nv-1703

   Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

novosti

2017. – ožujak


u ovom broju:

 13.03.17 – 26.03.17

- NetApp - Istraživanje pokazalo da dominiraju hibridni oblaci, a najčešći razlozi uporabe su pohrana i sigurnosne kopije

- Fujitsu - nova radna stanica CELSIUS Workstation, spremna za VR

- Fujitsu - dva nova LIFEBOOK modela

- VMware - nova izdanja i licence za Workspace ONE i AirWatch

- Red Hat - Gluster Storage 3.2 za administriranje modernih obrada

- Red Hat - objavljena najnovija verzija Red Hat Enterprise Linux 6

- Red Hat - novi NIST certifikat za OpenSCAP, širi standardizaciju za Open IT sigurnost

- Kofax - TotalAgility digitalno transformira izdavanje naloga za pretres

- Microsoft Hrvatska - počela isporuka Microsoft Teams za korisnike Office 365

- Microsoft - počele isporuke Microsoft Teams, alata za suradnju u okviru Office 365

27.02.17 – 12.03.17

- NetApp - rješenja za pružatelje usluga zdravstvene skrbi

- Fujitsu - uređaj za Veritas NetBackup za bolju zaštitu podataka

- Fujitsu - sigurna uporaba cloud servisa pomoću IoT uređaja, koristeći biometrijsku autentifikaciju za pametne telefone

- Brocade/Ruckus - Sp Cloud pomaže pružateljima usluga da korporacijskim korisnicima brže ponude Managed servise

- Brocade/ Ruckus - softver Cloudpath ES 5.1 za sigurnije povezivanje IoT uređaja na Internet

- Oracle - novo izdanje baze podataka Oracle Database, sada i u oblaku i na vlastitoj lokaciji

- Veeam - integrirana dostupnost za Cisco HyperFlex

- VMware - vCloud NFV 2.0 donosi agilne, otvorene i sigurne mreže kojima se upravlja na jednostavniji način

- Red Hat - Ansible Tower 3.1 pomaže korporacijama da automatiziraju DevOps

- Kofax - rješenja za zdravstvenu skrb

- Microsoft Hrvatska - izvještaj Security Intelligence Report govori o sigurnosti u Hrvatskoj

- Microsoft Hrvatska - istraživanje pokazalo da su 65% odraslih i mladih bili žrtve internetskog nasilja


13.03.17 – 26.03.17


Schiphol, the Netherlands — March 16, 2017

NetApp - Istraživanje pokazalo da dominiraju hibridni oblaci, a najčešći razlozi uporabe su pohrana i sigurnosne kopije

NetApp je anketirao 750 europskih informatičkih rukovoditelja o sigurnosti u oblacima i općim propisima o zaštiti podataka

NetApp je objavio rezultate istraživanja o prihvaćanju oblaka u Europi. Anketirano je 750 informatičkih rukovoditelja u Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Hibridni oblaci su se pokazali kao najčešći model uporabe.

Više od polovice ispitanika je izjavilo da je glavni razlog za korištenje oblaka sigurnost, čime su pokazali da raste povjerenje u pružatelje cloud usluga. Najčešći način uporabe oblaka je bila pohrana podataka i sigurnosne kopije.


Hanover, March 20, 2017

Fujitsu - nova radna stanica CELSIUS Workstation, spremna za VR

CELSIUS W570power+, zapremnine od samo 21 litre je najmanja i najjača stolna radna stanica spremna za VR ; Mobilna radna stanica CELSIUS H970 s ekranom od 17-inča je namijenjena profesionalcima koji trebaju VR dok su u pokretu ; Novi CELSIUS modeli imaju certifikate za VR, a pokreće ih najnovija NVIDIA Pascal grafička tehnologija

Fujitsu je objavio dva nova modela radnih stanica, spremna za virtualnu realnost (VR), koje imaju najnovije profesionalne NVIDIA grafičke kartice. To su CELSIUS W570power+, na tržištu najmanja stolna radna stanica sposobna za VR, te CELSIUS H970, 17-inčna mobilna radna stanica. Obje su namijenjene projektantima, inženjerima i arhitektima koji moraju raditi u 3 dimenzije i koristiti virtualnu realnost.


Hanover, March 20, 2017

Fujitsu - dva nova LIFEBOOK modela

Najlakši ikad Fujitsu notebook, LIFEBOOK U937, nudi maksimum pokretnosti ; Težina svega 920 g, baterija radi cijeli dan, ugrađena bio metrička autentifikacija, puna povezivost ; LIFEBOOK S937 ima bateriju koja omogućava dvodnevni rad

Fujitsu je objavio dva nova notebook modela. FUJITSU Notebook LIFEBOOK U937 teži samo 920 grama, a ima ekran od 13,3 inča, s vijekom baterije od 11 sati rada. LIFEBOOK U937 performanse, snagu i mogućnosti za povezivanje zahvaljuje najnovijoj sedmoj generaciji Intel® Core™ i7 procesora, poluvodičkim diskovima. Radi pod Microsoft Windows 10 Pro, te ima ugrađene uređaje za biometričku identifikaciju - bilo čitač otisaka prstiju, bilo čitač uzorka vena u dlanu. Tu je i ugrađeni čitač smart kartica i enkripcija TPM 2.0 klase.

Fujitsu je objavio i novi LIFEBOOK S937, koji ima baterije koje omogućavaju više od 15-sati rada i pretinac za modularne uređaje u kojeg se može staviti dodatna baterija koja omogućava još 6 sati rada.


PALO ALTO, CA--(Marketwired - March 14, 2017)

VMware - nova izdanja i licence za Workspace ONE i AirWatch

Jednostavna i sigurna kontrola pristupa pomoću Workspace ONE unificira upravljanje aplikacijama ; AirWatch pokriva razne platforme i donosi proširenja za korporacijsku sigurnost, te inovacije koje unificiraju upravljanje krajnjim točkama mreže - mobilnim, desktop i IoT uređajima ; Novi fleksibilni sustav plaćanja za Workspace ONE licence

VMware je objavio ažuriranu verziju svog rješenja za cloud infrastrukturu i poslovnu mobilnost, VMware Workspace ONE. Workspace ONE integrira aplikacije i upravljanje pristupima, unificira upravljanje krajnjim točkama mreže (VMware AirWatch®), te isporuku virtualnih aplikacija (VMware Horizon®).

Rješenje Workspace ONE pojednostavljuje rad informatičara i krajnjih korisnika. unificira pristup aplikacijama i upravljanje identitetima.

Objavljen je i novi sistem pakiranja i licenciranja proizvoda.


RALEIGH, N.C. — March 23, 2017

Red Hat - Gluster Storage 3.2 za administriranje modernih obrada

Novo izdanje sadrži mogućnosti koje pobiljšavaju skalabilnost, smanjuju troškove infrastrukturei poboljšavaju integraciju s Red Hat OpenShift kontejnjerskom platformom

Red Hat je objavio početak isporuka proizvoda Red Hat Gluster Storage 3.2. Radi se o najnovijoj verziji Red Hatove softverski definiranog rješenja za pohranu. Novo izdanje sadrži brojna poboljšanja i nove mogućnosti.

Red Hat Gluster Storage 3.2 rješava probleme vezane za na mrežu povezanu pohranu (NAS - network attached storage) u obrade s mnogo meta-podataka, kao što je rad s malom datotekama veličine tek nekoliko megabajta (više meta nego pravih podataka). Novo izdanje donosi i dublju integraciju s kontejnerskom platformom Red Hat OpenShift, te još novosti i poboljšanja.


RALEIGH, N.C. — March 21, 2017

Red Hat - objavljena najnovija verzija Red Hat Enterprise Linux 6

Red Hat Enterprise Linux 6.9 donosi veću sigurnost platformi

Red Hat je objavio početak isporuka proizvoda Red Hat Enterprise Linux 6.9. , operacijskog sustava za korporacijske potrebe. Enterprise Linux 6.9 donosi potporu za novi hardver. Sigurnije komunikacije i širu potporu za najnovije PCI-DSS standarde i sigurnije online transakcije.


RALEIGH, N.C. — March 17, 2017

Red Hat - novi NIST certifikat za OpenSCAP, širi standardizaciju za Open IT sigurnost

Skener za poštivanje pravila za sigurnost u okviru zajednice dobio certifikat za rad pod operacijskim sustavom Red Hat Enterprise Linux 6 i 7

Red Hat je objavio da je OpenSCAP 1.2, open source sigurnosni skener (SCAP - Security Content Automation Protocol) od Nacionalnog Instituta za standarde tehnologiju (NIST) dobio certifikat za po američkoj vladi provjereni skener koji pretražuje konfiguracije i prijetnje za sustave koji rade pod  operacijskim sustavima Red Hat Enterprise Linux 6 i 7. Taj certifikat pokazuje da OpenSCAP može ispravno analizirati i sigurnosno vrednovati sadržaje te da posjeduje funkcionalnost i dokumentaciju kako to zahtijeva NIST, te da može osigurati osjetljivi i sigurnosno osjetljivi okoliš.

NISTov certifikat stavlja OpenSCAP na čelo svjetskih korporacijskih Linux platformi.


Irvine, CA and Bethlehem, PA, March 15, 2017

Kofax - TotalAgility digitalno transformira izdavanje naloga za pretres

Kofax i BerkOne surađuju na ubrzanju komunikacija između policijskih i sudskih organa i znatno ubrzavaju izdavanje sudskih naloga

Kofax je, u suradnji s tvrtkom BerkOne specijaliziranom za automatizaciju poslovnih procesa, objavio kako se Kofax TotalAgility koristi u okrugu Marion County, Indiana, SAD za brže izdavanje elektroničkih sudskih naloga za pretres.

Nakon digitaliziranje dokumenata i automatiziranja procesa predaje zahtjeva, njihovog razmatranja i odobravanja, sudski nalozi za pretres se sada izdaju za nekoliko minuta. Policijski službenici mogu sada iz svojih vozila zatražiti i dobiti naloge za pretres.


ZAGREB, 14. ožujak, 2017.

Microsoft Hrvatska - počela isporuka Microsoft Teams za korisnike Office 365

Od danas je svim korisnicima programa Office 365 dostupan Microsoft Teams, novi radni prostor za timove, temeljen na chatu. Sadrži  ugrađeno 100 novih mogućnosti ; Nakon predstavljanja usluge u studenom 2016., danas je koristi više od 50.000 organizacija, a broj korisnika raste mjesečno za 30%

Microsoft Teams, novi radni prostor za timove, temeljen na chatu, danas postaje dostupan svim korisnicima programa Office 365 uz više od 100 novih značajki. Nakon što je usluga predstavljena u studenom 2016., danas je koristi više od 50.000 organizacija. Unutar najaktivnijih organizacija, broj ljudi koji koriste Microsoft Teams raste 30% mjesečno, a uporaba poruka se udvostručuje svaka dva mjeseca. Trenutačno, usluga ima više od 85 milijuna aktivnih komercijalnih korisnika mjesečno i dostupna je na 181 tržištu i na 19 jezika.


REDMOND, Wash. - March 14, 2017

Microsoft - počele isporuke Microsoft Teams, alata za suradnju u okviru Office 365

Dodane mnoge nove mogućnosti nakon konzultacija s kupcima

Microsoft je objavio početak isporuka svog proizvoda Microsoft Teams, radnog prostora u okviru Office 365. Novi alat za suradnju u okviru tima je sada dostupan poslovnim korisnicima Office 365.

Office 365 je projektiran da ispuni jedinstveni stil rada bilo koje radne grupe i zbog toga sadrži specijalizirane, integrirane aplikacije: Outlook za email na korporacijskom nivou; SharePoint za inteligentno upravljanje sadržajima; Yammer za umrežavanje širom cijele organizacije; Skype for Business kao ključni alat za korporacijsko korištenje glasovnih i video komunikacija; a sada je tu i Microsoft Teams.

Microsoft je nakon konzultacija s korisnicima dodao više od 100 novih mogućnosti za Teams, uključivši bolje sučelje za sastanke s mogućnošću dogovora termina sastanka; glasovne pozive na mobilne uređaje, video pozive na Android uređajima (uskoro i na iOS i Windows Phone); integrirani email; te nove mogućnosti za sigurnost i poštivanje propisa.


27.02.17 – 12.03.17


SUNNYVALE, Calif. — February 16, 2017

NetApp - rješenja za pružatelje usluga zdravstvene skrbi

Tehnologije za upravljanje podacima na flash medijima i u oblacima osiguravaju bolju skrb i manje troškove

NetApp na izložbi HIMSS17 prikazuje rješenja za pružatelje usluga zdravstvene skrbi i kako rješenja za upravljanje podacima iz oblaka poboljšavaju ekonomiku data centra.

Posjetitelji mogu:

·   Razgovarati s NetAppovim poslovnim i tehnološkim stručnjacima

·   Razgovarati o kritičnim temama: sigurnost, oblaci, rješenja za veću efikasnost pomoću unificiranog operacijskog sistema, automatizacija tokova poslova, konvergentna infrastruktura, te o flash tehnologiji.

·   Koristiti TCO Calculator koji računa ukupne troškove vlasništva i otkriti uštede koje im može osigurati NetApp.

·   Učestvovati na raznim skupovima, uključivši događaj o modernim čudima.

Sofisticirane aplikacije za zdravstvenu skrb, tehnologije za rad s mnogo podataka, kao što su medicinske snimke, novi senzori za Internet Stvari (IoT - Internet of Things), te osobnim uređajima koji generiraju podatke o pacijentima brže nego ikad.


Munich, March 02, 2017

Fujitsu - uređaj za Veritas NetBackup za bolju zaštitu podataka

Fujitsu nudi najsvestraniji portfelj uređaja za sigurnosno kopiranje; Portfelj nudi rješenje za sve scenarije vezane za sigurnosno kopiranje i arhiviranje ; Integrirani uređaji osiguravaju sigurnosno kopiranje i oporavak nakon katastrofa pomoću popularnog Veritas NetBackup softvera

Fujitsu je objavio uređaj za Veritas NetBackup.

Sada kada se je Veritas NetBackup uređaj pridružio liniji ETERNUS CS ciljanih i integriranih uređaja, Fujitsu nudi veći izbor rješenja za zaštitu podataka od bilo kojeg drugog isporučitelja.

NetBackup automatizira i standardizira rad aplikacija, platformi i virtualnih okoliša. Integrirana de-duplikacija, replikacija i patentirana zaštita virtualnih mašina poboljšavaju efikasnost pohrane, uporabu infrastrukture i ubrzavaju oporavak. Uređaji osiguravaju i sigurnosno kopiranje za konvergirane i hiper-konvergirane infrastrukture – kao što je Fujitsu PRIMEFLEX, kao i za softverski definirane infrastrukture.


Kawasaki, Japan, February 16, 2017

Fujitsu - sigurna uporaba cloud servisa pomoću IoT uređaja, koristeći biometrijsku autentifikaciju za pametne telefone

Fujitsu Laboratories je objavio da je razvijena tehnologija koja omogućava sigurnu i laku uporabu cloud servisa pomoću IoT uređaja koristeći biometrijsku autentifikaciju za pametne telefone.

U eri Interneta Stvari (IoT - Internet of Things), na cloud servise se priključuju različiti uređaji. Kada se koriste takve usluge, kao na primjer ormariće za odlaganje prtljage, ili kada se koristi usluga zajedničke uporabe automobila, prije korištenja servisa je potrebno provjeriti identitet korisnika. Uz postojeće sustave za identifikaciju i lozinke, korisnici obično imaju više identifikacijskih uređaja i lozinki, što znači da je proces autentifikacije obično nespretan.

Koristeći tehnologiju koja omogućava biometrijsku autentikaciju korisnika cloud servisa, identifikacija se može obaviti pomoću informacija koje se nalaze na korisnikovom pametnom mobitelu. Fujitsu Laboratories je razvio tehnologiju koja uspostavlja sigurnu mrežu između cloud servisa, IoT uređaja i mobitela, a zatim simultano verificira identitet korisnika, te da se taj korisnik on nalazi ispred IoT uređaja.


BARCELONA, Spain - Mobile World Congress - Feb. 27, 2017

Brocade/Ruckus - Sp Cloud pomaže pružateljima usluga da korporacijskim korisnicima brže ponude Managed servise

Potpuno prilagodljivo rješenje sadrži Ruckusove visoko-performantne Wi-Fi aplikacije

Ruckus Wireless, jedinica u okviru tvrtke Brocade, je objavio Ruckus Service Provider (SP) Cloud, potpuno prilagodljivo rješenje za pružatelje usluga koji svojim korporacijskim klijentima žele brzo ponuditi nove visoko vrijedne upravljane servise. Ruckus SP Cloud je managed servis koji nudi korporacijski Wi-Fi s Ruckusob+vi pristupnim točkama (AP - access points), s potporom za Ruckus’ OpenG™ tehnologiju i žičanu mrežu s Brocade® ICX® switchevima. Sa SP Cloudom, Ruckus nudi integriranu platformu koja pojednostavljuje konfiguriranje, praćenje i rješavanje problema u žičanim i bežičnim mrežama.

Uz SP Cloud, Ruckus Wireless je objavio i portfelj OpenG small cell proizvoda.


SAN FRANCISCO—RSA Conference 2017, Booth N4410—Feb. 15, 2017

Brocade/ Ruckus - softver Cloudpath ES 5.1 za sigurnije povezivanje IoT uređaja na Internet

'Otisci prstiju' IOT uređaja omogućavaju sigurnost na osnovu sigurnosnih certifikata

Brocade javlja da je njegova tvrtka Ruckus Wireless™, objavila novu verziju svog softvera za zaštitu i upravljanje sigurnosnim pravilima, Cloudpath™ ES 5.1. Najnovije izdanje omogućava automatizirano i sigurno priključivanje uređaja za Internet Stvari (IoT - Internet of Things), koristeći certifikate. Informatičari tada mogu uspostaviti pravila za ponašanje takve vrste uređaja. Certifikate izdaje neka ovlaštena organizacija, a uređaji rade prema standardiziranim protokolima,

Cloudpath ES 5.1 softver koristi 'uzimanje otisaka prstiju' (fingerprinting) uređaja. To je tehnika po kojoj se automatski identificira tip uređaja, a kada je tip uređaja prepoznat, lako se ustanovi prema kojim pravilima se mora ponašati.


Redwood Shores, Calif.—Mar 6, 2017

Oracle - novo izdanje baze podataka Oracle Database, sada i u oblaku i na vlastitoj lokaciji

Počele isporuke vodeće baze podataka

Oracle je objavio početak isporuka širom svijeta novog izdanja svoje baze podataka, Oracle Database 12c Release 2 (12.2). Baza je sada dostupna u oblaku, uz Oracle Cloud at Customer, te na vlastitim lokacijama. Oracle Database 12.2 uključuje proširenja za multitenant arhitekturu i in-memory database tehnologije.

Oracle Database 12.2 je masivno skalabilna u oblaku, a real-time analitika korisnicima donosu veću agilnost, brži uvid u poslovanje i stvarne uštede u troškovima.


Baar, Switzerland: March 2, 2017

Veeam - integrirana dostupnost za Cisco HyperFlex

Jedinstvena direktna integracija snimki stanja i Cisco HyperFlexa omogućava najnaprednija rješenja za dostupnost podataka u svijetu mnogostrukih oblaka

Veeam® Software je u suradnji s tvrtkom Cisco najavio direktnu integraciju snimki stanja (snapshots) s Cisco HyperFlex platformom za hiper-konvergentnu infrastrukturu (HCI - hyperconverged infrastrukture). Integracija paketa Veeam Availability Suite™ sa softverski definiranim mrežama i s računalnom snagom Cisco UCS-a s Cisco HyperFlex HX podatkovnom platformom donosi jednostavniju uporabu i bolju efikasnost rada u modernim hibridnim oblacima. Veeam korporacijskim korisnicima nudi brže sigurnosno kopiranje i oporavak te bolje performanse.

Direktna integracija s Cisco HyperFlexom će biti dostupna u drugom kvartalu 2017.


BARCELONA, SPAIN--(Marketwired - March 01, 2017)

VMware - vCloud NFV 2.0 donosi agilne, otvorene i sigurne mreže kojima se upravlja na jednostavniji način

U radu dokazana platforma VMware vCloud NFV™ ubrzava modernizaciju mreža i uvođenje novih servisa, Stalne uštede u radu i spremnost za 5G; spremno za VMware™, certifikati za više od 30 rješenja

VMware je objavio VMware vCloud® NFV™ 2.0, namijenjen za modernizaciju i transformaciju mrežnih arhitektura. Izgrađen na u radu dokazanim softverski definiranim infrastrukturama i rješenjima za upravljanje, platforma vCloud NFV ubrzava uvođenje novih servisa i smanjuje troškove infrastrukture na agilnoj, otvorenoj i sigurnoj softverski definiranoj arhitekturi već danas, a postoji i potpora za 5G mreže i Internet Stvari (IoT - Internet of Things).

VMware vCloud NFV je usklađen s ETSI i u potpunosti integrirana, modularna platforma za rad u režimu višestrukih stanara.


 RALEIGH, N.C. — February 28, 2017

Red Hat - Ansible Tower 3.1 pomaže korporacijama da automatiziraju DevOps

Tokovi poslova po višestrukim pravilima, skalabilna proširenja klastera, nove mogućnosti pretraživanja, dodatna automatizacija

Red Hat je objavio početak isporuka proizvoda Ansible Tower 3.1, najnovije verzije svoje korporacijske platforme za automatizaciju. Ansible Tower pojednostavljuje rad sa složenim modernim informatičkim okolišima i donosi snažne mogućnosti za skalabilnu uporabu DevOps automatizacije i mogućnost povezivanja na višestruki Playbooks.

Ansible Tower 3.1 automatizira složene radne stanice i omogućava lakšu automatizaciju uloga.


IRVINE, CA, February 15, 2017

Kofax - rješenja za zdravstvenu skrb

Softver za upravljanje korporacijskim sadržajima i upravljanje medicinskim snimkama pomaže organizacijama za zdravstvenu skrb da stave pod kontrolu sve nestrukturirane informacije o pacijentima

Kofax prikazuje rješenja za zdravstvenu skrb, Lexmark Healthcare Solutions, koja pružateljima usluga zdravstvene skrbi omogućavaju upravljanje nestrukturiranim sadržajima koji se odnose na pacijente.

Ta rješenja uključuju:

·   Lexmark ECM for Healthcare - paket aplikacija za skeniranje i povezivanje zapisa na papiru, faks poruka, digitalnih fotografija i ostalih kliničkih dokumenata

·   PACS Scan Web povezuje obitelj PACSGear rješenja, uključivši MDR Video Touch, PACS Scan Mobile i Image Link+, koja služe za upravljanje medicinskim snimkama

·   NilReadTM Enterprise Viewer, dijagnostički preglednik za medicinske snimke

·   HCM Viewer, preglednik koji omogućava pristup do sadržaja vezanih na pacijenta

·   Acuo VNA za upravljanje korporacijskim sadržajima- osigurava siguran pristup dokumentima, medicinskim snimkama 

·   Kofax Insight™ for Healthcare, rješenje za analitiku, vizualizaciju i procese koje prati, analizira i optimizira radne procese. Insight integrira informacije iz raznorodnih skupova podataka i generira izvještaje i njihove prikaze.

Lexmark Healthcare se koristi u više od 3.000 sistema širom svijeta.


ZAGREB, 9. ožujka, 2017.

Microsoft Hrvatska - izvještaj Security Intelligence Report govori o sigurnosti u Hrvatskoj

Najčešći zlonamjerni softveri u Hrvatskoj su trojanci i računalni crv Conficker ; • Hrvatska se prema učestalosti pojavljivanja zlonamjernog softvera nalazi na 16 mjestu među 27 zemalja iz Centralne i istočne Europe te zemalja bivšeg SSSR-a ; • Iz, Microsoftovog tima Digital Crime Unita (DCU) zaduženog za bobu protiv zlonamjernog softvera upozoravaju da su sigurnosne prijetnje sve učestalije, a cyber kriminalci sve sofisticiraniji, te pitanje sigurnosti postaje najveći izazov za sve korisnike i organizacije širom svijeta

Microsoft Hrvatska je objavio rezultate istraživanja o IT sigurnosti. Prema Microsoft Security Intelligence Reportu zabilježeno je niz interakcija računala širom zemlje s raznim vrstama zlonamjernog softvera (engl. malicious software, malware). U 2016. Hrvatska je zauzela 16 mjesto od 27 zemalja Centralne i istočne Europe te zemalja bivšeg SSSR-a prema učestalosti pojavljivanja zlonamjernog softvera.

U Hrvatskoj je, prema Digital Crime Unitu (DCU), Microsoftovom timu kojem je cilj zaustaviti ili onemogućiti zlonamjerne softvere te smanjiti sigurnosne rizike i zaštititi korisnike, najčešći zlonamjerni softver računalni crv Conficker, a slijede Bladabindi i Jenxcus, što je ustanovljeno temeljem izvedenih operacija sprječavanja širenja 15 različitih zlonamjernih softvera. Gore navedeni računalni crvi mogu “inficirati” računala i širiti se automatski na druga računala bez sudjelovanja korisnika.

Uz računalne crve, DCU je u drugoj polovici 2016. u Hrvatskoj otkrio trojance na 13,3 % računala koja koriste Microsoft sigurnosne proizvode koji izvještavaju o pojavi zlonamjernog softvera, bez obzira da li se infekcija dogodila ili ne. To ipak predstavlja pad u odnosu na prvu polovicu godine kada su trojanci otkriveni na 13,4 % analiziranih računala. Inače, trojanci su vrsta zlonamjernih softvera kojima je za širenje nužna aktivnost korisnika, npr. otvaranje inficirane datoteke u e-mail poruci, posjet hakiranoj ili zlonamjernoj web stranici ili download inficirane datoteke.

Gore navedene zlonamjerne softvere DCU stručnjaci su presreli i preusmjerili sa servera kriminalaca, koji su prethodno otkriveni od strane lokalnih vlada, u sigurni server u cloudu u okviru Microsoft’s Cyber Threat Intelligence Program (CTIP) (Microsoft blog). Kao rezultat takvih operacija sustav svaki dan dobije informacije s više stotina milijuna računala inficiranih sa zlonamjernim softverima kao što su Conficker, Waledac, Rustock, Kelihos, Zeus, Nitol i Bamital. Inače, DCU upozorava kako sigurnosne prijetnje postaju sve učestalije, a cyber kriminalci sve sofisticiraniji te pitanje sigurnosti postaje najveći izazov za sve korisnike i organizacije širom svijeta.

S obzirom da su cyber prijetnje sveprisutne, od strane hakera, pa sve do organizacija cyber kriminalaca koji provode razne operacije prema vladama, kompanijama, društvenim mrežama te pojedincima, u DCU-u kažu kako zbog rastućeg broja umreženih uređaja i sve veće količine podataka danas nije dovoljno samo raditi na prevenciji cyber prijetnji i napada. Nužno je osigurati i alate koji mogu otkriti rane znakove prijetnji te odgovoriti brzo prije nego što se pojavi i najmanja šteta za sustav.


ZAGREB, 13. veljače, 2017.

Microsoft Hrvatska - istraživanje pokazalo da su 65% odraslih i mladih bili žrtve internetskog nasilja

Microsoft je proveo istraživanje Digital Civility Index o ugroženosti odraslih i mladih na Internetu ; čak 62 % ispitanih ne zna kome se obratiti za pomoć u slučaju online rizika, a njih 51 % se susrelo s počiniteljem internetskog nasilja ; Nakon dobivenih rezultata o rizicima online interakcije, Microsoft je predstavio četiri principa kulturnog ponašanja na internetu s ciljem edukacije i smanjenjem online rizika

Microsoft Hrvatska javlja da povodom Dana sigurnijeg interneta, koji je prošli tjedan obilježen u više od 120 zemalja, tvrtka Microsoft ukazuje korisnicima da usvajanjem principa kulturnog ponašanja na Internetu mogu učiniti Internet sigurnijim mjestom za komunikaciju i online interakciju. Microsoft je proveo istraživanje Digital Civility Index ili Indeks kulture ponašanja na internetu kako bi ispitao razinu uljudnosti kroz razne online interakcije te kako bi upozorio na tamniju stranu interneta i njegove opasnosti za odrasle i mlade.

Digital Civility Index mjeri doživotnu izloženost potrošača online rizicima, a računa se pomoću postotka potrošača koji su u nekom trenutku bili izloženi barem jednom od 17 različitih rizika na internetu. U ispitivanju provedenom u 14 zemalja sudjelovali su mladi u dobi 13-17 godina i odrasli u dobi 18-74 godina, u omjeru 50% žena i 50% muškaraca.

Čak 50% korisnika je izuzetno zabrinuto zbog načina na koji se interakcija odvija na internetu te vjeruju kako će se rizici u budućnosti povećavati. Identificirano je pet najčešćih online rizika, a to su neželjeni kontakt, zlobno tretiranje, provociranje (trolling), primanje neželjenih poruka seksualnog sadržaja i online maltretiranje. 65% ispitanika izjavilo je kako su bili žrtve barem jednog od navedenih rizika online interakcija, a taj postotak je narastao na 78% kada su sudionici, pored osobnih, navodili i iskustva svojih prijatelja ili članova obitelji. Ono što također zabrinjava je i podatak da 62% ispitanika nije sigurno ili ne zna kome se obratiti za pomoću slučaju da se susretne s online rizicima.

51% svih ispitanika susrelo se licem u lice s počiniteljem internetskog nasilja, a to je doživjelo čak 58% mladih ispitanika. Ispitanici su zaključili kako su stvarne životne posljedice negativnih online interakcija "gubitak povjerenja u druge, povećani stres i manjak sna". 42% ih je promijenilo svoje postavke privatnosti na društvenim mrežama, dok je 42% smanjilo količinu osobnih informacija za dijeljenje. 30% ispitanika je izjavilo da je izgubilo povjerenje u ljude, 23% je bilo pod većim stresom, a 18% je izgubilo prijatelja.

Microsoft je postavio 4 principa kulturnog ponašanja na internetu:

·   Živi prema zlatnom pravilu. U svakoj online interakciji djelovat ću s empatijom, dobrotom i suosjećanjem i ponašati se prema svakome dostojanstveno i s poštovanjem.

·   Poštuj različitosti. Poštivat ću kulturne razlike i različita mišljenja. Ako se ne slažem u mišljenju, postupit ću promišljeno i izbjegavati vrijeđanje i osobne napade.

·   Zaustavi se prije odgovaranja. Zaustavit ću se i razmisliti prije nego što odgovorim na ono s čime se ne slažem. Neću objavljivati niti slati ništa što bi nekoga moglo povrijediti, uništiti mu ugled, ugroziti moju ili tuđu sigurnost.

·   Založi se za sebe i druge. Ako se ne osjećam sigurno, reći ću nekome, pružit ću podršku onima koji trpe online nasilje ili okrutnost, prijavit ću svaku aktivnost koja prijeti nečijoj sigurnosti i sačuvati dokaze neprimjerenog ponašanja.


 

 

For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018