nv-1507

   Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

novosti

2015. – srpanj


u ovom broju:

06.07.15 – 19.07.15

- Fujitsu - tekućinom hlađeni PRIMERGY Server prepolovljuje troškove energije

- Citrix - softver i alati za povezivanje s aplikacijama na Windows 10 i jednostavniju migraciju

- Veritas - NetBackup 7.7 ubrzava cloud backup i poboljšava performanse

- Veritas - novi portfelj rješenja za nekontrolirani rast podataka i fragmentiranu pohranu

- Veeam - integracija novog Veeam Availability Suite v9 i Oraclea

- Lexmark - Kofax View+ za Microsoft Outlook

- Microsoft - Windows 10 izlazi 29. srpnja 2015

22.06.15 – 05.07.15

- NetApp - proširena linija All-Flash Arrayeva

- Fujitsu - objavljeni najskalabilniji i najjači sustavi za pohranu na svijetu

- Fujitsu - nadopunjena linija integriranih sustava PRIMEFLEX

- Fujitsu - ETERNUS LT260 biblioteka na magnetskim vrpcama donosi kapacitet reda petabajta, visoke performanse i sigurnost

- Fujitsu Laboratories - tehnologija za prijenos podataka koja ubrzava pristup udaljenim datotekama

- Oracle - proširen portfelj proizvoda za korporacijske oblake

- Veem - visoka dostupnost za zoološke vrtove u Južnoj Australiji

- VMware - najavljene dvije tehnologije za optimizaciju, razvoj i uvođenje cloud aplikacija

- VMware - unificirana platforma za bolju automatizaciju i sigurnost u ACTIVE Networkovom data centru

- Ciscov Blog - u centru digitalnog vrtloga: kaos, disrupcija i prilika

- Syncsortov Blog - 3 razloga zbog kojih je sortiranje još uvijek zakon


06.07.15 – 19.07.15


Munich/Frankfurt, July 13, 2015

Fujitsu - tekućinom hlađeni PRIMERGY Server prepolovljuje troškove energije

Fujitsu je prvi od velikih proizvođača koji je uveo direktno hlađenje čipova tekućinom, čime se postiže efikasnije korištenje snage (PUE - power usage effectiveness) ; Moguća i do pet puta veća gustoća podataka ; Moguća reciklaža suvišne topline od 60 °C, može se koristiti npr. za grijanje zgrade

Fujitsu je proširio svoj portfelj serverskih rješenja za visoko-performantno računalstvo (HPC - High Performance Computing). Predstavljeno je rješenje za hlađenje tekućinom (Cool-Central Liquid Cooling Solution) koje troškove hlađenja smanjuje za do 50 %, što je značajna ušteda, ako se uzme u obzir da tipični današnji data centar koristi 40 % od ukupno potrošene energije za hlađenje.

Novi tekućinom hlađeni FUJITSU Server PRIMERGY CX400 M1 i njegovi klaster čvorovi donose do pet puta veću gustoću pohrane u data centru, do maksimuma od 160 Intel Xeon procesora i 1280 memorijska modula po standardnom ormaru. To povećava snagu na preko 30 kW po ormaru, pa hlađenjem tekućinom igra vitalnu ulogu u očuvanju temperature u prihvatljivom rasponu. Fujitsu predviđa da će do 2016 godine potrošnja za servere velike gustoće prijeći 50 kW po ormaru.

Tekućinom hlađeni sustavi omogućavaju da se tekućina zagrijana na 60 °C iskoristi za grijanje ili hlađenje prostorija.


SANTA CLARA, Calif. – July 14, 2015

Citrix - softver i alati za povezivanje s aplikacijama na Windows 10 i jednostavniju migraciju

Citrixovi proizvodi olakšavaju razvoj aplikacija za Windows 10, ubrzavaju migraciju aplikacija, ubrzavaju i pojeftinjuju prijelaz na nove desktopove

Citrix je objavio proizvode i alate koji će korisnicima olakšati i ubrzati prihvaćanje operacijskog sustava Windows 10. Kada krajnji korisnici počnu koristiti svoje privatne Windows 10 laptopove i tablete i za posao, biti će im potreban pristup do ključnih poslovnih Windows aplikacija. Citrixov softver za virtualizaciju aplikacija i desktopova i alati za migraciju omogućavaju pristup do ključnih poslovnih aplikacija na novim Windows 10 računalima i tabletima, pojednostavljuju uvođenje Windows 10 desktopova i optimiziraju proces migracije poslovnih aplikacija. Prijelaz na novu verziju operacijskog sustava poput Windows 10 je idealna prilika da se provede i virtualizacija aplikacija i desktopova, u okviru dugoročne strategije za bolje upravljanje, zaštitu i performanse aplikacija i desktopova.

Da bi postojeće poslovne aplikacije bile dostupne na novim Windows 10 računalima i tabletima, pomaže XenApp, u sprezi s novo dostupnim Citrix Receiver for Windows 10.

Da bi se postojeće Windows aplikacije prenijele na Windows 10, pomaže Citrix AppDNA koji automatizira i analizira aplikacije i rješava probleme.

Citrix će uskoro ponuditi i potporu za Windows 10 virtualne desktopove za XenDesktop.

Za upravljanje novim uređajima, XenMobile će osigurati trenutnu potporu za uređaje koji koriste najnoviju verziju Windows 10.


MOUNTAIN VIEW, Calif. – July 7, 2015

Veritas - NetBackup 7.7 ubrzava cloud backup i poboljšava performanse

NetBackup™ 7.7 širi integraciju virtualizacije i inteligentnu primjenu pravila

Veritas je objavio najnovije izdanje svog korporacijskog rješenja za zaštitu podataka, Veritas NetBackup™ 7.7. Novo izdanje donosi mogućnosti koje značajno poboljšavaju efikasnost poslova oko sigurnosnih kopija i restauracije podataka koje koriste servise za pohranu u oblaku. Performanse se poboljšavaju i do trideset puta.

Novo izdanje poboljšava backup na servise u oblaku, kao što su Amazon Web Services (AWS), Google, Hitachi Data Systems (HDS), Verizon, i Cloudian. NetBackup 7.7 donosi i integraciju s VMware® vSphere Virtual Volumes, Microsoft® Hyper-V, NetApp clustered Data ONTAP® (cDOT), i Microsoft SQL Serverom™, te donosi poboljšane samoposlužne servise za kontrolu poslova oko sigurnosnih kopija.

Konvergirana platforma Veritas NetBackup 7.7 pojednostavljuje upravljanje infrastrukturom i sadrži napredne automatizirane procese i kontrole za zaštitu složenih fizičkih i virtualnih okoliša.


MOUNTAIN VIEW, Calif. – July 7, 2015

Veritas - novi portfelj rješenja za nekontrolirani rast podataka i fragmentiranu pohranu

Nova rješenja za upravljanje informacijama pomažu korisnicima da iskoriste snagu informacija, lokalnih i u oblacima, te poštivanje propisa

Veritas je objavio proizvode namijenjene korporacijskim data centrima, kao i značajna proširenja za svoj portfelj proizvoda za rad sa sigurnosnim kopijama i upravljanje informacijama.

Glavne novosti su:

·   Veritas NetBackup™ 7.7, najnovije izdanje rješenja za rad sa sigurnosnim kopijama na korporacijskom nivou

·   Veritas InfoScale™ osigurava kontinuirani rad aplikacija u višerazinskom fizičkom i virtualnom okolišu  

·   Veritas Resiliency Platform za kontinuitet informatičkih servisa

·   Veritas™ Data Insight 5.0 za analitiku nestrukturiranih podataka i osiguranje poštivanja propisa, za okoliše na vlastitim lokacijama i u oblaku

·   Veritas Information Map daje bolji uvid u nestrukturirane podatke.


Baar, Switzerland: July 14, 2015

Veeam - integracija novog Veeam Availability Suite v9 i Oraclea

Novi Veeam Explorer for Oracle donosi kompletni rad sa sigurnosnim kopijama za Oracle baze podataka, na nivou transakcija i na osnovu slika stanja ; Također donosi korporacijska proširenja za napredni oporavak pojedinog stavaka za Veeam Explorer for Microsoft Active Directory, Exchange, SharePoint i SQL Server

Veeam® Software je objavio Veeam Explorer™ for Oracle, koji je dio novog paketa Veeam Availability Suite™ v9, koji će biti opće dostupan kasnije ove godine. Osim toga, objavljeno je i nekoliko dodatnih proširenja na korporacijskom nivou za Veeam Explorer for Microsoft Active Directory, Exchange, SharePoint i SQL Server.

Među glavne novostima su:

·   Veeam Explorer for Oracle: oporavak Oracle baza podataka na nivou pojedinih transakcija

·   New eDiscovery mogućnosti za Veeam Explorer for Microsoft Exchange: osigurava poštivanje propisa o zaštiti informacija

·   Veće proširenja za Microsoftove korporacijske aplikacije: omogućava rekonstrukciju objekata za grupna pravila, integrirane DNS slogove i objekte za konfiguriranje particija pomoću Veeam Explorer for Microsoft Active Directory, rekonstrukciju cijelih lokacija pomoću Veeam Explorer for Microsoft SharePoint, te restauraciju na razini tablica pomoću Veeam Explorer for Microsoft SQL Server.


IRVINE, Ca., Jul 17, 2015

Lexmark - Kofax View+ za Microsoft Outlook

Prva aplikacija za Microsoft Outlook za pregled/uređivanje/kreiranje PDF-a optimizira poslovnu suradnju

Lexmark, odnedavno novi vlasnik Kofaxa, je objavio početak isporuka Kofax View+™, prve aplikacije za pregled dokumenata, uređivanje i kreiranje PDF datoteka koja radi u sprezi s Microsoft Outlookom. Kofax View+ radi direktno s Outlookom i Outlook sučeljima za Office 365, što korisnicima omogućava suradnju na poslovima - uključivši gledanje i uređivanje slika, stapanje više dokumenata, te kreiranje PDF datoteka - sve to bez izlaska iz sučelja za Outlook aplikaciju.

Kofax View+ se oslanja na poznato Outlook sučelje, čime se izbjegava potreba obučavanja korisnika, a centralizirano upravljanje na daljinu smanjuje troškove administriranja Kofax View+ sustava.


REDMOND, Wash. — July 13, 2015

Microsoft - Windows 10 izlazi 29. srpnja 2015

Microsoft je objavio da će Windows 10 izaći 29.07.15, a događaj će pratiti mnoge manifestacije širom svijeta. Windows 10 će po prvi puta biti dostupan kao besplatna nadogradnja*.

_______________________

* ponuda vrijedi ograničeno vrijeme, za uređaje na kojima su instaliran legalni Windows 7 I 8/8.1


22.06.15 – 05.07.15


SUNNYVALE, Calif — June 23, 2015

NetApp - proširena linija All-Flash Arrayeva

Linija All Flash FAS proširena po mjeri krojenim sistemima za korporacijske potrebe kojim omogućavaju glatko premještanje podataka iz flash memorije na diskove i u oblake

NetApp je proširio svoju liniju all-flash array sistema za pohranu novim modelima prilagođenim korporacijskim potrebama. Serija All Flash FAS (AFF) 8000 se odlikuje vrhunskim performansama i najboljim sustavom za upravljanje podacima. Isporučuje se s obnovljenim NetApp® Data ONTAP® FlashEssentials, koji povećava performanse i efikasnost.

Sada se može naručiti četiri modela AFF8000 koji mogu raditi kao samostojeći sistemi kao i u okviru FlexPod® konvergentnih infrastrukturnih rješenja.


Munich, July 01, 2015

Fujitsu - objavljeni najskalabilniji i najjači sustavi za pohranu na svijetu

Nova ETERNUS DX rješenja za korporacijsku pohranu omogućavaju širenje kapaciteta do 14 petabajta ; Prekomjerna dodjela resursa je zamijenjena s fleksibilnom skalabilnosti i mogućnosti da se plaća samo ono što se koristi ; Inteligentna automatizacija omogućava upravljanje većom količinom podataka i izvrsne nivoe usluga ; Za poslovno kritične podatke se osigurava nula zastoja, zahvaljujući transparentnom prebacivanju na rezervnu opremu i redundantnost u svim dijelovima sistema

Fujitsu je objavio FUJITSU Storage ETERNUS DX8700 S3 i DX8900 S3. Radi se o masivno skalabilnim vrhunskim modelima iz obitelji ETERNUS DX. Modeli su predviđeni za korporacije kojima su potrebne brzine do 4 milijuna ulazno/izlaznih operacija u sekundi (IOPS - Input/Output Operations per Second) i kapaciteti koji mogu rasti čak do 14 petabajta, uz vrhunsku otpornost i zajamčenu stalnu dostupnost.

Sustav za upravljanje automatizira održavanje kvalitete usluge i performansi u skladu s poslovnim prioritetima. Tehnologija se može koristiti i za upravljanje nivoima usluga za virtualne servere. Potpuno nova sistemska arhitektura je u stanju nadvladati višestruke kvarove i osigurati neprekidnu uslugu.

Rješenja ETERNUS DX8700 S3 i DX8900 S3 su savršena za konsolidaciju svih podataka na jedan sistem, za primjene kao što su on-line obrada transakcija (OLTP - online transaction processing) i velike baze podataka, datotečne servise, poslovno-kritične aplikacije, poslovnu analitiku i/ili Big Data sisteme. Osiguravaju dovoljno kapaciteta za bilo kakvi virtualizacijski okoliš. Visoka dostupnost i mogućnosti oporavka u slučaju katastrofa čine ETERNUS DX modele idealnim sustavima za pohranu za sve poslovno-kritične podatke i za privatne i javne oblake.


Munich, June 25, 2015

Fujitsu - nadopunjena linija integriranih sustava PRIMEFLEX

Fujitsu je svom PRIMEFLEX portfelju dodao daljnje integrirane sisteme ; Linija sada sadrži više od 20 PRIMEFLEX integriranih sistema, koji kombiniraju

Fujitsu je objavio nove modele za svoj PRIMEFLEX portfelj u kojem se kombinira intelektualno vlasništvo, stručnost i globalna tehnološka partnerstva da se dobiju integrirani sistemi projektirani za određene poslove u data centrima.

Integrirani sustavi su kombinacija servera, pohrane, povezivanja i softvera osmišljenih da riješe specifične slučajeve uporabe. Portfelj PRIMEFLEX integriranih sustava nudi rješenja za specifične zadatke koji pokrivaju područja kao što su Microsoft Exchange, High Performance Computing (HPC) i SAP HANA u privatnim oblacima.

Nova i nedavno objavljena PRIMEFLEX rješenja su:

·   PRIMEFLEX for Microsoft Exchange,

·   PRIMEFLEX for Lync

·   PRIMEFLEX for OfficeMaster Gate,

·   PRIMEFLEX for SAP Landscapes3

·   PRIMEFLEX for SAP HANA4

·   PRIMEFLEX for Egenera PAN5

Fujitsuov sveobuhvatni PRIMEFLEX portfelj omogućava informatičkim organizacijama da brže odgovaraju na potrebe krajnjih korisnika. U data centrima na PRIMEFLEXu zasnovane tehnologije znače glađe i jednostavnije uvođenje ključnih računalnih tehnologija u raznorodnim okolišima.


Munich, June 24, 2015

Fujitsu - ETERNUS LT260 biblioteka na magnetskim vrpcama donosi kapacitet reda petabajta, visoke performanse i sigurnost

Fujitsu je 350 % proširio kapacitet svoje biblioteke na magnetskim vrpcama, ETERNUS LT, te proširio sigurnosne mogućnosti. FUJITSU Storage ETERNUS LT260 kombinira fleksibilnu skalabilnost i automatizirano i daljinsko upravljanje, potrebne za rad s velikim količinama podataka koje treba arhivirati. To je ujedno i idealno rješenje za backend pohranu za Fujitsuov unificirani uređaj za zaštitu podataka, ETERNUS CS8000.

Magnetske vrpce su još uvijek najekonomičnije rješenje za dugoročno čuvanje i arhiviranje, a ETERNUS LT260 biblioteka na vrpcama je projektirana da osigura dodatni prostor za sigurnosne kopije i arhiviranje.

ETERNUS LT260 omogućava dodavanje do šest modula za proširenje i nudi maksimalni kapacitet od 3,5 petabajta, uz brzinu prijenosa podataka od 60 terabajta na sat. ETERNUS LT260 se može podijeliti u nekoliko nezavisnih biblioteka koje paralelno poslužuju različite aplikacijske okoliše, pa ne treba investirati u posebnu biblioteku za svaki sustav obrada.


Kawasaki, Japan, June 22, 2015

Fujitsu Laboratories - tehnologija za prijenos podataka koja ubrzava pristup udaljenim datotekama

Koristeći samo softver ubrzava pristup do korporacijskih servera za zajednički korištene datoteke za čak do dvadeset puta

Fujitsuovi laboratoriji su razvili softverski zasnovanu tehnologiju koja ubrzava brzinu pristupa datotekama smještenim na udaljenim korporacijskim serverima za razmjenu podataka i zajedničko korištenje datoteka.

Kad pristupa daljinskim serverima u oblaku javlja se problem sporog prijenosa prema i iz oblaka, koji nastaje zbog latentnosti u mreži.

Koristeći novo razvijeni softver znatno se smanjuje broj komuniciranja, a time i latentnost mreže. Frekventnost komuniciranja se dešava kada se traže informacije o imenima datoteka i veličini datoteka na udaljenim lokacijama. Korištenjem tehnologije za de-duplikaciju, brzine prijenosa većeg broja manjih datoteka se mogu povećati za desetak puta, a velikih datoteka čak i za dvadeset puta.

Sve što treba da bi se ostvare te značajne uštede, samo je instalirati taj softver na klijente i servere..


Redwood Shores, Calif.—Jun 22, 2015

Oracle - proširen portfelj proizvoda za korporacijske oblake

Oracle je objavio nova proširenja za Oracle Cloud platformu, sveobuhvatni, integrirani paket servisa koji olakšavaju izgradnju, proširenje i integraciju cloud aplikacija. Novi Oracle Cloud servisi uključuju: Oracle Database Cloud - Exadata, Oracle Archive Storage Cloud, Oracle Big Data Cloud, Oracle Integration Cloud, Oracle Mobile Cloud, i Oracle Process Cloud.

Oracle Cloud platforma pomaže pri izradi novih aplikacija i proširenju postojećih, te lakši prijenos poslova s lokalnih instalacija u oblake. Oracle Cloud Platforma se oslanja na Oracleov middleware i softver za baze podataka.


Sydney, Australia, 25 June 2015:

Veem - visoka dostupnost za zoološke vrtove u Južnoj Australiji

Veeam pomaže Zoološkim vrtovima Južne Australije da izbjegnu moguće neplaćanje desetaka tisuća ulaznica, jer će njihov sustav za prodaju ulaznica bit uvijek dostupan.

Veeam® Software je objavio da su Zoološki vrtovi Južne Australije (Zoos South Australia - Zoos SA), neprofitna dobrotvorna organizacija koja se brine za očuvanje i čiji je glavni izvor prihoda prodaja ulaznica, odabrali Veeam da bi osigurali stalnu dostupnost svog data centra. Zoos SA su uspjeli smanjiti vrijeme potrebno za upravljanje i praćenje postupaka oko uzimanja sigurnosnih kopija svoje 32 VMware vSphere virtualne mašine s tri dana na svega nekoliko sekundi. Nadalje, vrijeme oporavka je poboljšano s ranija dva sata na svega nekoliko minuta, rezultat čega su uštede od desetaka tisuća dolara.

Zoos SA se brine za drugi po starosti zoološki vrt u Australiji, zoološki vrt u gradu Adelaide, koji već 137 godina privlači posjetitelje koji plaćaju ulaznice. To je jedini zoološki vrt na južnoj polutki u kojem se može vidjeti velika panda. U sastavu Zoos SA, je i vrt Monarto Zoo, najveći otvoreni zoološki vrt na svijetu, koji se proteže na tisuću hektara. Samo pregrada za lavove u Monartu je velika kao cijeli vrt u Adelaidi. U prosjeku, oba vrta imaju svake godine ukupno 500 tisuća posjetitelja.

Vrtovi su otvoreni svakog dana u tjednu i stvarno posluju po principu "Stalno otvoreni". Informatički sustav se ne brine samo za naplatu ulaznica, nego i za sigurnosne kamere koje prate životinje i sustave za brigu o životinjama.

Vrtovi su uveli Veeam Backup & Replication koji se je pokazao rješenjem koje osigurava sigurni i bezbrižni rad. Veeam Backup & Replication također i znatno bolje komprimira i de-duplicira podatke nego stari sistem, pa Zoos SA može na licu mjesta čuvati godinu dana sigurnosnih kopija prije nego ih arhivira na udaljenoj lokaciji, za razliku od starog sustava, koji je na licu mjesta mogao čuvati samo 21 dana kopija. Veeam Backup & Replication se je pokazao i znatno jednostavniji i lakši za uporabu.


SAN FRANCISCO, CA - June 22, 2015

VMware - najavljene dvije tehnologije za optimizaciju, razvoj i uvođenje cloud aplikacija

Novi VMware AppCatalyst donosi API okoliš na laptope pisaca softvera; Projekt Bonneville će omogućiti glatku integraciju Docker kontejnera u VMware vSphere

VMware je najavio dvije nove tehnologije -- VMware AppCatalyst™ i Project Bonneville.

VMware AppCatalyst je hipervizor pokretan API-jima i sučeljem na razini komandnih linija (CLI- Command Line Interface), posebno razvijen za pisce softvera. VMware AppCatalyst piscima softvera nudi brz i lak način da na svojem desktop računalu repliciraju privatni oblak da bi mogli testirati kontejnerizirane i na mikro-servisima zasnovane aplikacije. Alat sadrži Project Photon, open source minimalni Linux kontejner, Docker Machine i integraciju s Vagrantom.

Project Bonneville, će omogućiti glatku integraciju Docker kontejnera na VMware vSphere® platformu i omogućiti uporabu postojećih radnih i upravljačkih procesa kao što su VMware vCenter Server™, bez potrebe za uvođenje novih alata i vremena da se oni nauče. Project Bonneville učitava kontejnere iz Docker Huba, te izolira i pokreće svaki kontejner u svojoj virtualnoj mašini koristeći Instant Clone mogućnost iz VMware vSphere.


PALO ALTO, CA - June 24, 2015

VMware - unificirana platforma za bolju automatizaciju i sigurnost u ACTIVE Networkovom data centru

Kombinacija VMware NSX™ i VMware vRealize Automation™ smanjuje vrijeme potrebno za razvoj i uvođenje aplikacija od mjeseci na minute ; Mikro-segmentacija s VMware NSX poboljšava sigurnost data centra

VMware je objavio da tvrtka ACTIVE Network® uvodi VMwareovu unificiranu platformu. Uz pomoć na VMware proizvodima zasnovanog cloud okoliša, ACTIVE će poboljšati efikasnost rada, lakše savladavati vršna opterećenja i smanjiti ukupni rizik.

ACTIVE Network je vodeći pružatelj rješenja za vođenje aktivnosti i upravljanje učesnicima (Activity & Participant Management™) koji poslužuje više od 55.000 korisnika SaaS tehnologija koje optimiziraju aktivnosti i administriranje događanja. Kao tvrtka koja pruža usluge zasnovane na oblacima, ACTIVE mora automatizirati čim više elemenata rada i čim bolje iskoristiti postojeću infrastrukturu.

Koristeći VMware vRealize Automation™, informatičari u ACTIVE Networku oslobađaju neaktivne resurse i puštaju ih u rad tamo gdje su potrebni, čime se povećava efikasnost rada informatike i ostvaruju uštede.


Cisco Blog - Martin McPhee June 24, 2015 at 8:00 am PST

Ciscov Blog - u centru digitalnog vrtloga: kaos, disrupcija i prilika

Jedina stvar koja ostaje konstantna je promjena.

Današnja brzina kojom se mijenja tehnologija je slična vrtlogu, bezobzirno i kaotično mete sve što se nađe na njenom spiralnom putu. Kao i kod pravog vrtloga, sila ove promjene je prejaka da bi se mogla ignorirati, a objekti (ili poslovni modeli) koji se ne uspiju prilagoditi će se raspasti i otpasti.

Zaista, digitalna disruptcija (prekidanje, ometanje) ima potencijal da sruši organizacije i izokrene tržišta, možda brže nego bilo koja sila u povijesti.. Organizacije koje ne kontroliraju transformaciju svog digitalnog poslovanja će zaostati i stati. One koje to čine. će biti povućene prema "digitalnom centru" u kojem su poslovni modeli, ponude i lanci vrijednosti digitalizirani i pokreću nove izvore prihoda i ishode materijalnog poslovanja.

Pogonska snaga iza tog ometanja je Internet svega (IoE - Internet of Everything), umreženi spoj ljudi, procesa, podataka i stvari. Cisco predviđa da će takve veze porasti od 15 milijardi koliko ih ima danas, na nekih 50 milijardi do kraja desetljeće. IoE je izvor ometanja, naravno - no on je sila i za prekidanje i za kreaciju. Pošto se radi o ukupnoj vrijednosti od tisućama milijardi USD za razdoblje od 2013 do 2022 godine, IoE predstavlja značajne promjene na tržištu - i prilike.

Da bi se pomoglo iskoristiti te prilike, u Lausanni u Švicarskoj je osnovan globalni centar za digitalnu transformaciju poslovanja (Center for Digital Business Transformation - DBT Center). Centar je proveo istraživanje nazvano "Digitalni vrtlog: Kako digitalna disruptcija redefinira grane djelatnosti"

Neki od ključnih nalaza istraživanja su:

·   Četiri od današnjih 10 najjačih aktera (po udjelu na tržištu) u svakoj grani djelatnosti će u slijedećih pet godina biti zamijenjeni novim akterima, zahvaljujući utjecaju digitalne disruptcije. Ta prijetnja se ne odnosi samo na velike kompanije, nego i na opstojanje cijelih grana djelatnosti.

·   Usprkos toga, svijest o digitalnoj disruptciji nije došla do najvišeg rukovodstva u oko 45 % kompanija (prosjek za sve grane djelatnosti). Povrh toga, 43 % kompanija ili ne prepoznaje rizik digitalne disruptcije, ili se o tome ne brinu dovoljno. Skoro trećina se drži pristupa "Počekajmo i vidimo što će se desiti". Svega 25 % ispitanika smatra da se aktivno spremaju za digitalnu disruptciju.

·   Grana djelatnosti koja će do godine 2020 najviše osjetiti utjecaj digitalnog ometanja je sektor tehnoloških proizvoda i usluga, a najmanje će to osjetiti farmaceutski sektor. Međutim, sat kuca a vrtlog se vrti preko svih sektora. Prosječno vrijeme do prekida je samo 3,1 godina.

Kako se organizacije kreću prema centru digitalnog vrtloga, odbacuju se fizičke komponente koje ometaju stjecanje prednosti pred konkurentima (kao što su ručni, na papiru zasnovani procesi). Sve što se može digitalizirati se digitalizira.

Poslovne vođe koji će naučiti, brzo naučiti da treba kombinirati, prilagođavati se i uvoditi inovacije, istom brzinom kojom se približava digitalni vrtlog, čeka uzbudljivo iskustvo i dobre prilike.


Syncsort Blog - June 25, 2015 by Peter Coppenrath

Syncsortov Blog - 3 razloga zbog kojih je sortiranje još uvijek zakon

U vrijeme dok su vladali mainframe sustavi, podaci su se čuvali u datotekama. Ako ste trebali odgovor koji je zahtijevao informacije iz svih slogova u datoteci, recimo da ste tražili duplikate, morali ste tu datoteku organizirati na neki prikladni način, a to je značilo sortiranje. Sortiranje je težak posao, zahtijeva mnogo resursa i može biti sporo. Ili, što je još gorje od sporog, sort može i 'puknuti'. Ako niste pazili kod sortiranja, lako ste mogli potrošiti sve resurse i nikada završiti posao. Zbog svega toga je trebalo pažljivo dizajnirati faze sortiranja koje su bile potrebne u obradi. Za sort su se često koristili specijalizirani softverski paketi.

No onda su uvedene baze podataka, naročito one relacijske. Baze podataka su prikladnije za 'ad hoc' rad s pojedinim slogovima nego ogromne datoteke. Da bi se došlo do željenih informacija i kod baza podataka je potrebno sortirati, no to radi softver baze podataka, pa se na sortiranje više i ne misli. Ljudi su počeli projektirati rješenja zasnovana na bazama podataka, a sortiranje je palo u zaborav.

Međutim, sortiranje je još uvijek relevantno, a u nekim slučajevima je još uvijek najbolji način za obradu podataka.

Slijede tri razloga zbog kojih vjerujem da je sortiranje još uvijek zakon:

1. Specijalizirani sort program je najbolji za slučajeve kada već sortirate.
Sortiranje pomoću specijaliziranog softvera olakšava dizajn sustava za obradu, ubrzava rad i pouzdanije je. Takve sustave je lakše održavati, ažurirati ili migrirati na novu infrastrukturu. Još i danas se koriste obrade sortovi uvedeni sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

2. Sortiranje je najbolje za grupne obrade (Batch Processing)
Sortiranje je od bitne važnosti kada se rade grupne obrade (odjednom se obrađuje grupa recimo uplata ili ulaznih faktura, a ne jedna po jedna, kada dođu). Za mnoge poslovne transakcije nije potrebno obraditi neki događaj čim nastane. Često je sasvim dovoljno sakupiti sve što stigne tijekom radnog vremena, pa onda obraditi sve zajedno, u grupi. Mnogo je lakše projektirati i napisati efikasno i sigurno rješenje koje koristi metodu grupnih obrada nego efikasno i sigurno rješenje za obradu pojedinačnih transakcija. Međutim, informatičari su zaboravili raditi s nečim što nije baza podataka, pa poslove koji su idealni za grupne obrade rješavaju mehanizmima za bazu podataka. Postupak za neki posao koji se iz poslovnih razloga obrađuje recimo jednom mjesečno ide ovako:

- Grupa podataka se ubaci u bazu podataka
- Nove tablice se obrade pomoću spremljenih SQL scriptova
- Rezultati se eksportiraju
- Nove tablice se obrišu ili arhiviraju, kako bi sve bilo spremno za iduću grupu podataka slijedeći mjesec


To nije najbolji način korištenja baze podataka koje su osmišljene da organiziraju i sačuvaju podatke. Takav način rada povećava troškove licenciranja i administrativne režije. Tokovi poslova koji uključuju sortiranje mogu direktno obaviti istu obradu podataka spremljenu u grupne datoteke. Rezultati takve obrade se mogu poslati u druge poslovne procese, a ulazni podaci se mogu arhivirati ili pobrisati, ako je to poslovno dozvoljeno.

3. Sort u ugrađenom Linuxu olakšava pripremu izvještaja
Linux je operacijski sustav koji je ugrađen u mnoge uređaje kao što su telefonske centrale, industrijska i znanstvena oprema. Oni koriste Linux jer je robustan, pouzdana i jeftin. Svi takvi uređaji generiraju datoteke s podacima za dnevnik, a poneki puta će vam biti potrebni izvještaji sastavljeni na osnovu podataka iz takvih dnevnika. Sortiranje nudi dobar način da se takvi izvještaji ostvare na samim uređajima s ugrađenim Linuxom, bez uporabe baze podataka. Softver za sortiranje je u pravilu znatno kompaktniji nego softver za baze podataka, a često može raditi i direktno na datotekama s dnevnicima. Za taj posao se mogu napisati skripta koja će se lako primijeniti na Linux uređajima.


 

 

For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018