nv-1902

   Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

novosti

2019. – veljača


u ovom broju:

04.02.19 – 17.02.19

- Fujitsu blog - šest predviđanja za data centre u 2019

- Red Hat - unificirana integracijska platforma za razvoj cloud aplikacija

- Red Hat - početak isporuka Kubernetes razvojnog okoliša CodeReady Workspaces

- Red Hat - najnovija verzija Red Hat CloudFormsa širi kontrolu i automatizaciju infrastrukture za data centre

- Red Hat primjer primjene - OpenStack cloud platforma za Turkcell za pružanje telekomunikacijskih usluga

- OpenText - umjetna inteligencija, oblaci i sigurnost su vrhunski prioritet za korporativne pravne službe

21.01.19 – 03.02.19

- NetApp, primjer primjene – sustav za moto tim Ducati

- Cisco - data centar je tamo gdje su vam podaci

- Cisco - IoT potencijal oslobođen pomoću na namjerama zasnovanog umrežavanja

- Commvault, primjer primjene – infrastruktura za sigurnosne kopije za Dongbu Steel

- Micro Focus – usmjerava korporacije u eru digitalne transformacije

- Red Hat blog – novi rezultati usporedbenog testa za SAP HANA pomažu korisnicima da bolje planiraju svoje primjene


04.02.19 – 17.02.19


Fujitsu blog - Rupert Lehneron, January 8, 2019 

Fujitsu blog - šest predviđanja za data centre u 2019

Non-Volatile Memory Express (NVMe) je budućnost pohrane na poluvodičkim medijima

Količina poslovnih podataka stalno raste i korisnici sve više koriste tehnologije s većim brojem paralelnih tokova podataka. Novo sučelje za NVMe host kontroler i protokol za pohranu može obrađivati do 64.000 paralelnih tokova podataka - usporedite to sa SATA ili SAS protokolima, koji mogu raditi sa samo jednim tokom u bilo koje vrijeme. Fujitsu je već objavio planove za usvajanje NVMe u kombinaciji s poluvodičkim jedinicama spojenim na PCIe.

Početi će se koristiti kvantno računalstvo i Fujitsu Digital Annealer

Kvantno računalstvo (quantum computing) je do pred nekoliko godina bila ideja iz znanstvene fantastike, no brzo napreduje i bez sumnje će to biti budućnost računalstva. No nešto već ove godine? Svakako da! Fujitsuov novi pristup, Digital Annealer, rješenje zasnovano na kvantnoj tehnologiji rješava kombinatoričke probleme optimizacije, probleme koji se ne mogu riješiti pomoću konvencionalne računalne arhitekture. Radi se o problemima kao što je traženje sličnosti u molekulama novog lijeka, pri osmišljavanju novih materijala, optimizaciji rizika u portfelju dionica, povećanju produktivnosti robota, optimizaciji skladišta, optimizaciji proizvodnih pogona, optimizaciji prometa i sličim aplikacijama.

Digital annealing (digitalno "od-kaljenje, otpuštanje materijala") će ubrzati strojno učenje (machine learning)

Strojno učenje, potrebno za umjetnu inteligenciju (AI - Artificial Intelligence), će se oslanjati na kvantni pristup. Proces počinje podukom AI-a. Ako želite da AI identificira mačku, morati ćete mu pokazati milijune slika mačaka. Taj proces uzima mnogo vremena, a ako ne radi dobro, morate krenuti od početka. Fujitsuov Digital Annealer može ubrzati ovaj proces poduke, npr. nudeći djelomično istrenirane komponente, kao što je prepoznavanje sintetiziranog govora.

Novi tip memorije će revolucionirati poslove na serverima

NVMe tehnologija ne samo da utječe na buduću flash pohranu, bitna je i za buduće servere. Fujitsu je Intelov razvojni partner, odgovoran za razvoj prototipa serverskog sistema zasnovanog na Intel Optane DC perzistentnoj memoriji. Taj prototip je zasnovan na PRIMERGY serverima i koristi ne-hlapljivu i perzistentnu memoriju (‘non-volatile memory with persistence’), čiji sadržaj se ne gubi nakon isključenja napajanja, pa uživa prednosti poluvodičke brzine i trajnog zapisa tradicionalnih (magnetskih) medija.

Kontejnerizacija će omogućiti uporabu hibridne IT tehnologije

Kontejneri su već u stalnoj uporabi, a u 2019 će se taj trend još pojačati. Kontejnerizacija je pristup gdje se aplikacija rastavlja u male, atomizirane, u kapsulu spremljene entitete, koji imaju ograničeni raspon funkcija. Nakon toga se ti kontejneri dinamički preslaguju u složene aplikacije i distribuiraju na razne platforme, čime se omogućava istovremena obrada višestrukih zadataka. Korist je u tome da se takvi mikro-servisi jednostavno razvijaju i održavaju, lakše se prilagođavaju promijenjenim zahtjevima, olakšavaju proširenja kapaciteta i općenito su ekonomičniji.

Rashladni sustavi s tekućinom

AI ili Big Data aplikacije postavljaju velike zahtjeve pred IT sisteme. Akceleratorski čipovi kao što je GPUs zahtijevaju veće količine energije za napajanje, što značajno povećava radnu temperaturu, pa je potrebno veće hlađenje. Sustavi za zračno hlađenje data centara već postaju nedovoljni. Zbog toga je Fujitsu razvio tehnologiju potapanja u tekućinu (Liquid Immersion Cooling Technology). Koristi hlađenje tekućinom što olakšava hlađenje, i troši 40% manje energije za rashladni sistem.


RALEIGH, N.C. — February 13, 2019

Red Hat - unificirana integracijska platforma za razvoj cloud aplikacija

Donosi potporu za cijeli životni ciklus aplikacijskih programskih sučelja i nove mogućnosti za integraciju u hibridnim arhitekturama

Red Hat je objavio da je proširio svoj portfelj proizvoda za integraciju novim komponentama i mogućnostima za povezivanje aplikacija, podataka i uređaja u hibridnim arhitekturama. Novi dodaci uključuju Red Hat AMQ Online, Red Hat AMQ Streams, nove konektore za Red Hat Fuse Online, te potporu za cijeli životni ciklus aplikacijskih programskih sučelja (API - application programming interface).

Te tehnologije, sazdane na Red Hatovoj OpenShift Kubernetes kontejnerskoj platformi, stapaju mogućnosti za integraciju i razmjenu poruka (messaging) te alata za rad u oblacima i pokrivaju sve faze razvoja, uvođenja i upravljanja.  

eđu korisnicima koji koriste ovakvu tehnologiju su zračna luka Schiphol u Amsterdamu, Dirección Nacional de Migraciones de la República Argentina, kanadska vlada, i Lufthansa Technik.


RALEIGH, N.C. - February 5, 2019

Red Hat - početak isporuka Kubernetes razvojnog okoliša CodeReady Workspaces

Platforma za razvoj i suradnju za Red Hat OpenShift pojednostavljuje kreiranje cloud aplikacija spremnih za brzo uvođenje

Red Hat je objavio početak isporuka svog proizvoda Red Hat CodeReady Workspaces, razvojnog okoliša za Kubernetes, koji omogućava bolju suradnju u razvojnom timu. Zasnovan na integriranom razvojnom okolišu (IDE integrated development environment) razvijenom u okviru open source Eclipse Che projekta, CodeReady Workspaces je optimiziran za Red Hat OpenShift i Red Hat Enterprise Linux. CodeReady Workspaces je projektiran da bi razvojnim timovima osigurao zajednički razvojni okoliš koji uključuje alate i pribor potreban za pisanje koda, izgradnju, testiranje, obradu i uklanjanje grešaka u kontejnerskim aplikacijama.

Vodeće tvrtke koriste kontejnere i Kubernetes, sustav za automatizaciju uvođenja, lako proširivanje i upravljanje kontejnerskim aplikacijama. Razvoj kontejnerskih aplikacija zahtijeva bitno drugačije alate i razvojne procese. Tradicionalni nisu razvijeni za rad s Kubernetesom i kontejnerima, što razvojne timove prisiljava da ručno upravljaju okolišem i tako imaju manje vremena za pisanje aplikacija.

Red Hat CodeReady Workspaces je prvi IDE na tržištu koji radi unutar Kubernetes klastera i upravlja razvijanim kodom, priborom i artifaktima unutar OpenShift kapsula i kontejnera. Dok tradicionalni alati mogu koristiti prednosti Kubernetesa tek u završnim fazama testiranja i uvođenja, CodeReady Workspaces stavlja razvojni tim u OpenShift od samog početka i rješava probleme koji obično nastaju kad pisci softvera sele svoj sustav s razvojnog na radni sustav. Da bi koristili IDE, autori ne moraju biti eksperti za Kubernetes ili OpenShift.

Timovi  koji koriste Red Hat CodeReady Workspaces mogu:

·   Integrirati svoje rješenje i njihovu preferiranu verziju kontrole (javni i privatni repozitoriji)

·   Kontrolirati dozvole i resurse u radnom prostoru

·   Bolje štititi intelektualno vlasništvo jer se izvorni kod ne čuva na prijenosnim uređajima koje je teško štititi

·   Koristiti protokole Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) ili Active Directory (AD) za autentifikaciju prilikom prijave na sustav


RALEIGH, N.C. — February 7, 2019

Red Hat - najnovija verzija Red Hat CloudFormsa širi kontrolu i automatizaciju infrastrukture za data centre

Red Hat CloudForms 4.7 donosi nove integracije infrastrukture i poboljšane mogućnosti za automatizaciju Red Hat Ansiblea

Red Hat je objavio početak isporuka proizvoda Red Hat Cloudforms 4.7, najnovije verzije visoko skalabilnog alata za upravljanje infrastrukturom. Red Hat CloudForms 4.7 sadrži dublju integraciju s Red Hat Ansible Automation i nove integracije infrastrukture koje optimiziraju i pojednostavljuju upravljanje informatičkim sustavima u hibridnim oblacima.

Red Hat CloudForms donosi lokacijsku komponentu Red Hatovog portfelja za upravljanje u hibridnim oblacima i s mogućnostima za automatizaciju koje sadrži Red Hat Ansible Tower. Ta dva proizvoda kombinirana zajedno pružaju jedinstveni panel za upravljanje korporacijskom informatikom i omogućavaju automatizaciju tokova poslova, standardizaciju konfiguracija sistema i stabilniji sistem.

Red Hat CloudForms 4.7 pokreće dodatnu integraciju s Red Hat Ansible Automation i omogućava korištenje Ansible mogućnosti unutar CloudFormsa. Korisnici mogu sada pokretati Red Hat Ansible Tower tokove posla direktno preko CloudForms sučelja i tako jednostavnije uvoditi složenu automatizaciju. Daljnjim stapanjem ta dva rješenja, Red Hat CloudForms 4.7 pomaže korisnicima da brže uvedu informatička rješenja, uz bolju stabilnost i performanse servisa.

Red Hat CloudForms 4.7 osigurava poboljšanu integraciju s fizičkom infrastrukturom i pružateljima mrežnih usluga, uključivši i Nuage Networks Virtualized Services Platform (VSP) i Lenovo XClarity.


RALEIGH, N.C. — February 6, 2019

Red Hat primjer primjene - OpenStack cloud platforma za Turkcell za pružanje telekomunikacijskih usluga

Red Hat pomaže tvrtki Turkcell da surađuje s brojnim dobavljačima proizvoda za virtualizaciju, da nove servise pokreće i do tri puta brže, te da ih lakše proširuje ; Turkcell sada kupcima u regiji omogućava promet od više nego 1,8 terabajta u sekundi

Red Hat Je objavio da je tvrtka Turkcell uspostavila centraliziranu virtualizacijsku infrastrukturu pod nazivom Unified Telco Cloud. Sustav je razvijen na Red Hat OpenStack platformi i unificira sve servise u jednom jedinom oblaku, uz potporu Red Hat Ceph Storagea. S ovom otvorenom temeljnom infrastrukturom, Turkcell može po volji uvoditi virtualne mrežne funkcije  onoliko brzo i onoliko fleksibilno kako želi.

Turkcell je vodeći telekom operater u Turskoj, s više od 35 milijuna pretplatnika, što pokriva 99 % stanovništva.


2019-2-7 – Waterloo, ON

OpenText - umjetna inteligencija, oblaci i sigurnost su vrhunski prioritet za korporativne pravne službe

Godišnje istraživanje provedeno među pravničkim profesionalcima ističe sve veći utjecaj propisa o privatnosti podataka

OpenText je objavio rezultate istraživanja, prema kojima dvije trećine profesionalnih pravnika vjeruje da će se u 2019 povećati ulaganja u umjetnu inteligenciju. Ispitanici su bili profesionalni pravnici u pravnim službama korporacija.

Istraživanje je pokazalo:

·   Nastavlja se prijelaz na oblake, veliki broj ispitanika ih već ozbiljno koristi.

·   Raste uporaba umjetne inteligencije (AI - Artificial Intelligence) u pravnim službama - 34% ispitanika već koristi AI, a 66% očekuje da će korištenje AI-a porasti tijekom 2019.

·   Fokus na sigurnost je jak, ali i osjetljiv: 91% ispitanika je izjavilo da je utjecaj pravnih službi na sigurnost povećan

·   GDPR je donesao značajne promjene u načinu na koje se obavlja eDiscovery i zaštita privatnost

·   Upravljanje korporacijskim sadržajima (ECM - Enterprise Content Management) treba povezivati sa sustavima za omogućavanje pristupa do elektronički pohranjenih pravnih podataka (eDiscovery).

OpenText pravnicima nudi širok raspon rješenja za korporacijski eDiscovery, sakupljanje forenzičkih podataka, upravljanje pravničkim dokumentima, pretraživanja potpomognuta umjetnom inteligencijom i još mnogo toga. OpenText je 31.01.2019 objavio kupnju tvrtke Catalyst Repository Systems (Catalyst), vodećeg isporučitelja eDiscovery rješenja za korporacijske pravne službe i pravničke urede. Catalyst će biti integriran u postojeća OpenTextova Discovery rješenja.


21.01.19 – 03.02.19


SUNNYVALE, Calif. – Jan. 21, 2019

NetApp, primjer primjene – sustav za moto tim Ducati

NetApp drugu godinu za redom sponzor svjetskog prvenstva MotoGP za godinu 2019

NetApp je objavio da će obnoviti službeno sponzorstvo tima Ducati za svjetsko prvenstvo 2019 MotoGP i pomoći pri digitalnoj transformaciji motociklističkih utrka.

Ducati, osnovan 1926, je vodeći proizvođač sportskih motocikla za utrke. Od 2012, Ducati je dio grupacije Volkswagen.

Ducati ovisi o podacima i od prošle godine surađuje s NetAppom da bi ih čim bolje iskoristio. Partnerstvo je prošireno i na poslovne podatke, uključivši logistiku, marketing i upravljanje odnosa s kupcima (customer relationship management).

NetAppovi i Ducatijevi informatičari rade na zadovoljavanju sve većih potreba za pohranom podataka i upravljanjem njima:

·   Ducati koristi NetAppovo AFF rješenje spojeno na oblak i sada lako upravlja s oko 200 aplikacija i više od 300 TB podataka. Podacima se može pristupiti s bilo kojeg mjesta na svijetu, preko višestrukih oblaka, na način potpuno u skladu s GDPR propisima, uz primjenu sustava za brzi oporavak nakon eventualnog gubitka podataka.

·   Uz pomoć NetAppovog HCI rješenja, snaga cijelog data centra je na raspolaganju Ducatijevom timu na MotoGP trkalištu. To na licu mjesta omogućava analize podataka i odluke o strategiji za pobjedu.


January 29, 2019

Cisco - data centar je tamo gdje su vam podaci

Danas data centri nisu vezani za neko mjesto. Postoje svuda gdje nastaju podaci, gdje se podaci obrađuju i gdje se koriste. Zbog toga je Cisco objavio novu arhitekturu koja širi data centar na bilo koje mjesto gdje žive podaci i gdje se koriste aplikacije.

Da bi se ostvarila ta vizije data centra bilo gdje, Cisco je uveo niz inovacija na području mreža, hiper-konvergencije, sigurnosti i automatizacije. Tu su uključeni:

·   Širenje ACI-a u oblak, za Amazon Web Services (AWS) i Microsoft Azure okoliše.

·   Širenje HyperFlexa u područne urede i na udaljene lokacije, da bi se pogonile aplikacije na rubu mreže ("at the edge").

·   Proširenja za CloudCenter koja korisnicima olakšavaju upravljanje životnim ciklusom aplikacija u okolišima višestrukih oblaka.

·   Bitno jednostavniji način da kupci kupe tehnologiju za cijelu arhitekturu data centra i upravljaju njome, kroz samo jedan ugovor koji pokriva cijelu organizaciju.


January 29, 2019

Cisco - IoT potencijal oslobođen pomoću na namjerama zasnovanog umrežavanja

"Internet Stvari" (IoT - Internet of Things) donosi izuzetni potencijal, ali samo za poslovne korisnike koji ga dobro znaju iskoristiti. Svako ima svoje specifične potrebe, a jedan od čestih problema je širenje infrastrukture kako bi se prilagodila poslovanju. Zbog toga je Cisco predstavio nove proizvode za IoT umrežavanje, razvojne alate, provjerene smjernice za dizajn i partnerske specijalizacije koji donose do sad neviđenu skalabilnost, fleksibilnost i zaštitu za IoT okoliše.

Te inovacije uključuju:

·   Nove platforme za IoT umrežavanje: nove Catalyst switcheve i rutere

·   Razvojne alate za IoT: DevNet program za pisce softvera, s novim razvojnim alatima za inovacije na rubu IoT mreža (IoT Edge).

·   Smjernice za komunalna poduzeća, proizvodne organizacije te za udaljene i pokretne uređaje.

·   Program školovanja za IoT partnera.

Umrežavanje na osnovu namjera (Intent-based networking) predstavlja fundamentalni pomak u načinima na koje se mreže izgrađuju i na koje se njima upravlja. Umjesto tradicionalnih ručnih, vremenski zahtjevnih metoda za upravljanje mrežama, moderne mreže predviđaju poslovne namjere i pretvaraju ih u mrežna pravila.

Prednosti takvog umrežavanja prema namjerama su:

·   Skaliranje: Cisco je pojednostavio uvođenje IoT sustava. Uz pomoć alata kao što je Cisco DNA Center sustav se postavlja i proširuje na jednostavni i automatizirani način.

·   Fleksibilnost: modularnog dizajna Ciscovih platformi je fleksibilan i korisnici ih lako proširuju novim tehnologijama, kao što je 5G, bez potrebe da se mijenja mrežna infrastruktura.

·   Sigurnost: Cisco koristi više-slojni pristup zaštiti, gdje je sigurnost ugrađena u svaki sloj IoT-a, od mrežnog hardvera do radnog softvera i aplikacija za rad na rubu.


Singapore – Jan. 22, 2019

Commvault, primjer primjene – infrastruktura za sigurnosne kopije za Dongbu Steel

Commvault Complete™ Backup & Recovery unapređuje performanse sustava za sigurnosne kopije i oporavak i osigurava stabilni rad sa sigurnosnim kopijama ; Dongbu Steel preporučuje Commvaultovo rješenje i ostalim organizacijama u svojoj grupaciji

Commvault je objavio da je tvrtka Dongbu Steel, čeličana iz Koreje, odabrala Commvaultove proizvode za svoj projekt napredne infrastrukture za rad sa sigurnosnim kopijama u okviru kojeg će se obnoviti serveri, mreže i pohrana. U tu svrhu je Dongbu Steel uspješno primijenio Commvault Complete™ Backup & Recovery.

Nakon uvođenja Commvault Complete Backup & Recovery softvera, Dongbu Steel je smanjio vrijeme potrebno za rad sa zaštitom podataka, pohranu i upravljanje podacima. Na dnevno uzimanje sigurnosnih kopija se sada troši dva do šest puta manje vremena nego ranije.

Commvault Complete Backup & Recovery softver osigurava i potporu za PostgreSQL, open source sustav za upravljanje relacijskim bazama podataka. Sustavom se upravlja preko jedne jedine konzole s korejskim grafičkim sučeljem.


28 January 2019

Micro Focus – usmjerava korporacije u eru digitalne transformacije

Rješenja za četiri najvažnija područja – razvoj, uvođenje i rad aplikacija, upravljanje hibridnim IT okolišem, prognozerska analitika i upravljanje rizicima i poštivanjem propisa

Micro Focus je objavio da je dosegnuta značajna točka na putu za digitalnu transformaciju poslovanja. Kombiniranjem softvera i ekspertize u četiri temeljna područja – razvoj i obrada korporacijskih aplikacija (Enterprise DevOps), upravljanje hibridnom informatikom (Hybrid IT Management), prognozerska analitika (Predictive Analytics) i upravljanje sigurnosnim rizicima i poštivanje propisa (Security Risk & Governance) – Micro Focus sada može osigurati sve kritične aspekte korporacijske digitalne transformacije.

Micro Focus je izgradio rješenja potrebna za uspjeh digitalne transformacije:

·   Enterprise DevOps – za brži razvoj i uvođenje boljeg softvera

·   Hybrid IT Management – za rad i transformaciju IT infrastrukture

·   Predictive Analytics – analize dovoljno brze da se stigne djelovati

·   Sigurnost, rizici i poštivanje propisa – osigurati ono što je najvažnije


Red Hat blog, Yan Fisher, 07.08.2018

Red Hat blog – novi rezultati usporedbenog testa za SAP HANA pomažu korisnicima da bolje planiraju svoje primjene

Tradicionalni tro-razinski sistem korporacijskog softvera se prilagođava novoj stvarnosti cloud infrastrukture, te nastoji iskoristiti najnovija dostignuća u mogućnostima softvera i hardvera. Red Hat surađuje s vodećim isporučiteljima softvera i partnerima kao što je SAP. Razmatraju se scenariji za digitalnu transformaciju načini da se uz pomoć Red Hat Enterprise Linuxa čim bolje iskoriste mogućnosti postojećeg hardvera. Red Hat je prošle godine predstavio Red Hat Enterprise Linux for SAP Solutions, koji korisnicima olakšava rad sa SAP S/4 HANA.

Da bi korisnicima olakšali planiranje potrebnih kapaciteta SAP i Red Hat i ostali partneri koriste paket usporedbenih testova kojima se mjere performanse sustava. Za tradicionalni tro-razinski sistem koristi se test za prodaju i distribuciju (SD - Sales & Distribution) koji je prikladan i za velike i za male korisnike.

Da bi se demonstrirale performanse i dobila dodatne informacije o skalabilnosti i određivanje potrebnih kapaciteta za SAP HANA aplikacije i poslove, SAP je uveo test za poslovna skladišta (BW - Business Warehouse). Trenutno se koristi druga verzija tog testa, a test simulira tri faze rada:

·   Faza punjenja podataka, testiraju se punjenje podataka i tromost pri pristupu do njih

·   Faza postavljanja upita, testira se propusna moć za relativno složenije upite

·   Faza obrade upita, testiraju se performanse pri obradi vrlo složenih upita

Test je pokazao da su za obradu 1,3 milijarde slogova na jednom Dell EMC PowerEdge R940xa serveru, na Red Hat Enterprise Linuxu daje najbolje performanse za sva tri usporedbena testa i daje bolje performanse u odnosu na slično konfigurirane servere (vidi Tablicu).

Tablica

Faza 1

(niže je bolje)

Faza 2

(više je bolje)

Faza 3

(niže je bolje)

Verzija tehnologije

Verzija baze podataka

Red Hat Enterprise Linux 7.4 [1]

13,421 sek

10,544

99 sek

SAP NetWeaver 7.50

SAP HANA 1.0

SUSE Linux Enterprise Server 12 [2]

14,333 sek

6,901

102 sek

SAP NetWeaver 7.50

SAP HANA 1.0

Red Hat Enterprise Linux advantage

7%

53%

3%

Red Hat Enterprise Linux 7.4 [3]

74,827 sek

3,095

175 sek

SAP NetWeaver 7.50

SAP HANA 2.0

SUSE Linux Enterprise Server 12 [4]

84,744 sek

2,916

172 sek

SAP NetWeaver 7.50

SAP HANA 2.0

Red Hat Enterprise Linux advantage

13%

6%

-1.75%


 

 

For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018