Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

      

 

 

 

   

 

   

 


 

   Archives
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

 

 

pr-rel.jpg (3982 bytes)

9 July 1998 - WAITROSE @ work AT ICL

Kupovanje na radnom mjestu radi u ICL-u.

British Airways je u svojoj upravnoj zgradi u blizini londonskog aerodroma Heathrow pustio u rad sustav koji je razvijen u suradnji trgovačke kuće Waitrose i ICL-a. "Waitrose @ work" je sustav koji svima onima koji na poslu imaju pristup na Internet omogućava kupnju ne napuštajući svoje radno mjesto. Roba će ih čekati na parkiralištu poslovne zgrade, kad budu išli kući.

Prije nego je sustav instaliran kod British Airways-a, isproban je u ICL-u, u Readingu. ICL-ivi djelatnici su dobro iskušali sustav i takav način kupnje je postao životna navika. Mnogima je dostava na radno mjesto mnogo prikladnija nego dostava u kuću.

Koristi:

Waitrose-ov sustav je počeo raditi za zgeadu ICL-ovog Retail centra u rujnu 1997. Ssustav se pokazao uspjesnim zbog raznih razloga:

  • moguće je spremati redovne spiskove za kupnju, pa je lako dodati ili izbrisati neke od stavki. Kupci time ustede dosta vremena.
  • svi artikli koji su na reklamnoj prodaju u dućanu, dostupni su i preko Interneta, tako da kupci preko Interneta ne propuštaju nikakve prilike. Npr. kartice s "receptom mjeseca" se isporučuju i s robom koja se dostavlja u ured, a mogu se pročitati i preko Interneta, tako da korisnici mogu istog dana odabrati recept, kupiti namirnice i navečer ih skuhati.
  • kupci mogu birati i detalje - npr zelene banane, umjesto bilo kakvih banana, ili npr. mlijeko kojemu rok trajanja ne ističe još bar pet dana.
  • uredske prostorije, kao što je danas čest slučaj se nalaze izvan grada, u poslovnom parku, a parkirališni prostor je vrlo teško naći. Put do centra obližnjeg grada za vrijeme pauze za ručak, da bi se obavila kupnja je gubitak vremena, a po povratku je teško opet naći mjesto za parkiranje.
  • u blizini ureda nema nikakvih supermarketa
  • kao i mnoge druge velike organizacije, ICL ima instaliran velik broj PC-ova i pristup na Intranet. Uspostava privatnog Internet sustava za kupnju je bila relativno jednostavan posao.
  • sustav se dobro uklapa u dnevni životni ritam. Mnogi nemaju vremena poslije posla ići u kupovinu. Ovaj sustav im omogućava da na večer donesu robu kući, a da nisu morali napuštati radno mjesto.
  • "Ja sam zaposlena majka, i ova mi je usluga jako koristila" rekla je Sandra Stewart, tajnica u ICL-u u Readingu. "Na raspolaganju mi je puni asortiman artikala Waitrose-a, a moja narudžba može biti isporučena u vrijeme pauze za ručak ili na kraju posla - kako mi više odgovara. Ako me moja obitelj nazove i zatraži da im nešto donesem, ja to mogu nabaviti bez napuštanja mog radnog mjesta. I plaćanje je jednostavno - kupljeno se stavlja na moju karticu, a račun dođe na kraju mjeseca, na uobičajeni način. Isto tako, pošto Waitrose dostavlja robu samo na jedno mjesto, dostavu ne naplaćuju posebno. Kupljena roba me košta isto toliko koliko bi me koštala u supermarketu."

ICL je razvio sustav u bliskoj suradnji s Waitrose-om. ICL je osigurao hardware i software (Microsoftove standardne proizvode" i integrirao ovu uslugu u postojeće Waitrose-ove sustave. To znači da ukoliko Waitrose pokrene reklamnu prodaju ili snizi cijene, promjena se automatski provede i u Waitrose @ work-u.

ICL vjeruje da tehnologija nisu samo bitovi i bajtovi, cache memorije i arhitekture sabirnica. Tehnologija nam treba pomoći da poboljšamo način na koji živimo, na koji radimo, na koji učimo, na koji kupujemo. Waitrose @ work je savršeni primjer za to. Ljudi ne trebaju znati kako to radi - glavno je da radi, i da im olakšava život.

U Waitrose-u su vrlo uzbuđeni zbog budućnosti Waitrose Ž work-a. British Airways je prva od mnogih kompanija koje će staviti sustav na raspolaganje svojim djelatnicima. ICL je međunarodna kompanija, pa će princip i tehnologiju nuditi i na međunarodnom planu. Već ima mnogo zainteresiranih , što nije iznenađujuće, jer je ovo lak način da se svojim djelatnicima olakša život.