Archives 
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 
       


 

   Archives
BCC Services / Fujitsu Services / ICL

    Home - Arch  BCC novosti  Fujitsu novosti  ICL Novosti  ICL pr.rels.  History Channell  Gallery  Album  Texts & Articles            Home - BCC Serv. 

ICL i godina 2000.

(UPOZORENJE - ovaj dokument je poslan korisnicima u svibnju 1996 godine. Ažurne informacije o proizvodima potražite na ICL i Fujitsu web site-ovima)

Svrha

Svrha ovog dokumenta je upoznati ICL-ove kupce s problemima koje bi njihovi informatički sustavi mogli imati kad nastupi 2000. godina, te ih upoznati s onim što ICL radi glede tog problema.

Pozadina

"Problem godine 2000" je fraza koja se čuje širom svijeta, a opisuje problem koji je naizgled jednostavan, no može imati dalekosežne posljedice. Srž problema je u tome što mnogi informatički sustavi bilježe datume čuvajući samo zadnje dvije znamenke od godine, npr. 1984 se čuva kao 84. Taj način čuvanja je potpuno zadovoljavajući tako dugo dok se može biti siguran u to da će svi datumi koji se obrađuju, biti iz istog stoljeća, no čim se jave datumi iza 31.12.1999, prirodni redoslijed brojeva se raspada (da li je 00 veće od 99?), a i dvoznamenkasta godina postaje višeznačna (da li 84 znači 1984 ili 2084?). Takve stvari mogu dovesti do pogrešnog rada informatičkih sustava.

Ostali problemi vezani uz godinu 2000. su nastavak korištenja kalendara iz dvadesetog stoljeća i neispravno računanje prestupnih godina.

ICL je svjestan da će mnoge korisničke aplikacije imati posla s ovim problemima, te da će to imati utjecaja i na neke od ICL-ovih proizvoda. Ovaj dokument opisuje ICL-ov program kojim se kani rješavati ovaj problem i koji treba omogućiti ICL-ovim korisnicima da smanje rizike za njihovo poslovanje.

"... postoji mnogo kompanija koje još uvijek misle da se radi o beznačajnoj smetnji. Tim kompanijama treba dokazati da se radi o najvećem izazovu u povijesti informatike uopće. ključno je da klijenti čim ranije pokrenu aktivni projekt godine 2000, jer će o tomu ovisiti opstanak mnogih poduzeća. Do kraja 1997, manje od 20% informatičkih organizacija će imati 100% godina 2000. kompatibilne aplikacije. Vjerojatnost za to je 0.7."

(Izvor: Gartner Grupacija).

Pregled

Da bi se osiguralo da aplikacije rade bez greške s datumima nakon 2000. godine, ICL preporučuje da napravite i pratite program promjena za vaše informatičke sustave. Program treba pokriti:

 • napraviti inventuru svog hardware-a i software-a
 • sustavno analizirati sve komponente u svezi s problemom 2000. godine
 • uspostaviti strategiju za rješenja
 • sprovesti dogovorena rješenja

Imajući na umu potencijalnu količinu i složenost tih aktivnosti, ICL je sastavio program akcija i usluga koje će vam u tome pomoći, a opisane su u ovom dokumentu. One pokrivaju:

 • prosudba postojećih ICL-ovih proizvoda, kako bi se osiguralo da ispravno rade s datumima u 2000-toj, te novi proizvodi, koji će vam omogućiti da izvršite izmjene u vašim rutinama za datume
 • Dateproof 2000, niz usluga koje će vam pomoći identificirati, planirati i sprovesti promjene koje bi mogle biti potrebne.
 • Besplatne informacije o ICL-ovim proizvodima i uslugama, plus savjeti i smjernice za promjene u vašim sustavima u svezi s 2000. datumima.
 • ICL je imenovao direktora koji će koordinirati sve ICL-ove aktivnosti vezane uz godinu 2000.

Detalji su dani u nastavku. Ukoliko naslučujete probleme koji nisu pokriveni ovim programom, kontaktirajte svog lokalnog predstavnika ICL-a.

ICL nastoji da informacije dane u ovom dokumentu budu točne i ispravno iznesene, no ne može snositi odgovornost za bilo koju grešku ili propust. Razvoj ICL-ovih proizvoda i usluga je kontinuirano, pa pisane informacije ne morju uvijek biti ažurne. Zbog toga je važno provjeriti trenutno stanje kod ICL-a. Ovaj dokument nije dio bilo kojeg ugovora ili licence, osim u slučajevima gdje se na njega izričito poziva.

ICL-ovi proizvodi

ICL je u toku programa istraživanja koje treba pokazati kakvo je stanje postojećih ICL-ovih proizvoda u svezi s godinom 2000. Kako bi čim više pomogli korisnicima u njihovim programima za godinu 2000., prvo se istražuju najviše korišteni proizvodi, te oni koji sadrže elemente koji bi mogli utjecati na rad aplikacija koje ih koriste.

ICL-ova namjera je, da po isteku 1996., sva nova izdanja ICL-ovih proizvoda mogu ispravno raditi s 2000 datumima. Ukoliko bude izuzetaka, korisnici će biti obaviješteni čim prije bude moguće.

Za profesionalne PC-ove, svi proizvodi isporučeni nakon 1.1.1997. će automatski ažurirati stoljeće, pod uvjetom da se koriste pod operacijskim sustavom koji se isporučuje zajedno s PC-om. Raniji modeli PC-ova se ispituju i ICL će o njima dati obavijest.

teamserver i superserver hardware proizvodi koji se sada isporučuju, mogu već sada raditi s 2000 datumima, osim jednog izuzetka, za kojeg se već priprema rješenje. Uspostavljeni su i kontakti s isporučiteljima software proizvoda, a rezultate tih razgovora ćemo proslijediti korisnicima.server i superserver hardware proizvodi koji se sada isporučuju, mogu već sada raditi s 2000 datumima, osim jednog izuzetka, za kojeg se već priprema rješenje. Uspostavljeni su i kontakti s isporučiteljima software proizvoda, a rezultate tih razgovora ćemo proslijediti korisnicima.server i superserver hardware proizvodi koji se sada isporučuju, mogu već sada raditi s 2000 datumima, osim jednog izuzetka, za kojeg se već priprema rješenje. Uspostavljeni su i kontakti s isporučiteljima software proizvoda, a rezultate tih razgovora ćemo proslijediti korisnicima.server i superserver hardware proizvodi koji se sada isporučuju, mogu već sada raditi s 2000 datumima, osim jednog izuzetka, za kojeg se već priprema rješenje. Uspostavljeni su i kontakti s isporučiteljima software proizvoda, a rezultate tih razgovora ćemo proslijediti korisnicima.

Obavijest o stanju i planovima za TeamWARE proizvode ćemo dati do kraja 1996.

Sav hardware Serije 39 već sada ispravno radi s 2000 datumima, kao i većina VME software-a. Za nekoliko izuzetaka, uskoro će biti objavljeni detalji o predloženim promjenama, kako bi ih korisnici mogli uvrstiti u svoje planove.

ICL-ovi poslovni centri za vertikalna tržišta također provode programe ispitivanja svojih, i proizvoda trećih strana o kojima ovise. Ukoliko se ustanovi da će biti potrebne izvjesne promjene, planovi za njihovo sprovođenje će biti usklađeni s planovima proširenja, kako bi se minimalizirao rizik za krajnje korisnike. Informacije o takvim promjenama su dane u ovom dokumentu, ili će biti dane kroz normalne kanale za komuniciranje.

Dodatni detalji o statusu pojedinih proizvoda su dani u nastavku ovog dokumenta.

Povrh toga, ICL namjerava tijesno surađivati s ostalim isporučiteljima i organizacijama za standardizaciju, kako bi osigurao da se rješenja za godinu 2000. primjene na konzistentni način koji će omogućiti integrirana i komunikacijska rješenja.

Usluge "Dateproof 2000"

Osim što je započeo ovaj program za vlastite proizvode, ICL je svjestan i mogućih opširnih istraživanja i zahvata koje će ICL-ovi korisnici trebati poduzeti za njihove vlastite aplikacije.

Kao pomoć za taj problem, ICL je razvio paletu poslovnih i tehničkih usluga, koje će, uz naplatu, pomoći ICL-ovim korisnicima da mirno dočekaju godinu 2000. Program "Dateproof 2000" osigurava upravljanje i implementaciju svih faza do godine 2000. i dalje.

Poslovne usluge pomažu da se odredi veličina problema: pomažu da se odredi veličina problema: pomažu da se odredi veličina problema: pomažu da se odredi veličina problema:

  Konzultacije, koje će dati poslovni analitičari u suradnji s rukovoditeljima korisnika, pokriti će poslovne aspekte problema, razradu strategije za potrebnu organizaciju, logistiku, provjeru, prihvat i implementaciju, te standarde za rad s datumima., koje će dati poslovni analitičari u suradnji s rukovoditeljima korisnika, pokriti će poslovne aspekte problema, razradu strategije za potrebnu organizaciju, logistiku, provjeru, prihvat i implementaciju, te standarde za rad s datumima., koje će dati poslovni analitičari u suradnji s rukovoditeljima korisnika, pokriti će poslovne aspekte problema, razradu strategije za potrebnu organizaciju, logistiku, provjeru, prihvat i implementaciju, te standarde za rad s datumima., koje će dati poslovni analitičari u suradnji s rukovoditeljima korisnika, pokriti će poslovne aspekte problema, razradu strategije za potrebnu organizaciju, logistiku, provjeru, prihvat i implementaciju, te standarde za rad s datumima.

  ICL također može organizirati i seminare o problemu, za sve razine u organizaciji.

  ICL nudi i inspekciju svih informatičkih sustava, kako bi se odredili poslovni prioriteti i mjerila na najvišoj razini.

  Usluga planiranja, koja treba definirati sve faze programa za godinu 2000. u korisnikovoj organizaciji. Naši stručnjaci imaju iskustva u velikom rasponu informatičkih sustava. To iskustvo će pomoći da se odrede međusobne zavisnosti i definiraju putovi za rješenja.

  Prije pokretanja programa za godinu 2000., svaka organizacija mora napraviti inventuru svih hardware i software elemenata u svom posjedu. ICL može pomoći i oko toga, uslugom pomoći za inventuru.

Tehničke usluge nude praktičnu pomoć u izvedbi programa:

  Za početak mogu biti odabrani sustavi kritični za osnovno poslovanje, ili reprezentativni uzorci. Pilot studija će korisniku omogućiti da bolje spozna prirodu i veličinu problema vezanih uz godinu 2000.

  Usluga konzultacija za provjere će dati upute i smjernice za sve aspekte korisnikovog programa za provjeru - plan, organizaciju resursa, sve do završetka primopredajnih testova.

  Mijenjanje datuma na strojevima koji rade žive poslove može dovesti do ozbiljnih komplikacija kad se pokuša vratiti tekući datum. Dateproof 2000 centar osigurava raspon sistemskih okoliša u kojima korisnici mogu testirati svoje aplikacije, kako bi ustanovili rade li one ispravno s 2000 datumima.

  Kad se jednom ustanovi koji se problemi javljaju u svezi s godinom 2000., te njihovi prioriteti, trebati će razraditi program prelaza za svaki od aplikacijskih sustava. Usluga analize utjecaja na aplikacije će detaljno istražiti aplikacije, koristeći po potrebi upitnike i alate za analizu koda. Na osnovu toga će se moći napraviti detaljni plan rada i troškova prelaza.

  Slijedeći korak je ispravak i pojedinačno testiranje aplikacijskog koda za sve module aplikacijskog sustava. ICL za to nudi uslugu izmjena aplikacije. Nakon te usluge, korisnik će imati aplikacijski kod usklađen i testiran za rad s 2000 datumima. Za svaki modul se daje i dokumentacija i zapisnik o pojedinačnom testiranju.

  U mnogim slučajevima, biti će potrebno/poželjno i promijeniti strukturu datumskih podataka. Naša usluga konverzije podataka daje stručne potrebne savjete a i samu promjenu, kao i prestruktuiranje baza podataka i datoteka.

Ukratko, ICL-ove Dateproof 2000 usluge su sastavljene da pomognu korisnicima u svim aspektima njihovih "godina 2000." programa i omoguće im gladak prijelaz u iduće tisućljeće.

Savjeti, smjernice i dodatne informacije

Dodatne informacije o uslugama pokrivenima ovim dokumentom možete dobiti od vašeg lokalnog predstavnika ICL-a, ili od ICL-ove Business Line službe, na telefon: +44-1753-604400 .

ICL-ov Dateproof Help Desk će davati besplatne savjete na telefon: XXXXXXXXX . . To je centralno mjesto za sve informacije i savjete u svezi s godinom 2000.

Alternativno, informacije se mogu dobiti i preko Interneta, na: http://www.icl.com/

Povrh gore navedenih izvora informacija, namjera nam je osigurati dodatne informacije i savjete u tehničkom vodiču, u kojem će biti pokriveni svi aspekti planiranja i izvedbe programa za godinu 2000. Naročita pažnja će biti posvećena tome kako iskoristiti mogućnosti postojećih i budućih ICL-ovih proizvoda, kako bi smanjili svoje troškove i rizik.

Prilog

Informacije o ICL-ovim proizvodima

U nastavku možete naći informacije o statusu glede godine 2000. za najčešće korištene ICL-ove proizvode. Gdje god je bilo moguće, dani su datumi kada će biti na raspolaganju ažurirani proizvod, odn. barem kada će biti objavljen takav datum.

U tabelama koje slijede status je označen kao jedna od alternativa:

 • Sada - Proizvod već radi s 2000 datumima
 • datum - Datum kada će ažurirani proizvod biti na raspolaganju
 • (datum) - Datum kada će biti objavljene daljnje informacije o proizvodu

Hardware proizvodi

PC proizvodi

Za profesionalne PC-ove, svi proizvodi, isporučeni nakon 1.1.1997 će automatski ažurirati stoljeće, pod uvjetom da budu radili pod operacijskim sustavom s kojim su isporučeni iz tvornice, bez obzira da li će strojevi biti uključeni ili ne u trenutku prelaska na godinu 2000. Većina modela koji se sada isporučuju već imaju tu mogućnost. Raniji proizvodi se ispituju, a korisnici će biti obaviješteni o načinu rješenja problema godine 2000 čim informacije postanu dostupne. Korisnici će biti obaviješteni preko dateproof Help deska, ICL WWW servisa i kroz normalne komunikacijske kanale.

Server proizvodi

Informacije o statusu vrijede za trenutno opće dostupne verzije proizvoda, osim u slučajevima gdje se izričito navodi verzija ili su dati posebni komentari.

Proizvod Status
teamserver Ci H/W Sada
teamserver Fi H/W (Srp.96)
teamserver Gi H/W Sada
teamserver Hi H/W Sada
superserver Ji H/W Sada
teamserver s-series H/W Sada
Proizvod Status
superserver s-series H/W Sada
DRS6000 H/W L240/300/400/600/700 Sada
Network Products H/W (Pros96)

Serija 39

Proizvod Status
Distributed Mainframe (DM1) Sada
Large Mainframe (S3L) Sada
DX Processors Sada
SX Processors Sada

Budući procesori koji će raditi po Open VME-om će također ispravno raditi s 2000 datumima.

Software proizvodi

PC Software proizvodi

ICL surađuje s proizvođačima PC software-a, kako bi ustanovio status njihovih proizvoda. Informacije će, čim budu dostupne biti proslijeđene ICL-ovim korisnicima, putem Dateproof Help Deska, WWW-a i normalnim kanalima.

Server Software proizvodi

Proizvod Status Napom.
s-series O/S NX/V7 & NX/V7MPlus Sada
i-series O/S NX/V7 Sada
i-series O/S UnixWare 2.0/2.1 Sada
i-series O/S SCO Openserver 5 Sada
i-series O/S SCO Openserver 3 kasnije 1
i-series O/S Windows/NT Sada
i-series O/S Netware 3.12 Pros96
i-series O/S Netware 4.1 Pros96
i-series O/S NetWare SMP Pros96
Proizvod Status Napom.
i-series O/S OS/2 (Srp96)
Networking S/W for UNIX (except FTF) Sada
Networking S/W for UNIX: FTF Pros96
PC Connect Products (supplied by Servers & Networking) Sada
TeamVision Sada
ManageWare Software:-

- TP Manager

Sada 2

- DTS, DTS(X) & ISG

Sada

- High Availability Manager (on NX, NX/Mplus, UnixWare & NT)

Sada

- File System Manager

Sada

- Volume Manager

Sada

- Backup Manager

Sada

- Print Manager

(Srp6)

- OCPI

Sada
C2, Auditing & Security Extensions Sada
GUI/M Sada 2
ICL Search Accelerator (SCAFS) Sada 3
Server Management Sada 2
TEAMS diagnostic test software. Sada

Napomene:

  1. problem s prestupnom godinom 2000. Osim toga, neki utility programi neće raditi nakon god. 2000. Na rješenju radi SCO

  2. Koristi O/S kod za datume

  3. Konverziju podataka radi RDBMS.

Teamware Software proizvodi

Proizvod Status Napom.
TeamWARE Office (Pros96)
TeamWARE Connectivity proizv. (Pros96)
OfficePower products (Pros96)
EMBLA products (Pros96)

Software proizvodi za razne platforme

Proizvod Status Napom.
DAIS Sada
i.500 Pros98 1

Napomene:

  1. Ažurirana verzija ovog proizvoda će podržavati predložene promijene za X.500 standarde za rad s UTC vremenom, kad budu usvojene

VME Software proizvodi

Informacija o statusu se odnosi na trenutno općedostupne verzije za VME SV294 i OpenVME Verzija 1, osim ako nije navedena neka druga verzija.

Proizvod Status Napom.
Accounting Option Sada
Advanced CAFS Option (ACO) List96
Advanced Printer Option for PP200 Sada
Advanced Printer Option for PP240 Sada
AM/INGRES (Ruj96)
Application Data Interchange Sada
Application Master & Options Srp96 2
Asynchronous Sponsor Package 1 (ASP) Sada
Audit Option Sada
Automated System Operator Option (ASO) Sada
Base Options Package 1 Sada
Proizvod Status Napom.
Base Options Package 2 Sada
BASIC (Srp96)
Batch Recovery Option Sada
Budgeting Option Sada
C Compiler Sada
CAFS Search Option Sada
Charging Option Sada
Co-ordinated Database Administration Manager for OpenVME Sada
COBOL C2 Compiler Sada 3
Commercial Library Sada
Concurrent Session Access Option (CSA) Sada
Custodian Server for OpenVME Sada
CustodianPLUS VME Sada
Data Dictionary & Options, 900 Sada
DDS Cobol Preprocessor (Lip96) 1
Direct CAFS Interface Plus List96
Enhanced Filestore Option Sada
EXAC (Ruj96) 4
Filestore Management Scheme Option Sada
Flexible Terminal Handler Run Time List96
FORMS HLLAPI Sada
Forms VME Sada
FORTRAN 77+ Compiler Sada 3
FTAM Option Sada
FTAM/RR Option Sada
General Library List96 2
High Concurrency Option Sada
High Security Option Sada
ICLFILE & ICLMINUTES (Ruj96)
IDMSX, 520 Pros96 1
IDMSX, 610 Sada 1
INGRES (Ruj96) 1
INGRES Database Generator (Ruj96)
Proizvod Status Nap.
Interactive Data Handler (Ruj96)
Interactive Screen Design Aid (Ruj96)
Interactive Testing System (& COBOL ITS) (Lip96) 1
Laser Printer Support Option Sada 7
Loadset Manager Option (Ruj96) 1
Local OSI-TP Option (Ruj96) 1
Network Simulation Option Sada
Open Teleservice (Pros96)
OpenVME Run Time Set List96 2
OpenVME XATMI PC Client Sada
Page Printer Option Sada
PASCAL (Lip96)
Performance Management Option Sada
Personal Identification Option Sada
Program Activity Sampler (Ruj96) 1
Program Master (Lip96) 1
Querymaster (Lip96) 4
QuickBuild Pathway/ASG (Lip96) 4
Relational CAFS Interface (Lip96) 4
Remote Access Option Sada
Restricted System Interface Option Sada
ReviewDirect (Ruj96) 4
RPG2 (Lip96)
S3 - SCS (Lip96)
SAM Sada
SAM Run Time List96
Screen Editor Sada
Security Admin Front End (SAFE) Sada
SFL (Srp96)
SNMP System Managememt Option Sada
System Administration Prompter (SAMP) Sada
System Programming Option Sada
Tape Handling Routines Sada
Proizvod Status Nap.
TCP/IP Option Sada
TeamWARE Office on OpenVME Srp97
TPMS & Options, 520 (Srp96) 1
TPMSX & Options, 525 (Srp96) 1
TPMSX & Options, 610 (Srp96) 1
TPMS XE Option Sada
Transaction Management for OpenVME Pros97 1, 3
Trusts Option Sada
UNIX Interworking Option for OpenVME Sada
VCMS Tuning Ruj97 1
VCMS Monitoring Tra97 4
VCMS Planning Ruj97 1
Virtual Terminal Protocol Option Sada
Vision Master (Ruj96)
VME Control Desk Sada
VME Pathway Sada
VME Run Time Set List96
VME-X Development Option for OpenVME Sada
VME-X Option List96 2
VME/B Environment Option Sada
Work Scheduling Option Sada
X.400 Option Sada

Napomene

 

 1. Ažuriranja za ove proizvode neće zahtijevati nikakve dodatne izmjene u aplikacijama
 2. Datumi za VME/OpenVME su za promjene koje su potrebne da bi korisničke aplikacije radile s 2000 datumima. Za SV294 će se one napraviti kroz repair izdanje, a za OpenVme u Verziji 2 i kasnijima
 3. VME/OpenVME promjene koje ne utječu na korisničke aplikacije. Za SV294 će se one napraviti kroz repair izdanje, a za OpenVme u Verziji 3 i kasnijima
 4. Detalji o predloženim promjenama će biti objavljeni prije ažuriranih verzija proizvoda, tako da će se moći unaprijed odlučiti o potrebnim promjenama u aplikacijama koje koriste proizvod
 5. General Library dio VME i OpenVME run-time sustava daje komplet rutaina za baratanje datumima. One podržavaju datume od punih 8 znakova, a poziva ih se iz standardnih jezika visokog nivoa. Njih je moguguće koristiti u slučajevima gdje jezici ne podržavaju datume u punoj dužini od 8 znakova (npr. COBOL 74).
 6. Poznat je problem u radu s 2000 datumima, no detalji nisu istraženi
 7. Premda proizvod radi s 2000 datumima, datum isteka vrpce/datoteke će u godini 2000. biti pomaknut za jedan dan, zbog problema s prestupnom godinom. To međutim ne utjeće na rad aplikacija i ne planiraju se ispravci.

Nove VME mogućnosti za rad i testiranje datuma

Za aplikacije koje rade s dvoznamenkastim godinama, priprema se novi VME interface za stoljeće. Do sada, godine su se podrazumijevale u rasponu 1900-1999. Ova nova mogućnost će omogućiti rad takvih aplikacija i nakon godine 1999, bez promjena u izgledu polja za datume.

Korisnik će imati mogućnost odrediti "kad počinje i završava stoljeće", tj. npr. 1970-2069, umjesto 1900-1999, tako da će se za dani primjer, godine 70-99 interpretirati kao 1970-1999, a 00-69 kao 2000-2069. Korisnik će moći za svaku aplikaciju odrediti drugi "prozor" za stoljeće.

U planu je još jedna nova VME mogućnost - datumi za pojedine obrade će se moći odrediti po volji, bez obzira na stvarni sistemski datum. To će omogućiti testiranje kako aplikacije barataju s datumima, bez mijenjanja stvarnog sistemskog vremena. 

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2013

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2014

For additional information
If you want to find more about BCC Services, our services and products, please visit us: BCC Services d.o.o., Damira Tomljanovića 7, 10000 Zagreb, Croatia ; or call us: +385 (1) 30-37-600 ; send us a fax: +381 (1) 30-37-699 ; or send us an e-mail to: info@bccservices.com

 Contact us     Legal 

All Rights Reserved, Copyright © BCC Services d.o.o.; 1998 - 2018