Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 
       

   Archives
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

09. svibanj 2000

Američka vojska u BiH koristi ICL-ove smart kartice za plaćanje hamburgera


Američko vojno osoblje koristi ICL-ove SmartCity kartice za plaćanje robe I usluga

Kad američki vojnici koji sudjeluju u NATO-voj misiji u Bosni i Hercegovini u svojim bazama požele kupiti hamburger ili pizzu, ne moraju pretraživati džepove da nađu novac – sve to mogu platiti ICL-ovom SmartCity višenamjenskom smart karticom.

Osoblje i posjetitelji u američkim bazama poput Camp McGoverna i Camp Doboja u sjeverozapadnoj Bosni koriste ICL-ove SmartCity kartice za plaćanje robe i usluga koje se mogu kupiti u bazi. Kartice će se uskoro uvesti i u bazu Camp Tszar u Mađarskoj. Usprkos tome što su životni uvjeti u bazama nužno spartanski, ipak postoje restorani, kantine i poštanski uredi, koji uglavnom rade u šatorima.

Informatičko rješenje, koje je uveo ICL, omogućava američkim vojnicima da elektroničkim putem upravljaju svojom gotovinom, umjesto da gotovinu nose u džepu, čime se znatno smanjuje mogućnost krađe (i švercanja devizama – op. prev.).

Sustav za smart kartice koji se koristi u ovim bazama, ali i u drugim američkim vojnim instalacijama, naručila je američka Riznica (Treasury Department), u sklopu akcije da se sva plaćanja koja vrši Vlada vrše elektroničkim putem.

U uporabi su tisuće kartica, a s njima se može platiti šišanje, čišćenje cipela, pa čak i hamburgeri, poštanske marke, suveniri i CD-ovi u kantini. Kartica čuva saldo gotovine, i može se odmah početi koristiti. Kad se napunjena suma potroši, korisnik može otići do najbližeg punkta vojne financijske službe, gdje se kartica može ponovno napuniti.

Prodavači su dobili male prijenosne POS terminale, koji imaju baterijsko back-up napajanje. Za razliku od kreditnih kartica, smart kartice koje pamte gotovinski saldo ne zahtijevaju nikakvu on-line autorizaciju, pa mogu raditi kompletno off-line, čime plaćanja postaju brža i jednostavnija.

Gary Grippo, direktor za smart kartice u američkom Treasury Departmentu je izjavio: "Sustav SmartCity omogućava vojsci u Bosni funkcije i koristi za elektroničko upravljanje gotovinom i karticama. Vojnici smatraju da su kartice prikladne i da se lako koriste. S jednom karticom, korisnik može platiti za mnogo stvari i usluga na raznim mjestima u bazi, a uvijek mogu provjeriti saldo svoje kartice na jednom od mnogih čitača instaliranih širom baze. Ovaj sustav kartica čini vojnički život nešto lakšim."

ICL-ov SmartCity sustav kartica koriste i američki marinci u svojoj bazi za obuku, Parris Island, South Carolina. Američka vojska koristi sustav i u Fort Knox-u u Kentucky-u te Fort Sill-u u Oklahomi. Mornarica i zrakoplovstvo koriste SmartCity u zrakoplovnoj akademiji u Coloradu, na brodu Yorktown, te u nastavnom centru Great Lakes pored Chicaga.

"ICL je ponosan što može pomoći američkim vojnicima kod kuće i u inozemstvu, pružajući im, u suradnji s Treasury Departmentom, najnoviju tehnologiju za baratanje gotovinom. S ovom inicijativom u Bosni, ICL je dokazao fleksibilnost SmartCity rješenja čak i u terenskim uvjetima.", rekao je Bill Mangino, potpredsjednik za prodaju i marketing ICL-ove Smart Card grupacije.

O SmartCity rješenju

SmartCity je ICL-ov sustav za višenamjenske smart kartice koji podržava elektroničku novčarku, kreditne i debit kartice, kartice za nagrađivanje lojalnosti, kartice za identifikaciju i mnoge druge aplikacije. SmartCard je prepoznat kao najnapredniji svjetski sustav za smart kartice. Instaliran je na više od 70 lokacija širom svijeta, a u svakodnevnoj uporabi je oko 1.5 milijuna kartica.


 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2012

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018