Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 
       

   Archives
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

pr-rel.jpg (3982 bytes)

16 listopad 1998


ICL 30 godina na Interbirou i Infu

Povodom jubilarnog 30. sajma, ICL se prisjeća svojih ranijih nastupa

1960-te

ICL je nastupio na prvom (tadašnjem) Interbirou 1969 godine. Izložen je tada najnovije računalo iz 1900 serije, 1901A. Stroj je kasnije bio petnaestak godina u uporabi u Inžinjerskom birou u Zagrebu, što je vjerojatno vrlo blizu rekorda u vijeku eksploatacije.

1970-te

Prvi sajam koji se pamti je bio 1970, kada je ICL izložio, po prvi puta u zemlji stroj 1902A. Osim tog stroja, nastup se pamti po izvedbi štanda (čuvena "Žuta podmornica" - zatvoreni štand, zbog klime, obložen žutim filcom), i po tome što je, prema vlastitoj izjavi, za V.P.-a (danas seniora u ICL-ovoj prodaji), to bio prvi kontakt s informatikom, i da mu je baš posjet i razgovori na ICL-ovom štandu bio podsticaj da se počne tim baviti.

U sedamdesetima je ICL izložio i jedan od prvih računala vrlo uspješne serije 2903, a u tom razdoblju je i prvi puta izlagao na štandu tadašnjeg zastupnika, zagrebačke Mladosti.

Od eksponata treba spomenuti ICL 1500, prethodnika današnjih osobnih računala i anegdotu vezanu uz izlaganje prvog modela 1505 - ICL je prvi izložio pravi teleprocessing - televizor (tj. monitor) je bio isporučen do početka sajma, no procesor je zaglavio na carini u Brnu, gdje je stroj bio izložen na sajmu koji je završio tek nekoliko dana prije otvaranja Interbiroa.

No, šalu na stranu, na jednom od Interbiroa potkraj sedamdesetih, ICL je demonstrirao prvi telekomunikacijski prijenos podataka platnog prometa za tadašnji SDK. Nakon sajma, oprema je instalirana u SDK-u Mostar, gdje je skoro deset daljnjih godina korištena za svakodnevni prijenos podataka između SDK-ove filijale Mostar i njezinih ekspozitura .

1980-te

Godine 1981, ICL je na Interbirou pokazao prvo u zemlji računalo iz serije ME29. Stroj je u ljetu te godine poslužio za informatičku potporu za Atletski kup Europe.

U osamdesetim, ICL je na Interbiroima pokazao prve LAN-ove na ICL DRS 20 seriji mikroračunala, PERQ, prvo mikroračunalo s grafičkim sučeljem, DRS 300 seriju (mikroračunala "na metre" - moduli su se spajali kopčanjem kućišta, poput elemenata Hi-Fi linija). Na DRS 300 računalima su posjetitelji (djeca) nacrtali neke od prvih slika od kojih je kasnije nastala "ICL-ova galerija elektroničke umjetnosti"

Kada su se pojavila prava osobna računala. ICL je izložio ICL PWS (personal Workstation), koji je radio pod Windowsima 4.0 (posebna verzija koju je Microsoft razvio baš za ICL, i čija iskustva su ugrađena u Win 3.x), prvoj multi-tasking verziji tog operacijskog sustava.

U osamdesetima, ICL je počeo izlagati i POS sustave, među prvima u zemlji.

Na dvadeset godišnjicu sajma, ICL je dobio plaketu za 20 godina izlaganja.

Iz osamdesetih godina su i "sajamski klinci". Pojavili su se nekako s prvim osobnim računalima. U ono vrijeme su dolazili na štand i pitali "Striček, mogu se malo igrati s kompjuterom?", bili su jako pristojni i sve znali. Nekoliko njih je dolazilo godinama. Jedan od njih se javlja i sada, osim što naravno više nije klinac - sada je diplomirani inženjer, suprug, otac i vlasnik software kuće.

1990-te

!990 je bila značajna godina za ICL-ov nastup na sajmu. ICL se tada prvi puta pojavio kao ICL d.o.o., tj. kao lokalna tvrtka međunarodnog proizvođača, prvog u zemlji.

1990-te je izložen i prvi UNIX server iz serije DRS 6000, skoro paralelno sa svjetskom premjerom. Izloženi DRS 6000 je dobio sajamsko priznanje za "Novitet 1990".

U devedesetima, ICL je uglavnom izlagao najnovije modele servera i osobnih računala, POS opremu i razne aplikacije. Iz tog razdoblja je zapamćena i demonstracija "voice recognition-a" - jedan od izloženih PC-a je naučen da sluša glasovne komande (na hrvatskom) tipa: "… DESNO, DESNO, KLIK-KLIK, …"

1995, ICL-u je na sajamskom štandu uručen ISO 9002 certifikat, prvi ISO 9000 certifikat izdat nekoj informatičkoj tvrtki u Hrvatskoj.


 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2012

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018