nv-1601

   Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

novosti

2016. – siječanj


u ovom broju:

 18.01.16 – 31.01.16

- Fujitsu - optimalizacija dugoročnog čuvanja podataka na vrpcama

- Fujitsu - novi modeli poslovnih računala

- Cisco - godišnji izvještaj o sigurnosti ukazuje na manje pouzdanje branitelja i veći utjecaj industrijaliziranih napadača

- Syncsort blog - Čišćenje podataka, kako se riješiti loših podataka

21.12.15 – 17.01.16

- NetApp - Flash pohrana za Univerzitet Zapadnog Oregona pomaže studentima i predavačima

- NetApp - dogovor o kupnji SolidFirea

- Commvault - Commvault IntelliSnap for NetApp, obogaćeno upravljanje snimkama stanja

- Veeam - početak isporuka paketa Availability Suite v9

- Veritas - proglašen "Vodećim" u Gartnerovom Magičnom Kvadrantu za godinu 2015 u kategoriji arhiviranja korporacijskih informacija

- VMware - nova rješenja za upravljanje platformama u oblacima

- Symantec i Grupacija Carlyle planiraju zaključenje kupnje Veritasa do kraja siječnja 2016

- Microsoft Hrvatska - u "Satu kodiranja" sudjelovalo više od 7500 mladih širom zemlje

- Syncsort blog - 5 obaveznih stvari kada želite uskočiti u vlak za Internet Stvari

- Syncsort blog - brza, ali zabavna povijest Velikih Podataka (P.S. - stariji su nego mislite!)


18.01.16 – 31.01.16


Munich, January 28, 2016

Fujitsu - optimalizacija dugoročnog čuvanja podataka na vrpcama

Fujitsu je objavio najnoviju generaciju vrpci, Linear Tape Open (LTO) za FUJITSU Storage ETERNUS LT sisteme magnetskih vrpci. Sistem omogućava ekonomično, skalabilno i pouzdano čuvanje podataka na vrpcama.

Obitelj vrpci ETERNUS LT osigurava hardversku enkripciju podataka što daje veću sigurnost i bolje poštivanje propisa.

Maksimalno komprimirani kapacitet vrpci iz obitelji ETERNUS LT

 

LTO-6

LTO-7

ETERNUS LT20 S2

50 TB

120

ETERNUS LT40 S2

150 TB

360 TB

ETERNUS LT60 S2

300 TB

720 TB

ETERNUS LT260

3.5 PB

8.4 PB

 

Koristeći tehnologiju LTO-7 vrijeme uzimanja sigurnosnih kopija se smanjuje na 79% odn. 47% u usporedbi s ranijim tehnologijama LTO-4 / LTO-6


Tokyo, January 18, 2016

Fujitsu - novi modeli poslovnih računala

Proširena linija modela koji rade pod Windows 10, superiorna mobilnost i performanse

Fujitsu je objavio 11 novih modela korporacijskih PC računala, svrstanih u sedam serija, svi rade pod Windows 10.

U okviru obitelji FUJITSU Tablet ARROWS proizvoda, Fujitsu nudi ARROWS Tab R726/M, novi Windows tablet koji kombinira performanse prikladne za uredski posao s lakom konstrukcijom i velikom mobilnošću.

O okviru obitelji FUJITSU Notebook LIFEBOOK laptopova, nudi dva nova modela LIFEBOOK U745/M i LIFEBOOK S936/M, oba sa senzorima za uzorke vena u dlanovima, koji služe za identifikaciju, te LIFEBOOK E756/M, E746/M i E736/M, i LIFEBOOK E556/M i E546/M, koji svi koriste isti obiteljski koncept dizajna.


SAN JOSE, CA, Jan. 19, 2016

Cisco - godišnji izvještaj o sigurnosti ukazuje na manje pouzdanje branitelja i veći utjecaj industrijaliziranih napadača

Uporni napadači koriste slabosti sve starije infrastrukture i curenje podataka kroz proširenja browsera

Cisco je objavio izvještaj o sigurnosti za godinu 2016 koji iznosi trendove ugroze i sigurnosti u cyber prostoru. Izvještaj pokazuje da je svega 45 % organizacija širom svijeta siguran u sigurnost svojih sustava.

Izvještaj ukazuje na brzi napredak napadača.

Glavni nalazi izvještaja su:

·   Manje pouzdanje, vlada zahtijeva veću transparentnost u pogledu rizika

·   Sve starija infrastruktura

·   Male i srednje organizacije su potencijalne slabe točke .

·   Outsourcing raste

·   Pomaci u aktivnosti servera prema društvenim medijima

·   Curenje podataka zahvaljujući slabostima u dodatcima za browsere

·   Slijepa točka DNS-ova

·   Sve brže vrijeme otkrivanja napada

·   Važnost povjerenja u pružatelje usluga


January 20, 2016 by Christy Wilson

Syncsort blog - Čišćenje podataka, kako se riješiti loših podataka

Loši podaci koštaju vremena i novaca. Najveći broj kompanija zna da su loši podaci problem, no ipak nemaju nikakve planove da ih se riješe. Jedno istraživanje je pokazalo da 85 % kompanija zna da su podaci koje koriste netočni ili zastarjeli, a čak 40 % podataka koji se koriste za traženje novih poslova nije točno. Podaci nisu primarni faktor koji pokreće nove poslove, no loši podaci su prepreka na putu do uspjeha. kakvi su vaši planovi za čišćenje podataka?

Što su to loši podaci?

Nije moguće pokrenuti dobru marketinšku kampanju na osnovu loših podataka o potencijalnim kupcima.

Loši podaci se sastoje od podataka koji su zastarjeli ili netočni. To znači adrese i nazive posla koji više ne vrijede, krivo napisana imena, stare brojeve telefona ili netočne podatke koji nisu nikad ni bili točni. Uporaba loših podataka u marketinškim aktivnostima znači da nikada nećete doći u kontakt s ljudima kojima želite nešto ponuditi, ili još gore, uspijete ih kontaktirati, ali ih onda ozlovoljite jer im je ime krivo napisano ili ste naveli krivi naziv posla kojeg rade.

Može li si vaša kompanija priuštiti to da vaša poruka neće doći do 40 % perspektivnih kupaca, a razljutiti neke od onih do kojih dođe? Mnogi kupci će pretpostaviti da ako se niste u stanju potruditi da im ispravno napišete ime, vam nije ni stalo do njih. To je mnogo gorje za vaš marketinški trud nego da im poruka uopće nije stigla.

Kako identificirati loše podatke

Većina kompanija jednostavno svojim marketinškim djelatnicima kažu "popravite to kada naiđete na to". No takav pristup uopće ne rješava problem. Loši podaci se mogu identificirati i ukloniti, što će pomoći da cijela marketinška kampanja bude uspješnija. Prvo treba pretražiti polja s podacima da pronađete podatke koji očito ne spadaju u njih, kao npr. imena u kojima se nalaze brojčani znakovi. Datoteke s podacima se mogu provjeriti i tako da se usporede s novijim ili točnijim slogovima, te naći i ukloniti neslaganja.

Kako očistiti loše podatke

Kada se jednom uklone loši podaci, dobri podaci se mogu iskoristiti za dubinske analize.

Podatke treba čistiti barem kvartalno. Otvorite datoteku za neispravne podatke i drugu za ispravne podatke. Provjeravajte prisutnost nedozvoljenih znakova u podatkovnim poljima, kao što su slova u polju s telefonskim brojevima ili čudnim znakovima u adresama. Ispravne podatke preselite u datoteku ispravnih podataka, a neispravne podatke u datoteku neispravnih podataka. Pošto taj proces uzima mnogo vremena, mnoge kompanije se odluče to provjeriti vanjskom dobavljaču koji će pomoći da se identificiraju i uklone loši kompleti podataka, naročito prije pokretanja nove marketinške kampanje.

Čišćenje loših omogućava iskorištavanje dobrih podataka

Ne samo što će uklanjanje loših podataka pomoći da se dođe do perspektivnih kupaca, to otvara i priliku za efikasnu analizu dobrih podataka koji su ostali nakon čišćenja podataka. postoje razni alati koji pomažu da se uoče uzorci ponavljanja i odnosi među podacima, tako da se mogu identificirati načini da se unaprijede marketinške kampanje i poboljšaju usluge kupcima.

Na primjer, ako analizirate podatke i počnete uočavati uzorke među kupcima koji nakon tri mjeseca otkazuju vaše usluge, možete pronaći što se to dešava nakon tri mjeseca što natjera kupce da vas napuste. Tada možete ispraviti problem i poboljšati postotak zadržavanja kupaca.

Veliki podaci su ono što će pokretati budućnost vašeg poslovanja. No za pokretanje poslovanja pomažu samo dobri podaci. Krećete li se prema budućnosti imajući plan koji će jamčiti da su vaši podaci ispravni?


21.12.15 – 17.01.16


SUNNYVALE, Calif. — January 12, 2016

NetApp - Flash pohrana za Univerzitet Zapadnog Oregona pomaže studentima i predavačima

Brže odlučivanje o nastavi, radu i financijama na sveučilištu, poboljšana on-line suradnja

NetApp je objavio da je puštena u rad oprema za flash pohranu podataka na Univerzitetu Zapadnog Oregona. Novi sustav pomaže i studentima i nastavnom osoblju. Oprema je omogućila kapacitet za više od 1.200 istovremenih korisnika i izuzetno dobre sistemske performanse širom cijelog kampusa.

Univerzitet Zapadnog Oregona (WOU - Western Oregon University), već dugo vremena koristi infrastrukturu virtualnih desktopova za više od 5.000 prvostupnih studenata i 600 post-diplomanata koja im omogućava lak pristup do aplikacija iz raznih kompjuterskih laboratorija u kampusu.

Jedna od popularnijih aplikacija je sustav za e-učenje zvan Moodle, koji profesorima omogućava da razrednu nastavu nadopune on-line mogućnostima za video, kvizove i druge sadržaje. Stotine studenata se svaki tjedan prijavljuje na Moodle, pa su performanse postale slabije. Sveučilište je odlučilo potražiti rješenje i odlučilo se da aplikacije i baze podataka koje zahtijevaju veliki broj ulaza i izlaza presele na NetApp-ov flash array sustav iz EF serije. Ovaj sustav osigurava maksimalnu dostupnost kroz punu redundantnost i automatsko prebacivanje poslova u slučaju kvara.

WOU koristeći novo rješenje sada može:

·   Poslužiti 10 puta veći broj istovremenih korisnika, uz 95% manje vrijeme obrade.

·   Obraditi poslovno-obavještajne izvještaje u roku od 20 sekundi, umjesto ranijih šest sati.

·   Skratiti vrijeme uzimanja sigurnosnih kopija s nešto više od sata na svega devet minuta, bez ispada sustava.


Sunnyvale, Calif. — December 21, 2015

NetApp - dogovor o kupnji SolidFirea

Ubrzava uvođenje All-Flash data centara

NetApp je objavio da je sklopljen sporazum o kupnji tvrtke SolidFire za gotovinski iznos od 870 milijuna USDS. Osnovan 2010, SolidFire vodi na tržištu all-flash sustava za pohranu namijenjenu idućoj generaciji data centara kojima će omogućiti jednostavno skaliranje, jednostavno upravljanje, zajamčene performanse i mogućnost neometanog i zaštićenog rada više različitih korisnika, te ekonomične modele za rad u oblacima.

Kada kupi SolidFire, NetApp će imati all-flash ponudu koja odgovara svim trima glavnim All-Flash Array tržišnim segmentima. Tradicionalnim korporacijskim korisnicima je namijenjena linija proizvod NetApp All Flash FAS (AFF). Za korisnike aplikacija linija proizvoda iz NetApp EF Serije donosi vrhunske performanse. Za korisnike koji traže proizvode iduće generacije, tu je SolidFireova distribuirana, samo-oporavljajuća, web arhitektura koja donosi glatku skalabilnost, ekonomičnost i vrlo jednostavno upravljanje.

Proizvodi od SolidFirea će s vremenom biti uklopljeni u NetAppovu strategiju i omogućiti glatko upravljanje podacima nalazili se oni na flash uređajima, diskovima ili u oblaku.


Tinton Falls, NJ – December 7, 2015

Commvault - Commvault IntelliSnap for NetApp, obogaćeno upravljanje snimkama stanja

NetAppovim korisnicima omogućava dodatnu opciju širenja na Commvaultov cijeli raspon rješenja za zaštitu podataka uz punu potporu koju pruža Commvault

Commvault je objavio Commvault IntelliSnap® for NetApp, novo rješenje za upravljanje snimkama stanja (snapshotovima), zasnovanom na novom array rješenju za upravljanje koje ubrzava i pojednostavljuje zaštitu i oporavak podataka za NetAppove korisnike. Commvault IntelliSnap for NetApp je zamjena za NetApp SnapProtect®, a korisnicima omogućava širenje na cijeli raspon Commvaultovih rješenja za zaštitu podataka.

Commvault IntelliSnap for NetApp pojednostavljuje upravljanje snapshotovima za NetApp arraye za pohranu za sve poslovno-kritične aplikacije, te omogućava puni oporavak aplikacije bez složenih skripta i manualnih procesa. Kombiniranjem brzih kopija snapshotova i replikacije s diska na disk i tradicionalnih procesa sigurnosnog kopiranja na magnetske vrpce u jednoj jedinoj aplikaciji, NetAppovi korisnici mogu ubrzati zaštitu podataka i prilagoditi postupke ovisno o troškovima, usklađenosti s propisima i potrebnom oporavku.


Baar, Switzerland – January 12, 2016

Veeam - početak isporuka paketa Availability Suite v9

Veeamovo rješenje za dostupnost na korporacijskom nivou donosi više od 250 novih mogućnosti

Veeam® Software je objavio početak isporuka paketa Veeam Availability Suite™ v9. Najnovija verzija donosi više od 250 novih i inovativnih mogućnosti.

Veeam Availability Suite v9 donosi brzi oporavak, sprječava gubljenje podataka data, provjeru rekonstrukcije, te kompletnu vidljivost.


Mountain View, Calif. – January 4, 2016

Veritas - proglašen "Vodećim" u Gartnerovom Magičnom Kvadrantu za godinu 2015 u kategoriji arhiviranja korporacijskih informacija

Veritas proglašen "Vodećim" dvanaestu godinu za redom

Veritas Technologies je objavio da je proglašen "Vodećim" u Gartnerovom Magičnom Kvadrantu za godinu 2015 u kategoriji arhiviranja korporacijskih informacija, i to dvanaestu godinu za redom.

Analitičarska kuća Gartner vrednuje dobavljače koji nude proizvode i usluge koje osiguravaju arhiviranje e-pošte, društvenih medija, zajednički korištenih datoteka i ostalih tipova sadržaja, uključivši i strukturirane podatke. Veritas je prepoznat zbog mješavine poštivanja propisa, mogućnosti za e-discovery i usluge upravljanja zapisima koje treba čuvati. A Enterprise Vault je prepoznat kao vodeći proizvod za prihvat e-mail sadržaja.

"Vodeći" u Gartnerovom magičnom kvadrantu postižu najviše kombinirane mjere za sposobnost izvršenja i kompletnosti vizije. "Vodeći" su inovativni i gledaju u budućnost, predviđaju trendove na tržištu. Veritas je jedan od ukupno šest "Vodećih" u ovom magičnom kvadrantu.


PALO ALTO, CA - December 21, 2015

VMware - nova rješenja za upravljanje platformama u oblacima

Nova izdanja proizvoda pomažu pri automatizaciji informatike i uvođenju novih aplikacija

VMware je objavio početak isporuka proizvoda VMware vRealize Automation 7 i VMware vRealize Business Standard 7, koji će organizacijama olakšati uvođenje poslovnih aplikacija.

Uz ova nova izdanja tu su i nova, nešto ranije objavljena izdanja proizvoda VMware vRealize Operations™ 6.1 i VMware vRealize Log Insight™ 3, te kompletnim i sveobuhvatnim ažuriranjem paketa VMware vRealize Suite. VMware vRealize Suite rješava upravljanje oblacima za računalne, pohranbene i mrežne aplikacijske resurse u heterogenim, hibridnim oblacima. Istraživanja su pokazala da paket VMware vRealize Suite ubrzava proces uvođenja aplikacija s nekoliko tjedana na nekoliko sati, te smanjuje zauzeće kapaciteta za 10 % i troškove hardvera za 15%.


Mountain View, Calif. and Washington, DC – December 21, 2015

Symantec i Grupacija Carlyle planiraju zaključenje kupnje Veritasa do kraja siječnja 2016

Symantec i Carlyle Group su objavili da planiraju kompletirati Carlyleovu kupnju Veritasa 29.01.2016. Raniji plan je bio da se to obavi do 01.01.2016.


ZAGREB, 16. prosinca 2015.

Microsoft Hrvatska - u "Satu kodiranja" sudjelovalo više od 7500 mladih širom zemlje

Broj mladih koji su sudjelovali na predavanjima i radionicama o osnovama programiranja višestruko je povećan s prošlogodišnjih manje od tisuću ; Interes je bio toliki da su se predavanja nastavila i izvan službenog tjedna "Sata kodiranja" koji je u cijelom svijetu trajao od 7. do 13. prosinca

Microsoft Hrvatska je objavio da je organiziran projekt "Sat kodiranja" (Hour of Code) u sklopu kojeg su se u proteklih 10-ak dana provodila predavanja i radionice o osnovama programiranja u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske. Program je obuhvatio više od 7.500 djece što je višestruko više od prošlogodišnjih manje od tisuću. "Hour of Code" je globalni projekt neprofitne organizacije code.org koji se provodi u 180 zemalja svijeta, i kojeg Microsoft podržava u suradnji s nizom nevladinih udruga. Ove je godine za potrebe predavanja i radionica napravljena inačica popularne igre Minecraft koja učenike na zabavan način uči osnovama programiranja. Predavanja koja su držali Microsoft Student partneri, profesori informatike te razni volonteri održana su u više od 180 škola te u Microsoft inovacijskim centrima (MIC) u Splitu i Osijeku.


December 30, 2015 by Christy Wilson

Syncsort blog - 5 obaveznih stvari kada želite uskočiti u vlak za Internet Stvari

Internet Stvari (IoT - Internet of Things) je ovdje, i u industrijskom i u potrošačkom sektoru. IoT nije samo fantastični način da se spojite sa svojim kupcima i da im ponudite nešto vrijedno, to je i bogati resurs podataka. Ako planirate raditi s Velikim Podacima (Big Data) i IoT-om, slijedi nekoliko savjeta koji će vam kod toga pomoći.

1. Prvo se pobrinuti za infrastrukturu za pohranu podataka

Da li ćete koristiti "skladište podataka" ili "jezero podataka"? Da li je Hadoop najbolji izbor za vas, ili je to neko drugo big data rješenje? Prije nego započnete projekt, saznajte kako ćete upravljati velikim količinama podataka koje donosi IoT.

Poslovne organizacije koje uspješno koriste IoT ni ne razmišljaju o tome koje podatke sakupljati i kako će to raditi prije nego razriješe infrastrukturu koja će im omogućiti da pohrane i obrade podatke. Na primjer, ako planirate da će streaming biti sastavni dio vaše strategije, trebati ćete infrastrukturu koja će vam dozvoliti takav tip brze obrade. Trebati ćete uspostaviti i skladište podataka ili jezero podataka koje će biti u stanju baratati s velikim količinama polu-strukturiranih ili nestrukturiranih podataka.

2. Prihvat podataka mora ići potpuno glatko

IoT uređaji koji čine unos podataka teškim ili dugotrajnim se jednostavno neće koristiti. Jedan od trikova je razviti spojene uređaje koji vrše prihvat podataka bez ikakvog ljudskog unosa ili koji nude dovoljno dodatne vrijednosti da će se korisniku isplatiti redovno i konzistentno unositi podatke koji vam trebaju.

3. Organizacija mora jasno definirati ciljeve projekta

Vaši ciljevi za IoT moraju biti jasno definirani prije nego započnete projekt, ili ćete jako brzo skrenuti s puta. Big data i analiziranje podataka su ogromni pothvati čak i kada je strategija dobra i ciljevi su dobro definirani. Bez ta dva smjerokaza, projekt je osuđen na propast i prije nego što počne.

4. Organizacija mora raspolagati pravim ljudima

Podatkovni znanstvenik (data scientist) možda i nije tako daleko kao što vam se čini. Podatkovni znanstvenici imaju vještine koje se mogu lako steći i kod kuće.

Ne dajte da vas priče o tome kako je teško pronaći kvalificiranog podatkovnog znanstvenika spriječe u ostvarenju vaših ciljeva. Da, teško je na ulici zaposliti podatkovnog znanstvenika a još je teže zadržati ga kada ga nađete. Međutim, razviti svog vlastitog podatkovnog znanstvenika (ili data science ekipu) nije tako teško kako vam se može činiti. Najteži dio takve inicijative je zadržati takve vrijedne ljude kada jednom budu školovani i kada steknu nešto iskustva.

5. Ne dajte da ispadne grozno

Kada se dobro postave, IoT uređaji su korisni, praktični i dobrodošli dio života njihovih korisnika. Kada se postave loše, sve ide slabo i grozno. Pazite koje tipove podataka prikupljate i kako ih koristite. Ako korisnici steknu utisak da ih više špijunirate nego što unosite vrijednosti u njihov život, odbaciti će i vas i vaše uređaje.

Da li ste spremni za Big Data rješenja koja će vam trebate da iskoristite IoT?


January 6, 2016 by Christy Wilson

Syncsort blog - brza, ali zabavna povijest Velikih Podataka (P.S. - stariji su nego mislite!)

‘Big Data’, 'Veliki Podaci', je termin koji se koristi već nekoliko godina. No taj termin je tek nova riječ koja opisuje fenomen star kao što je čovječanstvo. Stari narodi su sakupljali i čuvali podatke o stvarima kao što su imovina i financije. Ono što je novo nije činjenica sakupljanja i analiziranja podataka, nova je sama količina podataka koje je sada moguće pohraniti, obraditi i razmjenjivati i to u stvarnom, ili skoro stvarnom vremenu. Slijedi kratka povijest o tome kako su Veliki Podaci postali ono što su danas - svjetski fenomen koji može izmijeniti sve, od toga kako kupujemo i prodajemo do toga kako ostajemo zdravi i kako uzgajamo našu hranu.

Rođenje podatkovnog novinarstva: 1848

Kada je mladi kongresnik imenom Abraham Lincoln (koji se ironično pamti po njegovoj predanosti istini) služio u državi Ilinoisu, novinar po imenu Horace Greeley je pokrenuo novine nazvane New York Tribune. Greeley je bio zanimljiv karakter - usmeno je podupirao instituciju ropstva, no nije se sramio priznati da je Marksist i, za ono vrijeme neuobičajeno, vegetarijanac. Greeley je bio i prethodnik današnjih podatkovnih novinara. Objavio je provjerljive podatke o tome kako je kongresnik Lincoln otuđio nekih 677 tadašnjih dolara novca poreznih obveznika (danas bi to bilo oko 18.700 USD). Na kraju to otkriće nije osujetilo Lincolnovo napredovanje do Bijele kuće, no Greeley je postavio važan temelj za današnje podatkovne novinare.

Rane godine: 1944

Bibliotekar po imenu Fremont Rider je objavio knjigu s naslovom "Znanstvenik i budućnost istraživačke biblioteke". U tom djelu je Rider nagađao da se sveučilišne biblioteke u SAD udvostručuju po veličini svakih 16 godina. Prema toj brzini je pretpostavio da će do godine 2040, biblioteka sveučilišta Yale sadržavati oko 200.000.000 svezaka, za što će trebati 6.000 milja polica za knjige, te da će morati zapošljavati više od 6.000 bibliotekara. U stvarnosti se je pokazalo da njegova predviđanja nisu bila jako daleko od stvarnosti.

Zora kompjuterske ere: 1961

Slijedeća osoba koja je učinila slijedeće značajno predviđanje o eksploziji podataka je bio Derek Prince. U knjizi Znanost nakon Babilona, Prince je napisao da je ukupna količina znanstvenih znanja rasla eksponencijalno umjesto linearno, te da se ta količina udvostručava svakih 15 godina, te da se udeseterostručuje svakih 50 godina. On je svoju procjenu donesao na osnovu rasta broja znanstvenih žurnala i novina koji su bili objavljeni do tada. On je taj trend nazvao Zakon o eksponencijalnom rastu, koji kaže da svako napredovanje u znanstvenom znanju uzrokuje novi niz drugih napredaka, brzinom koja je razumno konstantna i može se prema tome lako predvidjeti. Ni Prince nije bio daleko od istine.

Rođenje mainframe računala: 1962

Ideja velikih podataka je jasno postojala. Ono što je nedostajalo bio je prikladni način da ih se pohrani i snažni način da ih se obradi. IBM je lansirao svoj prvi mainframe godine 1962, čime je postavljen temelj da podaci učine stvarni utjecaj na svijet.

Pohrana podataka postaje predmet pažnje: 1967

Te godine su B. A. Marron i P. A. D. de Maine objavili članak "Automatska kompresija podataka" u časopisu Communications of the ACM. U članku je pisalo: "Eksplozija informacija, uočena u proteklih nekoliko godina, znači da postaje bitno da se potrebe za pohranom svih informacija drže na minimumu". Članak dalje opisuje kako bi to tehnički bilo moguće: "potpuno automatski i brzi trodijelni kompresor koji se može koristiti za bilo koji skup informacija kako bi značajno smanjio potrebe za sporom vanjskom pohranom, te povećao brzinu prijenosa informacija kroz računalo". Očito je da su i naši prethodnici bili dobro informirani i prije modernog napretka pohrane podataka.

Tehnologija sortiranja omogućava bolje upravljanje podacima: 1969

Godine 1969 je već postojala tehnologija za iskorištenje velikih podataka, premda u mnogo primitivnijem obliku nego danas. Kada je Syncsort predstavio svoj prvi proizvod za sortiranje, na raspolaganju je bilo sve što je potrebno za iskorištavanje prednosti kapaciteta mainframe računala i da počne era Velikih Podataka.


For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018