Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

      

 

 

 

   

 

   

 


 

   Archives
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

 

pr-rel.jpg (3982 bytes)

9 srpanj 1998

ICL koristi umjetnu inteligenciju za trgovanje dionicama preko Interneta

ICL je razvio online program za trgovanje dionicama, IIA (Internet Investment Adviser), koji će izazvati revoluciju u načinu na koji potrošači upravljaju dionicama. Program koristi najnovija dostignuća s područja umjetne inteligencije i omogućava brokerskim kućama da potrošačima ponude on-line stručne interaktivne savjete kod kupnje, prodaje i upravljanja dionicama.

Slični programi već postoje, no IIA omogućava novu razinu trgovanja dionicama preko Interneta. IIA prognozira povrat uloženoga u dionice, bilo za kratki, bilo za dugi rok, a daje i preporuke da li prodati određene dionice, ili ih još kupiti.

IIA daje real time informacije o trenutnoj tržišnoj cijeni dionice, najviše i najniže cijene u tekućem danu, podatke o povjesti kompanije i poslovne novosti.

Već i samo takvo sučelje pretstavlja jedinstven pristup, no IIA ide i dalje. Koristi genetieke algoritme, pa može naučiti za koje dionice je korisnik zaintertesiran, pa za njih češće ažurirati podatke.

IIA koristi i analizu regresija, kako bi ocijenio povjesno ponašanje korisnikovog portfelja, pa na osnovu toga radi prognozu za budućnost i ocijenjuje rizik vezan uz svaku investiciju. Korisnik može kreirati "što ako …" scenarije, kojima može analizirati koje dionice iz portfelja bi trebalo prodati da se smanji rizik.

Unazad nekoliko zadnjih godina, broj dioničara se znatno povećao. Danas trećina odraslih Britanaca posjeduje dionice. Prošle godine je došlo do znatnog porasta interesa privatnih investitora. IIA korisnicima omogućava trenutni pristup na tržište dionica, kao i alate i informacije potrebne za donošenje odluka. To znaći da po prvi puta, svatko tko ima pristup na internet, bilo preko PC-a , bilo preko mrežnog TV uređaja, ima na raspolaganju iste informacije kao profesionalni broker.

IIA se može podesiti za nivo "početnika" ili za "napredni" nivo, na osnovu eega se paket prilagodi potrebama kupca. Početnieki nivo koristi grafieke prikaze, da bi vodio korisnika kroz proces kupnje i prodaje dionica. Napredni nivo koristi analitičke alate, tako da stručniji korisnik dobije informacije o pokazateljima rasta i ocjenu rizika.

IIA može pratiti vrijednost dionice od trenutka kupnje i uspoređuje kako je korisnik prošao u odnosu na FTSE 100 ili neki drugi standardni pokazatelj. Rezultate pokazuje kao streličarsku metu - ako korisnikov portfelj zarađuje bolje od izabranog pokazatelja, strelica ae biti zabijena u sam centar.

Moguće je pratiti gornje i donje granice cijena dionica, tako da IIA može preko elektroničke pošte, ili čak i mobilnog telefona upozoriti korisnika da je cijena došla na te granice. Ako se korisnik odluči na kupnju ili prodaju dionica, treba samo popuniti on-line obrazac s detaljima, pa da broker izvrši transakciju.

IIA je interaktivni, brz lak za korištenje paket, s kojim je veselje raditi. Pazilo se i na to da se burzovni žargon, koji je mnoge potencijalne investitore odvraćao od trgovine dionicama, svede na minimum.

IIA je dio ICL-ovog portfelja Lifestyle Banking™, skupa korisniku orjentiranih rješenja za pružatelje financijskih usluga.

ICL pregovara s nekoliko vodećih britanskih brokerskih firmi, koje su zainteresirane za uvođenje IIA tehnologije. Do kraja ove godine se očekuje prva probna primjena.