u zajedničkoj prodaji FlexPoda® za NetApp i Cisco.

NetApp osigurao arhitekturu za Cloud servise:

·   Agencija za prirodne resurse savezne države Kalifornije je uvela NetAppovu arhitekturu za privatne oblake koristeći NetAppov klaster Data ONTAP operacijski sustav, OnCommand System Manager, i FAS hibridne sisteme za pohranu i stvorila više-korisnički privatni oblak.


Munich, August 21, 2014

Fujitsu - hibridni sistem ETERNUS bolji od mnogih korporacijskih Array i po mjeri izrađenih All-flash alternativa, prema novim SPC-1 testovima

Fujitsu je objavio da je ETERNUS DX600 S3 skalabilni unificirani sustav za pohranu na diskovima prema nedavno objavljenim rezultatima usporedbenog testa SPC Benchmark 1 od Storage Performance Councila, opet proglašenim najboljim u svojoj klasi, postigavši najbolji i rezultat po pitanju performansi(IOPS) i cijena i performansi ($/IOPS), a vremena +odziva su bila ispod milisekunde.


Tokyo, August 14, 2014

Fujitsu - prošireno rješenje za analitiku 'velikih podataka' ubrzava donošenje poslovnih odluka

QlikView, proizvod za vizualizaciju podataka integriran u rješenje za rad s velikim količinama podataka

Fujitsu je objavio da je QlikView, alat za poslovno-obavještajne poslove (BI - business intelligence) od vodećeg isporučitelja za rješenja za vizualizaciju podataka, Qlik Technologies, ugrađen u model za analizu podataka FUJITSU Business Application Operational Data Management & Analytics, Fujitsuovo rješenje koje omogućava efikasnu uporabu velikih podataka.

QlikView nudi sučelje koje omogućava intuitivni rad i ne zahtijeva posebne informatičke vještine. Korisnici mogu analizirati i vizualizirati 'velike podatke' (big data) na brz i jednostavan način, tako da ljudi zaduženi za razne aspekte poslovanja mogu sami analizirati i vizualizirati podatke i tako doći do informacija potrebnih za donošenje odluka.


PALO ALTO, Calif., August 22, 2014

HP - brzo prihvaćanje i uvođenje pohrane za softverski definirani data centar

Uređaji za virtualnu pohranu, integracija OpenStack oblaka i all-flash array već za početne konfiguracije omogućavaju veću agilnost u virtualiziranim okolišima

HP je objavio nove proizvode za softverski definirane data centre (SDDC - software-defined data center) pomoću kojih se pojednostavljuje uvođenje lako proširive pohrane za rad u oblacima i virtualne servere.

Predstavljen je i novi, početni, all-flash array koji će omogućiti ubrzanje aplikacija na ekonomični način.

Informatički odjeli širom svijeta su pod stalnim pritiskom da pruže više sa sve manje resursa. Zbog toga sve više prelaze na rad u oblacima i na SDDC, a za to su opet potrebne nove platforme za pohranu, koje poboljšavaju efikasnost i omogućavaju bolju kontrolu.

Zbog toga HP nudi softverski definiranu pohranu, HP StoreVirtual Virtual Storage Appliance (VSA) kao potpuno integriranu opciju za HP Helion OpenStack i HP Helion OpenStack Community Edition. HP je proširio i HP StoreVirtual Storage hypervisor i objavio novu HP StoreOnce VSA licencu koja smanjuje troškove za male i udaljene lokacije za 86 %.

Povrh toga, HP omogućava visoke nivoe usluga uz uklanjanje troškovnih prepreka za korištenje flash pohrane - nudi se HP 3PAR StoreServ 7200 All-Flash Starter Kit. Već za 35.000,00 USD korisnici SDDC-a mogu uvesti početnu konfiguraciju all-flash arraya. HP je također objavio da nastavlja suradnju s VMwareom na integraciji HP 3PAR StoreServ Storage na VMwareovu planiranu Virtual Volumes (VVols) arhitekturu za pohranu.


PALO ALTO, Calif., August 19, 2014

HP Autonomy - ažuriran paket za upravljanje korporacijskim sadržajima - nove mogućnosti za mobilnost, oblak, analitiku

HP Autonomyeva vizija za "ECM bez granica" uklanja prepreke koje otežavaju pristup i iskorištavanje informacija

HP Autonomy je objavio nekoliko važnih ažuriranja za svoj paket za upravljanje korporacijskim sadržajima (ECM - Enterprise Content Management) koji pomaže korisnicima da se probiju kroz prepreke koje okružuju informacije, čime pomaže profesionalcima pravne, financijske i ostalih struka koje rade sa sadržajima velike vrijednosti, koji pristupaju i koriste informacije, kako god i gdje god radili.

Danas granice često ometaju protok informacija i sprečavaju organizacije da u punoj mjeri iskoriste njihovu poslovnu vrijednost. Informacijski sistemi ne mogu sigurno otkriti sadržaje za koje je podignut zid prema djelatnicima, partnerima i kupcima, čime se stvaraju prepreke za suradnju i optimizaciju poslovnih procesa. HP-ov "ECM bez granica" ("ECM Without Borders") je strateška inicijativa koja organizacijama treba pomoći da nadvladaju ograničenja njihovih izoliranih repozitorija za informacije. Primarni ciljevi strategije za HP-ov kompletni ECM paket su:

·   Ukloniti barijere nastale zbog višestrukih repozitorija

·   Omogućiti ljudima da rade i surađuju bilo kada, bilo gdje

·   Potpora za rad na vlastitoj lokaciji, u oblaku i u hibridnom sustavu

·   Sigurno upravljanje informacijama u skladu s postavljenim pravilima

U skladu s tom strategijom, ažurirani su HP WorkSite, HP Universal Search i HP Process Automation da se uklone prepreke do informacija, omogući bolje pretraživanje i veća produktivnost, te rad od bilo kuda, s bilo kojeg uređaja.

Ključne novosti su:

·   HP Universal Search 8.0 je proširen sada daje šire korporacijsko pretraživanje i analitiku i novo sučelje za korisnike koje daje konsolidirani pogled na rezultate pretraživanja. Nova integracija s HP Consolidated Archive i HP Records Managerom povećava mogućnost da se stekne znanje iz starih e-mail poruka i korporacijskih zapisa.

·   HP Process Automation 7.5 donosi produbljenu integraciju s WorkSite i omogućava bolji pristup i uređivanje WorkSite sadržaja iz tokova poslova. Dodan je i novi API (programsko sučelje) koje omogućava razvoj po mjeri prilagođenih rješenja.

·   HP WorkSite Mobility for iOS sada ima potporu za mobilni prihvat dokumenata koji sadrže više stranica koje je sada moguće skenirati, pročitati tekst te ubaciti u WorkSite, sve s mobilnih uređaja.

·   HP WorkSite Mobility Web za Android, Windows Mobile i Blackberry uređaje daje mogućnost lakog i sigurnog pristupa dokumentima i e-mail porukama s tih uređaja. Ovo izdanje donosi novo sučelje za rad s ekranima osjetljivima na dodir.

·   HP Process Automation 7.5 donosi potporu za Mobile Portal za pametne telefone.


IRVINE, Calif., Aug 12, 2014

Kofax - softver za obradu životnog osiguranja kod Sjeverno Američkog osiguravatelja

Rješenje eliminira točke ručne obrade i ubrzava obradu odštetnih zahtijeva

Kofax je objavio da je jedan od najvećih osiguravatelja životnog osiguranja u Sjevernoj Americi proširio svoje postojeći Kofax Capture™ i dodao Kofax Transformation Modules™ paket kako bi automatizirao i ubrzao obradu polica osiguranja, molbi i odštetnih zahtjeva. Ugovor je sadržavao više od 300.000,00 USD za softver licence i preko 65.000,00 za profesionalne i ostale usluge.

Kofax Capture (KC) osigurava mogućnosti potrebne za proces od skeniranja do arhiviranja - skenira dokumente i obrasce, stvara njihove digitalne slike, vadi podatke potrebne za indeksiranje i naknadno pretraživanje, te zatim slike dokumenata i pridružene im podatke šalje u razne repozitorije za podatke i aplikacije.

Kofax Transformation Modules (KTM) dodaje Kofax Captureu klasifikaciju dokumenata i obrazaca, odvajanje stranica, provjeru izvađenih podataka i mogućnosti raznih provjera potrebnih za robusne aplikacije koje pokrivaju postupke od skeniranja do obrade.


August 21, 2014 by Mark Underwood

Syncsortov blog - Big Data: pomodarstvo, glumatanje ili uvid u teške uvjete rada? Četiri velike tvrtke odgovaraju na to pitanje.

Syncsortov blogger, Mark Underwood piše kako se mnogo govori o 'velikim podacima', no da li je Big Data pomodarstvo, glumatanje ili uvid u teške uvjete rada?

Pristalice Big Data koncepta tvrde da postoje zlatni rudnici podataka koje treba iskoristiti da se povećaju prihodi ili poboljšaju proizvodi. Skeptici na to odgovaraju da Big Data nije ništa novoga - to je samo  varijacija High Performance Computinga, a u konačnici, trud uložen u kreiranje repozitorija nestrukturiranih podataka će biti poništen potrebom da se uvedu strukture koje su potrebne da nestrukturirani podaci postanu korisni.

Tko je u pravu?

Slijede četiri primjera iz prakse koji pokazuju kako su velike tvrtke iskoristile Big Data.

1.     Korištenje podataka iz Interneta stvari (Internet of Things) za uštede u troškovima rada i manje ispuštanje stakleničkih plinova.
U špediterskoj tvrtki UPS je pokrenut projekt ORION (On-Road Integrated Optimization and Navigation) koji prikuplja podatke o brzini, kočenju i navigaciji za oko 46.000 tvrtkinih vozila. ORION je tek u početnoj fazi, no kroz njega prikupljeni podaci se već koriste za optimizaciju ruta, čime su ušteđeni deseci milijuna litara goriva u razdoblju od 2010 - 2013. Manja potrošnja goriva također znači da je u atmosferu ispušteno 14.000 tona CO2 manje. Očekuju se još veće uštede, jer sustav za sada ne koristi živi dotok podataka koji se tek planira uvesti.

2.     Uporabom podataka o kupcima iz svih kanala ubrzati prodaju i osvojiti veći udio na tržištu.
Macys.com je Web trgovina poznate robne kuće. To je ujedno i najbrže rastući dio Macyevog poslovanja, koji raste brzinom od 50 % godišnje. Koristeći niz open source alata kao što je Hadoop uz poznate softvere za rad sa strukturiranim podacima, kao što su SAS, DB2, i Vertica, ova Macyeva grupa je uspjela poboljšati poslovno-obavještajne rezultate vezane uz kalendare prodaje i poboljšati ciljanu maloprodajnu ponudu. To se postiže sakupljanjem podataka iz raznih kanala i analizom pomoću široke palete alata. Fokus je na povrat uloženih sredstava

3.     Brže aktiviranje složenih marketinških kampanja.
U Sears Holdingsu, složene marketinške kampanje su zahtijevale opširne pripreme. Koristeći Big Data, Sears je uspio skratiti vrijeme pokretanja kampanja s osam tjedana na svega jedan tjedan.

4.     Promocija marke, monetizacija uvida stečenog Big Data analitikom.
Podružnica Verizon Wirelessa, Precision Market Insights, je uspjela osigurati vrijedni uvid u to gdje žive obožavatelji bejzbol kluba Phoenix Sun, koliki su im prihodi po domaćinstvu, koliko ih je prisustvovalo proljetnom treningu u Phoenixu i kakav je bio utjecaj zajedničkih marketinških kampanja na promet i na maloprodaju hrane.


Aug. 19, 2014

Microsoft  - Steve Ballmer odlazi u mirovinu

Microsoft - Steve Ballmer, čovjek koji je u Microsoftu naslijedio Billa Gatesa prestaje biti i član upravnog odbora i nakon 34 godine rada u Microsoftu odlazi u mirovinu. S Microsoftom će imati daljnje veze samo kao jedan od većih dioničara.

Ballmera je na vodećem mjestu u Microsoftu već ranije zamijenio Satya Nadella, kojemu je Ballmer pomagao u prelaznom periodu koji je sada završio, pa se Ballmer povlači.

Ova smjena vjerojatno neće bitno promijeniti smjer u kojem će se Microsoft kretati, no odlazi još jedna od osoba koje su davale ton Microsoftu.


28.07.14 – 10.08.14


SUNNYVALE, Calif. — August 07, 2014

NetApp  - nagrada "Best of Show" za flash inovacije

Suci impresionirani NetAppovim All-Flash-Arrayem iz EF-Serije, a profesionalni informatičari su proglasili NetApp vodećim u inovacijama za All-Flash NAS SSD u godini 2014

NetApp je osvoji dvije nagrade na konferenciji "2014 Flash Memory Summit". NetApp je osvojio nagradu najboljeg na izložbi (Best of Show) za najinovativniju primjenu flash Memorije kod korisnika, za uvođenje NetApp EF-Series all-flash-array sustava kod korisnika Diamond Light Source. NetApp je također osvojio i priznanje profesionalnih informatičara kao favorit na tržištu All-Flash NAS SSD sustava. NetApp je osvojio vodeća mjesta i u četiri dodatne kategorije - za performanse, pouzdanost, usluge, te potporu i inovacije.

Dovodeći do maksimuma vrijednost flash memorije preko svih podsustava za računanje, umrežavanje i pohranu, NetApp nudi najsveobuhvatniji portfelj flash uređaja koji povećavaju učinkovitost i ubrzavaju performanse aplikacija kritičnih za uspjeh poslovanja. Portfelj pokriva sve što je potrebno za hibridne i samo-flash sustave.

Nagrada "Best of Show - Most Innovative Flash Memory Customer Implementation" je dodijeljena za rješenje primijenjeno kod korisnika Diamond Light Source, znanstveno istraživačkog centra u Ujedinjenom Kraljevstvu. Korisnik u laboratoriju generira svjetlosne zrake cijelog spektra, od infra-crvenih do X zraka i pomoću njih ispituje temeljnu prirodu materije i njenu atomsku strukturu. Korisniku je bio potreban brzi buffer za lokalnu pohranu podataka prikupljenih eksperimentima. Diamond je izabrao dva NetApp® EF540 flash arraya s 12 x 800 GB SSD-ovima, za aplikacije koje moraju imati latentnost manju od mili sekunde.

Nagrada "Vodeći inovator" za All-Flash NAS sustave je dodijeljena na osnovu rezultata ankete provedene među profesionalnim informatičarima, koji su trebali ocijeniti cijene, pouzdanost, prateće usluge i potporu za proizvode iz te kategorije.


PALO ALTO, Calif., July 28, 2014

HP Autonomy - modernizacija zaštite i pohrane podataka za sudove savezne države Missouri

HP Data Protector i HP StoreOnce osiguravaju skalabilnu, fleksibilnu i efikasnu pohranu i sigurnosno kopiranje, da se zaštite osjetljivi dokumenti sudova

HP Autonomy je objavio da su sudovi savezne države Missouri (Missouri State Courts) u cijeloj državi završili uvođenje HP Data Protectora, glavnog HP Autonomyevog rješenja za sigurnosno kopiranje i rekonstrukciju podataka na korporacijskoj razini, kao i HP StoreOnce Backupa kojim se štite kritični podaci za vođenje slučajeva.

Državni sudovi Missourija procesuiraju više od 1 milijun slučajeva godišnje, a tim informacijama dnevno pristupa oko 5.000 djelatnika pravne struke. Zaštita tih podataka je kritična za osiguranje kontinuiteta rada, jer ne smije doći do prekida - gubitak informacija bi mogao imati katastrofalne posljedice za pravosudni sustav Missourija.

Danas više od 40 sudova u Missouriju koristi HP Data Protector, u sprezi s HP StoreOnce. Oni moraju imati sigurnosne kopije za 13 terabajta podataka koji se odnose na slučajeve, sudske i radne dokumente i e-poštu.

HP Data Protector pruža moderni okoliš za sigurnosno kopiranje i koristi HPov adaptivni softver za kopiranje i oporavak pomoću kojega se cijelim procesom upravlja s jedne konzole. Taj novi način inteligentnog upravljanja je skoro prepolovio posao oko sigurnosnog kopiranja u Sudovima države ih kopija Missouri.

Tehnologija za virtualiziranu pohranu podataka i brzu i pouzdanu de-duplikaciju, HP StoreOnce je dovela do uštede u potrebnim kapacitetima za pohranu.


IRVINE, Calif. - Aug 5, 2014

Kofax - softver za banku iz Australije

Automatizacija obrade hipotekarnih kredita ubrzava rješavanje molbi za kredite, osigurava analitike i vizualizacije potrebne za donošenje dobrih odluka, poboljšava poštivanje propisa o sigurnosti informacija

Kofax je objavio da je jedna od velikih banaka u Australiji odabrala Kofaxov softver za automatizaciju obrade molbi za odobravanje hipotekarnih kredita i prateće dokumentacije. Sustav će ujedno osigurati poštivanje propisa o sigurnosti instrumenata platnog prometa. Kupljen je komplet softvera koji sadrži Kofax Capture™, Kofax Transformation Modules™, Kofax Import Connector™ i Kofax Analytics for Capture™.

Vrijednost ugovora je otprilike 1 milijun $ za softver licence i još preko 200.000,00 $ za održavanje i ostale usluge.

Kofax Capture (KC) osigurava mogućnosti potrebne za proces od skeniranja do arhiviranja - skenira dokumente i obrasce, stvara njihove digitalne slike, vadi podatke potrebne za indeksiranje i naknadno pretraživanje, te zatim slike dokumenata i pridružene im podatke šalje u razne repozitorije za podatke i aplikacije.

Kofax Transformation Modules (KTM) dodaje Kofax Captureu klasifikaciju dokumenata i obrazaca, odvajanje stranica, provjeru izvađenih podataka i mogućnosti raznih provjera potrebnih za robusne aplikacije koje pokrivaju postupke od skeniranja do obrade. Automatizacijom ručnih postupaka koji su zahtijevali mnogo vremena i bili osjetljivi na greške, Kofax Transformation Modules može bitno smanjiti troškove rada, poboljšati kvalitetu informacija i ubrzati poslovne procese.

Kofax Import Connector radi u sprezi s Kofax Captureom, a služi za prihvat e-pošte, faksova i ostalih dokumenata koji dolaze iz zajednički korištenih datoteka ili putem Web servisa, odmah čim uđu u organizaciju.

Kofax Analytics for Capture osigurava gotove instrument table (dashboards) koje pokazuju učinkovitost rješenja za prihvat podataka, te interaktivni pogled na performanse, točnost i produktivnost sustava, kako bi administratori mogli pripremiti izvještaje o učinkovitosti rješenja za prihvat i poboljšati propusnost cjelokupnog sistema.


IRVINE, Calif., Jul 30, 2014

Kofax - automatizacija salda kontija dobavljača za globalnu građevinsku tvrtku

Rješenje je zamjena za raniju outsourcing uslugu, ubrzava obradu i smanjuje troškove

Kofax je objavio da jedna od vodećih globalnih građevinskih tvrtki sa sjedištem u Europi sada koristi Kofax Capture™, Kofax Transformation Modules™, Kofax e-Transactions™ i Kofax Analytics for Capture™ pomoću kojih je automatizirala prihvat i obradu ulaznih faktura i pomoću kojih osigurava napredne analize za praćenje internih indikatora za poslovanje (KPIs - key performance indicators).

Kada je uvela Kofaxova rješenja, organizacija je uspjela vratiti obradu ulaznih faktura u kuću, da bi bolje kontrolirala troškove, poboljšala kvalitetu i sigurnost prihvaćenih podataka, te skratila vrijeme obrade. Korisnik očekuje da će time što posao više ne daje u outsourcing uštediti 25 % troškova.

Korisnik ima više od 100.000 djelatnika i sada planira proširiti Kofaxovo rješenje i na mobilnu obradu obračuna putnih troškova.

Kofax Capture (KC) osigurava mogućnosti potrebne za proces od skeniranja do arhiviranja - skenira dokumente i obrasce, stvara njihove digitalne slike, vadi podatke potrebne za indeksiranje i naknadno pretraživanje, te zatim slike dokumenata i pridružene im podatke šalje u razne repozitorije za podatke i aplikacije.

Kofax Transformation Modules (KTM) dodaje Kofax Captureu klasifikaciju dokumenata i obrazaca, odvajanje stranica, provjeru izvađenih podataka i mogućnosti raznih provjera potrebnih za robusne aplikacije koje pokrivaju postupke od skeniranja do obrade. Automatizacijom ručnih postupaka koji su zahtijevali mnogo vremena i bili osjetljivi na greške, Kofax Transformation Modules može bitno smanjiti troškove rada, poboljšati kvalitetu informacija i ubrzati poslovne procese.

Kofax e-Transactions (KeT) eliminira potrebu za tiskanje, slanje, skeniranje i ručni unos informacija iz dokumenata i obrazaca, jer omogućava elektroničku isporuku i prihvat dokumenata od pošiljatelje do primatelja, putem zaštićene e-pošte. Napravljen je za poduzeća koja žele prijeći s procesa zasnovanih na papiru na elektroničke procese. Znatno smanjuje troškove za radnu snagu, poboljšava kvalitetu informacija i ubrzava poslovne procese, bez troškova i složenosti sustava za elektroničku razmjenu podataka (EDI - electronic data interchange).

Kofax Analytics for Capture osigurava gotove instrument table (dashboards) koje pokazuju učinkovitost rješenja za prihvat podataka, te interaktivni pogled na performanse, točnost i produktivnost sustava, kako bi administratori mogli pripremiti izvještaje o učinkovitosti rješenja za prihvat i poboljšati propusnost cjelokupnog sistema.


Redwood Shores, Calif. – July 30, 2014

Oracle - Oracle Database 12c, za priključivanje na oblake

Najnovija verzija vodeće baze podataka uključuje novu tehnologiju za rad u memoriji, prikladnu za real-time aplikacije

Oracle je objavi novu verziju baze podataka, Oracle Database 12c, koja sadrži ključne opcije kao što su Oracle Multitenant i Oracle Database In-Memory. Oracle Multitenant pomaže korisnicima da lakše konsolidiraju i rade s višestrukim bazama podataka kao da se radi o jednoj jedinoj, što povećava efikasnost, pojednostavljuje upravljanje i osigurava maksimalnu dostupnost. Nova opcija za bazu podataka u memoriji, Oracle Database In-Memory proširuje mogućnosti za real-time obrade i analize.

Najnovije izdanje Oracle Database 12c također olakšava korisnicima razvoj aplikacija s novim tipovima podataka i ubrzaju performanse za rad s bazom podataka i skladištenje podataka.


July 29, 2014, by J.D. Hildebrand

Syncsort blog - Koliko možete uštediti prebacivanjem poslova s mainframe sustava na Hadoop?

Syncsortov blogger J.D. Hildebrand je objavio članak u kojem kaže da postoje mnogi razlozi da vrijedi prijeći na Hadoop arhitekturu za upravljanje 'velikim podacima' ('big data'). Neki se za Hadoop odlučuju jer je dostupan izvorni kod. Nekima se sviđa to da postoji veliki broj stručnjaka koji imaju iskustva s Hadoop platformama za pohranu i obradu ogromnih skupova podataka. Nekima se sviđa mogućnost zamjene ne-skupih komponenti tijekom rada, umjesto da moraju gasiti veliki, monolitni sistem kad god je potrebno nešto popraviti ili obaviti održavanje.

No, za većinu Hadoop korisnika, konačni saldo je konačni saldo. Sve više i više kompanija koristi Hadoop jer štedi novac u usporedbi s tradicionalnim rješenjima s velikim mainframe računalima.

Bit mogućnosti ušteda leži u tome da su mainframe sustavi optimizirani za obradu podataka i analitike. To su važni poslovi koji opravdavaju troškove nabave, održavanja i rada sustava s mnogo hardvera. Međutim, u slučajevima kada se za pohranu mogu koristiti i ekonomičnije alternative koje se mogu nabaviti na tržištu standardnih uređaja, uporaba mainframe sustava nije ekonomički opravdana. Kriminalno loše gospodarenje je koristiti najskuplje računalne resurse za pripremu ogromnih količina podataka i pretvaranje podataka iz jednog formata u drugi koji je potreban za računanja. Priprema podataka i transformacija njihovog formata može potrošiti sate i sate skupog rada mainframe računala, no radi se o relativno jednostavnom procesu koji nikako ne zahtijeva najnaprednije računalne sposobnosti mainframe sustava. To je čisti gubitak, no u mnogim organizacijama se na to troši čak do polovice mainframe kapaciteta.

Rješenja zasnovana na Hadoopu mogu zamijeniti mainframe računala, no mnogi korisnici nisu skloni ideji da se odreknu svog stare, iskušane željezarije koja im je služila godinama. Zbog toga se sve više koristi nova hibridna arhitektura u kojoj se koriste ne-skupi, na standardiziranim komponentama zasnovani Hadoop sistemi u sprezi s mainframe sustavima. Tada se jeftini standardizirani hardver koristi da se učitaju i transformiraju podaci koji se nakon toga šalju na mainframe sustav na analitičku obradu.

Koliko možete uštedjeti? Informatički stručnjaci kažu da na mainframe računalu zasnovano skladište podataka može koštati 100.000,00 do čak 200.000,00 USD po terabajtu. Za usporedbu, sustav zasnovan na Hadoopu košta svega 400,oo do 1.000,00 USD po terabajtu. To su ogromne uštede. A osim toga, mainframe sustav će i dalje obavljati analitičke poslove, bez izmjene u aplikacijama.


August 5, 2014 by J.D. Hildebrand

Syncsort blog - 50 godina mainframe sistema - kuda ide informatika?

Syncsortov blogger J.D. Hildebrand je objavio članak povodom 50-godišnjice mainframe sustava S/360

Svakih deset godina se nađe informatički guru koji, impresioniran snagom najnovijeg procesorskog čipa, objavi svijetu da su mainframe sustavi mrtvi. Međutim, desetljeće za desetljećem, prodaja mainframe sustava i dalje ide dobro, jer su mainframe sustavi platforma koju redovno odabiru korisnici koji rade s velikim količinama podataka i moraju obrađivati velike količine transakcija.

IBM je ove godine proslavio pedeseti rođendan svojih mainframe sustava, u spomen na lansiranje svojeg mainframe sustava System/360 godine 1964. To doduše nije bio početak mainframe sustava, godine 1964 su oni bili u uporabi već desetak godina, čak je i IBM objavio svoju Seriju 700 godine 1953. No System/360 je bio mainframe sustav namijenjen širokom tržištu i bitno je utjecao na formiranje profila mainframe sustava koji se održao desetljećima.

Opet je došao čas kada informatički stručnjaci tvrde da era velikih željeznih kanti dolazi kraju. Tvrde da je impresivna snaga mainframe sustava zasjenjena nizovima manjih sistema koji rade u sprezi - posebno kao Hadoop sustav u svojim različitim oblicima. Kritičari mainframe sustava tvrde da potražnja za mainframe sustavima pada i da je to dokaz njihovog kraja.

No, činjenice pobijaju takve. Banke, maloprodajne organizacije, komunalna poduzeća i slični korisnici se uzdaju u mainframe sustave koji prate njihove velike količine transakcija i koji melju terabajte podataka. IBM tvrdi da 96 od 100 najvećih banaka na svijetu koriste mainframe sustave koji su nasljednici Sistema 360 i na njima dnevno obrađuju 30 milijardi transakcija. Njihovi mainframe sustavi obrađuju godišnji promet od 23 milijardi USD na bankomatima i 6 bilijuna (evropskih bilijuna) USD prometa po kreditnim i debitnim karticama.

Današnje najveće i najaktivnije Web kompanije vode svoj posao na gustim klasterima serverskih farmi koje ovise o brzom umrežavanju, virtualizaciji i centraliziranom upravljanju. Takvi klasteri servera su po snazi usporedivi s mainframe sustavima, no najkorisniji su kao nadopuna, a ne zamjena za 'velike kante'.

Stručnjaci kažu da će se klasteri servera će se i dalje brzo širiti tehničkim svijetom, uključivo i neke niše koje su ranije zauzimali mainframe sustavi, no neto učinak toga može biti i porast potražnje za mainframe sustavima.

Ako nam pola stoljeća povijesti išta kaže, to je ovo: mainframe sustavi će se prilagoditi i ostati će relevantni. Već danas se koriste mainframe sistemi u sprezi s klasterima Hadoop servera, koji rješavaju probleme koje ni jedna od tih arhitektura nije mogla ranije riješiti. Ekonomični serveri složeni od standardiziranih komponenti obavljaju paralelne obrade pomoću Hadoopa pripremaju i formatiraju podatke, koje zatim obrade mainframe sustavi koji imaju neusporedivu moć mljevenja podataka. Čak je i IBM, na rođendanskoj proslavi svojih mainframe sustava objavio nove Hadoop mogućnosti za svoju trenutnu liniju mainframe sistema.

Predviđeno širenje pametnih uređaja, tzv. Internet stvari (Internet of Things), obećava eksploziju količine podataka kojima će se trebati upravljati, koje će trebati svesti na unificirane oblike, koje će trebati istražiti i koje će na kraju trebati arhivirati. Računalstvo u oblaku je također područje primjene kojemu vrlo pogoduje snaga mainframe sustava.

Rast 'Velikih podataka' (Big Data) u računalstvu u oblacima, međunarodno umrežavanje real-time financijskih transakcija…, sve to sugerira da će mainframe sustavi biti s nama i idućih 50 godina.


PALO ALTO, Calif., July 29, 2014

HP - istraživanje pokazalo da je 70 % Internet of Things uređaja osjetljivo na napade

IoT uređaji u prosjeku imaju 25 slabih točaka po proizvodu, što ostavlja širok prostor za potencijalne napadače

HP je objavio rezultate istraživanja koje je pokazalo da 70 % najčešće korištenih uređaja za 'Internet stvari' (IoT - Internet of Things) ima ranjive točke, među ostalim tu su sigurnost lozinki, enkripcija i općeniti manjak granuliranih dozvola za prava pristupa.

Kako se širi IoT, broj i raznovrsnost spojenih uređaja raste eksponencijalno. Istraživačka kuća Gartner predviđa da će do kraja 2020 godine na "Internet of Things" biti priključeno 26 milijardi raznih uređaja.

HP je istražio 10 najpopularnijih IoT uređaja i u prosjeku otkrio po 25 ranjivih točaka po proizvodu. Ispitane IoT uređaje, zajedno s pridruženim aplikacijama za mobilni rad u oblaku, su proizveli proizvođači TV uređaja, Web kamera, termostata za kućanstva, strujnih priključaka s daljinskim upravljanjem, kontrolera za vrtne prskalice, hubova za kontrolu više uređaja, elektroničkih brava za vrata, kućnih alarmna, vaga i mehanizama za otvaranje vrata na garažama.

Najčešće otkrivene sigurnosne slabosti su bile:

·   Nedostatak privatnosti: osam od deset ispitanih uređaja nisu dovoljno štitile podatke kao što su korisnikovo ime, e-mail adresa, kućna adresa, datum rođenja, podaci o kreditnim karticama i informacija o zdravstvenom stanju.

·   Nedovoljna autorizacija: 80 % ispitanih uređaja nije tražilo lozinke dovoljne složenosti i dužine, a najveći ih se broj zadovoljavao lozinkom poput "1234".

·   Nedostatak transparentne enkripcije: 70 % ispitanih IoT uređaja nisu kriptirale komunikacije prema Internetu i lokalnoj mreži, a 50 % mobilnih aplikacija je imalo ne kriptirane komunikacije prema oblaku, Internetu ili lokalnoj mreži.

·   Nesigurno Web sučelje: šest od deset ispitanih uređaja su imali nedovoljno sigurna sučelja - loše upravljanje seansama, slaba automatski podrazumijevana odobrenja, dozvole prenošene u obliku ne kriptiranog teksta.

·   Neadekvatna softverska zaštita: 60 % uređaja nije prilikom preuzimanja softvera za ažuriranje koristilo enkripciju. Neki od takvih paketa za ažuriranje su se čak mogli skinuti kao Linux datoteke u kojima se je mogao pregledati i modificirati softver.

Da bi pomogao oko ovakvih problema, HP nudi rješenje HP Fortify on Demand koje organizacijama omogućava da brzo i točno ispitaju sigurnost softvera.

For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018