nv-1607

   Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

novosti

2016. – srpanj


u ovom broju:

18.07.16 – 31.07.16

- Fujitsu - bolje performanse PRIMEFLEX vShape s PRIMERGY M2 serverima

- Fujitsu - Hybrid Cloud Connect uklanja informatičke blokade i jamči povezivanje na javne cloud servise

- Cisco - izvještaj o cyber-sigurnosti predviđa novu generaciju ransomwara i nove taktike za maksimalni profit

- Red Hat - JBoss Data Grid 7 kao platforma za real-time analitiku podataka

- Red Hat - Ansible Tower s novim sučeljem, prikladnijim za korporacijske korisnike

- Red Hat - Satellite 6.2 donosi nove mogućnosti koje podižu efikasnost rada na vlastitim lokacijama, u oblaku i u na kontejnerima zasnovanim okolišima

- Brocade - Fibre Channel šeste generacije ispunjava potrebe digitalnog svijeta

04.07.16 – 17.07.16

- Fujitsu - rješenje za rad sa sigurnosnim kopijama na hiperkonvergentnim Infrastrukturama

- Fujitsu i Oracle - savez za Cloud Computing

- Cisco - novi servisi i na oblacima zasnovana rješenja za efikasniju sigurnost i zaštitu

- Citrix - rješenja za financijsku instituciju za rad na daljinu uz zaštitu klijentskih podataka

- Commvault i Cisco - provjerena i unaprijed optimizirana rješenja za jednostavniji rad sa sigurnosnim kopijama i arhiviranje

- Red Hat - najnovija platforma za upravljanje oblakom, s potporom za SDN

- Red Hat - kako baratati sa sigurnosnim rizicima u Red Hat virtualizacijskim okolišima

- VEEAM - novi Availability Suite 9.5 je jedno od prvih rješenja za dostupnost potpuno integriranih s Windows Server 2016 i Hyper-V tehnologijama

- Veritas - nova generacija uređaja za sigurnosno kopiranje, uz zaštitu i vidljivost podataka

- Microsoft Hrvatska - nadogradnja za Windows 10 povodom godišnjice lansiranja dolazi 2. kolovoza!

20.06.16-03.07.16

- IDC - prema najnovijem istraživanju ,certificirani referentni sistemi sastavljeni od NetAppovih i Ciscovih proizvoda vode na tržištu u toj kategoriji

- NetApp - Flash i Docker ekosustav s integriranom pohranom

- NetApp - zaštita kritičnih podataka za NASA Johnson Space Center

- NetApp - upravljanje oblacima za australskog pružatelja Cloud usluga

- Fujitsu - PRIMERGY CX600 M1 server za High Performance Computing

- Fujitsu - profesionalna radna stanica CELSIUS M740 dugog životnog vijeka

- Hitachi Data Systems - nova konvergentna rješenja za virtualizaciju i cloud okoliše

- Hitachi Data Systems - proširen Hitachi Dynamic Replicator

- Oracle - SPARC za oblake

- Red Hat - Ansible, alat za automatizaciju kontejnera, konkurencija za Docker Compose

- Red Hat - izašao Red Hat Container Development Kit 2.1

- Red Hat - objavljen Ceph Storage 2

- Veritas - NetBackup osvojio SIIA Business Technology nagradu CODiE Award za najbolja rješenja za pohranu i sigurnosne kopije za 2016.

- Veritas - istraživanje o stanju hibridnih oblaka pokazuje da se treba koncentrirati na upravljanje informacijama, ne infrastrukturom

- Microsoft - ažuriranje za Windows 10 u kolovozu


18.07.16 – 31.07.16


Munich, July 25, 2016

Fujitsu - bolje performanse PRIMEFLEX vShape s PRIMERGY M2 serverima

Referentna arhitektura PRIMEFLEX vShape je 20% snažnija nakon uključivanja PRIMERGY M2 servera ; PRIMEFLEX vShape donosi korisnicima koristi bez obzira u kojoj su fazi virtualizacije

Fujitsu je objavio najnoviju verziju svog integriranog sistema PRIMEFLEX vShape koji sada ima 20% bolje performanse, nakon uključenja najnovijih Fujitsuovih PRIMERGY M2 servera.

Sistem koristi nove Intel® Xeon® E5-2600 v4 procesore i DDR4 memoriju frekvencije do 2.400 MHz. Dual-socket FUJITSU Server PRIMERGY sistemi su projektirani za brzu obradu i malu potrošnju energije.

PRIMEFLEX vShape je integrirani sistem koji može raditi čim se izvadi iz kutije, izrađen od standardnih komponenti za umrežavanje, pohranu i servere, a optimiziran je za virtualizaciju.

Integrirani sistem se isporučuje u nekoliko paketa raznih veličina, počevši od sustava sa samo 25 virtualnih mašina namijenjenih malim i srednjim korisnicima, pa sve do konfiguracija s 2.400 virtualnih mašina, za velika poduzeća.


Munich, July 18, 2016

Fujitsu - Hybrid Cloud Connect uklanja informatičke blokade i jamči povezivanje na javne cloud servise

Novi servis zaobilazi Internet i osigurava sigurne, nisko-latentne veze na javne cloud platforme ; Zajamčena propusnost i kvaliteta usluge osiguravaju sigurni temelj za izgradnju hibridnih informatičkih okoliša ;  Fujitsu Hybrid Cloud Connect otvara ekonomske koristi uporabe javnih cloud sistema uz zaštitu kakvu pružaju servisi na vlastitim lokacijama

Fujitsu je objavio novi servis, nazvan Hybrid Cloud Connect (povezivanje na hibridni oblak), koji omogućuje integraciju na oblacima zasnovanih servisa u korporativne mreže, uz zajamčenu mogućnost povezivanja i kvalitetu usluga za poslovne aplikacije koje se obrađuju na javnim oblacima poput Microsoft Office 365, Azure i nedavno objavljenom Fujitsu Cloud Service K5.

Umjesto da se oslanja na Internet veze, novi Fujitsuov servis koristi privatne mrežne spojeve, poput iznajmljenih linija, pomoću kojih spaja korporacijske data centre na instalacije pružatelja cloud usluga, čime se jamči kvaliteta usluge koja ne ovisi o varijacijama u prometu na Webu.


San Jose, CA, July 26, 2016

Cisco - izvještaj o cyber-sigurnosti predviđa novu generaciju ransomwara i nove taktike za maksimalni profit

Najveći prioritet za organizacije je zatvoriti "prozor prilike" ; S rokom od 13 sati, Cisco vodi u smanjenju vremena otkrića

Cisco® je objavio izvještaj "2016 Midyear Cybersecurity Report" (MCR) koji kaže da organizacije nisu spremne za buduće generacije sofisticiranijeg "ransomwarea" (ucjenjivačkog softvera). Krhka infrastruktura, slaba higijena na mreži te sporo otkrivanje prijetnji daju neprijateljima velik prostor za djelovanje. Prema nalazima iz izvještaja, najveći izazov je kako napadačima ograničiti prostor za djelovanje. Ostali nalazi iz izvještaja ukazuju da se napadači koncentriraju na napade na servere, da razvijaju nove metode napada i sve više koriste enkripciju kako bi maskirali svoje aktivnosti.

Za sada se je pokazalo da je u godini 2016, ransomware postao najprofitabilniji zloćudni softver u povijesti. Cisco očekuje da će se taj trend nastaviti i da će se pojaviti još opasniji ransomware koji se sam širi i koji će za taoce uzeti čitave mreže, odn. kompanije. Novi modularni sojevi ransomwarea će biti sposobni brzo mijenjati taktiku i tako povećati učinkovitost. Na primjer, budući ransomware napadi će izbjegavati detekciju tako da ograniče svoje korištenje procesorskog vremena i suzdržati će se od zapovjednih i kontrolnih akcija.

Glavni izazov i dalje ostaje vidljivost na mreži i njenim perifernim točkama. U prosjeku, organizacijama treba čak do 200 dana da identificiraju nove prijetnje. Ciscovo srednje vrijeme do detekcije (TTD - time to detection) je otprilike 13 sati da se detektira do ada nepoznata prijetnja, čime vodi u informatičkoj industriji.


RALEIGH, N.C - July 27, 2016 09:00 AM Eastern Daylight Time

Red Hat - JBoss Data Grid 7 kao platforma za real-time analitiku podataka

Vodeća pohrana podataka u memoriji brže poslužuje podatke i omogućava stalnu optimizaciju poslovanja

Red Hat je objavio početak isporuka Red Hat JBoss Data Grid 7. Radi se o najnovijoj verziji Red Hatove tehnologije za upravljanje in-memory podacima, koja se koristi za distribuirano keširanje, NoSQL baze podataka ili za upravljanje događajima. Izdanje donosi proširenja koja omogućavaju uvid i real time analitiku podataka, potrebne za optimizaciju poslovanja.

JBoss Data Grid 7 omogućava bržu obradu podataka i aplikacije s boljim odzivom, jer e uvedena integracija s Apache Sparkom, open source okvirom za razvoj aplikacija. Spark podatke obrađuje u memoriji, a kada je u sprezi s in-memory pohranom podataka kao što je JBoss Data Grid, nestaju tradicionalna uska grla. JBoss Data Grid sada ima potporu kao izvor podataka potpuno usklađen s Hadoopom. Potpora za Hadoop InputFormat i OutputFormat omogućava uporabu mnogih analitičkih alata koji rade za Hadoop ulazno/izlazni format.


20 Jul 2016 at 12:00, Joe Fay

Red Hat - Ansible Tower s novim sučeljem, prikladnijim za korporacijske korisnike

Red Hat objavio Ansible Tower 3.0. Tower je Red Hatova naplativa verzija open source platforme za automatizaciju Ansible. U suštini, to je paket sučelja i usluga oko osnovnog (besplatnog) proizvoda. U sučelje Ansible Towera 3.0 je uloženo mnogo truda kako bi postalo prihvatljivije u korporacijskom svijetu.

Promijenjen je sustav dozvola kako bi se olakšalo davanje specifičnih dozvola specifičnim timovima i pojednostavljeno uvođenje složenih sistema. Sučelje je sada razumljivije i manje tehnički orijentiranim rukovoditeljima.


RALEIGH, N.C.--(BUSINESS WIRE)--

Red Hat - Satellite 6.2 donosi nove mogućnosti koje podižu efikasnost rada na vlastitim lokacijama, u oblaku i u na kontejnerima zasnovanim okolišima

Red Hat je objavio Red Hat Satellite 6.2, alat za upravljanje životnim ciklusom koji pokriva fizičke, virtualne, te privatne i javne okoliše u oblaku.. Red Hat Satellite 6.2 je uveo i daljinsko izvršenje, a proširuje i mogućnosti za upravljanje i zaštitu kontejnera.

Novosti koje donosi Red Hat Satellite 6.2 uključuju:

·   dodjela domaćinskih resurs (host provisioning) za kontejnere

·   Daljinsko izvršenje (remote execution)

·   Potporu za odspojene okoliše

·   Prošireno upravljanje kapsulama

·   Fleksibilnije dodjeljivanje resursa (provisioning)

·   Proširene usluge za migraciju


Network World | Jul 20, 2016 9:11 AM PT

Brocade - Fibre Channel šeste generacije ispunjava potrebe digitalnog svijeta

Tehnologija za mrežnu pohranu je vrlo aktualna i predviđa se rast

Čini se da svake godine neki informatički prognozer iznese mišljenje da će Ethernet ukinuti potrebu za Fibre Channelom, te da će on nestati kao dinosaurusi i mainframe sustavi, no proročanstva se ne ispunjavaju. Fibre Channel je još uvijek prisutan i vrlo živ. Zbog čega? Zato jer je to najbolja i najekonomičnija tehnologija za mreže za pohranu. A pohrana je izuzetno važna za većinu organizacija.

Fibre Channel povezuje poslovne aplikacije i korisnike s poslovno-kritičnim podacima koji pokreću tvrtku. Zbog toga se većina organizacija koje ovise o podacima, organizacija poput financijskih institucija, institucija zdravstvene skrbi i maloprodajnih organizacija ovisi o Fibre Channelu.

Brocade je ovaj tjedan objavio svoje "Gen 6" Fibre Channel direktore za brže i pouzdanije povezivanje pohrane.

Gen 6 portfelj uključuje slijedeće: 

·   obitelj X6 Directora. postoje dvije veličine direktora sa šasijama za 8 i 4 utora. Novi proizvodi idu do 384 linija brzine 32 Gbps i za do 32 128 Gbps Ultrascale ICL konektora, što daje ukupnu propusnu moć od 16 Tbps.

·   Brocade SX6 Extension blade. Za povezivanja putem Fibre Channela, FICONa i IP replikacije pohrane.

·   Fabric Vision tehnologija s IO uvidom. Brocadeov paket za upravljanje je bitan sastojak njegovih rješenja. Nova generacija je donijela znatna ubrzanja.

·   Fabric Vision s uvidom u virtualne mašine. Ovo izdanje Visiona sadrži potpuni uvid u pohrambene performanse svake pojedinačne virtualne mašine.


04.07.16 – 17.07.16


Munich, July 14, 2016

Fujitsu - rješenje za rad sa sigurnosnim kopijama na hiperkonvergentnim Infrastrukturama

Novi ETERNUS CS200c S3 je gotovo rješenje za uzimanje sigurnosnih kopija i zaštitu podataka u virtualnim okolišima ; Jedan jedini uređaj pojednostavljuje kopiranje preko virtualnih i fizičkih servera, povećava produktivnost i reže troškove ; Konvergentno rješenje za zaštitu podataka se lako proširuje u skladu s poslovnim potrebama

Fujitsu je predstavio novo rješenje za zaštitu virtualiziranih podataka u data centrima, rješenje za rad sa sigurnosnim kopijama ETERNUS CS200c S3 idealno za hiperkonvergentne infrastrukture. Ovaj novi integrirani uređaj za kopije nudi pojednostavljeni, ekonomični pristup zaštiti podataka rasprostranjenih po složenim fizičkim i virtualnim okolišima. To je još jedan iz raspona ETERNUS CS uređaja.

ETERNUS CS200c S3 je unaprijed konfigurirani uređaj koji se može koristiti čim se izvadi iz kutije, ali se može i prilagođavati. Time se značajno skraćuje vrijeme postavljanja i puštanja u rad, od dana na sate. Pošto automatizira repetitivne i složene zadatke, optimizira kontinuiranost rada i procesa oporavka nakon katastrofa. Uzimanje čestih slika stanja, postiže se skoro trenutačni oporavak, a iz kopija koje se čuvaju van host sustava se mogu rekonstruirati stotine virtualnih mašina. Pošto sustav radi prema pravilima, ni jedna virtualna mašina ne ostaje nezaštićena , a optimizira se i iskorištenje resursa.

ETERNUS CS200c S3 koristi Commvaultov software, kojim se ostvaruje duboka integracija u virtualne infrastrukture s potporom za sve vodeće hipervizore, uključivo Microsoftov Hyper-V i VMwareov vSphere, a tu su i Commvaultove mogućnosti za napredno upravljanje podacima.


Tokyo and Redwood Shores, Calif., July 06, 2016

Fujitsu i Oracle - savez za Cloud Computing

Strateški savez korisnicima donosi robusnu cloud ponudu

Fujitsu, Oracle i Oracle Japan su objavili da su dogovorili novi strateški savez koji će korisnicima ponuditi prvoklasne cloud servise u Japanu i širom svijeta.

Da bi pomogli korisnicima prenijeti njihovo poslovanje u oblake, Oracleovi servisi za aplikacije i platforme u oblacima, kao što su Oracle Database Cloud Service i Oracle Human Capital Management (HCM) Cloud, će se (za početak) obrađivati na Fujitsuovim data centrima u Japanu. Prema ovom savezu, Fujitsu će nuditi razne cloud usluge, prvenstveno korisnicima u Japanu, te njihovim podružnicama širom svijeta.

Suradnja Fujitsua i Oracle je dugotrajna i počela je OEM ugovorom za baze podataka, potpisanom godine 1989, a nakon toga su tvrtke nastavile nuditi optimalna rješenja. Trenutno, kao Oracleov dijamantni partner, Fujitsu širom svijeta nudi usluge integracije sustava. Povrh toga, na polju SPARC/Solaris servera, Fujitsu je sklopio prodajni ugovor sa Sun Microsystems godine 1983 i sporazum za razvoj SPARC čipova 1988, te Solaris OEM ugovor 1993. Otkada je Oracle u kupio Sun Microsystems, tvrtke su nastavile suradnju koja traje sve do danas.


LAS VEGAS, NV – July 11, 2016

Cisco - novi servisi i na oblacima zasnovana rješenja za efikasniju sigurnost i zaštitu

Ciscova arhitektura čini sigurnost efikasnijom i lakšom za korisnika

Cisco je objavio nove servise i na oblaku zasnovana sigurnosna rješenja, izgrađena u okviru Ciscove sigurnosne arhitekture. Ciscov sigurnosni portfelj korisnicima nudi efikasni način zaštite njihovih poslovnih podataka. Ciscova arhitektura pokriva mreže, krajnje točke mreža i oblake.

Kako svakodnevno raste broj priključenih korisnika, uređaja i aplikacija, treba od mogućih napada štiti sve širi teritorij od stalno rastućeg broja prijetnji i napadača. Cisco daje izvrstan uvid u mrežu i raspon integriranih sigurnosnih proizvoda

Cisco je objavio slijedeće nova rješenja i servise za efikasniju i jednostavniju sigurnost:

·   Cisco Umbrella Roaming: centralizirana zaštita koja djeluje iz oblaka, uklanja slijepe točke van mreže, štiti mobilne korisnike.

·   Cisco Umbrella Branch: rješenje zasnovano na oblacima, daje veću kontrolu nad gostujućim Wi-Fi korisnicima i filtriranjem sadržaja.

·   Cisco Defense Orchestrator: Upravljačka aplikacija zasnovana na oblaku za lako upravljanje velikom sigurnosnom infrastrukturom, omogućuje obaveznu primjenu pravila na distribuiranim lokacijama i tisućama uređaja, sve preko jedne jedinstvene konzole.

·   Cisco Meraki® MX sigurnosni uređaji s naprednom zaštitom od zloćudnog softvera (AMP - Advanced Malware Protection).

·   Cisco Stealthwatch Learning Network License: Ova komponenta omogućava da Cisco ISR radi kao sigurnosni senzor i provoditelj mjera zaštite u područnim uredima. Otkriva anomalije u prometu na mreži i analizira sumnjive aktivnosti, identificira zloćudni promet.

Povrh toga Cisco nudi i niz usluga koje će korisnicima omogućiti da brže i lakše usvoje digitalne tehnologije.


14.07.16

Citrix - rješenja za financijsku instituciju za rad na daljinu uz zaštitu klijentskih podataka

Bolja energetska učinkovitost i bolje korisničko sučelje

Citrix je objavio kako financijska institucija Baloise Group koristi Citrixova rješenja koja olakšavaju rad mobilnih djelatnika, uz punu zaštitu informacija o klijentima.

Današnje poslovanje osiguravajućih kuća i banaka zahtijeva direktne kontakte njihovih djelatnika s klijentima, te mobilni pristup klijenata do aplikacija koje im te institucije nude. Rad s takvim aplikacijama mora biti jednostavan, gladak, pouzdan i siguran.

Koristeći Citrixove proizvode Workspace Suite, NetScaler i ShareFile, grupacija Baloise, jedna od najvećih osiguravatelja u Švicarskoj, koja zapošljava 7.400 djelatnika je uspjela povećati produktivnost svojih zaposlenika uvodeći okoliš u kojem svaki korisnik može sam birati svoj uređaj na kojem će koristiti aplikacije.


Tinton Falls, NJ and Cisco Live, Las Vegas, NV – July 11, 2016

Commvault i Cisco - provjerena i unaprijed optimizirana rješenja za jednostavniji rad sa sigurnosnim kopijama i arhiviranje

Objavljene nove referentne arhitekture za sveobuhvatno rješenje za količine podatka koje rastu sa terabajta na petabajte. ; Commvaultova potpora za Ciscov HyperFlex hiper-konvergentni sistem štiti podatke i aplikacije na virtualiziranim i cloud infrastrukturama

Commvault je u suradnji sa svojim partnerom Ciscom objavio nove referentne arhitekture koje će korisnicima osigurati jednostavna, unaprijed optimizirana i provjerena rješenja za jednostavniju zaštitu podataka. Rješenje se oslanja na Ciscovoj unificiranoj infrastrukturi za računalne sustave (Cisco UCS - Unified Computing System). Commvault je objavio i potporu za Ciscov HyperFlex hiper-konvergentni sistem, čime će se korisnicima pomoći oko zaštite poslovnih podataka i aplikacija u virtualiziranim i cloud infrastrukturama.


By Networks Asia staff, Sunday, July 17, 2016 - 22:04

Red Hat - najnovija platforma za upravljanje oblakom, s potporom za SDN

Red Hat je objavio početak isporuka Red Hat CloudForms 4.1, najnovije verzije svog rješenje za upravljanje otvorenim hibridnim oblacima. Red Hat CloudForms 4.1 sada ima potporu za Google Cloud platformu, Microsoft Azure i Amazon Web Services.

Povrh toga, Red Hat CloudForms 4.1 proširuje mogućnost upravljanja na softverski definirano umrežavanje (SDN - software-defined networking), te olakšava automatizaciju složenih informatičkih procesa kroz integraciju s Ansible Tower.

CloudForms je napredna open source upravljačka platforma za fizičke, virtualne i cloud okoliše, s potporom i za virtualne mašine i za kontejnere.


By Scott Matteson, July 7, 2016, 12:02 PM PST

Red Hat - kako baratati sa sigurnosnim rizicima u Red Hat virtualizacijskim okolišima

Virtualizacijski okoliši postaju sve složeniji i sve izloženiji sigurnosnim rizicima. U nastavku je nekoliko strategija za nadvladavanje tih rizika

Širenje virtualizacije je popraćeno širenjem složenijih okoliša osjetljivijih na sigurnosne rizike, naročito tamo gdje resurse kao što su hardverske komponente, mreže i pohrana, koristi više korisnika.

Tipovi rizika:

·   Uskraćivanje usluge (DOS - Denial of Service) napadi
takav napad obično uključuje neželjeno trošenje resursa, s namjerom da se onemogući normalni rad host sustava.

·   Kvarenje i curenje memorije
može se desiti gostima, domaćinima, hipervizorima i ostalim fizičkim sistemima. Migracija živih virtualnih mašina uključuje slanje ne-kriptiranih podataka putem privatne mreže, pa se preko žice šalje sadržaj memorije u obliku normalnog teksta, što u raznim slučajevima može omogućiti pristup do cijelog okoliša.

·   Bijeg gosta na domaćina
radi se o izvršenju dijelova koda van ograničenja postavljenih za gostujuću virtualnu mašinu, izvršenja direktno u okviru hipervizora domaćina.

Tehnika za nadvladavanje:

Kontrolne grupe
uporabom kontrolnih grupa se štite osnovni resursi (memorija, procesor, disk ili mreža) koji bi se mogli zlouporabiti. Pomoću grupa se ograničava uporaba resursa i osigurava da ni jedna virtualna mašina ne može koristiti previše nekog resursa.

·   SELinux
to je Red Hatov sigurnosni modul za Linux i radi tako da osigurava primjenu obaveznih kontrola pristupa (MAC - Mandatory Access Controls).

·   sVirt
(od: secure virtualization, sigurna virtualizacija) kombinira SELinux i virtualizaciju. Integriran je u libvirt i isporučuje se u okviru Red Hat Enterprise Linux 6 i novijeg.

·   SecComp
to je mogućnost ugrađena u kernel koja procesima ograničava pristup do sistemskih poziva.

Nekoliko praktičnih stvarčica:

·   Gostujuća virtualna mašina (VM) je proces koji može biti ugrožen na svaki od gore navedenih načina

·   Osigurajte da gostujuće virtualne mašine imaju čim je manje moguće privilegije na hostu.

·   Ograničite VM-ove na izolirane okoliše

·   Isključite uređaje i servise koji se ne koriste u gostima i na hostu. Redovno provjeravajte i brišite goste koji se više ne koriste.

·   SELinux i sVirt su korisni alati, pa ih ne isključujte. Proučite kako rade i primijenite ih tamo gdje će biti korisni.

·   Održavajte softver za goste i domaćine ažurnim, redovno primjenjujte ažuriranja za operacijski sustav i aplikacije. Ovo je naročito važno za hipervizore, pošto oni poslužuju višestruke sisteme.

Preporuča se i uspostava sustava za alarmiranje odgovornog osoblja ako se desi zlouporaba sistema.

Scott Matteson je stariji sistem administrator, samostalni pisac tehničkih materijala i konzultant koji pomaže malim organizacijama.


Toronto, Canada: July 13, 2016

VEEAM - novi Availability Suite 9.5 je jedno od prvih rješenja za dostupnost potpuno integriranih s Windows Server 2016 i Hyper-V tehnologijama

Paket Veeam Availability donosi povećanu sigurnost i smanjenu kompleksnost, zbog potpune integracije s Microsoftovim novim izdanjima Windows Servera, Hyper-V-a, i korporacijskim aplikacijama

Veeam® Software je najavio novi  Veeam Availability Suite™ 9.5, koji je potpuno integriran s Windows Server 2016 i Hyper-V tehnologijama koje se koriste u data centrima. Novo izdanje donosi stotinjak novih mogućnosti i proširenja.

Veeam Availability Suite 9.5 će izaći kada se planira i početak isporuka Windows Servera 2016.


Mountain View, CA – July 12, 2016

Veritas - nova generacija uređaja za sigurnosno kopiranje, uz zaštitu i vidljivost podataka

Veritas Technologies je objavio slijedeću generaciju svojih integriranih uređaja za sigurnosno kopiranje, NetBackup 5200. NetBackup 5240 i Information Map su prvo rješenje koje integrira zaštitu podataka i kartu vidljivosti podataka, čime korporacijama omogućava da riješe izazove neklasificiranih, "tamnih" podataka. NetBackup 5240 najnoviji iz obitelji popularnih Veritasovih uređaja.

Novi NetBackup 5240 uređaj donosi slijedeće novosti:

·   Skalabilnost za rast podataka - kapacitet se može širiti do 201 TB

·   Optimizirane performanse pri radu sa sigurnosnim kopijama

·   Energetska učinkovitost - usklađeno s ENERGY STAR© normom.

·   Fleksibilne opcije pri uvođenju – uvođenje kao master server, medijski server ili kao kombinirani server.


ZAGREB, 29. lipnja 2016.

Microsoft Hrvatska - nadogradnja za Windows 10 povodom godišnjice lansiranja dolazi 2. kolovoza!

Microsoft je objavio kako će se sljedeća velika nadogradnja Windowsa 10 dogoditi 2. kolovoza 2016., povodom godišnjice lansiranja ovog operativnog sustava koji je već instaliran na 350 milijuna uređaja širom svijeta te bilježi 135 milijardi sati, od čega 19 milijardi sati otpada na igranje video igrica.

Nova nadogradnja uključuje razne nove funkcionalnosti za potrošače i poslovni sektor, kao što su Windows Ink, unaprijeđena Cortane i Edge-a kao i sigurnosna unaprjeđenja.

Prema istraživanjima više od 70 % ljudi koristi kemijsku olovku više od jednog sata dnevno te Windows Ink omogućuje brzo i jednostavno pisanje bilješki u digitalnom svijetu kao i “Smart Sticky Notes” za lako memoriranje dnevnih obveza. S druge strane preglednik Edge donosi više unaprjeđenja za uštedu energije, ekstenzije kao što su Pinterest, “Pin It Button” ili Amazon Assistant te novosti vezano uz strukturu stranice. Istovremeno su unaprijeđene i sigurnosne postavke, pa Windows Hello funkcionalnost omogućuje jednostavnu prijavu za Windows aplikacije i web stranice putem Microsoft Edge-a, prvog preglednika koji podržava biometriju dok Windows Defender sada uključuje opciju automatskog zakazivanja brzog skeniranja računala.

Podsjećamo da je besplatnu nadogradnju na Windows 10 moguće ostvariti do 29. srpnja 2016.


20.06.16-03.07.16


Press Release edited by StorageNewsletter.com on 2016.06.29

IDC - prema najnovijem istraživanju ,certificirani referentni sistemi sastavljeni od NetAppovih i Ciscovih proizvoda vode na tržištu u toj kategoriji

Tijekom prvog kvartala 2016, prodaja certificiranih sistema je porasla za 0,3% u odnosu na prošlu godinu, odnosno prihod od prodaje u prvom kvartalu je bio 567,95 milijuna. To čini 22,5% ukupne vrijednosti tržišta. Vodeći dobavljači u ovoj kategoriji su kombinirani Cisco/NetApp sistemi*.

Tri najveća isporučitelja certificiranih referentnih sistema, 1 kvartal 2016, prihod u milijunima USD:

Isporučitelj

1. kv. 16
Prihod

1. kv. 16
Tržišni udio

1Q15
Prihod

1Q15
Tržišni udio

1. kv. 16 /1Q15
Rast prihoda

1. Cisco/NetApp

$313.66

55.2%

$307.32

54.3%

2.1%

2. EMC

$186.40

32.8%

$201.60

35.6%

-7.5%

Svi ostali

$67.90

12.0%

$57.49

10.2%

18.1%

Total

$567.95

100.0%

$566.41

100.0%

0.3%

__________________________________
* Prema IDCu, certificirani referentni sistemi su unaprijed integrirani, imaju certifikate od dobavljača, a sadrže serverski hardver, sustave za pohranu na diskovima, mrežnu opremu i osnovni softver za upravljanje sistemom i njegovim elementima. Sastavljeni su od opreme raznih dobavljača.


SEATTLE [DockerCon] — June 20, 2016

NetApp - Flash i Docker ekosustav s integriranom pohranom

Kompletna potpora za flash pohranu za NetApp Docker Volume Plug-In korisnicima donosi performanse poluvodičkih memorija i fleksibilnost pri uvođenju

NetApp je objavio integraciju svog portfelja za flash pohranu, uključivši i seriju NetApp® SolidFire® SF, All Flash FAS (AFF) i EF seriju, s NetApp Docker Volume Plug-In (nDVP) softverom. Ovaj Docker plug-in omogućava kontejneriziranim aplikacijama da lako održavaju stanje koristeći perzistentnu pohranu od NetAppa.

Prema RightScaleovom istraživanju “State of the Cloud Report,” 81 % poduzeća uvode DevOps a 38 % ih planira koristiti Docker. Cilj postizanja intuitivnog i perzistentnog stanja za Docker je bitan za dodjelu resursa za pohranu i upravljanju velikim količinama podataka. nDVP osigurava jedinstveni plug-in i unificiranu platformu koja omogućava da se Docker volumni koriste u svim NetAppovim sustavima za pohranu.


SUNNYVALE, Calif — June 20, 2016

NetApp - zaštita kritičnih podataka za NASA Johnson Space Center

AltaVault omogućava da NASA zaštiti kritične podatke, optimizira cloud i smanji troškove

NetApp je objavio da je NASA odlučila da je AltaVault najbolji način da zaštiti svoje podatke, optimizira svoj oblak i smanji troškove.

NASA-in svemirski centar Johnson Space Center (JSC) je više od pola stoljeća centar ljudskog prodora u svemir i igra ključnu ulogu u širenju znanstvenih spoznaja za cijelo čovječanstvo.

NASA-in JSC koristi Amazonove Web servise (AWS - Amazon Web Services) u oblaku za jeftinu pohranu velikih količina podataka - više od četiri petabajta snimki, video, satelitskih, iz raznih kamera i teleskopa.

NASA za sigurnosne kopije podataka u oblaku koristi Veritas NetBackup i dva NetApp AltaVault uređaja.

Uz pomoć NetApp AltaVaulta, NASA je uspjela zaštititi podatke u skladu sa saveznim i vlastitim propisima, uz uporabu enkripcije i u prijenosu i u stanju mirovanja podataka, smanjiti troškove i ostvariti jednostavnu integraciju s postojećom infrastrukturom.


SUNNYVALE, Calif. — June 28, 2016

NetApp - upravljanje oblacima za australskog pružatelja Cloud usluga

Jedan od vodećih pružatelja cloud usluga u Australiji je razvio dva nova proizvoda za upravljanje u oblacima, zasnovana na NetAppovim NetApp Private Storage (NPS) i NetApp StorageGRID Webscale

NetApp je objavio da je ASE, jedan od vodećih pružatelja cloud usluga u Australiji, razvio dva nova proizvoda za upravljanje u oblacima, zasnovana na NetAppovim rješenjima  NetApp® Private Storage (NPS) i NetApp StorageGRID® Webscale.

ASE ima mrežu koja pokriva SAD, Australiu, Novi Zeland i Singapur, koju koristi preko 200 kompanije koje se protežu u rasponu od malih i srednje velikih poslovnih organizacija do nekoliko najvećih korporacija na svijetu.

ASE koristi NPS kao servis koji mu služi da brzo prebacuje podatke svojih klijenata od jednog pružatelja usluga do drugog, koristeći NetAppov princip da se podaci postavljaju odmah do oblaka. Takav način pohrane oslobađa od ovisnosti o privatnim sustavima za pohranu koje imaju razni pružatelji usluga.

Osim što provodi logičko odvajanje, ASE smanjuje i troškove dohvata podataka.


Munich/Frankfurt, June 20, 2016

Fujitsu - PRIMERGY CX600 M1 server za High Performance Computing

Projektiran za visoko-paralelne, visoko performantne računalne aplikacije ; Prva generacija Fujitsuovih servera s Intel® Xeon Phi™ procesorima ; Maksimalna računalna gustoća – ekvivalent devet puta većim performansama po jedinici visine u usporedbi sa standardnim rack serverima

Fujitsu je predstavio sustav PRIMERGY CX600 M1, projektiran za masivno-paralelno računalstvo velike snage (HPC - high performance computing) i aplikacije na poljima kao što su znanstvena istraživanja, razvoj proizvoda i poslovno obavještajne aplikacije. Novi sustav se sastoji od PRIMERGY CX600 M1 šasije i PRIMERGY CX1640 M1 serverskih čvorova, čime se dobivaju ultra gusti klasteri i vrlo konkurentni omjer performansi i cijena.

Novi modularni server koristi vrhunske komponente kao što su Intel® Xeon Phi™ procesori s do 72 jezgre, što FUJITSU Server PRIMERGY CX600 M1 čini idealnim za zahtjevne HPC obrade koje traže visoku paralelnost, velike vektore i propusnu moć.

PRIMERGY CX600 M1 sadrži osam nezavisnih servera u 2U šasiji, i ima devet puta veće računske performanse nego standardni 1U dual-socket rack server. U standardni rack stanu do 168 računalna čvora, što daje vršne performanse veće od 500 TFLOPS/DP.


Munich, June 29, 2016

Fujitsu - profesionalna radna stanica CELSIUS M740 dugog životnog vijeka

Fujitsu je objavio da je proširio svoj portfelj profesionalnih stolnih radnih stanica dugog životnog vijeka CELSIUS. Objavljen je novi model, CELSIUS M740. Nova radna stanica ima obradnu snagu potrebnu za zahtjevne poslove kao što je kompjuterski potpomognuto projektiranje (CAD - computer aided design), medijsku i zabavnu industriju, kompjuterski potpomognuti inženjering (CAE - computer aided engineering) i zdravstvena skrb. Model je projektiran da mu životni ciklus (odnosno da neće zastariti) bude najmanje 36 mjeseci, što jamči kontinuitet i dostupnost tijekom duljih projekata.

Fujitsu CELSIUS M740 ima jedan procesor iz novi Intel Xeon® E5-2600 v4 obitelji, brzu 2400 MHz DDR4 memoriju kapaciteta do 256 GB i široki raspon grafičkih kartica. Ima 12 pretinaca za jedinice, 7 PCI-Express utora, a pohrana je potpomognuta s brzim PCIe poluvodičkim diskovima koji ubrzavaju učitavanje važnih aplikacija. Sustav zračnog hlađenja je tako izveden da je radna stanica dok radi skoro nečujna.


SANTA CLARA, CA - June 21, 2016-

Hitachi Data Systems - nova konvergentna rješenja za virtualizaciju i cloud okoliše

Nova rješenja omogućavaju korisnicima da počnu s malim, brzo uvode i šire svoju infrastrukturu

Hitachi Data Systems je objavio Hitachi Unified Compute Platform 2000 (UCP 2000) konvergentni sistem i UCP HC V240, koji je prvi model iz nove linije Hitachijeve unificirane računalne platforme (UCP HC - Hitachi Unified Compute Platform HC) lhiper-konvergentnih rješenja. Oba nova sistema su fleksibilni, agilni i skalabilni.

Hitachijeva UCP obitelj konvergentnih i hiper-konvewrgentnih infrastrukturnih rješenja pokriva raspon od jezgre data centra do uređaja na rubu mreže.

Novi Hitachi UCP 2000 pojednostavljuje i ubrzava uvođenje privatnih i hibridnih oblaka, jer se isporučuju unaprijed testirane i  izgrađene platforme. Uz potporu za samo-flash konfiguracije, UCP 2000 osigurava fleksibilnost i skaliranje pomoću modularnih blokova za računanje, pohranu i umrežavanje koji se svaki može nezavisno proširivati i prilagoditi različitim aplikacijama. Ima potporu za višestruke virtualizacijske okoliše, uključivši VMware, Microsoft® i OpenStack. UCP 2000 je idealan za opće-namjenske  aplikacije, infrastrukturu za virtualne desktopove, za baze podataka i za okoliše za testiranje i razvoj.

Hitachi UCP HC V240 je automatizirani, svestrani hiper-konvergentni infrastrukturni uređaj. UCP HC V240 daje visoke performanse i skaliranje bez kompromisa po pitanju jednostavnosti i ekonomičnosti. Hitachi UCP HC V240 je hiper-konvergentno infrastrukturno rješenje koje omogućava brzo uvođenje, automatiziranu dodjelu resursa i orkestraciju, jednostavnu instalaciju, upravljanje, ažuriranje i nadogradnju.


Posted on June 18, 2016

Hitachi Data Systems - proširen Hitachi Dynamic Replicator

Hitachi Data Systems je objavio proširenja za svoj softverski paket za zaštitu podataka, Hitachi Dynamic Replicator (HDR). Paket pomaže velikim korisnicima da brže obave rekonstrukciju podatka za slučajeve gubitaka, za lokalne i daljinske podatke i aplikacije, uključivši Microsoft Exchange, SQL Server i Oracle, u fizičkim i virtualnim okolišima.

Hitachi Dynamic Replicator koristi jedinstvenu hibridnu tehnologiju da uhvati promjene u podacima u stvarnom vremenu i osigura fleksibilni oporavak na bilo koju točku u proteklom vremenu. Ima podršku za servere i pohanu od bilo kojeg dobavljača, te tako štiti korisnikovu investiciju i postojeću infrastrukturu.


Redwood Shores, Calif.—Jun 29, 2016

Oracle - SPARC za oblake

Novi SPARC S7 proizvodi sa "softverom u siliciju" sada dostupni za Oracle Cloud, Engineered Systems i servere

Oracle je objavio značajne dodatke za svoju SPARC platformu, koji naprednu sigurnost, efikasnost i jednostavnost SPARC čine dostupnima i uza oblake. Zasnovani na novom SPARC S7 mikroprocesoru, najnoviji dodaci SPARC platformi uključuju nove cloud servise, projektirane sustave i servere.

Novi dodaci koriste novi 4,27 GHz, 8-core/64-thread SPARC S7 mikroprocesor sa "softver u siliciju" mogućnostima kao što je silicijem zaštićena memorija (Silicon Secured Memory) i akceleratore za analizu podataka (Data Analytics Accelerators). Sve postojeće aplikacije će raditi na novim SPARC korporacijskim cloud servisima i rješenjima, bez ikakvih promjena, ali uz značajno poboljšanu sigurnost, efikasnost i jednostavnost.


by Maria Deutscher, Jun 20, 2016

Red Hat - Ansible, alat za automatizaciju kontejnera, konkurencija za Docker Compose

Red Hat je predstavio novi nativni Docker upravljački alat za Ansible, popularni okvir za automatizaciju čiji je vlasnik postao prošle godine.

Korisnici će sada moći definirati ponašanje kontejniziranih aplikacija preko istog sučelja kroz koje kontroliraju ostale komponente svije infrastrukture. Pravila se unose u obliku "knjiga igara" (Playbooks), koje se mogu koristiti za bilo što, od uspostavljanja AWS instance do orkestriranja višefaznih ažuriranja. Igraju uloge analogne onima koje imaju konkurentski Puppet’s Modules i Cookbooks in Chef, popularni alati za automatsko konfiguriranje. Red Hat kaže da je uporaba nativnih (urođenih, u sustav ugrađenih) funkcija prikladnija od uporabe vanjskih alata kao što su Docker Compose ili Dockerfile.


June 27, 2016 -  By Steven J. Vaughan-Nichols

Red Hat - izašao Red Hat Container Development Kit 2.1

Red Hat je objavio izlazak novog izdanja svog paketa razvojnih alata, Red Hat Container Development Kit 2.1 (RHCDK).

Novi komplet razvojnih alata koji Red Hat nudi korisnicima Linuxa, pomaže programerima da lako pripreme kontejnerizirane aplikacije za OpenShift 3 i Red Hat Enterprise Linux (RHEL) okoliše.

Ključne novosti u RHCDK 2.1 su: OpenShift je proširen za OpenShift Enterprise 3.2. ; potpora za Hyper-V nativni hipervizor za Windows , smanjena veličina CDK Vagrant boxa za ~150MB ; mogućnost perzistencije podataka unutar virtualne mašine ; OpenShift registry izložen kao ruta ; popravljene greške.


Jun 23, 2016 10:05 AM PT

Red Hat - objavljen Ceph Storage 2

Rješenje za softverski definiranu pohranu, sustav za upravljanje i praćenje pohrane zasnovan na Ansibleu.

Red Hat je objavio izdanje Ceph Storage 2, ažuriranu verziju svog open source sustava za upravljanje pohranom.

Ceph Storage 2 donosi nekoliko novih mogućnosti koje proširuju potporu za pohranu objekata:

·   Novi klasteri za globalnu pohranu objekata

·   Poboljšana sigurnost kroz integraciju sa sustavima za autentifikaciju, uključivši Active Directory, LDAP i OpenStack Identity (Keystone) v3.

·   Povećana kompatibilnost s pohranom objekata Amazon S3 i OpenStack Object Storage (

U ovom izdanju Red Hat je uveo Red Hat Storage Console 2, sustav za upravljanje i praćenje pohrane.

Zasnovana na Ansibleu, konzola za pohranu olakšava uvođenje i upravljanje radom Cepha, te olakšava proširivanje sustava.


Mountain View, CA – June 21, 2016

Veritas - NetBackup osvojio SIIA Business Technology nagradu CODiE Award za najbolja rješenja za pohranu i sigurnosne kopije za 2016.

Veritas NetBackup 7.7 osvojio prestižno priznanje

Veritas Technologies je objavio da je njegovo rješenje za rad sa sigurnosnim kopijama, NetBackup 7.7 proglašen za najbolje rješenje za pohranu i sigurnosne kopije za godinu 2016. Nagradu CODiE Award je dodijelilo udruženje za softversku i informatičku industriju (SIIA - Software & Information Industry Association). NetBackup platforma pomaže organizacijama širom svijeta da zaštite svoje podatke u oblacima te virtualnim i fizičkim okolišima.

Nagrada SIIA CODiE Award, je najveća nagrada za softversku i informatičku industriju.


Mountain View, CA – June 28, 2016

Veritas - istraživanje o stanju hibridnih oblaka pokazuje da se treba koncentrirati na upravljanje informacijama, ne infrastrukturom

Globalno istraživanje koje je uključilo 1.800 informatičkih rukovoditelja je pokazalo da ih 74% trenutno koriste višestruke Cloud infrastrukture, te istaklo potrebu za heterogene, za oblak spremne strategije za zaštitu podataka

Veritas Technologies je objavio rezultate globalnog istraživanja koje je pokazalo da skoro tri četvrtine poduzeća usvaja strategije za korištenje višestrukih privatnih i javnih mreža. Rezultati ističu važnost strategija za upravljanje i sigurnost informacija.

Globalno istraživanje je pokrilo 1.800 informatičkih rukovoditelja iz organizacija s više od 500 zaposlenika, koje posjeduju najmanje 75 TB podataka.

Ključni nalazi su:

·   38% kapaciteta koji se danas koriste su u privatnim oblacima a 28% u javnim. Očekivana godišnja stopa rasta je 7% za privatne i 18% za javne oblake.

·   74% poduzeća trenutno koriste dva ili više pružatelja cloud infrastrukturnih usluga, a njih 23% koristi 4 ili više raznih pružatelja takvih usluga. To znači da briga za zaštitu, upravljanje i iskorištenje tako raspršenih podataka pada najviše na informatičke odjele takvih organizacija.

·   Javni oblaci se najviše koriste u Japanu i Brazilu

·   Prema granama djelatnosti, u korištenju javnih oblaka vode proizvodne organizacije.

·   Više od jedne trećine ispitanika je izjavilo da su glavni razlog za prijelaz na javne oblake uštede u troškovima, a najveća prepreka za odluku za rad u javnim oblacima je sigurnost.

·   Značajni broj ispitanika je izjavio da će neke obrade uvijek ostati na njihovim privatnim sistemima i da neće biti prebacivane u oblake. Na primjer, 28% ih namjerava sigurnosno kopiranje i oporavak zadržati na vlastitim lokacijama a 26% će na vlastitoj lokaciji zadržati i arhiviranje, skladišta podataka, te svoje baze podataka i sustave za obradu transakcija.

·   81% poduzeća se prilikom uvođenja i uporabe cloud sustava oslanja na pomoć svog pružatelja usluge, što znači da će urođena heterogenost i "neurednost" takvog načina rada predstavljati izazov za informatičare, ali i za pružatelje usluga.


REDMOND, Wash. — June 29, 2016

Microsoft - ažuriranje za Windows 10 u kolovozu

Microsoft je objavio da će slijedeće ažuriranje za sve verzije Windows 10 izaći na godišnjicu Windows 10, tj. 2. kolovoza, pod nazivom Windows 10 Anniversary Update. Windows 10 se sada koristi na više od 350 milijuna uređaja. Novo ažuriranje donosi Windows Ink i Cortanu za većinu korisnika, brži i učinkovitiji Microsoft Edge web preglednik, napredne sigurnosne mogućnosti i za kućne i za korporacijske korisnike, nova sučelja za igre te nove alate za modernu učionicu. Z korporacijske korisnike su najavljene dvije dodatne sigurnosne mogućnosti: Windows Defender Advanced Threat Protection i Windows Information Protection, koji su se ranije spominjali kao zaštita korporacijskih podataka (enterprise data protection).


For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018